Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O DRŽAVLjANSTVU SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 45/79 i 13/83)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Građani Socijalističke Republike Srbije imaju državljanstvo Socijalističke Republike Srbije.

Član 2.

Državljanin Socijalističke Republike Srbije istovremeno je i državljanin Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 3.

Državljanin druge republike u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (u daljem tekstu: državljanin druge republike) ima na teritoriji Socijalističke Republike Srbije ista prava i dužnosti kao i državljanin Socijalističke Republike Srbije.

II. STICANjE DRŽAVLjANSTVA SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE SRBIJE

Član 4.

Državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stiče se:
1) poreklom,
2) rođenjem na teritoriji Socijalističke Republike Srbije,
3) prijemom državljanina druge republike u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije,
4) prirođenjem,
5) po međunarodnim ugovorima.

1. Sticanje državljanstva poreklom

Član 5.

Poreklom stiče državljanstvo Socijalističke Republike Srbije dete:
1) čija su oba roditelja u času rođenja deteta državljani Socijalističke Republike Srbije,
2) čiji je jedan roditelj u času rođenja deteta državljanin Socijalističke Republike Srbije, a ono je rođeno na teritoriji Socijalističke Republike Srbije, ako roditelji sporazumno ne odrede da dete bude državljanin druge republike,
3) čiji je jedan roditelj u času rođenja deteta državljanin Socijalističke Republike Srbije, a dete je rođeno na teritoriji druge republike, ako roditelji sporazumno odrede da ono bude državljanin Socijalističke Republike Srbije,
4) čiji je jedan roditelj u trenutku rođenja deteta državljanin Socijalističke Republike Srbije, a drugi strani državljanin ili lice bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva, ako je rođeno na teritoriji socijalističke Republike Srbije,
5) čiji je jedan roditelj državljanin Socijalističke Republike Srbije, a drugi strani državljanin ili lice bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva a dete je rođeno u inostranstvu, ako ga jedan roditelj do navršene 18. godine života prijavi za upis kao državljanina Socijalističke Republike Srbije kod nadležnog organa u Socijalističkoj Republici Srbiji ili inostranstvu, ili ako se do navršene 18. godine života stalno nastani u Socijalističkoj Republici Srbiji, odnosno na teritoriji druge republike, a po propisima te republike nije steklo njeno državljanstvo,
6) čiji je jedan roditelj u času rođenja deteta državljanin Socijalističke Republike Srbije a drugi nije poznat.
Državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stiče i dete čiji je jedan roditelj državljanin Socijalističke Republike Srbije a dete je rođeno u inotranstvu, i ako ne ispunjava neki uslov iz tačke 5. ovog člana, ako bi dete ostalo bez republičkog državljanstva.
Dete koje stiče državljanstvo Socijalističke Republike Srbije po stavu
1. tački 5. i stavu 2. ovog člana smatra se državljaninom Socijalističke
Republike Srbije od časa rođenja.

2. Sticanje državljanstva rođenjem na teritoriji Socijalističke

Republike Srbije

Član 6.

Državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stiče dete rođeno ili nađeno na teritoriji Socijalističke Republike Srbije čija su oba roditelja nepoznata, ili su nepoznatog državljanstva, ili su bez državljanstva. Detetu će prestati državljanstvo Socijalističke Republike Srbije ako se do navršene 14. godine života utvrdi da su mu roditelji strani državljani.
Dete rođeno ili nađeno na teritoriji Socijalističke Republike Srbije od roditelja koji imaju različito republičko državljanstvo, stiče državljanstvo Socijalističke Republike Srbije, ako roditelji sporazumno ne odrede da dete stekne republičko državljanstvo republike čije državljanstvo ima jedan od roditelja.

3. Sticanje državljanstva prijemom državljanina druge republike u

državljanstvo Socijalističke Republike Srbije

Član 7.

Državljanstvo socijalističke Republike Srbije stiče državljanin druge republike ukoliko podnese zahtev za prijem u državljanstvo i ako ispunjava sledeće uslove:
1) da je navršio 18 godina života,
2) da u vreme podnošenja zahteva ima prebivalište na teritoriji Socijalističke Republike Srbije.
Državljanin druge republike koji je u braku sa državljaninom Socijalističke Republike Srbije može biti primljen u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije i ako nisu ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana.

Član 8.

Ako su državljanstvo Socijalističke Republike Srbije, prijemom iz državljanstva druge republike, stekla oba roditelja ili jedan od njih, državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stiče i njihovo dete mlađe od 18 godina.
Ako je državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stekao jedan roditelj, a drugi je državljanin druge republike, državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stiče dete mlađe od 18 godina, ako se o tome roditelji sporazumeju.
Državljanin Socijalističke Republike Srbije može tražiti prijem u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije maloletnog usvojenika i ako nisu ispunjeni uslovi iz člana 7. stav 1. tačka 2.
Ako je dete starije od 14 godina za sticanje državljanstva po st. 1, 2. i 3. ovog člana potreban je i pristanak deteta.
O prijemu u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije državljanina druge republike po čl. 7. i 8. ovog zakona. Republički sekretarijat za unutrašnje poslove obavestiće nadležni organ uprave one republike čiji je državljanin bilo lice koje je primljeno u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije.

4. Sticanje državljanstva prirođenjem

Član 9.

Prirođenjem može steći državljanstvo Socijalističke Republike Srbije stranac koji je podneo zahtev za prijem u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije ako ispunjava sledeće uslove:
1) da je navršio 18 godina života,
2) da je do podnošenja zahteva boravio tri godine neprekidno na teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,
3) da se iz njegovog vladanja može zaključiti da će biti lojalan građanin Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije,
4) da ima otpust iz dosadašnjeg državljanstva ili da podnese dokaz da će otpust dobiti, ako bude primljen u državljanstvo Socijalističke Republike Srbije.
Smatraće se da je uslov iz tačke 4. stava 1. ovog člana ispunjen ako je lice koje je podnelo zahtev bez državljanstva ili će ga po zakonu zemlje čiji je državljanin izgubiti samim prirođenjem.
Ako strana država ne dopušta otpust ili za otpust postavlja uslove koji se ne mogu ispuniti, dovoljna je izjava lica koje je podnelo zahtev da se u slučaju sticanja državljanstva Socijalističke Republike Srbije odriče stranog državljanstva.
U rešenju kojim se odbija zahtev za sticanje državljanstva socijalističke Republike Srbije prirođenjem ne moraju se navesti razlozi kojima se nadležni organ rukovodio pri donošenju rešenja.

Član 10.

Iseljenik iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i član njegove porodice prirođenjem mogu steći državljanstvo Socijalističke Republike Srbije i ako ne ispunjavaju uslove iz člana 9. stav 1. tač. 2. i 4. ovog z
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: