Na osnovu članova 14, 66. i 68. Statuta Saveza sindikata Srbije, Veće Saveza sindikata Srbije, na sednici održanoj 28. 1. 1999. godine, usvojilo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o materijalno-finansijskom poslovanju, imovini i fondovima Saveza sindikata i sindikata Srbije od 21. 12. 1994. godine.
Komisija za materijalno-finansijsko poslovanje, imovinu i fondove utvrdila je prečišćen tekst Pravilnika o raspodeli članarine, materijalno-finansijskom poslovanju, imovini i fondovima Saveza sindikata i sindikata Srbije, koji obuhvata Pravilnik o materijalno-finansijskom poslovanju, imovini i fondovima Saveza sindikata i sindikata Srbije usvojen na sednici Veća Saveza sindikata Srbije održanoj 21. 12. 1994. godine, sa izmenama i dopunama usvojenim na sednici Veća Saveza sindikata Srbije održanoj 28. 1. 1999. godine.

PRAVILNIK

O RASPODELI ČLANARINE, MATERIJALNO-FINANSIJSKOM POSLOVANjU, IMOVINI I FONDOVIMA SAVEZA SINDIKATA I SINDIKATA SRBIJE

(prečišćen tekst)

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 6 od 12. februara 1999)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom regulišu se:
- opšta načela finansijske politike;
- sticanje i raspodela članarine, odnosno prihoda i sankcije za nepoštovanje odredaba o raspodeli i uplati članarine;
- korišćenje i raspolaganje članarinom, odnosno prihodima;
- formiranje i korišćenje obaveznih i drugih fondova;
- nadzor nad finansijsko-materijalnim poslovanjem;
- način finansijskog i materijalnog poslovanja.

Član 2.

U skladu sa Statutom Saveza sindikata Srbije, sticanje, raspoređivanje i korišćenje materijalno-finansijskih sredstava u organizacijama i organima sindikata i Saveza sindikata Srbije zasniva se na sledećim osnovnim načelima:
- samostalnom finansiranju;
- namenskoj i racionalnoj upotrebi sredstava;
- solidarnosti;
- jedinstvenom minimumu prava članova po osnovu članstva, i
- udruživanju sredstava za akcije od zajedničkog interesa.

Član 3.

Aktivnost organizacija i organa sindikata i Saveza sindikata finansira se iz članarine i drugih prihoda.

Član 4.

Organi sindikata i Saveza sindikata mogu uplatiti sredstva, samostalno ili kao osnivači ili suosnivači preduzeća, u druga pravna lica radi sticanja dobiti.
O korišćenju sredstava od dobiti odlučuje organ sindikata, odnosno Savez sindikata koji je doneo odluku o ulaganju sredstava.

Član 5.

Radi ostvarivanja zajedničkih i jedinstvenih interesa u organizacijama i organima sindikata i Saveza sindikata mogu se osnivati namenski i drugi fondovi.
Način obezbeđivanja, trošenja sredstava i upravljanja fondovima iz stava 1. ovog člana utvrđuju organizacije ili organi koji ih osnivaju, pridržavajući se načela i odredaba ovog pravilnika.

Član 6.

Namenski fondovi u sindikatima i Savezu sindikata Srbije su:
- fond solidarnosti;
- sindikalni štrajkački fond.

II. STICANjE I RASPODELA ČLANARINE I OSTALIH PRIHODA

A. Prihodi

Član 7.

Visina članarine u Savezu sindikata Srbije je jedinstvena i iznosi:
- 1,0% neto zarade zaposlenog člana sindikata;
- 0,5% neto penzije penzionisanog člana sindikata;
- 0,5% neto naknade privremeno nezaposlenog člana sindikata pri organizaciji za zapošljavanje.
Nezaposleni članovi ne plaćaju članarinu.
U skladu sa statutom sindikata, sindikalna organizacija može da utvrdi visinu članarine u iznosu većem od iznosa iz stava 1. ovog člana.
Uvećanim iznosom članarine iz stava 3. ovog člana, sindikalna organizacija samostalno raspolaže i koristi ga u skladu sa sopstvenim pravilima i finansijskim planom.

Član 8.

Zaposlenim članovima sindikata, u skladu sa odredbama ovog pravilnika, obračunava se, raspodeljuje i uplaćuje članarina prilikom svake isplate zarada kod poslodavca kod koga su članovi zaposleni.
Privremeno nezaposleni članovi nakon svake isplate naknade uplaćuju članarinu na račun Saveza sindikata Srbije za teritoriju: grad Beograd, gradove, okruge i opštine.
Organizacija sindikata za teritoriju obavezna je da članarinu privremeno nezaposlenih članova raspodeli i uplati u skladu sa odredbama ovog pravilnika.
Penzionisani članovi prilikom isplate penzije članarinu uplaćuju direktno u sindikalnu organizaciju preduzeća, odnosno ustanove u kojoj su bili zaposleni pre penzionisanja.
U slučaju da pri organizaciji sindikata na teritoriji postoji organizovana sindikalna organizacija penzionera, odnosno sindikalna organizacija privremeno nezaposlenih članova, članarina iz stava 2. i 4. ovog člana uplaćuje se na račun te sindikalne organizacije.
Raspodela članarine privremeno nezaposlenih članova sindikata i penzionera vrši se u skladu s odredbama članova 12, 13. i 14. ovog pravilnika.
Članarina se naplaćuje:
- pri isplati zarada kod organizacije nadležne za platni promet - obračunom, raspodelom i uplatom na odgovarajuće račune u skladu sa članovima 12, 13. i 14. ovog pravilnika, i
- na drugi način (direktnim ubiranjem članarine, ili preko organizacije, odnosno fonda koji isplaćuje naknadu).

Član 9.

Blagajnik sindikalne organizacije dužan je da obavesti odbor sindikalne organizacije ako član sindikata ne plati članarinu dva puta uzastopno, ili tri meseca u toku kalendarske godine.

Član 10.

Pored članarine, za finansiranje aktivnosti organizacija i organa sindikata i Saveza sindikata, ostale prihode čine: prihodi od imovine; prihodi od marketinga, dotacija, legati, prilozi, pokloni i prihodi od drugih delatnosti.

Evidencija naplaćene članarine

Član 11.

Članarina uplaćena u sindikalnoj organizaciji evidentira se pri svakoj isplati zarada po kartoteci članstva za obračunski period (mesec).
U organima sindikata i Saveza sindikata evidencija se vodi zbirno, po sistemu kartoteka, i to:
- u većima Saveza sindikata Srbije za opštine vodi se evidencija o naplaćenoj članarini po sindikalnim organizacijama i analitička evidencija o naplaćenoj članarini po sindikatima;
- u Veću Saveza sindikata Srbije za teritorije pokrajina Vojvodine, odnosno Kosova i Metohije, i većima Saveza sindikata Srbije za teritoriju grada Beograda, gradova, više opština - evidencija o naplaćenoj članarini vodi se po većima opština, a analitička evidencija naplaćene članarine po sindikatima;
- u sindikatima delatnosti, odnosno grane u Republici, evidencija se vodi analitički po sindikalnim organizacijama.
Ovlašćuje se Komisija Predsedništva SSS za materijalno-finansijska pitanja, imovinu i fondove SSS da utvrdi jedinstvene obrasce na kojima se vodi evidencija o uplaćenoj članarini.

B. Raspodela članarine

Član 12.

Ukupno uplaćena članarina zaposlenih članova sindikata raspoređuje se preko tri virmanska naloga, i to:
- 50% sredstava sindikalnoj organizaciji,
- 30% Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju opštine, Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju više opština i Veću Saveza sindikata Srbije za gradove (Niš, Kragujevac, Novi Sad i Priština),
- 20% sindikatu delatnosti, odnosno grane u Republici.

Član 13.

Ukupno uplaćena članarina na teritoriji grada Beograda raspoređuje se preko tri virmanska naloga, i to:
- 50% sindikalnoj organizaciji;
- 35% Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju Beograda (zbog velike teritorije koju pokriva i specifičnosti u Gradu);
- 15% sindikatu delatnosti, odnosno grane u Republici.

Član 14.

Ukupno uplaćena članarina na teritoriji Pokrajine Vojvodine, odnosno Kosova i Metohije, raspodeljuje se preko četiri virmanska naloga, i to:
- 50% sindikalnoj organizaciji;
- 30% veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju opštine, više opština, grada;
- 10% Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju Vojvodine, odnosno Kosova i Metohije;
- 10% sindikatu delatnosti, odnosno grane u Republici.

Član 15.

Organizacije sindikata koje su na nivou složenih sistema ili holdinga organizovale jedinstvenu organizaciju sindikata, sporazumno uređuju način njenog finansiranja u okviru sredstava koja na osnovu ovog pravilnika ostaju organizaciji sindikata.

Član 16.

Sindikati delatnosti, odnosno grana u Republici Srbiji dužni su da, od sredstava doznačenih na njihove žiro-račune u skladu sa članovima 12-14. ovog pravilnika, prenesu odgovarajući deo na žiro-račun Veća Saveza sindikata Srbije radi finansiranja funkcija Veća Saveza sindikata Srbije u skladu sa Statutom Saveza sindikata Srbije.
Pod odgovarajućim delom sredstava iz stava 1. ovog člana ne podrazumevaju se sredstva ostvarena po drugim osnovama, već samo sredstva od članarine.
U smislu stava 1. ovog člana, svaki sindikat - članica Saveza sindikata Srbije, dužan je da dnevno, na žiro-račun Veća Saveza sindikata Srbije, uplaćuje 40% priliva članarine.

Član 17.

Savezi sindikata Srbije za teritoriju opštine, više opština, grada i povereništva koja imaju žiro-račune, dužni su da od sredstava doznačenih na njihove žiro-račune u skladu sa članovima 12, 13. i 14. ovog pravilnika, prenesu na žiro-račun Veća Saveza sindikata Srbije 5% za redovnu delatnost.
Organizacije iz stava 1. ovog člana dužne su da na žiro-račun Veća sindikata Srbije izvrše prenos sredstava jedanput mesečno.

Član 18.

Sindikati delatnosti, odnosno grana u Republici, dužni su da na žiro-račun Veća Saveza sindikata Srbije prenesu sredstva za zarade, naknade i druga lična primanja predsednika i sekretara sindikata delatnosti, sekretarice i drugih saradnika, kao i sredstva na ime podmirenja zajedničkih troškova poslovnog prostora, utroška energije i drugih režijskih troškova.
Utvrđivanje vrste i visine sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu posebnog akta i kriterijuma koji donosi Komisija za materijalno-finansijska pitanja, imovinu i fondove Saveza sindikata Srbije.

Član 19.

Troškove upotrebe službenog vozila Veća Saveza sindikata Srbije za potrebe sindikata delatnosti, odnosno grana u Republici, sindikati prenose na žiro-račun Veća, i to u visini od 20% tržišne cene benzina za svaki pređeni kilometar.
Fakturisanje i prenos sredstava vrši se u roku od pet dana.
Troškovi za službeno putovanje u organizaciji sindikata delatnosti (dnevnice, hotelski smeštaj i slično), isplaćuju se iz blagajne sindikata delatnosti.

Član 20.

(Brisan)

Član 21.

Ostale prihode koji mogu da se ostvare u sindikatima i Savezu sindikata čine:
- prihod od imovine;
- prihod od dobiti po osnovu ulaganja sredstava u preduzeća i druga pravna lica;
- prihod od kamata;
- prihod od dotacija;
- prihod od poklona;
- drugi nepomenuti prihodi.

Član 22.

Prihod ostvaren od imovine kojom raspolažu savezi sindikata i sindikati, koristi se za održavanje i funkcionisanje objekata i prostorija. Dobit ostvarena od imovina raspodeljuje se:
- 50% Savezu sindikata i sindikatu koji je vlasnik imovine, za poboljšanje uslova rada i investicija,
- 50% dobiti uplaćuje se na račun sindikata, srazmerno njihovom učešću u naplaćenoj članarini kod odgovarajućeg saveza, i služi za formiranje sindikalnih fondova.

V. Kontrola raspodele i uplate članarine i sankcije za nepoštovanje Pravilnika

Član 22.a.

Nadzorni odbor Saveza sindikata Srbije ovlašćen je da u slučaju nepoštovanja odredaba članova 7-17. ovog pravilnika izveštava Veće Saveza sindikata Srbije i predlaže mere u skladu sa Statutom Saveza sindikata Srbije i ovim pravilnikom.
Nadzorni odbori sindikata i organizacija Saveza sindikata Srbije za teritoriju vrše nadzor nad zakonitošću finansiranja, raspodelom i upotrebom sredstava na osnovu odredaba ovog pravilnika.

Član 22.b.

Član se isključuje iz Sindikata zbog neplaćanja članarine ako iz neopravdanih razloga ne plati članarinu dva puta uzastopno, ili tri meseca u toku kalendarske godine.

Član 22.v.

Članovi sindikalne organizacije koja iz neopravdanih razloga ne uplaćuje članarinu višim organima dva puta uzastopno ili tri meseca u toku godine, gube pravo na besplatnu pravnu pomoć, korišćenje pomoći iz sindikalnih fondova, organizovano snabdevanje pod povoljnim uslovima, rekreativni odmor u organizaciji i posredovanju sindikata i na učešće u proizvodnim i radno-sportskim takmičenjima u organizaciji sindikata.
Protiv članova viših organa sindikata i Saveza sindikata iz sindikalnih organizacija iz stava 1. ovog člana pokreće se postupak razrešenja saglasno članu 22.g. ovog pravilnika.

Član 22.g.

Član organa u Savezu sindikata Srbije i sindikatu iz sindikalne organizacije koja dva meseca uzastopno ili tri meseca u toku godine ne uplaćuje deo članarine koji pripada višim organima, može biti razrešen sa funkcije.
Predlog za razrešenje sa funkcije u slučaju iz stava 1. ovog člana može podneti svaki član organa, neposredno viši organ Veća Saveza sindikata Srbije ili Nadzorni odbor Saveza sindikata Srbije, a odluka o razrešenju sa funkcije smatra se donetom ako se za razrešenje izjasni više od polovine članova organa.
Razrešenjem sa funkcije prestaje članstvo u organu.

Član 22.d.

Veće Saveza sindikata Srbije donosi odluku o raspuštanju organa Saveza sindikata na nižem nivou organizovanja ako iz neopravdanih razloga ne uplaćuju članarinu Savezu sindikata Srbije dva meseca uzastopno ili tri meseca u toku kalendarske godine.
Istovremeno sa donošenjem odluke iz stava 1. ovog člana Veće SSS imenuje radno telo koje je dužno da sprovede vanredne izbore u roku od 60 dana od dana donošenja odluke o raspuštanju.

Član 22.đ.

Sindikat koji ne izvršava materijalne obaveze prema Savezu sindikata Srbije može biti isključen iz Saveza po postupku i na način utvrđen članom 31. Statuta Saveza sindikata Srbije.

Član 22.e.

U slučajevima iz člana 22.d. i 22.đ. ovog pravilnika, a pre raspuštanja organa Saveza sindikata na nižem nivou organizovanja, odnosno isključenja sindikata iz Saveza, Veće Saveza sindikata Srbije:
1) obaveštava članove organa Saveza sindikata na nižem nivou organizovanja, odnosno članove organa Sindikata o nepoštovanju odredaba ovog pravilnika i neplaćanju članarine;
2) uskraćuje pravo rukovodstvu Saveza sindikata na nižem nivou organizovanja i rukovodstvu sindikata da učestvuje u radu organa Saveza sindikata;
3) obaveštava sindikalne organizacije u Savezu sindikata na nižem nivou organizovanja i sindikalne organizacije koje su učlanjene u Sindikat o nepoštovanju ovog pravilnika, odnosno neplaćanju članarine.

III. KORIŠĆENjE I RASPOLAGANjE ČLANARINOM

Član 23.

Sredstva od sindikalne članarine u skladu sa finansijskim planom i programom aktivnosti, koriste se za:
(1) Funkcionalne rashode vezane za pripreme i održavanje sednica, sastanaka, seminara, savetovanja i konferencija:
- osposobljavanje kadrova u sindikatima i Savezu sindikata;
- informisanje i propagandnu delatnost u sindikatima i Savezu sindikata;
- pružanje pravne pomoći članovima;
- međunarodnu sindikalnu saradnju;
- saradnju i razmenu iskustava u radu između organizacija i organa sindikata i Saveza sindikata;
- nabavku literature, publikacija i glasila;
- zarade i zajedničku potrošnju zaposlenih radnika koji su na radu u organima sindikata i Saveza sindikata,
- materijalne rashode (poštansko-telegrafsko-telefonski troškovi), kancelarijski materijal, putne troškove, troškove grejanja, troškove električne energije, zakupninu za poslovne prostorije, troškove održavanja imovine i drugo);
- druge neophodne izdatke vezane za obavljanje aktivnosti sindikata i Saveza sindikata;
- učešće u finansiranju radno-proizvodnih aktivnosti.
(2) Po podmirenju osnovnih funkcija rada sindikalne organizacije, sindikata, odnosno Saveza sindikata višak sredstava uplaćuje se i koristi za:
- pomoć privremeno nezaposlenim članovima i drugu pomoć članstvu u izuzetnim slučajevima, kao i pomoć porodici radnika nastradalog na radu,
- organizovano snabdevanje i nabavku robe i pružanje usluga članstvu;
- odmor i rekreaciju članstva pod povoljnijim uslovima.

Član 24.

Sredstva članarine koja ostaju sindikalnoj organizaciji koriste se za:
- funkcionisanje sindikalne organizacije;
- ostvarivanje solidarnosti;
- organizovanje radno-proizvodnih takmičenja;
- nabavku literature;
- naknadu troškova osposobljavanja sindikalnih aktivista, i
- ostvarivanje saradnje sa drugim sindikalnim organizacijama.
Pravilima sindikalne organizacije bliže se reguliše utrošak i raspodela sredstava za navedene delatnosti.
U uslovima kada pojedinačnim kolektivnim ugovorom ili drugim aktom nije regulisana zarada predsednika odbora sindikalne organizacije, deo sredstava sindikalne članarine koji ostaje sindikalnoj organizaciji može se koristiti za ovu namenu.
Po podmirenju osnovnih funkcija rada sindikalne organizacije, višak sredstava ubranih od članarine koristi se za:
- pomoć privremeno nezaposlenim članovima i drugu pomoć članstvu u izuzetnim slučajevima, kao i pomoć porodici radnika nastradalog na radu;
- organizovano snabdevanje i nabavku robe i pružanje usluga članstvu;
- odmor i rekreaciju članstva pod povoljnijim uslovima.

Član 25.

Sredstva od članarine koja pripadaju Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju opštine, više opština, odnosno grada, koriste se za finansiranje funkcija Saveza sindikata u skladu sa Statutom Saveza sindikata Srbije i pravilima organizacije za teritoriju, i to za:
- rad organa Saveza sindikata za teritoriju;
- rad službe pravne i radne zaštite;
- informativnu delatnost;
- stvaranje opštih uslova za funkcionisanje Saveza;
- obezbeđenje osnovnih uslova za rad povereništava u okviru Saveza;
- stvaranje uslova za rad granskih odbora sindikata formiranih pri Savezu;
- obezbeđenje smeštajnih uslova, u okviru prostora koji poseduje Savez ili se sporazumom članice prostor zakupljuje, shodno učešću u prikupljenoj članarini ili drugim prihodima, angažovanje stručne službe za rad sindikata, isplatu putnih troškova predsedniku odbora ukoliko nije iz sedišta u kojem se nalazi centrala, troškove pripreme, zakazivanje i održavanje sednica, isplatu zarada, naknada i drugih primanja funkcionera, poverenika i radnika zaposlenih u Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju opštine, više opština, odnosno grada.
(U članu 25. stav 2. je brisan)

Član 26.

Sredstva od članarine koja pripadaju Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju pokrajine Vojvodine, odnosno Kosova i Metohije, koriste se za finansiranje funkcija Saveza sindikata Srbije za teritoriju pokrajina i stvaranja osnovnih uslova za rad pokrajinskih sindikata.
Iz dela sindikalne članarine koji ostaje sindikatu delatnosti, odnosno grane u Republici, vrši se isplata zarada, naknada i drugih primanja funkcionera i radnika sindikalne delatnosti. Sredstva se koriste za obezbeđenje uslova rada sindikata delatnosti, shodno statutu sindikata.
Sredstva sindikalne članarine koja pripadaju Savezu sindikata Srbije koriste se za finansiranje i rad organa Saveza, zarade i naknade funkcionera i radnika Saveza, informisanje članstva, obrazovanje sindikalnih aktivista i rad škole sindikata i Saveza sindikata Srbije.

Član 27.

Iz dela sindikalne članarine koji ostaje sindikatu delatnosti, odnosno grane u Republici, finansira se:
- rad sindikata delatnosti, shodno statutu sindikata.
Sredstva se koriste za:
- finansiranje aktivnosti na realizaciji pojedinačnih i granskih kolektivnih ugovora;
- isplatu zarada, naknada i drugih primanja funkcionera i radnika sindikalne delatnosti;
- angažovanost, direktno ili preko poverenika, okružnih odbora za rešavanje konfliktnih situacija u sindikalnim organizacijama.
(U članu 27. stav 3. je brisan)

Član 28.

Sredstvima koja ostvaruje Savez sindikata po osnovu prenosa članarine od sindikata, finansiraju se:
- poslovi koje (po posebnom ugovoru) za potrebe sindikata delatnosti obavlja Savez sindikata Srbije, poslovi radno-pravne zaštite, administrativno-tehnički poslovi, knjigovodstveno-finansijski poslovi, poslovi informatike i propagande, obrazovanje sindikalnih aktivista i rad škole sindikata i Saveza sindikata Srbije, poslovi marketinga, sindikalnog preduzetništva i organizovanog snabdevanja članova, povoljni uslovi za odmor, oporavak i rekreaciju zaposlenih.
Pod ovim se podrazumeva:
- praćenje primene, izrade predloga i dopune Opšteg kolektivnog ugovora;
- priprema amandmana ili novih zakonskih predloga u okviru radnog i privrednog zakonodavstva;
- međunarodna saradnja;
- isplata zarada, naknada i drugih primanja funkcionera i radnika i trećih lica za račun Saveza sindikata.

IV. NAMENSKI FONDOVI

Fond solidarnosti

Član 29.

Zaposleni član sindikata ostvaruje pomoć u sindikalnoj organizaciji preduzeća.
Odlukama i aktima odbora sindikalne organizacije reguliše se u kojim slučajevima se ova pomoć daje, pod kojim uslovima, u kom iznosu i druga pitanja.

Član 30.

Fond solidarnosti može da se formira pri Veću Saveza sindikata Srbije za teritoriju opštine, više opština, grada, pokrajine i Savezu sindikata Srbije.
Sredstva fonda formiraju se i predviđaju finansijskim planom, a obezbeđuju se dodatnim izdvajanjem iz neto zarade.
Strukturu i visinu tih sredstava utvrđuju sindikalne organizacije i Veće Saveza sindikata Srbije za teritoriju opštine, više opština, grada, pokrajina i Saveza sindikata Srbije.

Član 31.

(brisan)

Sindikalni štrajkački fond

Član 32.

Sindikalni štrajkački fond može da se formira na nivou sindikata delatnosti, odnosno grane u Republici.
Sredstva ovog fonda obezbeđuju se dodatnim izdvajanjem iz neto zarade.
Sredstva ovog fonda koriste se za aktivnosti na pripremi štrajka, za vođenje štrajka i naknade štrajkačima.
Obrazovanje fonda, korišćenje sredstava fonda i druga pitanja vezana za funkcionisanje fonda regulišu se aktima sindikata delatnosti, odnosno grana u Republici.

Član 33.

(brisan)

Član 34.

(brisan)

V. NADZOR NAD FINANSIJSKO-MATERIJALNIM POSLOVANjEM

Član 35.

Nadzor nad ostvarivanjem politike finansiranja, raspodelom i upotrebom sredstava kojima raspolažu organizacije i organi sindikata i Saveza sindikata Srbije vrše odgovarajući nadzorni odbori.
Posebnim pravilnikom o radu i dužnostima nadzornih odbora organizacija i organa sindikata i Saveza sindikata Srbije ova materija se bliže reguliše.

Član 36.

Viši organi sindikata i Saveza sindikata kontrolišu finansijsko i materijalno poslovanje organizacije i organa sindikata i Saveza sindikata, radi obezbeđenja izvršavanja odredaba ovog pravilnika u delu sticanja i raspodele članarine i prihoda od imovine.

Član 37.

Kada se višim organima ne uplaćuje članarina u skladu s odredbama ovog pravilnika, po izvršenoj kontroli nadzorni odbor pokreće postupak za utvrđivanje odgovornosti.

VI. IMOVINA SINDIKATA

Član 38.

Savez sindikata Srbije, sindikati Srbije, organizacije Sindikata Srbije za teritoriju i sindikalne organizacije, stiču imovinu, njome upravljaju i raspolažu.
Prenošenje osnovnih sredstava, nekretnina i inventara može se vršiti samo između organizacija i organa sindikata i Saveza sindikata, a prodaja mora biti u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.
Odluku o prenosu ili prodaji osnovnih sredstava donosi ovlašćen organ sindikata odnosno Saveza sindikata, odnosno organ organizacije za teritoriju.

VII. SINDIKALNO PREDUZETNIŠTVO

Član 39.

Sindikalne organizacije, organi sindikata i Saveza sindikata mogu svojim sredstvima da posluju preko sindikalnih štedno-kreditnih zadruga i organizacija, preduzeća gde je sindikat osnivač i gde upravljaju ovim organizacijama i preduzećima.
Višak sredstava iz redovnog poslovanja (neiskorišćena sredstva, novostvorena sredstva iz poslovanja preko sindikalnih štedno-kreditnih zadruga, štedno-kreditnih organizacija i dr.) usmerava se u obavezne fondove iz člana 6. ovog pravilnika.
Sindikalne organizacije, organi sindikata i Saveza sindikata mogu samostalno i neposredno preko svog žiro-računa, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, obavljati i druge delatnosti radi sticanja dopunskih sredstava za finansiranje svojih osnovnih aktivnosti.
Sindikalne organizacije, organi sindikata i Saveza sindikata imaju obavezu da slobodna novčana sredstva, radi očuvanja njihove realne vrednosti, plasiraju, prvenstveno u skladu sa stavom 1. i 2. ovog člana, pod najpovoljnijim uslovima (oročenje, pozajmica, ulaganje i dr.).

VIII. FINANSIJSKO-MATERIJALNO POSLOVANjE

Član 40.

Finansijsko i materijalno poslovanje organizacija i organa sindikata i Saveza sindikata vodi se po odredbama ovog pravilnika i pozitivnih zakonskih propisa.
Organizacije i organi sindikata i Saveza sindikata svoje materijalno-finansijsko poslovanje obavljaju preko žiro-računa otvorenih kod nadležnog organa.
Na osnovu odredaba Statuta Saveza sindikata Srbije pravo da otvore žiro-račun imaju:
- sindikalne organizacije preduzeća i ustanova;
- jedinstvene sindikalne organizacije u velikim sistemima;
- podružnice sindikalnih organizacija ako je tako uređeno pravilima sindikalne organizacije;
- organizacije Saveza sindikata Srbije za teritoriju pokrajina, gradova, opština, više opština i povereništva sindikata;
- sindikati Srbije;
- Savez sindikata Srbije.
Utvrđivanje rezultata poslovanja, praćenje stanja i promena na imovini, kapitalu i obavezama, vođenje poslovnih knjiga, sastavljanje periodičnih i godišnjih računa i drugih računovodstvenih izveštaja, obračunavanje amortizacije i revalorizacije i vremenska razgraničenja, organizacije i organi sindikata i Saveza sindikata vrše na osnovu pozitivnih zakonskih propisa i sopstvenih akata ili odluka.

Član 41.

(brisan)

Član 42.

(brisan)

Član 43.

(brisan)

Član 44.

(brisan)

Član 45.

(brisan)

Član 46.

(brisan)

Član 47.

Finansijske planove donose:
- sindikalne organizacije;
- veća Saveza sindikata Srbije za teritoriju opština, više opština, odnosno grada;
- veća Saveza sindikata Srbije za teritorije pokrajina;
- sindikati delatnosti, odnosno grana u Republici, i
- Veće Saveza sindikata Srbije.
Finansijskim planom za kalendarsku godinu planiraju se ukupni prihodi (redovni prihodi od članarine, prihodi od imovine i ostali prihodi).
Planiranje rashoda vrši se na osnovu usvojenog programa i plana aktivnosti organizacije, odnosno organa sindikata i Saveza sindikata.

Član 48.

(brisan)

IDž. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 49.

Za sve ono što ovim pravilnikom i statutima, kao i pravilima i poslovnicima organa sindikata i Saveza sindikata donetim u skladu sa njima, nije regulisano, primenjivaće se pozitivni propisi koji se donose za materijalno-finansijsko poslovanje.

Član 50.

Ovaj pravilnik donosi Veće Saveza sindikata Srbije.
Tumačenje odredaba ovog pravilnika daje Veće Saveza sindikata Srbije.
Mišljenje o primeni odredaba ovog pravilnika daje Komisija Predsedništva Saveza sindikata Srbije za materijalno-finansijsko poslovanje, imovinu i fondove.

Član 51.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.