Traženo: kultura zemljišta

Ukupno nađeno: 313 primera



U dokumentima tipa propisi od ukupno 309 pronadjenih primera ovde je prikazano 26 nasumice izabranih.
 Više informacija    OSTALI PRIMERI  

Pravilnik za katastarsko klasiranje i bonitiranje zemljišta (RS)

4. Utvrđivanje kulture i klase zemljišta u postupku održavanja katastra nepokretnosti

5. Postupak podnošenja zahteva za utvrđivanje kulture i klase zemljišta

Zakon o poljoprivrednom zemljištu (RS)

4.2. Rekultivacija poljoprivrednog zemljišta koje je korišćeno za eksploataciju mineralnih sirovina i drugih materijala

Projekat rekultivacije poljoprivrednog zemljišta

Pravilnik o podsticajima za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (RS)

Primarna poljoprivredna proizvodnja, u smislu ovog pravilnika, jeste: proizvodnja biljnih kultura (žitarica, industrijskog, aromatičnog i lekovitog bilja, povrća, voća, grožđa i cveća); korišćenje zemljišnih parcela za druge namene (za ribnjake); skladištenje žitarica i industrijskog bilja; stočarska proizvodnja (proizvodnja mleka - kravljeg i kozijeg) i proizvodnja mesa - tov junadi, tov u sistemu "krava - tele", proizvodnja prasadi za tov i odgoj ovaca i živine radi proizvodnje mesa.

Lice koje ispunjava uslove iz člana 5. ovog pravilnika pravo na podsticaje iz člana 3. stav 1. tač. 1), 2) i 4) i člana 3. stav 5. tač. 1) i 4) ovog pravilnika ostvaruje ako ima proizvodnju biljnih kultura iz člana 1. stav 2. ovog pravilnika na poljoprivrednom zemljištu koje je upisalo u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u skladu sa zakonom kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj.

Lice koje podnosi prijavu za posticaje iz člana 3. stav 1. tač. 1), 2) i 4) i člana 3. stav 5. tačka 4) ovog pravilnika pravo na podsticaje ostvaruje ako do 50 ha poljoprivrednog zemljišta iz stava 1. ovog člana koristi za proizvodnju biljnih kultura .

Zakon o državnom premeru i katastru (RS)

15) "katastarsko klasiranje zemljišta " jeste utvrđivanje katastarske kulture i klase za parcele poljoprivrednog i šumskog zemljišta u okviru jedne katastarske opštine u odnosu na katastarski srez;

(1) Katastarsko klasiranje zemljišta vrši se na osnovu prirodnih i ekonomskih uslova proizvodnje postojeće kulture na zemljištu i služi za utvrđivanje katastarskog prihoda.

(2) Parcele poljoprivrednog i šumskog zemljišta svrstavaju se u sledeće katastarske kulture : njiva, vrt, voćnjak, vinograd, livada, ribnjak, pašnjak, šuma, trstik i močvara.

Pravilnik o standardnom klasifikacionom okviru i Kontnom planu za budžetski sistem (RS)

Ne uključuje: plan implementacije, odnosno, izgradnju stambenog prostora, privrednu izgradnju, izgradnju ulica, komunalne infrastrukture, ustanova kulture , itd. (klasifikovano u skladu sa funkcijom); agrarnu reformu i preuređenje zemljišta (421); administraciju građevinskih standarda (443) i stambenih standarda (610).

Pravilnik o podsticajima programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada voćaka, vinove loze i hmelja (RS)

2) na dan podnošenja zahteva u Registru ima prijavljene površine na kojima su podignuti proizvodni zasadi pod odgovarajućim kulturama (odgovarajuća voćna vrsta iz grupe VI - voće i grožđe za koju podnosi zahtev, odnosno hmelj), u skladu sa Šifarnikom biljne proizvodnje i druge namene zemljišnih parcela (u daljem tekstu: prijavljene odgovarajuće kulture u skladu sa Šifarnikom);

Zakon o eksproprijaciji (RS)

Naknada za eksproprisano obradivo poljoprivredno zemljište licu kome je prihod od tog zemljišta uslov za egzistenciju, određuje se na njegov zahtev davanjem u svojinu drugog odgovarajućeg zemljišta iste kulture i klase ili odgovarajuće vrednosti u istom mestu ili bližoj okolini.

U slučaju eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta radi izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata, naknada za to zemljište određuje se davanjem u svojinu ranijem sopstveniku drugog odgovarajućeg poljoprivrednog zemljišta iste kulture i klase ili odgovarajuće vrednosti u istom mestu ili bližoj okolini.

Prilikom donošenja rešenja o dozvoli za vršenje pripremnih radnji vodiće se računa o tome da se one ne vrše u vreme nepodesno za sopstvenika nepokretnosti, s obzirom na kulturu zemljišta i svrhu za koju se nepokretnost koristi.

Zakon o železnici (RS)

Na mestima gde železnica prolazi kroz šumu ili pored šume, odnosno zemljišta zasađenog poljoprivrednim kulturama koje su lako zapaljive, upravljač infrastrukture je dužan da preduzme propisane mere za zaštitu od požara na železničkom području pruga, a železnički prevoznik mere zaštite od požara od železničkih vozila.

Korisnici, odnosno sopstvenici šuma i zemljišta iz stava 1. ovog člana, dužni su da u pojasu širine 10 m u šumama uredno uklanjaju drveće, rastinje i lišće, a u pojasu širine 5 m na drugom zemljištu blagovremeno uklanjaju sazrele poljoprivredne kulture i po potrebi preduzimaju druge mere zaštite od požara.

Zakon o vanparničnom postupku (RS)

(2) Nepokretnosti se popisuju pojedinačno sa naznačenjem mesta gde se nalaze, kulture zemljišta i zemljišno -knjižnih podataka, ako su poznati.

Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji i obrascu zahteva za ostvarivanje tih podsticaja (RS)

Kulture iz stava 1. ovog člana su sve kulture navedene u Šifarniku biljne proizvodnje i drugih namena zemljišnih parcela koji je sastavni deo Pravilnika o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", broj 17/13), osim prirodnih livada i pašnjaka u okviru grupe kultura krmno bilje.

Pravilnik o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva (RS)

3) Prilog 3 - podaci o zemljišnom fondu i biljnim kulturama ;

1) Prilog 3 - podaci o zemljišnom fondu i biljnim kulturama ;

1) poljoprivrednim kulturama na zemljištu koje se odnose na tekuću godinu;

3) promeni zemljišnog poseda i osnova korišćenja zemljišta (katastarska veličina i katastarska kultura , vlasništvo, zakup i sl.).

Ako posle isteka roka za obnovu registracije iz stava 1. ovog člana dođe do promene poljoprivredne kulture na zemljištu , nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva dužan je da izvrši ispravku ovih podataka do 30. aprila tekuće godine.

- privođenja poljoprivrednog zemljišta odgovarajućoj nameni, odnosno osposobljavanja korišćenog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju bez projekta rekultivacije poljoprivrednog zemljišta , vršenja rekultivacije bez projekta rekultivacije poljoprivrednog zemljišta ,

Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju (RS)

poboljšanja zaštite i kvaliteta poljoprivrednog zemljišta su vrsta podsticaja kojima se vrši poboljšanje fizičkih, hemijskih i bioloških osobina zemljišta (oglinjavanje i opeskavanje zemljišta , smanjenje kiselosti, smanjenje alkalnosti zemljišta , meliorativno đubrenje zemljišta i drugo). Podsticaji usmereni za zaštitu zemljišta jesu protiverozivne mere i mere kontrole i ispitivanje zemljišta , komasacija, melioracija, rekultivacija ... zemljišta ...

U dokumentima tipa sudska praksa od ukupno 2 pronadjena primera svi su prikazani.
 Više informacija    OSTALI PRIMERI  

...

Savesni držalac može steći pravo svojine po osnovu održaja na šumskom zemljištu , ako dokaže zakonski osnov državine i period državine do 6. aprila 1941.godine, u trajanju od 43 godine, 1 mesec i 18 dana. "Prema utvrđenom činjeničnom stanju, sporne nepokretnosti po kulturi šuma oduzete su 1963.godine pravnim prethodnicima tužilaca, u postupku raspravljanja imovinskih odnosa nastalih samovlasnim zauzećem zemljišta u društveoj svojini . pravnosnažnim odlukama nadležnih organa.

...

Sud je dužan da u izreci odluke nepokretnost opiše onako kako je ona označena u katastru zemljišta (broj katastarske parcele, katastarska opština, površinu, kulturu , klasu i sl.)

U dokumentima tipa modelirana akta od ukupno 2 pronadjena primera svi su prikazani.
 Više informacija    OSTALI PRIMERI  

...

Zakup počinje teći od . godine, te je do tog datuma Zakupodavac dužan potpuno očistiti navdeno poljoprivredno zemljište od ostataka poljoprivrednih kultura . Zakup će trajati do . godine.

Nakon prestanka zakupa Zakupac je dužan da Zakupodavcu preda zemljište očišćeno od poljoprivrednih kultura .