Na osnovu člana 247v stav 3. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 27/92, 82/92 i 28/95),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O NAČINU I DINAMICI ISPLATE RAZLIKE PENZIJE I NOVČANE NAKNADE ZA POMOĆ I NEGU

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 41/95 i 15/96)

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuje se način i dinamika isplate razlike između visine penzije, odnosno novčane naknade za pomoć i negu, koje korisnicima pripadaju prema članu 30, članu 35. stav 2. i čl. 126. i 129. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 27/92, 82/92 i 28/95) i visine isplaćene akontacije penzije, odnosno novčane naknade za pomoć i negu, za period od aprila 1994. godine do juna 1995. godine.

Član 2.

Razlika iz člana 1. ove uredbe isplatiće se korisnicima prava na penziju, odnosno novčanu naknadu za pomoć i negu, na sledeći način:
1) uz isplatu penzije za mesec septembar 1995. godine isplatiće se (u dva jednaka dela), za mesece juli i decembar 1994. godine i januar i februar 1995. godine, razlika između nivoa akontacije penzije, odnosno novčane naknade za pomoć i negu do koga su isplaćivane za ostale mesece u periodu od aprila 1994. do juna 1995. godine, i visine akontacija isplaćenih za ova četiri meseca, s tim što će se ova razlika uvećati za rast prosečne neto zarade zaposlenih u Republici u avgustu i septembru 1995. godine;
2) preostali deo razlike iz člana 1. ove uredbe uvećan za rast prosečne neto zarade zaposlenih u Republici u avgustu, septembru, oktobru i novembru 1995. godine, i isplaćivaće se, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, u najviše 20 mesečnih rata počev od meseca decembra 1995. godine, s tim što mesečna rata ne može iznositi manje od jedne dvadesetine te razlike, a isplata se može vršiti u dva dela.
Mesečna rata na ime razlike iz stava 1. tačka 2) ovog člana uvećava se za rast prosečne mesečne neto zarade zaposlenih u Republici u mesecu koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje, na osnovu podataka republičke organizacije nadležne za poslove statistike.
Mesečna rata iz stava 1. tačka 2) ovog člana neće se umanjiti ako dođe do pada prosečne mesečne neto zarade zaposlenih u Republici u mesecu koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje, na osnovu podataka republičke organizacije nadležne za poslove statistike.

Član 2a

Izuzetno od člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe korisnicima penzije, odnosno novčane naknade za pomoć i negu, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih, razliku iz člana 2. stav 1. tačka 1) ove uredbe, uvećanu za rast prosečne neto zarade zaposlenih u Republici u februaru 1996. godine, u odnosu na jul 1995. godine, isplatiće u tri jednake mesečne rate, počev od aprila 1996. godine.
Razlika iz stava 1. ovog člana isplatiće se u bonovima, koje izdaje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih.
Bonovi iz stava 2. ovog člana mogu se koristiti za izmirenje obaveza za utrošenu električnu energiju i drugih obaveza koje je potrošač električne energije dužan da plaća zajedno sa utrošenom električnom energijom.
Obaveze iz stava 3. ovog člana, mogu se izmirivati neposredno isporučiocu električne energije ili preko Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija".
Ako je iznos obaveza iz stava 3. ovog člana manji od vrednosti bona kojim se plaćaju te obaveze, razlika do vrednosti bona uračunaće se prilikom utvrđivanja obaveza za naredne mesece.

Član 2b

Bonovi iz člana 2a stav 2. ove uredbe izdaju se u ukupnoj vrednosti od 125 miliona novih dinara.

Član 2v

Za iznos primljenih bonova umanjuju se poreske obaveze Javnom preduzeću "Elektroprivreda Srbije" po osnovu poreza na zarade i druga lična primanja, poreza na imovinu, poreza na promet i poreza na dobit korporacija.
Ako je vrednost primljenih bonova veća od iznosa poreskih obaveza iz stava 1. ovog člana, za tu razliku izvršiće se kompenzacija obaveza Javnog preduzeća "Elektroprivreda Srbije" prema Javnom preduzeću "Naftna industrija Srbije", a na račun poreskih obaveza Javnog preduzeća "Naftna industrija Srbije".

Član 2g

Obrazac bona iz člana 2a stav 2. ove uredbe odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".