Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 51. stav 3. Zakona o Vojsci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 116/07 i 88/09) i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi ("Službeni glasnik RS", br. 55/05, 71/05 - ispravka, 101/07 i 65/08),
Vlada donosi

UREDBU

O VOJNOJ LEGITIMACIJI

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 97 od 27. novembra 2009, 93/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se izgled, izdavanje i korišćenje vojne legitimacije profesionalnog vojnog lica (u daljem tekstu: vojna legitimacija).

Član 2.

Vojna legitimacija je javna isprava kojom profesionalno vojno lice dokazuje svoj identitet i svojstvo profesionalnog vojnog lica.

Član 3.

Pripadnici Vojske Srbije za vreme učešća u multinacionalnim operacijama i drugim aktivnostima u inostranstvu koriste posebne legitimacije koje izdaje nadležni organ multinacionalne operacije ili nadležni organ organizatora drugih aktivnosti u inostranstvu.

II. IZGLED VOJNE LEGITIMACIJE

Član 4.

Obrazac vojne legitimacije je dvostran, pravougaonog oblika, u vidu kartice, veličine 54x 86,6 mm, u tri izvedene boje sa dominantnim sivomaslinastim tonovima.
Obrazac vojne legitimacije sadrži:
1) Na prednjoj strani, u gornjem levom delu, odštampan znak Vojske Srbije koji predstavlja mali štit polukružnog oblika crvene boje, podeljen belim krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su bele boje i okrenuta su ka spoljnim stranama štita. Desno od znaka Vojske Srbije je tekst: "Republika Srbija - Vojska Srbije" i tekst: "VOJNA LEGITIMACIJA", ispisani u dva reda. Ispod teksta nalaze se rubrike za upisivanje podataka o imaocu vojne legitimacije: prezime; ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); svojstvo (general, oficir, podoficir ili profesionalni vojnik); datum izdavanja i rok važenja vojne legitimacije. Na levoj strani ispod znaka Vojske Srbije je mesto za fotografiju u boji imaoca vojne legitimacije, dimenzija 22,5x 28,5 mm, a ispod mesta za fotografiju nalazi se rubrika za upisivanje broja vojne legitimacije. Na desnoj strani nalazi se dvoglavi orao iscrtan linijama u tonovima sivomaslinaste boje sa ukrštenim sabljama, krinovima, krunom i malim štitom na grudima, a ispod je mesto za umanjenu crno-belu fotografiju imaoca vojne legitimacije. U središnjem delu nalazi se kinegram okruglog oblika sa malim štitom polukružnog oblika, podeljen krstom na četiri polja sa po jednim ocilom u svakom polju. Ocila su okrenuta ka spoljnim stranama štita. U donjem desnom uglu nalazi se stilizovani grb sa krstom i ocilima crvene boje.
2) Na poleđini, u sredini, nalazi se dvoglavi orao iscrtan linijama u tonovima sivomaslinaste boje sa ukrštenim sabljama, krinovima, krunom i malim štitom na grudima. U gornjem levom uglu nalazi se prostor za simbolizovanu oznaku dokumenta, a ispod toga strelica koja pokazuje smer ubacivanja vojne legitimacije u čitač dokumenta i mesto za kontaktni mikrokontroler. Desno od prostora za simbolizovanu oznaku dokumenta ispisan je tekst: "U slučaju pronalaska ove legitimacije dostavite je na prijavnicu najbliže kasarne, vojnog objekta ili organa unutrašnjih poslova.", a ispod je tekst: "ZABRANjENA JE SVAKA ZLOUPOTREBA VOJNE LEGITIMACIJE.". Pored ispisanog teksta, u desnom gornjem delu, nalazi se reljefni prikaz znaka Vojske Srbije. Ispod ispisanog teksta u desnom središnjem delu nalazi se mesto za upisivanje krvne grupe imaoca vojne legitimacije. U donjem delu je prostor za mašinski čitljivu zonu koja sadrži sve podatke o imaocu vojne legitimacije unete na prednjoj strani obrasca vojne legitimacije ispisane u tri reda sa po 30 karaktera. Ispod mašinski čitljive zone, u donjem desnom uglu, nalazi se stilizovani grb sa krstom i ocilima crvene boje.
Podaci iz stava 2. ovog člana unose se velikim slovima.
Obrazac vojne legitimacije dat je u Prilogu 1 ove uredbe i čini njen sastavni deo.

Član 5.

Obrazac vojne legitimacije sadrži beskontaktni mikrokontroler i kontaktni mikrokontroler.
Vojna legitimacija sadrži i zaštitne elemente.

Član 6.

Kontaktni mikrokontroler, pored podataka iz člana 4. stav 2. ove uredbe, koji se upisuju u obrazac vojne legitimacije, sadrži: datum rođenja; ime jednog od roditelja; identifikacioni broj za lice koje pruža zdravstvene usluge; podatke sadržane u elektronskim sertifikatima i podatke o službi profesionalnog vojnog lica kome je izdata vojna legitimacija (čin; matični broj i broj vojne pošte, odnosno naziv komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije ili organizacione jedinice Ministarstva odbrane u kojoj je na službi; mesto službovanja; od kada je na službi u komandi, jedinici i ustanovi Vojske Srbije, odnosno organizacionoj jedinici Ministarstva odbrane i do kada, ako je profesionalni vojnik ili oficir, odnosno podoficir u radnom odnosu na određeno vreme).
Beskontaktni mikrokontroler sadrži sledeće podatke o profesionalnom vojnom licu kome je izdata vojna legitimacija: prezime; ime jednog od roditelja; ime; jedinstveni matični broj građana (JMBG); svojstvo; čin; mesto službovanja; broj vojne legitimacije i broj vojne pošte, odnosno naziv komande, jedinice i ustanove Vojske Srbije ili organizacione jedinice Ministarstva odbrane u kojoj je na službi.
Podaci profesionalnog vojnog lica menjaju se u kontaktnom mikrokontroleru i beskontaktnom mikrokontroleru kada dođe do promene bilo kojeg od podataka iz stava 1. ovog člana.

Član 7.

Podaci u vojnu legitimaciju u kontaktni mikrokontroler i beskontaktni mikrokontroler upisuju se na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom.

Član 8.

Za potrebe izdavanja vojne legitimacije koristi se fotografija lica kome se izdaje vojna legitimacija.
Fotografija iz stava 1. ovog člana mora da ima sledeće karakteristike:
1) da je dimenzija 24x 30 mm;
2) da lice zauzima 70% do 80% fotografije;
3) da je oštra, jasna i visokog kvaliteta;
4) da lice gleda direktno u objektiv i da se jasno vide obe ivice lica, bez osmeha i grimasa i sa zatvorenim ustima;
5) da prikazuje prirodnu boju kože;
6) da su oči otvorene i jasno vidljive, a ako lice nosi naočare da okvir od naočara ne zaklanja deo oka i da nema refleksije;
7) da je pozadina jednobojna (bela);
8) da je lice u službenoj uniformi bez šapke, odnosno berea.

Član 9.

Standarde za izradu obrasca vojne legitimacije i za mikrokontrolere i zaštitne elemente iz člana 5. stav 2. ove uredbe bliže uređuje ministar nadležan za poslove odbrane.

III. IZDAVANjE I KORIŠĆENjE VOJNE LEGITIMACIJE

Član 10.

Zahtev za izdavanje vojne legitimacije profesionalnom vojnom licu podnosi nadležni starešina, u roku od osam dana od dana javljanja na dužnost, odnosno od dana nastanka razloga za izdavanje vojne legitimacije.
Zahtev za izdavanje vojne legitimacije oficiru koji se proizvodi u čin nakon završetka školovanja u vojnoškolskoj ustanovi podnosi starešina vojnoškolske ustanove u kojoj se on nalazi do proizvođenja, najkasnije 30 dana pre proizvođenja u čin oficira.
Zahtev za izdavanje vojne legitimacije iz st. 1. i 2. ovog člana podnosi se u pisanom i elektronskom obliku i sadrži podatke iz člana 6. stav 1. ove uredbe za lice za koje se traži izdavanje vojne legitimacije.
Sastavni deo zahteva za izdavanje vojne legitimacije je izjava profesionalnog vojnog lica o pristanku za obradu podataka o ličnosti iz člana 6. stav 1. ove uredbe.
Vojnu legitimaciju izdaje nadležna unutrašnja organizaciona jedinica Ministarstva odbrane, u roku od 30 dana od dana prijema zahteva iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 11.

Oficiru odnosno podoficiru u radnom odnosu na neodr
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: