Na osnovu člana 150. stav 3. Zakona o prekršajima ("Sl. glasnik SRS", broj 44/89 i "Sl. glasnik RS", br. 21/90, 11/92, 6/93, 20/93, 53/93, 67/93, 28/94, 16/97, 37/97, 36/98 i 44/98) i člana 68. Zakona o sudovima ("Sl. glasnik RS", br. 46/91, 60/91, 18/92 i 71/92), Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O NAKNADI TROŠKOVA U SUDSKIM POSTUPCIMA

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 53/97, 56/97 i 46/98)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom propisuju se uslovi, visina i način naknade troškova koji u sudskim postupcima pripadaju svedocima, veštacima, tumačima, stručnim i drugim licima; privatnom tužiocu, oštećenom kao tužiocu, oštećenom i okrivljenom u krivičnom postupku; stranci i umešaču u parničnom postupku; braniocu, punomoćniku i zakonskom zastupniku; sudu za vršenje radnji van zgrade suda.
Ovom uredbom propisuju se i naknada troškova lečenja okrivljenog, visina paušalnog iznosa u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku i naknada troškova objavljivanja sudskih odluka.

Član 2.

Troškovi se nadoknađuju pod uslovima utvrđenim zakonom, drugim propisom i ovom uredbom.

Član 3.

Troškovi se nadoknađuju na zahtev lica koje ima pravo na naknadu.
Sud je dužan da lice pouči o pravu na naknadu troškova, a posebno o mogućnosti gubitka pravo ako zahtev ne bude podnet u propisanom roku ili na propisan način.
Pouka i izjava lica u vezi sa njegovim pravom na naknadu troškova unose se u zapisnik.

II. TROŠKOVI SVEDOKA, VEŠTAKA, TUMAČA, STRUČNOG I DRUGOG LICA

1. Vrste troškova

Član 4.

Troškove svedoka, veštaka, tumača, stručnog i drugog lica (u daljem tekstu: učesnik u postupku) čine putni troškovi, troškovi za ishranu i prenoćište i izgubljena zarada.
Veštaku, tumaču, stručnom i drugom licu pripadaju i troškovi neposrednog vršenja radnje u postupku (veštačenje, tumačenje, davanje objašnjenja) i nagrada.

2. Putni troškovi

Član 5.

Putne troškove čine troškovi putovanja učesnika u postupku sredstvom javnog prevoza od mesta prebivališta, odnosno boravišta do mesta izvršenja radnje i troškovi povratka, kao i troškovi putovanja unutar mesta prebivališta.
Prema ovoj uredbi, sredstva javnog prevoza su autobus, voz, tramvaj, trolejbus, avion i brod.

Član 6.

Nadoknađuju se troškovi putovanja najkraćim putem i najekonomičnijim sredstvom javnog prevoza.
Troškovi putovanja skupljim sredstvom javnog prevoza nadoknađuju se samo ako su niži od zbira troškova putovanja najekonomičnijeg sredstva i dodatnih troškova koje ono iziskuje.

Član 7.

Putni troškovi nadoknađuju se u visini stvarnih izdataka za putovanje putničkim vozom u drugom razredu, brodom ili autobusom i utvrđuju se na osnovu prevozne karte ili na drugi pogodan način.

Član 8.

Putni troškovi ne nadoknađuju se učesniku u postupku koji ima pravo na stalnu besplatnu vožnju u javnom prevozu.
Učesniku u postupku koji ima pravo na povlasticu u javnom prevozu nadoknađuju se samo stvarni izdaci za putovanje.

Član 9.

Ako sredstvo javnog prevoza ne postoji, ne saobraća u pogodno vreme ili iz drugih razloga nije bila moguća njegova upotreba, putni troškovi nadoknađuju se prema broju pređenih kilometara najkraćim putem (u daljem tekstu: kilometraža).
Kilometraža se nadoknađuje samo ako je rastojanje od mesta prebivališta, odnosno boravišta učesnika u postupku do mesta izvršenja radnje duže od četiri kilometra u jednom smeru. Isto važi i za rastojanje od adrese stana do mesta izvršenja radnje, odnosno autobuske stanice, železničke stanice, aerodroma ili pristaništa.
Rastojanje se utvrđuje na osnovu službenih podataka nadležnog organa.

Član 10.

Kilometraža se nadoknađuje u iznosu od 25% od cene jednog litra goriva po pređenom ili započetom kilometru.

3. Troškovi za ishranu i prenoćište

Član 11.

Troškovi za ishranu nadoknađuju se učesniku u postupku koji je van mesta prebivališta ili boravišta, odnosno adrese stana morao da provede više od osam časova, računajući i vreme potrebno za dolazak u mesto izvršenja radnje i vreme potrebno za povratak.
Troškovi za prenoćište nadoknađuju se učesniku u postupku koji nije mogao istog dana da se vrati u mesto prebivališta, odnosno boravišta, kao i ako je za izvršenje radnje bilo potrebno višednevno odsustvovanje iz mesta prebivališta, odnosno boravišta.
Troškovi za ishranu i prenoćište određuju se prema prosečnim cenama u mestu u kome se preduzima radnja ili njemu najbližem mestu.

4. Izgubljena zarada

Član 12.

Izgubljena zarada nadoknađuje se učesniku u postupku koji je u radnom odnosu, koji je zemljoradnik, preduzetnik ili na drugi način u skladu sa zakonom ostvaruje zaradu.

Član 13.

Licu u radnom odnosu zaradu, odnosno platu nadoknađuje poslodavac.
Poslodavac ima pravo da od suda, odnosno drugog organa koji vodi postupak zahteva refundaciju iznosa koji je licu u radnom odnosu isplatio na ime naknade zarade, odnosno plate.

Član 14.

Zemljoradniku, preduzetniku i licu koje na drugi način ostvaruje zaradu u skladu sa zakonom, izgubljena zarada određuje se srazmerno izgubljenom vremenu, pri čemu se vodi računa o vrsti zanimanja i dnevnoj zaradi.

5. Troškovi za pratioca

Član 15.

Učesniku u postupku koji ima pravo na pomoć i negu prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, nadoknađuju se i troškovi pratioca i to po čl. 4-14. i 16. ove uredbe.

6. Troškovi za učestvovanje u radnjama u više predmeta

Član 16.

Učesniku u postupku koji je istog dana ili više uzastopnih dana vršio radnje u više predmeta, troškovi se nadoknađuju u jednostrukom iznosu. Ovaj iznos deli se na sve predmete srazmerno vremenu utrošenom na pojedinačni predmet, a kad to nije moguće - na jednake delove.

7. Troškovi veštačenja i nagrada veštaka

Član 17.

Veštaku se nadoknađuju izdaci za utrošeni materijal i drugi stvarni izdaci.
U slučaju da je veštak morao da koristi uređaje ili materijal državnog organa, pravnog ili fizičkog lica, tom organu, odnosno licu nadoknađuju se prouzrokovani troškovi.

Član 18.

Veštaku se nagrada određuje tako što se osnovica za obračun nagrade deli brojem radnih časova u mesecu koji je prethodio veštačenju, pa se tako dobijen iznos množi brojem časova koji su bili neophodni za veštačenje.
Osnovica za obračun nagrade jeste:
- polovina prosečne neto zarade u privredi Republike Srbije isplaćene za prethodni mesec prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (u daljem tekstu: neto zarada), veštaku bez srednjeg obrazovanja;
- neto zarada, veštaku sa srednjim obrazovanjem;
- dvostruka neto zarada, veštaku sa višim obrazovanjem;
- trostruka neto zarada, veštaku sa visokim obrazovanjem;
- četvorostruka neto zarada, veštaku koji je magistar;
- petostruka neto zarada, veštaku koji je doktor nauka.
Kad je predmet veštačenja složen, ili je za veštačenje potrebno posebno znanje, stručnost i iskustvo, nagrada obračunata po stavu 1. ovog člana uvećava se do 100%.
Za veštačenje u otežanim uslovima (noću, u izuzetno nepovoljnim vremenskim prilikama i slično) i za veštačenje nedeljom i praznikom, nagrada obračunata po stavu 1. ovog člana uvećava se za 100%.

Član 19.

Kad je veštačenje povereno pravnom licu, naknada troškova veštačenja i nagrada pripadaju tom pravnom licu.
Naknada i nagrada pripadaju i državnom organu koji je veštačenje izvršio u okviru svog delokruga.

8. Troškovi tumačenja i nagrada tumača

Član 20.

Tumaču se, za prevod pismena i za usmeno prevođenje, nadoknađuju izdaci za utrošeni materijal i drugi stvarni izdaci.
Nagrada se tumaču određuje po propisima o sudskim tumačima.
Prema propisima o sudskim tumačima shodno se određuje i nagrada tumaču koji je pomogao u saslušanju ili ispitivanju gluvih, nemih ili gluvonemih lica.

9. Troškovi i nagrada stručnog i drugog lica

Član 21.

Stručnom licu u krivičnom postupku i drugom licu koje je po odobrenju organa koji vodi krivični postupak pomoglo veštaku, nadoknađuju se izdaci za utrošeni materijal i drugi stvarni izdaci.
Nagrada se ovim licima određuje shodnom primenom člana 18. ove uredbe.

III. TROŠKOVI PRIVATNOG TUŽIOCA, OŠTEĆENOG KAO TUŽIOCA, OŠTEĆENOG I OKRIVLjENOG U KRIVIČNOM POSTUPKU

Član 22.

Kad po Zakonu o krivičnom postupku privatnom tužiocu, oštećenom kao tužiocu, oštećenom i okrivljenom pripada naknada za nužne izdatke, ta naknada se određuje po čl. 4-16. ove uredbe.

IV. TROŠKOVI STRANKE I UMEŠAČA U PARNIČNOM POSTUPKU

Član 23.

Troškovi koji stranci i umešaču pripadaju po Zakonu o parničnom postupku nadoknađuju se po čl. 4-16. ove uredbe.
Kad su javni tužilac i javni pravobranilac stranke u parničnom postupku, troškovi im se nadoknađuju po posebnim propisima.

V. TROŠKOVI BRANIOCA, PUNOMOĆNIKA I ZAKONSKOG ZASTUPNIKA

Član 24.

U slučaju kad, po Zakonu o krivičnom postupku i Zakonu o parničnom postupku, braniocu i punomoćniku koji nisu advokati i zakonskom zastupniku pripada naknada za nužne izdatke i izgubljenu zaradu, ona se određuje po čl. 4-16. ove uredbe.
Braniocu i punomoćniku iz redova advokata i javnom pravobraniocu koji je zastupnik stranke, troškovi i nagrada određuju se po tarifi o naknadi troškova i nagradama za rad advokata koja važi na području suda, odnosno drugog organa koji vodi postupak.
Postavljenom punomoćniku u parničnom postupku koji nije advokat, troškovi i nagrada određuju se po slobodnoj oceni, s tim da ne mogu biti viši od troškova i nagrade utvrđenih u tarifi o naknadi troškovi i nagradama za rad advokata koja važi na području suda, odnosno drugog organa koji vodi postupak.

VI. TROŠKOVI LEČENjA OKRIVLjENOG

Član 25.

Troškove lečenja okrivljenog koji je u pritvoru, a nije zdravstveno osiguran, čine:
a) troškovi lečenja okrivljenog u zdravstvenoj ustanovi;
b) troškovi lečenja okrivljenog koji je upućen na posmatranje u zdravstvenu ustanovu za duševno bolesna lica;
v) troškovi porođaja okrivljene;
g) troškovi prevoza okrivljenog do zdravstvene ustanove i troškovi povratka.
Troškovi lečenja i porođaja nadoknađuju se na osnovu računa zdravstvene ustanove, a prevoza okrivljenog - po odredbama ove uredbe.

VII. TROŠKOVI OBJAVLjIVANjA SUDSKIH ODLUKA

Član 26.

Kad je propisano da se sudske odluke objavljuju u sredstvima javnog informisanja, troškovi za objavljivanje određuju se srazmerno cenama oglasa u sredstvima javnog informisanja.

VIII. TROŠKOVI SUDA ZA IZVRŠENjE RADNjI VAN ZGRADE SUDA

Član 27.

Sudu se, za izvršenje radnji izvan zgrade suda, troškovi prevoza i dnevnice sudija i zaposlenih u sudu nadoknađuju se posebnim propisima.
Troškovi upotrebe službenog vozila suda nadoknađuju se u visini stvarnih izdataka.
Kad je bilo potrebno da se radnja izvan zgrade suda hitno izvrši, a sudija ili zaposleni u sudu nisu mogli da koriste sredstvo javnog prevoza ili službeno vozilo suda, visina naknade troškova za korišćenje prevoznog sredstva određuje se prema broju pređenih kilometara i iznosi 25% od cene jednog litra goriva po pređenom ili započetom kilometru.

IDž. PAUŠALNI IZNOS

Član 28.

Paušalni iznos, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, utvrđuje se u visini od 500 do 10.000 novih dinara i uplaćuje na žiro-račun suda koji je doneo prvostepenu odluku.
Visina paušalnog iznosa u prekršajnom postupku utvrđuje se do 600 novih dinara, zavisno od složenosti i trajanja prekršajnog postupka i od imovnog stanja lica obaveznog da paušalni iznos plati.

. ZAHTEV ZA NAKNADU TROŠKOVA

Član 29.

Zahtev za naknadu troškova učesnik u postupku podnosi odmah po izvršenoj radnji u postupku.
Licu koje je u radnom odnosu odmah se, radi ostvarivanja prava na naknadu zarade, odnosno plate, izdaje potvrda o vremenu koje je provelo učestvujući u postupku.
Kada je radnja preduzeta pred zamoljenim organom, u potvrdi o vremenu provedenom u postupku naznačuje se organ koji vodi postupak uz upozorenje da zahtev za refundaciju iznosa isplaćenog na ime naknade zarade, odnosno plate treba uputiti tom organu.
Službena lica podnose zahtev za naknadu putnih troškova u roku predviđenom propisima o putnim troškovima za službena putovanja.
Državni organi i pravna lica koji imaju pravo na naknadu troškova podnose zahtev u roku određenom posebnim propisima.

Član 30.

Radi ostvarenja prava na naknadu troškova, podnose se dokazi kojima se pravdaju učinjeni izdaci.

DžI. ISPLATA TROŠKOVA

Član 31.

O zahtevu za naknadu troškova i za nagradu odlučuje sud, odnosno drugi organ koji vodi postupak.
Kada se radnja u postupku vrši pred zamoljenim organom, o zahtevu odlučuje zamoljeni organ.

Član 32.

Kad zamoljeni organ odlučuje o zahtevu za naknadu troškova i o nagradi, a organ koji vodi postupak unapred ne dostavi iznos potreban za pokriće, zamoljeni organ troškove i nagradu isplaćuje iz svojih sredstava.
Organ koji vodi postupak dužan je da zamoljenom organu na njegov zahtev nadoknadi isplaćeni iznos.

Član 33.

Svi troškovi unapred isplaćeni iz sredstava suda unose se u poseban popis troškova koji se prilaže spisu.

Član 34.

Svedok, veštak, tumač, stručno i drugo lice, kao i okrivljeni u krivičnom postupku po privatnoj tužbi mogu tražiti da im se putni troškovi unapred isplate, a veštak - i isplatu troškova veštačenja.

Član 35.

U postupku zbog krivičnog dela za koje se goni po privatnoj tužbi, troškovi se unapred isplaćuju, i to:
1. troškove tumačenja okrivljenog, dovođenja okrivljenog, kao i putne troškove okrivljenog, ako ih sam traži - isplaćuje privatni tužilac;
2. troškove svedoka, veštaka, tumača i stručnih lica, kao i putne troškove službenih lica - isplaćuje lice koje je predložilo izvođenje dokaza.
Kad se u postupku zbog krivičnog dela za koje se goni po privatnoj tužbi, po službenoj dužnosti naredi preduzimanje radnje koja iziskuje troškove, nalaže se stranci u čijem se interesu radnja preduzima da podmiri troškove, a ako se radnja preduzima u interesu obeju stranaka, nalaže se da svaka stranka uplati polovinu iznosa.
Ako jedna, odnosno obe stranke ne podmire troškove, troškovi za preduzetu radnju isplaćuju se iz sredstava organa koji vodi postupak, a naplaćuju se kasnije od lica koja su dužna da ih nadoknade po odredbama Zakona o krivičnom postupku.

DžII. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 36.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o naknadi troškova u sudskim postupcima ("Službeni glasnik RS", br. 72/91, 76/92, 32/93, 22/94 i 46/96).

Član 37.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".