Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 13. stav 1. tačka 1) i člana 43. stav 2. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", broj 36/09), člana 33. stav 3. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i člana 14. Statuta Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", broj 2/2010),
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje, na sednici održanoj 4. februara 2010. godine, doneo je

PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA I NAČINU SPROVOĐENjA MERA AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLjAVANjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 7 od 19. februara 2010, 3/11, 6/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o kriterijumima i načinu sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja bliže se uređuju kriterijumi i način sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja od strane Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa zakonom i Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja (u daljem tekstu: Akcioni plan).

Član 2.

Korisnici usluga Nacionalne službe su lica koja traže zaposlenje i poslodavci.
Osim korisnika iz stava 1. ovog člana, usluge Nacionalne službe mogu koristiti i: profesionalna i strukovna udruženja poslodavaca, udruženja građana i nevladinih organizacija, koja se bave zaštitom interesa određenih kategorija tražilaca zaposlenja (osoba sa invaliditetom, etničkih manjina, učesnika oružanih sukoba, izbeglih i raseljenih lica, žena, omladine, nezaposlenih, zaposlenih i dr.), druga udruženja od značaja za oblast zapošljavanja, agencije za zapošljavanje, organizacije koje se bave istraživanjima tržišta rada, stručnjaci za oblast zapošljavanja, obrazovne ustanove i izvođači obuka, fondovi za podsticaj zapošljavanja, državni organi i organizacije, međunarodne organizacije i institucije, saveti za zapošljavanje koje osnivaju organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, socijalni partneri i druga pravna i fizička lica.

II. AKTIVNA POLITIKA ZAPOŠLjAVANjA

Član 3.

Aktivna politika zapošljavanja predstavlja sistem planova, programa i mera usmerenih ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti.
Planovi i programi i mere aktivne politike zapošljavanja realizuju se kroz Program rada Nacionalne službe.
Ministar nadležan za poslove zapošljavanja bliže uređuje uslove za uključivanje nezaposlenog u mere aktivne politike zapošljavanja.
Mere aktivne politike zapošljavanja, Nacionalna služba može sprovoditi i putem projektnih aktivnosti koje se realizuju u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Član 4.

Mere aktivne politike zapošljavanja, usmerene ka unapređenju zaposlenosti, koje sprovodi Nacionalna služba su:
1) posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje,
2) profesionalna orijentacija i savetovanje o planiranju karijere,
3) subvencije za zapošljavanje,
4) podrška samozapošljavanju;
5) dodatno obrazovanje i obuka,
6) podsticaji za korisnike novčane naknade,
7) javni radovi,
8) druge mere usmerene ka zapošljavanju tražilaca zaposlenja.

Član 5.

Finansiranje aktivne politike zapošljavanja vrši se iz sredstava budžeta Republike Srbije, budžeta teritorijalne autonomije i budžeta lokalnih samouprava, sredstava poklona, donacija, legata, kredita kao i iz sredstava doprinosa za slučaj nezaposlenosti i drugih izvora.
Sredstva za mere aktivne politike zapošljavanja raspoređuju se organizacionim jedinicama Nacionalne službe - filijalama, u zavisnosti od stepena razvijenosti gradova i opština i uslova za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica, u skladu sa akcionim planom zapošljavanja na godišnjem nivou.
Odluku o korišćenju sredstava Nacionalne službe u skladu sa zakonom, donosi Upravni odbor usvajanjem Programa rada, a sprovođenje vrši direktor Nacionalne službe, odnosno direktor filijale.

1. Posredovanje u zapošljavanju lica koja traže zaposlenje

Član 6.

Pravo na posredovanje u zapošljavanju, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, ostvaruje tražilac zaposlenja, koji je uveden u evidenciju Nacionalne službe, u skladu sa zakonom.

Član 7.

Posredovanjem u zapošljavanju, u smislu ovog pravilnika, smatraju se poslovi povezivanja tražioca zaposlenja sa poslodavcem, radi zasnivanja radnog odnosa ili drugog radnog angažovanja.
Poslovi posredovanja obuhvataju mere:
1. povezivanja ponude i tražnje na tržištu rada,
2. preliminarnu selekciju tražioca zaposlenja,
3. savetovanje usmereno na izbor odgovarajućih poslova i tehnike aktivnog traženja posla;
4. utvrđivanje individualnog plana zapošljavanja sa nezaposlenim;
5. upućivanje tražioca zaposlenja poslodavcu radi izbora za zasnivanje radnog odnosa ili drugog radnog angažovanja.

Povezivanja ponude i tražnje na tržištu rada

Član 8.

U postupku posredovanja u zapošljavanju nezaposleni ima prednost nad licem koje traži promenu zaposlenja i drugim licem koje traži zaposlenje.

Član 9.

Nacionalna služba utvrđuje individualni plan zapošljavanja nakon izvršenog grupnog informisanja i individualnog razgovora sa nezaposlenim.

Član 10.

Grupno informisanje vrši se u cilju informisanja nezaposlenog o stanju na tržištu rada, mogućnostima zapošljavanja, pravima i obavezama na evidenciji nezaposlenih, merama aktivne politike zapošljavanja i drugim činjenicama bitnim za povećanje zapošljivosti i zapošljavanje.
Grupno informisanje se može organizovati direktno kroz grupni rad, ili indirektno putem brošura, informatora i slično.
Grupnim informisanjem ne mora biti obuhvaćen nezaposleni koji je u poslednjih godinu dana već prisustvovao ovoj vrsti informisanja.

Član 11.

Informacije o stanju na tržištu rada i mogućnostima zapošljavanja su osnovne informacije dobijene analizom podataka sa evidencije nezaposlenih i podataka o stanju i kretanju na tržištu rada dobijenih na osnovu Ankete o radnoj snazi i prognozama budućih potreba poslodavaca, kojima raspolaže Nacionalna služba.
Informacije o merama aktivne politike zapošljavanja su informacije o svim merama aktivne politike zapošljavanja utvrđene Akcionim planom za tu godinu.

Član 12.

Individualni razgovor se obavlja sa svim nezaposlenima na evidenciji Nacionalne službe.
Nezaposlenom se na individualnom razgovoru omogućava definisanje profesionalnih ciljeva u skladu sa stanjem na tržištu rada i uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja radi zapošljavanja na poslovima koji odgovaraju potrebama, kvalifikacijama, radnom iskustvu i sposobnostima nezaposlenog.

Član 13.

Za potrebe poslodavca u cilju povezivanja sa tražiocem zaposlenja, Nacionalna služba može organizovati grupni razgovor, direktno uputiti tražioca zaposlenja kod poslodavca, omogućiti uvid u radne biografije tražilaca zaposlenja koji su prošli proces preliminarne selekcije, organizovati sajmove zapošljavanja i sprovesti međuregionalno i međuopštinsko posredovanje.

Član 14.

Kada filijala Nacionalne službe nije u mogućnosti da zadovolji iskazanu potrebu poslodavca za traženim profilom, može uspostaviti međuopštinsku, odnosno međuregionalnu saradnju.
Međuopštinsko, odnosno međuregionalno posredovanje Nacionalna služba sprovodi i prema zahtevu tražioca zaposlenja koje želi da radi van mesta prebivališta.

Preliminarna selekcija tražioca zaposlenja

Član 15.

Nacionalna služba na zahtev poslodavca u postupku posredovanja u zapošljavanju v
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: