Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 9. Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 51/06),
Republički sekretarijat za zakonodavstvo utvrdio je prečišćen tekst Poslovnika Vlade.
Prečišćen tekst Poslovnika Vlade obuhvata:
1. Poslovnik Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 100/05 - osnovni tekst), iz kojeg je izostavljena GlavaIX. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE, koja sadrži član 102, kojim je utvrđeno kada prestaju da važe ranije važeći propisi i kojom je uređen nastavak rada ranijih stalnih radnih tela Vlade sa novim nazivima, kao i član 103, kojim je uređeno kad Poslovnik Vlade stupa na snagu,
2. Odluku o izmenama i dopunama Poslovnika Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 51/06), iz koje je izostavljen član 9, kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje i dostavljanje na objavljivanje prečišćenog teksta Poslovnika Vlade, kao i član 10, kojim je utvrđeno kada ta odluka stupa na snagu.
Broj: 020-04-26/2006-01
U Beogradu, 11. jula 2006. godine
Republički sekretarijat za zakonodavstvo
Direktor,
Zoran M. Balinovac, s.r.

POSLOVNIK VLADE

(Prečišćen tekst)

(Objavljen u "Sl. glasnik RS", br. 61 od 18. jula 2006, 69/08, 88/09, 33/10, 69/10, 20/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Sadržina poslovnika

Član 1.

Ovim poslovnikom, saglasno Zakonu o Vladi, bliže se propisuje uređenje, način rada i odlučivanja Vlade.

Staranje o primeni poslovnika

Član 2.

O primeni ovog poslovnika stara se Generalni sekretar Vlade (u daljem tekstu: Generalni sekretar).
Predsednik Vlade može da izdaje Generalnom sekretaru obavezna uputstva vezana za vršenje ovlašćenja koja Generalni sekretar ima po ovom poslovniku.

Predsednik Vlade

Član 3.

Predsednik Vlade vodi i usmerava Vladu, stara se o jedinstvu političkog delovanja Vlade, usklađuje rad članova Vlade i predstavlja Vladu.
S tim ciljem predsednik Vlade saziva i vodi sednice Vlade, potpisuje akte Vlade, daje članovima Vlade obavezna uputstva i posebna zaduženja, predstavlja Vladu pred drugim organima državne vlasti i predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija i zastupa stavove Vlade u sredstvima javnog informisanja.

Akti predsednika Vlade

Član 4.

Predsednik Vlade donosi odluke i rešenja.
Predsednik Vlade odlukom određuje jednog potpredsednika Vlade za prvog potpredsednika Vlade - zamenika predsednika Vlade, koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti sa svim ovlašćenjima predsednika Vlade, izuzev ovlašćenja na predlaganje izbora ili razrešenja člana Vlade, određuje oblasti u kojima potpredsednik Vlade usmerava i usklađuje rad ministarstava i posebnih organizacija, ovlašćuje potpredsednika Vlade da rukovodi projektom iz delokruga više ministarstava i posebnih organizacija, prenosi potpredsedniku Vlade ovlašćenja prema direktoru službe Vlade koji mu je odgovoran, ovlašćuje člana Vlade da preuzme ovlašćenja člana Vlade čiji je mandat prestao, određuje zaduženja ministru bez portfelja, osniva savete predsednika Vlade i postavlja i razrešava predsednika i članove saveta predsednika Vlade.
Odluke koje predsednik Vlade donese objavljuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Ako pri vršenju ostalih nadležnosti predsednik Vlade oceni da je potrebno da donese pismeni akt, on donosi rešenje koje se ne objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Sazivanje prve sednice Vlade

Član 5.

Prvu sednicu Vlade saziva predsednik Vlade u roku od osam dana od dana kada joj počne mandat.
Na prvoj sednici Vlade određuje se kojim se danom u nedelji održavaju sednice Vlade.

Legitimacija člana Vlade

Član 6.

Predsednik Vlade izdaje legitimaciju članu Vlade, koji njome, od početka do prestanka mandata ili dužnosti, dokazuje članstvo u Vladi i imunitetska prava člana Vlade.
U legitimaciji se navode lični podaci nužni za dokazivanje identiteta, dužnost u Vladi, dan početka mandata i imunitetska prava člana Vlade.
Član Vlade dužan je da legitimaciju vrati predsedniku Vlade u roku od tri dana pošto mu prestane mandat ili dužnost, a predsednik Vlade vraćene legitimacije, uključujući i svoju, predaje Generalnom sekretaru.

Odlučivanje Vlade

Član 7.

Vlada radi i odlučuje o pitanjima iz svoje nadležnosti na sednicama Vlade. Vlada odlučuje većinom glasova svih članova Vlade.
U slučaju da Vlada ima paran broj članova, odluka Vlade je doneta i ako za nju glasa najmanje polovina svih članova Vlade, pod uslovom da je za odluku glasao predsednik Vlade.
Ako je pri glasanju o predlogu dnevnog reda prisustvovala većina članova Vlade, a nijedan član Vlade tokom sednice nije sporio njeno postojanje, smatra se da je većina članova Vlade sve vreme prisustvovala sednici Vlade.
U naročito opravdanim i hitnim slučajevima, predsednik Vlade može odlučiti da se sednica Vlade održi i ako nije prisutna većina članova Vlade, a da odsutni članovi Vlade glasaju putem telefona ili telefaksa.
U slučaju održavanja sednice Vlade na način iz stava 4. ovog člana, dnevni red sednice Vlade unapred utvrđuje predsednik Vlade. O tako utvrđenom dnevnom redu se ne glasa i on se ne može menjati.

Organi državne uprave i službe Vlade

Član 8.

Organima državne uprave, za potrebe ovog poslovnika, smatraju se ministarstva, posebne organizacije i službe Vlade.
Službama Vlade smatraju se službe Vlade čiji su direktori odgovorni predsedniku Vlade.

II. RADNA TELA VLADE

1. Stalna radna tela

Odbori i komisije

Član 9.

Vlada ovim poslovnikom obrazuje odbore i komisije kao svoja stalna radna tela.
Odbori učestvuju u pripremi sednice Vlade ili razmatraju pitanja o kojima se ne odlučuje na sednici Vlade.
Komisije, po pravilu, donose pojedinačne akte ili ih predlažu Vladi.

Članovi stalnih radnih tela

Član 10.

Članovi stalnih radnih tela su članovi Vlade, a pored njih to mogu biti državni sekretari i lica koja Vlada postavlja u organe državne uprave čiji su poslovi u delokrugu stalnog radnog tela.
Predsednika, zamenika predsednika i ostale članove stalnih radnih tela imenuje Vlada, tako da članovi Vlade čine većinu.
Broj članova stalnog radnog tela određuje Vlada pri imenovanju članova stalnog radnog tela.

Predsednik stalnog radnog tela

Član 11.

Predsednik stalnog radnog tela imenuje se među potpredsednicima Vlade ili ministrima.
Zamenik predsednika stalnog radnog tela imenuje se iz reda članova stalnog radnog tela.
Predsednik stalnog radnog tela saziva sednicu stalnog radnog tela, predlaže dnevni red sednice, predsedava sednici i predlaže i potpisuje akte stalnog radnog tela.
Ako su predsednik i zamenik predsednika sprečeni, zamenjuje ih član Vlade koji je član stalnog radnog tela.

Sednica stalnog radnog tela

Član 12.

Sednicu stalnog radnog tela saziva predsednik radnog tela pismenim putem, najkasnije 24 sata pre njenog početka. Uz poziv se dostavljaju i predlog dnevnog reda, zapisnik s prethodne sednice i materijali za sednicu.
U predlog dnevnog reda sednice uvršćuju se materijali koji su pripremljeni prema ovom poslovniku. Samo u naročito opravdanim i hitnim slučajevima dnevni red sednice može da se dopuni materijalima koji nisu bili uvršćeni u predlog dnevnog reda, o čemu se obaveštava Generalni sekretar. Dnevni red se može dopuniti samo onim materijalima koji su pripremljeni u skladu sa ovim poslovnikom.
Sednice su zatvorene za javnost, ako u konkretnom slučaju predsednik stalnog radnog tela drukčije ne odredi. O toku sednice vodi se zapisnik.
Ako stalno radno telo odluči, na sednici mogu da se vode stenografske beleške i ona može tonski da se snima.

Lica koja po potrebi prisustvuju sednici stalnog radnog tela

Član 13.

Predsednik stalnog radnog tela može da pozove na sednicu stalnog radnog tela i predstavnike drugih organa.
Na sednicu može da pozove i stručnjake za određena pitanja da bi izneli svoja mišljenja.

Odlučivanje stalnog radnog tela

Član 14.

Stalno radno telo punovažno radi i odlučuje na sednici na kojoj je prisutna većina njegovih članova.
Stalno radno telo odlučuje većinom glasova prisutnih članova.
Izuzetno, ministar može pismeno ovlastiti državnog sekretara da umesto njega prisustvuje sednici stalnog radnog tela i izjašnjava se i glasa o svim tačkama dnevnog reda, izuzev kad je stalno radno telo sastavljeno isključivo od članova Vlade.
Na sednice stalnih radnih tela ne mogu se shodno primenjivati odredbe člana 7. st. 4. i 5. ovog poslovnika.

Stručna i administrativno-tehnička potpora

: 40;15
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: