Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 97. Poslovnika Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 61/06 - prečišćen tekst) i člana 7. Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 64/07),
Republički sekretarijat za zakonodavstvo, u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade, utvrdio je prečišćen tekst Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade.
Prečišćen tekst Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade obuhvata:
1. Uredbu o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 23/06 - osnovni tekst), iz koje je izostavljen: član 34, kojim je utvrđen rok za donošenje i stupanje na snagu novih pravilnika, član 35, kojim je uređen radni odnos u kabinetu ministra, član 36, kojim su utvrđena privremena ovlašćenja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, član 37, kojim je utvrđen prestanak važenja ranijeg propisa, kao i član 38, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
2. Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 64/07), iz koje je izostavljen član 7, kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje i dostavljanje na objavljivanje prečišćenog teksta Uredbe o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama i službama Vlade, kao i član 8, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
Broj 110-00-556/2007-01
U Beogradu, 30. avgusta 2007. godine
Republički sekretarijat za zakonodavstvo Direktor, Zoran M. Balinovac, s.r.

UREDBA

O NAČELIMA ZA UNUTRAŠNjE UREĐENjE I SISTEMATIZACIJU RADNIH MESTA U MINISTARSTVIMA, POSEBNIM ORGANIZACIJAMA I SLUŽBAMA VLADE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 81 od 4. septembra 2007, 69/08)

(Prečišćen tekst)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet uredbe

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se načela za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u ministarstvima, posebnim organizacijama, Generalnom sekretarijatu Vlade, kabinetima predsednika i potpredsednika Vlade i ostalim službama Vlade, Upravi za zajedničke poslove republičkih organa i stručnim službama upravnih okruga (u daljem tekstu: organi).
Ovom uredbom propisuje se i način pripreme i donošenja pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u organima (u daljem tekstu: pravilnik).

Obim primene uredbe

Član 2.

Ako je unutrašnje uređenje nekog organa posebnim propisom drukčije uređeno, odredbe ove uredbe primenjuju se samo na ona pitanja koja posebnim propisom nisu uređena.

Načela za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta

Član 3.

Unutrašnje uređenje i sistematizacija radnih mesta moraju:
1) da se zasnivaju na delokrugu organa i radnim procesima u njemu;
2) da budu prilagođeni celini poslova organa;
3) da obezbede delotvoran i skladan rad organa i delotvoran nadzor nad radom unutar organa;
4) da obezbede brzo i delotvorno ostvarivanje prava i pravnih interesa stranaka;
5) da omoguće grupisanje istovrsnih ili srodnih i međusobno povezanih poslova u odgovarajuće unutrašnje jedinice u organu;
6) da obezbede javnost rada organa.

Donošenje pravilnika

Član 4.

Unutrašnje uređenje organa i sistematizacija radnih mesta u njemu određuju se pravilnikom.
Pravilnik donosi ministar, direktor posebne organizacije, Generalni sekretar Vlade, šef Kabineta predsednika Vlade, šef Kabineta potpredsednika Vlade, direktor službe Vlade koji je odgovoran predsedniku Vlade, direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa i načelnik upravnog okruga (u daljem tekstu: rukovodilac), uz saglasnost Vlade.

Donošenje pravilnika u posebnim slučajevima

Član 5.

Ako je direktor službe Vlade odgovoran Generalnom sekretaru Vlade, on samo predlaže pravilnik službe, a donosi ga Generalni sekretar Vlade, uz saglasnost Vlade.
Ako ministarstvo ima organ uprave u sastavu ministarstva (u daljem tekstu: organ u sastavu), deo pravilnika koji se odnosi na organ u sastavu ministru predlaže direktor organa u sastavu.

Sadržina pravilnika

Član 6.

Pravilnik se sastoji od dela kojim se određuje unutrašnje uređenje organa i dela kojim se sistematizuju radna mesta.
Deo pravilnika o unutrašnjem uređenju organa sadrži:
1) unutrašnje jedinice u organu, njihov delokrug i međusobni odnos;
2) rukovođenje unutrašnjim jedinicama;
3) ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca unutrašnjih jedinica;
4) način saradnje organa s drugim organima i organizacijama.
Deo pravilnika o sistematizaciji radnih mesta sadrži:
1) broj državnih sekretara i državnih službenika koji rade na položaju i opis njihovih poslova;
2) broj radnih mesta po svakom zvanju (za državne službenike) i svakoj vrsti radnih mesta (za nameštenike);
3) nazive radnih mesta, opise poslova radnih mesta i zvanja (za državne službenike), odnosno vrste (za nameštenike) u koje su radna mesta razvrstana;
4) potreban broj državnih službenika i nameštenika za svako radno mesto;
5) uslove za zaposlenje na svakom radnom mestu.
Radna mesta državnih službenika s diplomatskim i konzularnim zvanjima u Ministarstvu spoljnih poslova ne razvrstavaju se po zvanjima koja su određena Zakonom o državnim službenicima.

Formacije u Ministarstvu odbrane

Član 7.

Sastavni deo dela pravilnika o sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu odbrane jesu prilozi koji sadrže sistematizovana radna mesta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije (u daljem tekstu: formacije) u Vojsci Srbije, vojnim jedinicama i vojnim ustanovama Ministarstva odbrane i u drugim organizacionim oblicima u kojima se ne obavljaju poslovi iz nadležnosti Ministarstva odbrane ali koji su funkcionalno i organizaciono vezani za Ministarstvo odbrane.
Radna mesta profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u organu u sastavu Ministarstva odbrane prikazuju se putem formacije.
Putem formacije prikazuju se i radna mesta na kojima rade profesionalni pripadnici Vojske Srbije koji su aktom nadležnog starešine raspoređeni da vrše vojne i druge dužnosti u drugim državnim organima i kod drugih poslodavaca.
Radna mesta koja se prikazuju u formaciji ne razvrstavaju se po zvanjima i vrstama koji su određeni Zakonom o državnim službenicima, izuzev položaja u organu u sastavu Ministarstva odbrane.

Usklađenost s kadrovskim planom

Član 8.

Pravilnik mora biti usklađen s donesenim kadrovskim planom.

Ovlašćenja i odgovornosti rukovodioca unutrašnje jedinice

Član 9.

Rukovodilac unutrašnje jedinice planira, usmerava i nadzire rad unutrašnje jedinice i vrši najsloženije poslove iz njenog delokruga.
On je odgovoran za zakonit, pravilan i blagovremen rad unutrašnje jedinice.

II. VRSTE UNUTRAŠNjIH JEDINICA I USLOVI ZA NjIHOVO OBRAZOVANjE

Vrste unutrašnjih jedinica

Član 10.

Unutrašnje jedinice obrazuju se kao osnovne, posebne i uže unutrašnje jedinice.
Osnovna unutrašnja jedinica je sektor.
Posebne unutrašnje jedinice su sekretarijat, kabinet ministra, a u Ministarstvu odbrane - i Generalštab Vojske Srbije.
Uže unutrašnje jedinice su odeljenje, odsek i grupa.

Sektor

Član 11.

Sektor se obrazuje da bi vršio poslove koji predstavljaju zaokruženu oblast rada u ministarstvu, posebnoj organizaciji, Generalnom sekretarijatu Vlade i Upravi za zajedničke poslove republičkih organa.
Sektor može da se obrazuje i u organu u sastavu ako to nalažu priroda i obim njegovih poslova, a u službi Vlade ako je uredbom kojom je ona osnovana propisano da njen direktor ima pomoćnika ili više njih.
Ako se u organu ili u organu u sastavu ne obrazuje sekt
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: