Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 34. stav 6. Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Službeni glasnik RS", broj 10/13),
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

PRAVILNIK

O PODSTICAJIMA ZA PODRŠKU INVESTICIJAMA U PRIMARNU POLjOPRIVREDNU PROIZVODNjU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 62 od 16. jula 2013, 90/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste podsticaja za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (u daljem tekstu: podsticaji), uslovi, način ostvarivanja prava na podsticaje, kao i maksimalni iznosi podsticaja po korisniku i po pojedinoj vrsti mere.
Primarna poljoprivredna proizvodnja, u smislu ovog pravilnika, jeste: proizvodnja biljnih kultura (žitarica, industrijskog, aromatičnog i lekovitog bilja, povrća, voća, grožđa i cveća); korišćenje zemljišnih parcela za druge namene (za ribnjake); skladištenje žitarica i industrijskog bilja; stočarska proizvodnja (proizvodnja mleka - kravljeg i kozijeg) i proizvodnja mesa - tov junadi, tov u sistemu "krava - tele", proizvodnja prasadi za tov i odgoj ovaca i živine radi proizvodnje mesa.

Član 2.

Podsticaji obuhvataju podršku programima za investicije u poljoprivredi za unapređenje konkurentnosti i dostizanje standarda kvaliteta, i to:
1) programu za podršku investicijama za nabavku nove mehanizacije i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju;
2) programu za podršku investicijama za opremanje objekata namenjenih stočarskoj proizvodnji;
3) programu za podršku investicijama u stočarsku proizvodnju kojima se štiti životna sredina i dobrobit domaćih životinja;
4) programu za podršku investicijama u stočarsku proizvodnju za nabavku kvalitetnih priplodnih grla na domaćem i stranom tržištu;
5) programu za podršku investicijama za unapređenje prinosa i kvaliteta biljnih kultura.

Član 3.

Podrška programu iz člana 2. tačka 1) ovog pravilnika, obezbeđuje se davanjem podsticaja za:
1) nabavku nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje;
2) nabavku nove mehanizacije, opreme i materijala za zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura;
3) nabavku nove opreme za ribnjake;
4) nabavku novih priključnih mašina i opreme za setvu, sadnju i berbu;
5) nabavku nove opreme za poboljšanje organizacije i efikasnosti stočarske proizvodnje i pripremu stočne hrane.
Podrška programu iz člana 2. tačka 2) ovog pravilnika, jesu podsticaji za nabavku nove opreme za smeštaj i/ili odgoj mlečnih krava, tovnih junadi, ovaca, koza, prasadi i živine.
Podrška programu iz člana 2. tačka 3) ovog pravilnika, jesu podsticaji za:
1) nabavku nove opreme za manipulaciju, odlaganje, separaciju, distribuciju čvrstog i tečnog stajnjaka;
2) nabavku nove opreme za šišanje ovaca;
3) nabavku nove opreme za orezivanje papaka kod krava.
Podsticaji za investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju kao podrška programu iz člana 2. tačka 4) ovog pravilnika, jesu podsticaji za:
1) nabavku kvalitetnih priplodnih junica;
2) nabavku kvalitetnih priplodnih ovaca i koza;
3) nabavku kvalitetnih priplodnih svinja.
Podrška programu iz člana 2. tačka 5) ovog pravilnika, jesu podsticaji za:
1) nabavku novih plastenika i opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru;
2) izgradnju, proširenje, rekonstrukciju ili adaptaciju (u daljem tekstu: izgradnja) hladnjača i nabavku nove opreme za hladnjače;
3) nabavku nove opreme za utvrđivanje kvaliteta žitarica i industrijskog bilja;
4) nabavku nove opreme i mašina za pripremu proizvoda za tržište.

Član 4.

Investicije za koje se odobravaju podsticaji iz člana 3. ovog pravilnika date su u Tabeli - Podsticaji i prihvatljive investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (u daljem tekstu: Tabela).

Podsticaji i prihvatljive investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju

TABELA

Član 5.

Uslov za ostvarivanje prava na podsticaje od strane pravnog lica, preduzetnika i fizičkog lica - nosioca komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, pored uslova propisanih zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, je da je realizovalo investicije odobrene u prethodnoj godini na osnovu propisa kojima se uređuju mere za podršku ruralnom razvoju.
Pored uslova iz stava 1. ovog člana, uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje su za:
1) privredno društvo, osim privrednog društva koje je kao javno skladište za poljoprivredne proizvode upisano u Registar javnih skladišta, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javna skladišta za poljoprivredne proizvode, da:
(1) je razvrstano u malo ili srednje pravno lice, u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo i revizija,
(2) u strukturi vlasništva ima manje od 25% učešća javnog kapitala;
2) srednju školu - da se nalazi u aktu o mreži srednjih škola u skladu sa zakonom kojim se uređuju osnove sistema obrazovanja i vaspitanja i da ima rešenje o verifikaciji ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja za obrazovni profil u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.

Član 6.

Lice koje ispunjava uslove iz člana 5. ovog pravilnika, pravo na podsticaje iz člana 3. stav 1. tačka 5), člana 3. stav 2, člana 3. stav 3. i člana 3. stav 4. ovog pravilnika ostvaruje ako ima životinju obeleženu i registrovanu u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.