Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 47. stav 2.Odluke o pokrajinskim službenicima ("Službeni list APV", broj: 5/07 i 8/07) i člana 25. stav 1. Odluke o organizaciji i načinu rada Izvršnog veća APV ("Službeni list APV", broj: 10/92, 12/92, 1/95, 3/02, 23/02 i 17/03),
Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, na sednici održanoj 4. septembra 2007. godine, donelo je

ODLUKU

O NAČELIMA ZA UNUTRAŠNjU ORGANIZACIJU I SISTEMATIZACIJU RADNIH MESTA U POKRAJINSKIM ORGANIMA

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 17 od 14. septembra 2007, 19/07, 21/07)

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet odluke

Član 1.

Ovom odlukom utvrđuju se načela za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u stručnoj službi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, stručnoj službi Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, pokrajinskom organu uprave i drugom organizacionom obliku koji preko svojih organa osniva Autonomna Pokrajina Vojvodina (u daljem tekstu: pokrajinski organi), vrste unutrašnjih jedinica, uslovi za njihovo obrazovanje, rukovođenje unutrašnjim jedinicama i način pripreme i donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organima (u daljem tekstu: pravilnik).
Obim primene odluke u posebnim slučajevima Član 2.
Ako je unutrašnja organizacija pokrajinskog organa posebnim propisom drugačije utvrđena, odredbe ove odluke primenjuju se samo na ona pitanja koja nisu uređena tim posebnim propisom.

II NAČELA ZA UNUTRAŠNjU ORGANIZACIJU I SISTEMATIZACIJU RADNIH MESTA

Načelo zakonitosti

Član 3.

Rukovodilac pokrajinskog organa (u daljem tekstu: rukovodilac) donosi pravilnik u skladu sa delokrugom pokrajinskog organa utvrđenim propisima i u skladu sa odredbama ove odluke.

Načelo efikasnosti i ekonomičnosti

Član 4.

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta utvrdiće se tako da se obezbedi:
- objedinjavanje istih, srodnih, odnosno međusobno povezanih poslova u odgovarajuće unutrašnje jedinice;
- stručno, kvalitetno i uspešno obavljanje poslova iz delokruga pokrajinskog organa, uz maksimalno korišćenje svih raspoloživih znanja u organu;
- brzo i delotvorno ostvarivanje prava i pravnih interesa stranke, sa minimalnim troškovima;
- efikasno rukovođenje unutrašnjim jedinicama i stalan nadzor nad obavljanjem poslova unutar pokrajinskog organa;
- utvrđivanje optimalnog broja izvršilaca, potrebnih za efikasno i ekonomično obavljanje poslova pokrajinskog organa.

Načelo modernizacije

Član 5.

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta utvrdiće se na način da se obezbedi primena savremenih metoda i sredstava rada.

Načelo javnosti

Član 6.

Pravilnik je javan i dostupan svima.

Donošenje pravilnika

Član 7.

Pravilnik donosi rukovodilac, a saglasnost na pravilnik daje Izvršno veće Autonomno Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Izvršno veće), ako drugim propisom nije drugačije određeno.

Sadržina pravilnika

Član 8.

Pravilnik se sastoji od dela kojim se utvrđuje unutrašnja organizacija pokrajinskog organa i dela kojim se sistematizuju radna mesta.
Deo pravilnika kojim se utvrđuje unutrašnja organizacija pokrajinskog organa sadrži:
1. šematski prikaz unutrašnje organizacije pokrajinskog organa po vrstama unutrašnjih jedinica, sa ukupnim brojem sistematizovanih radnih mesta, ukupnim sistematizovanim brojem pokrajinskih službenika i nameštenika u svakoj unutrašnjoj jedinici i ukupnim brojem pripravnika u pokrajinskom organu;
2. delokrug unutrašnjih jedinica u pokrajinskom organu;
3. rukovođenje unutrašnjim jedinicama;
4. ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca unutrašnjih jedinica.
Deo pravilnika o sistematizaciji radnih mesta sadrži:
1. broj pokrajinskih službenika na rukovodećim radnim mestima;
2. broj radnih mesta po svakom zvanju (za pokrajinske službenike) i svakoj vrsti radnih mesta (za nameštenike);
3. nazive radnih mesta, opise poslova radnih mesta i zvanja (za pokrajinske službenike), odnosno vrste (za nameštenike) u koje su radna mesta razvrstana, u skladu sa merilima za opis poslova radnog mesta;
4. potreban broj pokrajinskih službenika i nameštenika ya svako radno mesto;
5. uslove za zaposlenje na svakom radnom mestu.

III VRSTE UNUTRAŠNjIH JEDINICA I USLOVI ZA NjIHOVO OBRAZOVANjE

Vrste unutrašnjih jedinica

Član 9.

Poslovi iz delokruga pokrajinskog organa obavljaju se, po pravilu, u okviru unutrašnjih jedinica.
Vrste i broj unutrašnjih jedinica utvrđuju se prema vrsti i obimu poslova u pokrajinskom organu i njihovoj međusobnoj povezanosti.
Unutrašnje jedinice pokrajinskih organa obrazuju se kao osnovne i uže unutrašnje jedinice.
Osnovna unutrašnja jedinica je sektor.
Uže unutrašnje jedinice su odeljenje, odsek i grupa.
Ako je posebnim propisom utvrđeno da se u sastavu pokrajinskog organa nalazi služba, ona ima status osnovne unutrašnje jedinice u skladu sa ovom odlukom.

Član 10.

Pokrajinski organi izuzetno mogu biti i bez unutrašnjih jedinica ako vrste i obim poslova ne zahtevaju njihovo grupisanje u neke od unutrašnjih jedinica utvrđenih odlukom.
U pokrajinskom organu iz stava 1. ovog člana pravilnikom mogu biti utvrđena rukovodeća radna mesta za obavljanje poslova iz delokruga organa.

Sektor

Član 11.

Sektor se obrazuje za obavljanje poslova koji predstavljaju posebnu oblast rada u pokrajinskom organu ili radi objedinjavanja međusobno povezanih poslova više užih unutrašnjih jedinica.
Ako se u pokrajinskom organu ne obrazuje sektor, mogu da se obrazuju odeljenja, odseci i grupe.
U pokrajinskom organu se izuzetno mogu obrazovati uže unutrašnje jedinice van sektora ako su priroda i sadržina poslova koji se u toj jedinici obavljaju takvi da zahtevaju neposrednu povezanost sa rukovodiocem.

Odeljenje, odsek i grupa

Član 12.

Odeljenje se obrazuje radi obavljanja međusobno povezanih poslova na kojima radi najmanje šestoro pokrajinskih službenika ili nameštenika ili i jednih i drugih zajedno.
Odsek se obrazuje radi obavljanja međusobno srodnih poslova koji zahtevaju neposrednu povezanost i organizacionu posebnost i najmanje četvoro pokrajinskih službenika ili nameštenika ili jednih i drugih zajedno.
Grupa se obrazuje radi obavljanja međusobno povezanih poslova na kojima radi najmanje troje pokrajinskih službenika ili nameštenika ili i jednih i drugih zajedno.
Izuzstno, ako priroda i obim poslova nalažu, u odeljenju može da se obrazuje više odseka i grupa, a u odseku - više grupa.

Posebni nazivi za odeljenje, odsek ili grupu

Član 13.

Uža unutrašnja jedinica obrazovana u skladu sa ovom odlukom, može da ima i drugačiji, poseban naziv koji bolje odražava njen delokrug.
Uža unutrašnja jedinica koja je obrazovana pod posebnim nazivom mora pravilnikom da se upodobi odeljenju, odseku ili grupi.

Samostalni izvršilac

Član 14.

Samostalni izvršilac je pokrajinski službenik ili nameštenik čije je radno mesto izvan unutrašnjih jedinica, jer poslovi koje obavlja zbog svoje prirode ne mogu biti svrstani ni u jednu unutrašnju jedinicu.
On radi po uputstvima i pod nadzorom rukovodioca.
U pokrajinskom organu uprave može se sistematizovati rukovodeće radno mesto - podsekretar za obavljanje upravno-pravnih poslova, kao i za obavljanje poslova koji se odnose na koordinaciju rada unutrašnjih jedinica.
Vrste poslova koji se obavljaju u pokrajinskom organu Član 15.
Na radnim mestima pokrajinskih službenika obavljaju se poslovi iz delokruga pokrajinskog organa ili sa njima povezani opšti pravni, informatički, materijalno-finansijski. računovodstveni i administrativni poslovi.
Ako to priroda poslova iz delokruga pokrajinskog organa zahteva na radnim mestima iz stava 1. ovog člana mogu se obavljati i sledeće vrste poslova: normativno-pravni, studijsko-analitički, upravno-nadzorni, upravni, prevodilački, dokumentacioni, statističko-evidencioni i stručno-operativni.

Član 16.

Na radnim mestima nameštenika obavljaju se prateći i pomoćno-tehnički poslovi.

IV RUKOVOĐENjE UNUTRAŠNjIM JEDINICAMA

Ovlašćenja i odgovornosti rukovodioca unutrašnjih jedinica

Član 17.

Rukovođenje radom unutrašnje jedinice podrazumeva:
1. ovlašćenja i odgovornost za obavljanje najsloženijih poslova iz delokruga unutrašnje jedinice;
2. ovlašćenje i odgovornost za planiranje, organizovanje, usmeravanje i nadzor nad obavljanjem poslova iz delokruga unutrašnje jedinice;
3. odgovornost za zakonito i blagovremeno obavljanje poslova iz delokruga unutrašnje jedinice.

Rukovođenje sektorom

Član 18.

Radom sektora rukovodi pokrajinski službenik na rukovodećem radnom mestu (u daljem tekstu:'pomoćnik rukovodioca).
Pomoćnik rukovodioca odgovara rukovodiocu za svoj rad i za rad unutrašnje jedinice kojom rukovodi.

Rukovođenje odeljenjem, odsekom i grupom

Član 19.

Odeljenjem rukovodi načelnik odeljenja, odsekom rukovodi šef odseka, a grupom rukovodi rukovodilac grupe.
Načelnik odeljenja, šef odseka i rukovodilac grupe za svoj rad i rad uže unutrašnje jedinice odgovaraju rukovodiocu i pomoćniku rukovodioca ako je uža unutrašnja jedinica u sektoru, odnosno samo rukovodiocu ako uža unutrašnja jedinica nije u sektoru ili ako je u sastavu organa koji nema sektor.

V OBAVLjANjE POSLOVA VAN SEDIŠTA POKRAJINSKOG ORGANA

Član 20.

:
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: