Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 29. stav 4. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 54/09, 73/10 i 101/10),
Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O STANDARDNOM KLASIFIKACIONOM OKVIRU I KONTNOM PLANU ZA BUDžETSKI SISTEM

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 103 od 31. decembra 2011, 10/12, 18/12, 95/12, 99/12, 22/13, 48/13, 61/13, 63/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se standardni klasifikacioni okvir i Kontni plan za budžetski sistem (u daljem tekstu: Kontni plan) sa sadržajem konta u Kontnom planu, koji je sačinjen u skladu sa međunarodnom GFS metodologijom (Statistika državnih finansija).

Član 2.

Odredbe ovog pravilnika odnose se na budžet Republike Srbije (u daljem tekstu: budžet Republike), budžete jedinica pokrajinske autonomije i lokalne samouprave (u daljem tekstu: budžet lokalne vlasti), kao i na njihove direktne i indirektne korisnike (u daljem tekstu: korisnici budžetskih sredstava), finansijske planove republičkih fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: finansijski planovi organizacija obaveznog socijalnog osiguranja), kao i na korisnike sredstava organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.
Korisnici sredstava organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, u smislu ovog pravilnika, jesu organizacije obaveznog socijalnog osiguranja i korisnici sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (zdravstvene i apotekarske ustanove čiji je osnivač Republika ili lokalne vlasti).
Republika, lokalne vlasti, korisnici budžetskih sredstava i korisnici sredstava organizacija obaveznog socijalnog osiguranja obavezni su da primenjuju odredbe ovog pravilnika.

Član 3.

Budžet se priprema i izvršava na osnovu sistema jedinstvene budžetske klasifikacije.
Budžetska klasifikacija obuhvata programsku klasifikaciju, organizacionu klasifikaciju, funkcionalnu klasifikaciju, ekonomsku klasifikaciju prihoda i primanja, ekonomsku klasifikaciju rashoda i izdataka i klasifikaciju prema izvorima finansiranja.
Programska klasifikacija, organizaciona klasifikacija, funkcionalna klasifikacija i klasifikacija prema izvorima finansiranja sačinjavaju standardni klasifikacioni okvir za budžetski sistem (u daljem tekstu: standardni klasifikacioni okvir).
Ekonomsku klasifikaciju čine klase prihoda i primanja, odnosno rashoda i izdataka, u okviru Kontnog plana.
Ekonomska klasifikacija prihoda i primanja iskazuje prihode i primanja na osnovu propisa, drugog akta zasnovanog na zakonu ili ugovora koji određuju izvore prihoda, odnosno primanja.
Ekonomska klasifikacija rashoda i izdataka iskazuje pojedinačna dobra i usluge i izvršena transferna plaćanja.

II. STANDARDNI KLASIFIKACIONI OKVIR

Član 4.

Standardni klasifikacioni okvir i Kontni plan imaju za cilj da obezbede osnovu za organizaciju i evidentiranje svih finansijskih transakcija kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava organizacija obaveznog socijalnog osiguranja (u daljem tekstu: korisnici sredstava).
Klasifikacije iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika koriste se u svrhe pripreme budžeta i finansijskih planova, finansijskog izveštavanja i vođenja svih evidencija u izvršenju budžeta i finansijskih planova kod korisnika sredstava.

Član 5.

Programska klasifikacija iskazuje primanja i izdatke prema zadacima i aktivnostima korisnika budžetskih sredstava koji se sprovode u cilju efikasnog upravljanja sredstvima po predloženim programima, a koji doprinose ostvarenju strateških ciljeva u skladu sa ekonomskom politikom zemlje.
Strateške oblasti su oblasti u okviru kojih korisnik budžetskih sredstava pruža usluge i obavlja aktivnosti sredstvima raspoređenim u njegovom finansijskom planu.
Glavni program je opšti program koji je deo strateške oblasti i sprovodi se preko jednog ili više programa koji su u nadležnosti jednog ili više korisnika budžetskih sredstava.
Program je deo glavnog programa i u nadležnosti je samo jednog korisnika budžetskih sredstava, ima jasno određene specifične ciljeve i pokazatelje uspešnosti i delotvornosti koji doprinose ostvarenju opštih ciljeva glavnog programa.

Član 6.

Organizaciona klasifikacija iskazuje izdatke po korisnicima sredstava sa raspodelom aproprijacija između korisnika i organizovana je po hijerarhiji, u skladu sa budžetom Republike, budžetima lokalnih vlasti, kao i finansijskim planovima organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 7.

Funkcionalna klasifikacija iskazuje izdatke po funkcionalnoj nameni za određenu oblast i nezavisna je od organizacije koja tu funkciju sprovodi.
Korisnik sredstava može obavljati aktivnosti u okviru jedne ili više funkcija.
Više korisnika sredstava mogu imati istu funkcionalnu klasifikaciju.
Klasifikacija funkcija iz stava 1. ovog člana je u skladu sa klasifikacijom državnih funkcija koju je donelo Statističko odeljenje Ujedinjenih nacija (UNSD).
Funkcionalnu klasifikaciju čine kategorije, grupe i klase.
Šema funkcionalne klasifikacije odštampana je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (Prilog 1).
Kategorije grupišu opšte ciljeve i zadatke države i označene su jednocifrenom šifrom.
Grupe i klase sadrže detaljniju razradu sadržaja kategorija i načina na koje se ti ciljevi ostvaruju.
Grupa se označava dvocifrenom šifrom.
Klasa se označava trocifrenom šifrom i sadrži oznaku koja upućuje na to da li su usluge koje pružaju državni organi kolektivne ili individualne.
Kolektivne usluge označene su skraćenicom KU, a individualne usluge označene su skraćenicom IU.
Funkcionalna klasifikacija sadrži kategorije, i to:
1) Opšte javne usluge (šifra 1);
2) Odbrana (šifra 2);
3) Javni red i bezbednost (šifra 3);
4) Ekonomski poslovi (šifra 4);
5) Zaštita životne sredine (šifra 5);
6) Poslovi stanovanja i zajednice (šifra 6);
7) Zdravstvo (šifra 7);
8) Rekreacija, sport, kultura i vere (šifra 8);
9) Obrazovanje (šifra 9);
10) Socijalna zaštita (šifra 0).
Kategorija 1 - Opšte javne usluge sadrži grupe, i to:
11 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi;
12 - Ekonomska pomoć inostranstvu;
13 - Opšte usluge;
14 - Osnovno istraživanje;
15 - Opšte javne usluge - istraživanje i razvoj;
16 - Opšte javne usluge neklasifikovane na drugom mestu;
17 - Transakcije javnog duga;
18 - Transferi opšteg karaktera između različitih nivoa vlasti.
Grupa 11 - Izvršni i zakonodavni organi, finansijski i fiskalni poslovi i spoljni poslovi sadrži klase, i to:
111 - Izvršni i zakonodavni organi (KU);
112 - Finansijski i fiskalni poslovi (KU);
113 - Spoljni poslovi (KU).
Klasa 111 - Izvršni i zakonodavni organi (KU) obuhvata upravljanje, poslove i podršku izvršnim i zakonodavnim organima.
Uključuje: kabinet izvršnog rukovodstva na svim nivoima vlasti, predstavnička tela na svim nivoima vlasti; savetodavno, administrativno i političko osoblje u sklopu izvršnih i zakonodavnih organa, biblioteke i druge referentne službe kojima se koriste izvršni i zakonodavni organi, konkretnu pomoć pruženu zaposlenima u izvršnim i zakonodavnim organima, stalne ili ad hoc komisije i odbore koje osniva izvršno rukovodstvo, odnosno zakonodavni organi, odnosno komisije i odbori koji deluju u njihovo ime.
Ne uključuje: kabinete ministara, načelnika odeljenja lokalne vlasti, međusektorske odbore, itd. koji obavljaju određenu funkciju (klasifikovano prema funkcijama).
Klasa 112 - Finansijski i fiskalni poslovi (KU) obuhvata administraciju finansijskih i fiskalnih poslova i usluga, upravljanje javnim sredstvima i javnim dugom, poslove administracije javnih prihoda, poslove trezora, odnosno ministarstva finansija, budžeta, uprave javnih prihoda, uprave carina, računovodstvenih službi i službi revizije; izradu i davanje opštih informacija, tehničke dokumentacije i statističkih podataka o finansijskim i fiskalnim poslovima i uslugama.
Uključuje: finansijske i fiskalne poslove i usluge na svim nivoima vlasti.
Ne uključuje: varijabilne troškove, troškove osiguranja i otplate kamata na državne kredite; kontrolu bankarskog sektora.
Klasa 113 - Spoljni poslovi (KU) obuhvata administraciju spoljnih poslova i usluga, poslove ministarstva spoljnih poslova, diplomatskih i konzularnih misija u inostranstvu ili pri međunarodnim organizacijama; poslove ili podršku službama za