ZAKON

O PLATAMA I NAKNADAMA SAVEZNIH POSLANIKA U SAVEZNOJ SKUPŠTINI I O PLATAMA SAVEZNIH FUNKCIONERA KOJE BIRA ILI RAZREŠAVA SAVEZNA SKUPŠTINA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 72/89, 74/90 i "Sl. listu SRJ", br. 40/92)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Za obavljanje delegatske funkcije delegati u Skupštini SFRJ imaju pravo na naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu.

Član 2.

Pravo na lični dohodak u mesečnom iznosu za obavljanje funkcije imaju članovi Predsedništva SFRJ, funkcioneri birani iz reda delegata, funkcioneri koje bira ili imenuje Skupština SFRJ, funkcioneri koje imenuje Predsedništvo SFRJ i koje postavlja Savezno izvršno veće.
Pravo na lični dohodak u mesečnom iznosu za vršenje zadataka i poslova imaju rukovodeći radnici koje postavlja Predsedništvo SFRJ ili telo koje ono ovlasti, nadležno telo Skupštine SFRJ i Savezno izvršno veće.

Član 3.

Lične dohotke članova Predsedništva SFRJ, funkcionera i rukovodećih radnika koje imenuje, odnosno postavlja Predsedništvo SFRJ ili telo koje ono ovlasti utvrđuje Predsedništvo SFRJ ili telo koje ono ovlasti.
Lične dohotke funkcionera biranih iz reda delegata, funkcionera koje bira ili imenuje Skupština SFRJ (u daljem tekstu: funkcioneri) i rukovodećih radnika koje postavlja nadležno telo Skupštine SFRJ (u daljem tekstu: rukovodeći radnici) utvrđuje nadležno telo Skupštine SFRJ.
Lične dohotke funkcionera i rukovodećih radnika koje postavlja Savezno izvršno veće utvrđuje Savezno izvršno veće.

Član 4.

Prava utvrđena ovim zakonom pripadaju funkcionerima od dana izbora, odnosno imenovanja do kraja meseca u kome im je prestala funkcija, a delegatima u Skupštini SFRJ od dana verifikacije mandata do kraja meseca u kome im je prestao delegatski mandat, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

II. NAKNADE LIČNIH DOHODAKA DELEGATA

Član 5.

Delegat u Skupštini SFRJ može na lični zahtev ostvarivati naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu.
Naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu delegat može prestati da ostvaruje ako to sam zatraži, ako bude opozvan ili podnese ostavku na delegatsku funkciju.

Član 6.

Naknada ličnog dohotka u mesečnom iznosu delegata u Skupštini SFRJ utvrđuje se u iznosu koji odgovara ličnom dohotku koji je delegat ostvario u poslednjem mesecu pre izbora za delegata ili u poslednja tri meseca, ako je to za njega povoljnije, od dana kada je izabran za delegata ili od dana kada je podneo zahtev za utvrđivanje naknade ličnog dohotka.
Izuzetno, ako naknada ličnog dohotka u mesečnom iznosu delegata, utvrđena na osnovu stava 1. ovog člana, bude niža od šest i po prosečnih ličnih dohodaka po radniku isplaćenih u privredi SFRJ u tom periodu, utvrdiće se u visini šest prosečnih ličnih dohodaka.
Naknada ličnog dohotka u mesečnom iznosu delegata u Skupštini SFRJ iz stava 1. ovog člana uvećava se za radno iskustvo 0,5% za svaku započetu godinu radnog staža, a najviše do 20%.
Naknada ličnog dohotka u mesečnom iznosu delegata u Skupštini SFRJ obračunava se za svaki mesec posebno, na osnovu zvaničnih podataka Saveznog zavoda za statistiku, u procentu koji odgovara osnovici iz člana 12. ovog zakona.

Član 7.

Delegat u Skupštini SFRJ koji lični dohodak ostvaruje u organizaciji udruženog rada, drugoj organizaciji, zajednici ili organu društveno-političke zajednice ili ostvaruje prihod od delatnosti koju samostalno obavlja ličnim radom, ako mu se lični dohodak umanjuje za dane provedene na radu u veću Skupštine SFRJ, radnom telu veća čiji je član ili obavlja poslove po odluci tih tela, njihovih predsednika ili predsednika Skupštine SFRJ, ima pravo na naknadu dela ličnog dohotka - izgubljenu zaradu.
Naknadu dela ličnog dohotka - izgubljenu zaradu delegat u Skupštini SFRJ ostvaruje na lični zahtev, a ona se isplaćuje u bruto-iznosu organizaciji ili organu iz stava 1. ovog člana.
Ako delegat samostalno obavlja delatnost ličnim radom, ima pravo na naknadu za izgubljenu zaradu, koja se isplaćuje na ime, a čiji iznos utvrđuje nadležno telo Skupštine SFRJ.

Član 8.

Svim saveznim poslanicima u Saveznoj skupštini utvrđuje se poslanički paušal u visini 30% prosečnog ličnog dohotka po radniku isplaćenog u privredi Savezne Republike Jugoslavije za prethodni mesec pomnožen koeficijentom šest (6).

III. OBEZBEĐENjE I RASPODELA SREDSTAVA ZA LIČNE DOHOTKE

Član 9.

Sredstva za lične dohotke funkcionera obezbeđuju se zavisno od vrednosti poslova i zadataka koje funkcioner obavlja, društveno-političkog značaja tih poslova i zadataka, njihove složenosti i obima i od ukupnog doprinosa koji funkcioner svojim radom daje ostvarivanju prava i dužnosti organa u kome obavlja funkciju.
Sredstva za lične dohotke rukovodećih radnika u Skupštini SFRJ obezbeđuju se zavisno od vrednosti poslova i zadataka koje obavljaju i od ukupnog doprinosa koji svojim radom daju u ostvarivanju zadataka i poslova iz delokruga Skupštine SFRJ.

Član 10.

Sredstva za lične dohotke funkcionera i rukovodećih radnika obezbeđuju se u budžetu federacije organu u kome funkcioner, odnosno rukovodeći radnik radi.

Član 11.

Lični dohodak funkcionera i rukovodećih radnika utvrđuje se tako što se osnovica za obračun ličnih dohodaka pomnoži utvrđenim koeficijentom i uveća za radno iskustvo.
Radno iskustvo vrednuje se tako što se lični dohodak u mesečnom iznosu uvećava za 0,5% za svaku započetu godinu radnog staža, a najviše do 20%.
Procent iz stava 2. ovog člana uvećava se funkcionerima i rukovodećim radnicima ženama koje imaju više od 25 godina radnog staža za 0,25 za svaku započetu godinu radnog staža.

Član 12.

Osnovica za obračun ličnog dohotka je prosečni lični dohodak po radniku isplaćen u privredi Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije za prethodni mesec, prema zvaničnim podacima Saveznog zavoda za statistiku.

Član 13.

Koeficijenti za utvrđivanje ličnog dohotka lica iz člana 3. ovog zakona iznose od 3,7 do 7,5.

Član 14.

Koeficijent za utvrđivanje ličnog dohotka za predsednika Predsedništva SFRJ, predsednika Skupštine SFRJ, predsednika Saveznog izvršnog veća, potpredsednika Predsedništva SFRJ i članove Predsedništva SFRJ iznosi do 7,5.

Član 15.

Koeficijent za utvrđivanje ličnog dohotka za predsednika Ustavnog suda Jugoslavije, potpredsednika Skupštine SFRJ, predsednika veća Skupštine SFRJ i potpredsednika Saveznog izvršnog veća iznosi do 7.

Član 16.

Koeficijent za utvrđivanje ličnog dohotka za sudije Ustavnog suda Jugoslavije, predsednika Saveznog suda, potpredsednike veća Skupštine SFRJ, predsednike radnih tela veća Skupštine SFRJ, predsednike zajedničkih radnih tela veća Skupštine SFRJ, savezne sekretare i članove Saveznog izvršnog veća, saveznog javnog tužioca, saveznog javnog pravobranioca, saveznog društvenog pravobranioca samoupravljanja, guvernera Narodne banke Jugoslavije, direktora Službe društvenog knjigovodstva Jugoslavije i generalnog sekretara Skupštine SFRJ iznosi do 6,5.

Član 17.

Koeficijent za utvrđivanje ličnog dohotka za sudije Saveznog suda, zamenike saveznih sekretara, zamenike saveznog javnog tužioca, zamenike saveznog javnog pravobranioca, zamenike saveznog društvenog pravobranioca samoupravljanja, zamenika guvernera Narodne banke Jugoslavije, zamenika direktora Službe društvenog knjigovodstva Jugoslavije, zamenika generalnog sekretara Skupštine SFRJ, sekretare veća Skupštine SFRJ, sekretara Službe za zakonodavstvo Skupštine SFRJ i saveznog savetnika u Skupštini SFRJ iznosi do 6.

Član 18.

Koeficijent za utvrđivanje ličnog dohotka za rukovodeće radnike u Skupštini SFRJ koje postavlja nadležno telo Skupštine SFRJ iznosi do 5,5.

Član 19.

Organi, odnosno njihova nadležna tela iz člana 3. ovog zakona, svojim opštim aktom u okviru koeficijenata propisanih u čl. 14. do 18. utvrđuju koeficijent za svaku funkciju.

Član 20.

Funkcioner u Skupštini SFRJ izabran na određenu funkciju iz reda delegata, koji ostvaruje penziju, ima pravo na naknadu za vršenje te funkcije (funkcionalni dodatak) u mesečnom iznosu koji nadležno telo Skupštine SFRJ utvrdi svojim opštim aktom u visini do prosečnog ličnog dohotka radnika u privredi SFRJ isplaćenog za prethodni mesec.

IV. PRAVA DELEGATA, FUNKCIONERA I RUKOVODEĆIH RADNIKA SFRJ PO PRESTANKU FUNKCIJE

Član 21.

Delegat koji je za vreme vršenja delegatske funkcije ostvarivao naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu u Skupštini SFRJ (u daljem tekstu: delegat), funkcioner i rukovodeći radnik koji su za vreme vršenja funkcije ostvarivali lični dohodak, mogu ostvarivati lični dohodak po prestanku funkcije za vreme do jedne godine.
Delegat, funkcioner i rukovodeći radnik imaju pravo da ostvaruju lični dohodak, po odredbama ovog zakona, za vreme duže od jedne godine od dana prestanka funkcije, a najviše još šest meseci, ako u tom vremenu stiču pravo na penziju.
Delegat, funkcioner i rukovodeći radnik ne može da stekne pravo iz st. 1. i 2. ovog člana ako je navršio 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života.

Član 22.

Pravo iz člana 21. ovog člana stiče se na osnovu ličnog zahteva koji se podnosi najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka funkcije.
Nadležno telo Skupštine SFRJ svojim rešenjem utvrđuje vreme iz člana 21. ovog zakona za ostvarivanje prava po odredbama ovog zakona.

Član 23.

Delegatu, funkcioneru i rukovodećem radniku prestaje pravo iz člana 21. kad navrše 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života.
Delegatu, funkcioneru i rukovodećem radniku koji uslov iz stava 1. ovog člana ispune do 30. juna tekuće godine, ostvarivanje prava na lični dohodak prestaje 30. juna, a onima koji taj uslov ispune od 1. jula do 31. decembra - ostvarivanje prava na lični dohodak prestaje 31. decembra tekuće godine.
Delegat, funkcioner i rukovodeći radnik koji koriste pravo iz stava 2. ovog člana ne mogu koristiti pravo iz člana 21. ovog zakona.

Član 24.

Delegat, funkcioner i rukovodeći radnik koji su podneli ostavku ili su razrešeni dužnosti pre isteka vremena na koje su birani, imenovani, odnosno postavljeni imaju sva prava iz člana 21. ovog zakona.
Lica iz stava 1. ovog člana, dok ostvaruju pravo na lični dohodak, imaju pravo i na naknadu za korišćenje godišnjeg odmora - regres.

Član 25.

Delegatu, funkcioneru i rukovodećem radniku prestaje pravo pre isteka utvrđenog u članu 21. ovog zakona kad oni to zatraže, kad se zaposle ili budu izabrani, odnosno imenovani na druge funkcije na osnovu kojih ostvaruju lični dohodak.
Lica iz stava 1. ovog člana nemaju pravo iz člana 21. ovog zakona, odnosno to pravo im prestaje ako su pravnosnažno osuđena za krivična dela protiv socijalističkog samoupravnog društvenog uređenja i bezbednosti SFRJ ili za krivična dela učinjena iz koristoljublja.

Član 26.

Lični dohoci delegata, funkcionera i rukovodećih radnika ostvareni po odredbama člana 21. ovog zakona isplaćuju se iz sredstava za rad organa, odnosno organizacija u kojima su obavljali funkcije.

Član 27.

Na članove Predsednštva SFRJ, funkcionere i rukovodeće radnike koje imenuje, odnosno postavlja Predsedništvo SFRJ ili telo koje ono ovlasti i na funkcionere i rukovodeće radnike koje postavlja Savezno izvršno veće primenjuju se odredbe čl. 21. do 26. ovog zakona.

v. PRESTANAK FUNKCIJE SA PRAVOM NA PENZIJU

Član 27a.

Delegatu koji prima u Skupštini SFRJ naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu i funkcioner može, na lični zahtev, prestati funkcija sa pravom na penziju ako ispunjavaju uslove propisane saveznim zakonom o osnovnim pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja ili ako su navršili 25 godine penzijskog staža.
Pravo iz stava 1. ovog člana može ostvariti i delegat kome je prestala delegatska funkcija, a koji na dan stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama ličnih dohodaka delegata u Skupštini SFRJ i o ličnim dohocima funkcionera koje proglašava, bira ili imenuje Skupština SFRJ ("Službeni list SFRJ", br. 74/90) ostvaruje u Skupštini SFRJ lični dohodak na osnovu člana 21. ovog zakona, kao i funkcioner koji po prestanku funkcije ostvaruje lični dohodak na osnovu člana 21. ovog zakona, ako lični zahtev za ostvarivanje tog prava podnese u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o naknadama ličnih dohodaka delegata u Skupštini SFRJ i o ličnim dohocima funkcionera koje proglašava, bira ili imenuje Skupština SFRJ ("Službeni list SFRJ", br. 74/90).

Član 27b.

Rešenje o prestanku funkcije po odredbama člana 27a. ovog zakona za delegate koji u Skupštini SFRJ primaju naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu, funkcionere birane iz redova delegata i funkcionere koje bira ili imenuje Skupština SFRJ, donosi nadležno telo Skupštine SFRJ, a za funkcionere u Predsedništvu SFRJ, nadležno telo Predsedništva SFRJ, u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za prestanak funkcije, sa pravom na penziju.

Član 27v.

Delegatu i funkcioneru iz člana 27a. ovog zakona kojima prestaje funkcija po odredbama tog člana pripada penzija koja za 15 godina penzijskog staža iznosi 45% od penzijskog osnova (muškarac), odnosno 47,5% od penzijskog osnova (žena) i povećava se za po 2% od penzijskog osnova za svaku dalju navršenu godinu do navršenih 20 godina penzijskog staža, a za svaku navršenu godinu staža preko 20 godina penzijskog staža, do navršenih 30 godina penzijskog staža, za po 2,5% od penzijskog osnova. Za svaku navršenu godinu penzijskog staža preko 30 godina penzija se povećava za 0,5% od penzijskog osnova utvrđenog po opštim propisima, tako da penzija iznosi najviše 85% od penzijskog osnova.

Član 27g.

Sredstva koja čine razliku između penzije koja bi delegatu i funkcioneru iz člana 27a. ovog zakona pripadala bez primene člana 27v. ovog zakona i penzije koja im je utvrđena po odredbama ovog zakona obezbeđuju se u budžetu federacije.

Član 27d.

Delegat i funkcioner kojima prestaje funkcija po odredbama člana 27a. ovog zakona imaju pravo na otpremninu u visini koja je utvrđena članom
29. stav 1. tačka 6. Zakona.

Član 27đ.

Prava stečena po odredbama člana 27a. ovog zakona mogu se ograničiti ili prestati u slučajevima predviđenim odredbama člana 85. saveznog zakona kojim se uređuju osnovna prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 27e.

Odredbe člana 27a. stav 1. i čl. 27b. do 27đ. primenjivaće se u roku od 90 dana od dana prestanka mandata delegata i funkcionera sadašnjeg izbornog perioda u Skupštini SFRJ.

VI. NAKNADA ODREĐENIH MATERIJALNIH TROŠKOVA I DRUGA PRIMANjA

Član 28.

Članovima Predsedništva SFRJ, delegatima u Skupštini SFRJ i članovima Saveznog izvršnog veća obezbeđuje se besplatan prevoz u železničkom, pomorskom, rečnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju u zemlji, u svim pravcima.
Drugi funkcioneri imaju pravo na naknadu za korišćenje aviona i kola za spavanje na železnici pri službenom putovanju.

Član 29.

Naknade određenih materijalnih troškova i druga primanja saveznih poslanika u Saveznoj skupštini, funkcionera i rukovodećih radnika utvrđuju se prema stvarnim troškovima, a mogu iznositi:
1) dnevnica za službeno putovanje u zemlji bez troškova noćenja - do 8% prosečnog ličnog dohotka po radniku isplaćenog u privredi Savezne Republike Jugoslavije u prethodnom mesecu. Troškovi noćenja priznaju se u punom iznosu, prema priloženom računu, izuzev u hotelima de ludž kategorije. Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo za delegate u Skupštini SFRJ, funkcionere i rukovodeće radnike određuje se odlukom koju donosi nadležno telo veća Skupštine SFRJ;
2) naknada troškova korišćenja automobila u ličnoj svojini u službene svrhe - do iznosa koji po jednom pređenom kilometru ne može biti veći od 30% prodajne cene jednog litra goriva za vozilo koje se koristi;
3) naknada zbog života odvojenog od uže porodice - do 70% prosečnog mesečnog ličnog dohotka po radniku isplaćenog u privredi Savezne Republike Jugoslavije u prethodnom mesecu;
4) naknada selidbenih troškova iz mesta prebivališta u mesto u kome se obavlja funkcija, odnosno do mesta preseljenja u roku od jedne godine od dana prestanka funkcije. U selidbene troškove funkcionera uključuju se i troškovi prevoza funkcionera i članova njegovog domaćinstva. Selidbeni troškovi i troškovi prevoza isplaćuju se, na osnovu priloženih računa i dokumentacije, pod uslovima utvrđenim opštim aktom organa iz člana 3. ovog zakona;
5) naknada za korišćenje godišnjeg odmora - do 60% prosečnog ličnog dohotka po radniku isplaćenog u privredi Savezne Republike Jugoslavije u prethodna tri meseca;
6) otpremnina pri odlasku u penziju - u iznosu dva poslednja lična dohotka, odnosno naknade ličnog dohotka pre odlaska u penziju;
7) naknada troškova sahrane - u iznosu dva poslednja mesečna lična dohotka umrlog radnika u Saveznoj skupštini funkcionera, odnosno saveznog poslanika, a ako troškove sahrane ne snosi njegova porodica - u iznosu poslednjeg mesečnog ličnog dohotka umrlog radnika u Saveznoj skupštini funkcionera.

Član 30.

Funkcioneru i rukovodećem radniku pripada i:
1) naknada troškova za prevoz u gradskom saobraćaju do radnog mesta i obrnuto - pod uslovima i u iznosu koji su utvrđeni za radnike u radnoj zajednici organa u kome funkcioner i rukovodeći radnik rade, ako nemaju pravo na prevoz putničkim automobilom u društvenoj svojini;
2) naknada troškova za društvenu ishranu - pod uslovima i u iznosu koji su utvrđeni za radnike u radnoj zajednici organa u kome funkcioner i rukovodeći radnik obavljaju funkciju;
3) naknada troškova prevoza radi posete užoj porodici od koje funkcioner i rukovodeći radnik žive odvojeno - do četiri putovanja mesečno, uz pravdanje troškova prevoza, ako primaju naknadu zbog života odvojenog od porodice, a nemaju pravo na besplatan prevoz;
4) naknada ličnog dohotka za vreme prvih 30 dana privremene sprečenosti za rad (bolovanja) - pod uslovima i u iznosu koji su predviđeni za radnike u radnoj zajednici organa u kome funkcioner i rukovodeći radnik obavljaju funkciju;
5) naknada ličnog dohotka za vreme odsustvovanja po drugim osnovima - pod uslovima i u iznosu koji su utvrđeni za radnike u radnoj zajednici organa u kome funkcioner i rukovodeći radnik obavlja funkciju.

Član 31.

Uslove i način ostvarivanja prava iz čl. 28. i 29. ovog zakona, kao i visinu naknade, odnosno iznosa koji delegatu, funkcioneru i rukovodećem radniku pripada u ostvarivanju tih prava, uređuje opštim aktom nadležno telo Skupštine SFRJ, za članove Predsedništva SFRJ, funkcionere i rukovodeće radnike koje imenuje, odnosno postavlja Predsedništvo SFRJ, ili telo koje ono ovlasti - telo koje ovlasti Predsedništvo SFRJ, a za funkcionere i rukovodeće radnike koje postavlja Savezno izvršno veće - Savezno izvršno veće.

VII. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32.

Osnovi i merila za utvrđivanje ličnih dohodaka, drugih primanja i naknada određenih materijalnih troškova funkcionera uređeni ovim zakonom shodno se primenjuju i na članove Saveta federacije do 31. decembra 1990. godine, o čemu odlučuje Predsedništvo SFRJ, odnosno telo koje ono ovlasti.

Član 33.

Odredba člana 5. ovog zakona primenjuje se od 15. maja 1990. godine.

Član 34.

Delegatu u Skupštini SFRJ koji ostvaruje naknadu ličnog dohotka u mesečnom iznosu na osnovu člana 6. stav 1. ovog zakona, nadležno telo Skupštine SFRJ može do 15. maja 1990. godine izvršiti korekciju, ako ta naknada zaostaje u odnosu na iznos ličnog dohotka koji bi delegat ostvario na radnom mestu, odnosno na funkciji koju je obavljao pre izbora za delegata.

Član 35.

Organi iz člana 3. ovog zakona doneće opšte akte u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Do donošenja opštih akata iz stava 1. ovog člana, delegatima, funkcionerima i rukovodećim radnicima na koje se primenjuje ovaj zakon lični dohodak, druga primanja i naknade materijalnih troškova isplaćivaće se u iznosu utvrđenom po odredbama opštih akata koji su bili na snazi do početka primene ovog zakona.

Član 36.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaju da važe: Zakon o ličnim dohocima funkcionera koje bira ili imenuje Skupština Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i o naknadama ličnih dohodaka delegata u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 30/75, 16/77, 62/79, 13/83, 12/85 i 49/87), Zakon o radu i pravima delegata u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i funkcionera u federaciji kojima je prestala funkcija ("Službeni list SFRJ", br. 54/77 i 55/84), Odluka o naknadama ličnih dohodaka i ostalih primanja delegata u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije ("Službeni list SFRJ", br. 16/77 i 62/77) i Odluka o utvrđivanju uslova pod kojima delegati u Skupštini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije mogu ostvarivati naknadu ličnog dohotka u stalnom mesečnom iznosu ("Službeni list SFRJ", br. 17/77 i 34/84).

Član 37.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".