Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 26. stav 1. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 16/2002),
Ministar za socijalna pitanja donosi

PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANjA PRAVA NA FINANSIJSKU PODRŠKU PORODICI SA DECOM

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 29 od 1. juna 2002; 80/04, 123/04 i 17/2006, 107/06, 51/10, 73/10)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se bliži uslovi i način ostvarivanja prava od opšteg interesa utvrđenih Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 16/02 i 115/05) (u daljem tekstu: Zakon), i to prava na:
1) naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta;
2) roditeljski dodatak;
3) dečiji dodatak;
4) naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu bez roditeljskog staranja; i
5) naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu sa smetnjama u razvoju.

II. NAKNADA ZARADE ZA VREME PORODILjSKOG ODSUSTVA, ODSUSTVA SA RADA RADI NEGE DETETA I ODSUSTVA SA RADA RADI POSEBNE NEGE DETETA

Član 2.

Ostvarivanje prava na naknadu zarade kao i obračun naknade zarade vrši se na osnovu dokaza koje dostavljaju: podnosilac zahteva, poslodavac, odnosno lice koje samostalno obavlja delatnost.
Podnosilac zahteva dostavlja:
1) izveštaj o privremenoj sprečenosti za rad u vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta - doznaka;
2) izvod iz matične knjige rođenih za decu;
U slučaju iz člana 95. Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05 i 54/09) podnosilac zahteva dostavlja i:
1) izveštaj nadležne zdravstvene ustanove da je dete mrtvorođeno, odnosno da je umrlo pre upisa u matičnu knjigu rođenih;
2) izvod iz matične knjige umrlih za dete koje je umrlo posle upisa u matičnu knjigu rođenih.
Poslodavac, odnosno lice koje samostalno obavlja delatnost dostavlja:
1) rešenje o pravu na porodiljsko odsustvo, pravu na odsustvo sa rada radi nege deteta i pravu na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta;
2) ugovor o radu;
3) potvrdu o visini osnovne zarade zaposlenog i uvećane zarade, po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu u procentu utvrđenom u članu 108. stav 1. tačka 4) Zakona o radu ("Službeni glasnik RS", br. 24/05, 61/05 i 54/09), za 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva, za svaki mesec pojedinačno;
4) obračun zarade, odnosno naknade zarade koji je dužan da dostavi zaposlenom, u skladu sa zakonom, za poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje odsustvo, za svaki mesec pojedinačno;
5) izveštaj (izvod) banke o isplaćenoj zaradi i uplaćenim porezima i doprinosima za poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje odsustvo, za svaki mesec pojedinačno;
6) potvrdu nadležnog organa o mesečnoj osnovici na koju se plaćaju doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za poslednjih 12 meseci koja prethode mesecu u kome je započeto korišćenje odsustva, i po isteku godine rešenje o konačnoj osnovici, samo za lice koje samostalno obavlja delatnost;
7) rešenje nadležnog organa o privremenom zatvaranju radnje, odnosno o privremenom poveravanju obavljanja te delatnosti drugom licu, odnosno ličnu izjavu da u vreme trajanja odsustva neće obavljati istu ili drugu delatnost, samo za lice koje samostalno obavlja delatnost koju zbog njene prirode nije moguće preneti na drugo lice;
Nadležni organ uprave koji vodi postupak obezbeđuje dokaz o prosečnoj mesečnoj zaradi u Republici Srbiji.

Član 3.

Kada otac deteta umesto majke, u skladu sa zakonom, podnese zahtev za priznavanje prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, uz dokaze iz člana 2. ovog pravilnika podnosi i dokaze o postojanju razloga predviđenih članom 94. stav 5 Zakona o radu, i to jedan od sledećih dokaza:
1) uverenje organa starateljstva da je majka napustila dete;
2) izvod iz matične knjige umrlih za majku;
3) potvrdu ustanove o početku i trajanju izdržavanja kazne zatvora;
4) izveštaj komisije nadležnog zdravstvenog organa o težoj bolesti ili rešenje kojim je majka lišena poslovne sposobnosti;
5) rešenje kojim je majka lišena roditeljskog prava.
Pravo iz stava 1. ovog člana traje od dana ispunjenja uslova do prestanka razloga koji su onemogućili ili sprečili majku da se stara o detetu odnosno do isteka porodiljskog odsustva.

Član 4.

Po isteku prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, do isteka 365 dana za prvo i drugo dete, odnosno dve godine za treće i svako naredno novorođeno dete od dana otpočinjanja porodiljskog odsustva, ostvaruje jedan od roditelja, na osnovu međusobnog dogovora.
Kada majka po isteku prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva nastavlja odsustvo sa rada radi nege deteta, nije potrebno da podnosi novi zahtev niti se donosi novo rešenje, već se pravo u kontinuitetu priznaje na osnovu ranije podnetih dokaza.
Kada na osnovu međusobnog dogovora roditelja, otac preuzima korišćenje prava na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, podnosi zahtev, sve dokaze u skladu sa ovim pravilnikom i međusobni dogovor roditelja u pismenoj formi, na osnovu kojih se donosi novo rešenje.
Postignuti dogovor iz stava 1. ovog člana može se menjati u toku korišćenja prava.

Član 5.

Kada, u skladu sa zakonom, jedan od usvojitelja, hranitelj, odnosno staratelj podnese zahtev za naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, uz dokaze iz člana 2. ovog pravilnika prilaže i uverenje nadležnog organa starateljstva o činjenici smeštaja deteta u porodicu odnosno o postojanju statusa usvojitelja, hranitelja odnosno staratelja.

Član 6.

Opštinska, odnosno gradska uprava donosi rešenje o pravu na naknadu zarade, koje obavezno sadrži dužinu korišćenja prava na naknadu, njenu visinu i obaveze korisnika prava i poslodavca.
Rešenje iz prethodnog stava dostavlja se korisniku prava i poslodavcu.

Član 7.

Obračun i isplatu naknade zarade za zaposlene kod poslodavca, vrši poslodavac istovremeno sa obračunom i isplatom zarada ostalim zaposlenima i dostavlja ga opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.
Kada lice ostvaruje zaradu kod dva ili više poslodavaca, obračun naknada zarade vrši svaki poslodavac srazmerno vremenu za koje je zasnovan radni odnos, a naknada zarade utvrđuje se najviše do punog radnog vremena.
Kada je zasnovan radni odnos za kraće radno vreme od punog, iznos obračunate naknade zarade srazmeran je tom vremenu.

Član 8.

Kada je lice koje ima pravo na naknadu zarade upućeno na rad u inostranstvo od strane poslodavca ili po osnovu međunarodno-tehničke, prosvetno-kulturne saradnje i u diplomatsko-konzularna i druga predstavništva, obračun naknade zarade vrši poslodavac kao za radnika koji radi na istim ili sličnim poslovima na kojima je podnosilac zahteva radio pre odlaska u inostranstvo, pod uslovom da ne ostvaruje ovo pravo po propisima zemlje u kojoj je privremeno na radu.

Član 9.

Obračun i isplatu naknade zarade licima koja samostalno obavljaju delatnost koja imaju i druge zaposlene vrši lice koje samostalno obavlja delatnost istovremeno kad i obračun i isplatu zarade ostalim zaposlenima.
Obračun i isplatu naknade zarade licima koja samostalno obavljaju delatnost, pod uslovom da nemaju druge zaposlene, vrši opštinska, odnosno gradska uprava.
Obračun i isplata naknade zarade za lica iz st. 1. i 2. ovog člana u toku godine vrši se akontaciono, a na kraju godine konačno, na osnovu godišnje utvrđene osnovice za plaćanje doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.
Osnovica doprinosa za socijalno osiguranje za lica koja samostalno obavljaju delatnost je oporeziva dobit, odnosno paušalno utvrđen prihod na koji se plaća porez po zakonu kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Član 9a

Ukoliko je lice u prethodnih 12 meseci pre meseca otpočinjanja odsustva bilo zaposleno kod više poslodavaca, prilikom utvrđivanja prosečne zarade zaposlenog, uzeće se u obzir mesečna zarada ostvarena kod svakog poslodavca.
Izuzetno, ukoliko je lice u prethodnih 12 meseci pre meseca otpočinjanja odsustva bilo zaposleno kod više poslodavaca, a za nekog od njih je utvrđeno: da više ne postoji, ili da je nad njim pokrenut stečajni postupak ili da nije isplaćivao zaradu, po pružanju dokaza o nekoj od ovih činjenica za nedostajući period - mesec, kao zarada uzeće se 50% prosečne zarade u Republici, prema podacima koje objavi republički organ nadležan za poslove statistike, u mesecu koji prethodi mesecu otpočinjanja odsustva.
Dokaz o činjenici da poslodavac više ne postoji, ili da je nad njim pokrenut stečajni postupak ili da nije isplaćivao zaradu obezbeđuje organ uprave koji vodi postupak.

Član 10.

Obračun naknada zarada za korisnike iz čl. 7-9. ovog pravilnika vrši se na obrascu NZ-1 - Spisak obračunatih naknada zarade i isplata naknada, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 11.

Poslodavac iz čl. 7, 8. i 9. stav 1. ovog pravilnika dostavlja opštinskoj, odnosno gradskoj upravi dva primerka obrasca NZ-1 na overu svaki put kad isplaćuje zaradu ostalim zaposlenima i od Poreske uprave overen obrazac PP OD-1.
Opštinska odnosno gradska uprava overava obrasce iz stava 1. ovog člana, u roku od dva radna dana i jedan primerak vraća poslodavcu.
Obrasce iz stava 2. ovog člana poslodavac dostavlja organizaciji nadležnoj za poslove platnog prometa, s tim što se jedan primerak vraća poslodavcu sa overom da su nalozi za plaćanje podneti na izvršenje.
Kao dokaz o isplaćenoj naknadi zarade zaposlenom poslodavac opštinskoj, odnosno gradskoj upravi dostavlja izvod banke iz koga se može utvrditi isplaćena naknada zarade zaposlenom i uplata poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, odnosno ukoliko poslodavac vrši isplatu preko blagajne uz izveštaj banke dostavlja i potpisan spisak od strane zaposlenog o primljenoj naknadi zarade.
Opštinska odnosno gradska uprava vrši prenos sredstava poslodavcu iz stava 2. ovog člana na osnovu overenog obrasca NZ-1 i dokaza o isplaćenoj naknadi zarade zaposlenom od strane organizacije nadležne za poslove platnog prometa.
Opštinska odnosno gradska uprava obračunava i vrši neposredno isplatu naknada zarada korisnicima iz člana 10. stav 1. tačka 2) Zakona koji nemaju zaposlene.
Prenos sredstava poslodavcu odnosno licu koje samostalno obavlja delatnost vrši se na žiro račun, odnosno tekući račun, a poreza i doprinosa na odgovarajuće uplatne račune.

Član 12.

Na osnovu podataka o prenetim sredstvima poslodavcima i licima koja samostalno obavljaju delatnost opštinska odnosno gradska uprava vodi evidenciju za svakog korisnika prava na naknadu zarade, na obrascu NZ-3 - Evidencioni list o isplaćenim naknadama zarada, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 13.

Opštinska, odnosno gradska uprava, na osnovu evidencionih listova o isplaćenim naknadama zarada, iskazuje utrošena sredstva za naknade zarada na obrascu NZ-4 - Izveštaj o utrošenim sredstvima za isplatu prava predviđenih Zakonom, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
U obrascu NZ-4 - iskazuje se ukupan broj korisnika i iznos isplaćenih naknada zarada kao i broj korisnika drugih prava i iznos isplaćenih sredstava, u periodu od prvog do poslednjeg dana u mesecu, za koji se izveštaj dostavlja.
Izveštaj u skladu sa st. 1. i 2. ovog člana dostavlja se ministarstvu nadležnom za socijalna pitanja najkasnije do 10-og u tekućem za prethodni mesec.

Član 14.

Poslodavac koji isplatu naknade zarade vrši po prenosu sredstava iz budžeta Republike, dostavlja opštinskoj odnosno gradskoj upravi dva primerka obrasca NZ-1 svaki put kad isplaćuje zaradu ostalim zaposlenim.
Opštinska odnosno gradska uprava overava obrasce iz stava 1. ovog člana u roku od dva radna dana, od kojih jed