Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:
Na osnovu člana 15. stav 2. Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 4/10, 5/10, 19/10 i 50/10), Gradska uprava za saobraćaj i puteve donosi

PRAVILNIK

O REZERVACIJI PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

(Objavljen u "Sl. listu grada Novog Sada", br. 2 od 11. januara 2011, 11/11)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način i uslovi za rezervaciju parking mesta na javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: javna parkirališta).

Član 2.

Pravo na rezervaciju parking mesta na javnom parkiralištu određenom za parkiranje putničkih vozila mogu da ostvare državni organi, organi Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada, javne službe, diplomatska i druga strana predstavništva, druga pravna lica, preduzetnici, i fizička lica.

Član 3.

Rezervacija parking mesta na javnom parkiralištu može da se odobri na najviše 20 % kapaciteta javnog parkirališta, izuzev ma javnom parkiralištu sa kapacitetom do deset parking mesta, na kojem je dozvoljena rezervacija na najviše dva parking mesta, ukoliko taj broj ne prelazi 50 % kapaciteta predmetnog javnog parkirališta.
Kapacitet javnog parkirališta se određuje ukupnim brojem parking mesta koje predstavljaju jednu građevinsku, odnosno prostornu celinu.
Ukupan kapacitet javnog parkirališta u ulici predstavlja zbir pojedinačnih kapaciteta javnih parkirališta iz stava 2. ovog člana.

Član 4.

Podnosilac zahteva iz člana 2. ovog pravilnika može da ostvari pravo na rezervaciju parking mesta pod uslovom da:
1. je u saobraćajnoj dozvoli upisano kao vlasnik, odnosno kao korisnik po osnovu ugovora o lizingu,
2. se javno parkiralište nalazi u neposrednoj blizini objekta u kome se nalazi poslovni prostor, odnosno prebivalište fizičkog lica, a koje sa objektom čini zasebnu prostorno-vizuelnu celinu, i
3. je ispunjen uslov iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 5.

Na javnom parkiralištu iz člana 3. ovog pravilnika, može da se odobri rezervacija parking mesta:
- državnim organima, organima Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavništvima do 70% odobrenog kapaciteta,
- drugim pravnim licima i preduzetnicima do 4 (četiri) parking mesta, i
- fizičkim licima 1 (jedno) parking mesto.
Izuzetno, javnim i javnim komunalnim preduzećima može da se odobri rezervacija parking mesta bez ograničenja utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 6.

Podnosilac zahteva je obavezan da uz zahtev za privremenu rezervaciju parking mesta podnese:
1. fotokopiju rešenja Agencije za privredne registre, odnosno osnivački akt, sa sedištem poslovnog prostora u neposrednoj blizini javnog parkirališta, odnosno fotokopiju ugovora o kupoprodaji ili zakupu poslovnog prostora, ili fotokopiju lične karte kada je podnosilac zahteva fizičko lice.
2. fotokopiju saobraćajne dozvole.

Član 7.

U zavisnosti od vrste javnog parkirališta, korišćenje rezervisanog parking mesta se može odobriti u sledećim vremenskim periodima, i to:
1. 9 časova dnevno na posebnim parkiralištima, i
2. od 9 časova dnevno, ili od 24 časa dnevno na opštim parkiralištima.
Izuzetno, na posebnim parkiralištima se može odobriti rezervacija parking mesta državnim organima, organima Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada u vremeiskom periodu od 24 časa dnevno.

Član 8.

Minimalno trajanje vremenskog perioda na koji se može izdati odobrenje o rezervaciji parking mesta na javnom parkiralištu je 3 (tri) meseca, dok maksimalan vremenski period iznosi godinu dana.

Član 9.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".
REPUBLIKA SRBIJA
AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA
GRAD NOVI SAD
GRADSKA UPRAVA ZA SAOBRAĆAJ I PUTEVE
Broj:IV-34-4149/2010
11. januar 2011. godine, NOVI SAD
Načelnik, Radivoj Pavlov, s.r.
Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: