Na osnovu člana 30. stav 1. Zakona o Vladi Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 5/91) i člana 119. stava 1. Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SFRJ", broj 47/86), Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O NAKNADI TROŠKOVA U UPRAVNOM POSTUPKU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 80/92)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Naknada troškova, izdataka i izgubljene zarade svedocima, veštacima i tumačima, odnosno posebne nagrade veštacima i tumačima, način naplate i isplate tih naknada i nagrada ostvaruju se na osnovu odredaba ove uredbe.

Član 2.

Naknada troškova i izdataka obuhvata putne troškove i troškove ishrane i prenoćišta, kao i druge stvarne izdatke koji su učinjeni u vezi sa svedočenjem, veštačenjem i tumačenjem.
Naknada izgubljene zarade obuhvata iznose zarade koje svedoci, veštaci i tumači, usled vršenja ovih dužnosti, gube na svom radnom mestu odnosno iznose zarade u vršenju samostalne delatnosti.
Nagrada obuhvata naknadu za izvršeni rad i troškove koji su učinjeni u izvršenju tog rada.
Naknade troškova, izdataka i izgubljene zarade pripadaju svedocima, veštacima i tumačima, a nagrade - veštacima i tumačima.

Član 4.

Svedoku, veštaku i tumaču koji istoga dana ili u više uzastopnih dana učestvuje u tom svojstvu u dva ili više predmeta kod jednog ili više organa u istom mestu, pripada jednostruki iznos troškova i naknade za izgubljenu zaradu.
Iznos naknade iz stava 1. ovog člana deli se na sve predmete u kojima je svedok, veštak ili tumač učestvovao u tom svojstvu, i to srazmerno vremenu utrošenom za svedočenje, veštačenje ili tumačenje u pojedinom predmetu.
U slučajevima iz stava 2. ovog člana, veštaku i tumaču pripada nagrada za svako izvršeno veštačenje odnosno tumačenje.

Član 5.

Ako je svedoku zbog bolesti, telesnih mana ili starosti potreban pratilac, a službeno lice koje vodi postupak nađe da je njegov dolazak radi saslušanja neophodan, pratiocu pripada naknada iz člana 2. ove uredbe kao i svedoku.

II. NAKNADA TROŠKOVA

a) Putni troškovi

Član 6.

Putni troškovi obuhvataju naknadu za prevoz redovnim saobraćajnim sredstvima odnosno naknadu u vidu kilometraže za odlazak od mesta prebivališta, odnosno boravišta, do mesta gde treba da se izvrši radnja postupka, kao i za povratak u mesto prebivališta, odnosno boravišta.
Redovna saobraćajna sredstva jesu: voz, brod i autobus i avion.

Član 7.

Naknada za prevoz priznaje se u visini stvarnih izdataka za putovanje u II razredu voza ili broda, odnosno autobusa.
Za putovanje avionom naknada se priznaje u visini stvarnih troškova a za putovanje u ekonomskoj klasi ako je putovanje izvršeno na rastojanju dužem od 200 km.
Vojnim invalidima od I do IV grupe zaključno, kao i invalidima rada I kategorije priznaje se naknada za prevoz vozom odnosno brodom u I razredu, a u avionu u prvoj klasi.
Kad postoji mogućnost korišćenja dva redovna saobraćajna sredstva, skuplje sredstvo se koristi ako bi ukupni troškovi za prevoz, ishranu i prenoćište, koji se nadoknađuju po odredbama ove uredbe, bili manji.

Član 8.

Ako je putovanje izvršeno sopstvenim prevoznim sredstvom, naknada troškova prevoza pripada po odredbama čl. 6. i 9. ove uredbe.

Član 9.

Na relacijama na kojima ne saobraća redovno saobraćajno sredstvo, ili ne saobraćaja u pogodno vreme, ili ako se iz drugih razloga nije moglo koristiti redovno saobraćajno sredstvo, naknada putnih troškova obračunava se prema pređenoj kilometraži.
Naknada troškova prema pređenoj kilometraži pripada samo ako je udaljenost od mesta prebivališta, odnosno boravišta do mesta gde treba da se izvrši radnja postupka, odnosno mesta prebivališta ili boravišta do železničke ili autobuske stanice ili pristaništa - veća od 4 kilometra u jednom pravcu. Ova naknada se određuje za svaki pređeni ili započeti kilometar u oba pravca, a visina naknade obračunava se po ceni utvrđenoj u propisima koji se primenjuju na radnike organa koji vodi postupak.

b) Troškovi za ishranu i prenoćište

Član 10.

Troškovi za ishranu i prenoćište (dnevnica) nadoknađuju se svedoku, veštaku i tumaču ako je zbog odazivanja na poziv organa morao provesti van svog mesta prebivališta odnosno boravišta više od 12 časova, računajući u to vreme i vreme potrebno za dolazak u mesto gde treba da se izvrši svedočenje, veštačenje ili tumačenje, kao i za povratak u mesto prebivališta odnosno boravišta.
Visina naknade iz stava 1. ovog člana određuje se po propisima organa odnosno organizacije kod koje se svedok, veštak ili tumač nalazi na radu, a za ostala lica - po propisima koji se primenjuju na radnike organa koji vodi postupak.

III. NAKNADA ZA IZGUBLjENU ZARADU

Član 11.

Naknada za izgubljenu zaradu pripada svedoku, veštaku ili tumaču kada zbog svedočenja, veštačenja ili tumačenja gubi zaradu zbog neizvršenja zadatka i poslova u organu, preduzeću i drugoj organizaciji u kojoj je u radnom odnosu.

Član 12.

Licima u radnom odnosu pripada naknada za izgubljenu zaradu u visini prosečne akontacije zarade ostvarene za poslednji mesec, srazmerno vremenu odsustvovanja sa posla zbog vršenja dužnosti svedoka, veštaka ili tumača.
Licima iz stava 1. ovog člana ne pripada naknada ako im se po propisima organa, preduzeća i druge organizacije ne umanjuje akontacija zarade zbog vršenja dužnosti svedoka, veštaka ili tumača.

Član 13.

Naknada za izgubljenu zaradu licima koja obavljaju umetničku ili drugu kulturnu, advokatsku ili drugu profesionalnu delatnost, zemljoradnicima i drugim preduzetnicima određuje se prema prosečnoj zaradi koji ostvaruju zaposleni odgovarajuće stručne spreme odnosno kvalifikacije na području opštine na kojoj se vodi postupak.

IV. NAGRADA I NAKNADA TROŠKOVA I IZDATAKA VEŠTACIMA I TUMAČIMA

Član 14.

Veštaku odnosno tumaču pripada nagrada za davanje nalaza i mišljenja odnosno za izvršeno tumačenje.
Visina nagrade veštaku utvrđuje se prema obimu i složenosti predmeta, uloženom trudu i utrošenom vremenu, uzimajući u obzir i prosečnu zaradu zaposlenih odgovarajuće struke. Ako je visina nagrade za veštačenje utvrđena posebnim propisom, nagrada veštaku određuje se prema tom propisu.
Visina nagrade tumaču određuje se po propisima o stalnim sudskim tumačima.
Nagrada za tumačenje pripada i kada se preko tumača saslušavaju gluvonemi, gluvi ili samo nema lica.

Član 15.

Kada je veštačenje povereno preduzeću, odnosno drugoj organizaciji, troškovi veštačenja nadoknađuju se prema tarifi koju propisuju preduzeća odnosno organizacije.
Ako tarifa iz stava 1. ovog člana nije propisana troškovi se nadoknađuju prema odredbama glave II i člana 14. ove uredbe, ako ugovorom nije drukčije određeno.

Član 16.

Veštaci i tumači imaju pravo na naknadu troškova koji obuhvataju izdatke za utrošeni materijal i druge stvarne izdatke koji su imali u vezi sa veštačenjem, odnosno tumačenjem.
Za izdatke iz stava 1. ovog člana može se isplatiti predujam.

V. NAPLATA I ISPLATA NAKNADE TROŠKOVA IZDATAKA, IZGUBLjENE ZARADE I NAKNADE

Član 17.

Naknade troškova, izdataka, izgubljene zarade i nagrade svedocima, veštacima i tumačima naplaćuju se od stranaka ili ih snosi organ koji je postupak pokrenuo.

Član 18.

Troškove tumačenja sa jednog na drugi jezik naroda i nacionalnih manjina čija je ravnopravna upotreba obezbeđena, snosi organ koji vodi postupak.

Član 19.

Prilikom postavljanja zahteva za naknadu troškova izdataka, izgubljenu zaradu i nagradu - svedoci, veštaci i tumači dužni su, na zahtev službenog lica koje vodi postupak, da podnesu dokaze o učinjenim troškovima i o visini izgubljene zarade.

Član 20.

Na zahtev svedoka, veštaka i tumača službeno lice organa koji vodi postupak može odrediti da se iz sredstava organa, ili unapred položenog potrebnog iznosa za pokriće troškova postupka isplati predujam na ime naknade troškova.
Kada se naknada troškova isplati iz predujma koji je položila stranka, po izvršenom obračunu troškova preostala suma se vraća stranci koja je predujam položila.

Član 21.

Ako je stranka oslobođena od plaćanja troškova postupka, naknada troškova, izdataka, izgubljene zarade i nagrade svedoku, veštaku i tumaču isplaćuje se iz sredstava organa koji vodi postupak.

Član 22.

Ako je svedočenje, veštačenje ili tumačenje obavljeno pred zamoljenim organom, o zahtevu za naknadu odnosno nagradu odlučuje zamoljeni organ.
Ako organ koji vodi postupak nije zamoljenom organu unapred poslao potreban iznos za pokriće troškova i izdataka, naknadu, odnosno nagradu isplaćuje zamoljeni organ iz svojih sredstava, a organ koji vodi postupak dužan je da na zahtev zamoljenog organa ovome nadoknaditi isplaćeni iznos.

Član 23.

Službeno lice dužno je da vodi poseban popis troškova postupka, koji se priključuje spisima predmeta radi uzimanja u obzir prilikom odlučivanja o troškovima postupka.

VI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".