Na osnovu člana 15. stav 2. tačka 2) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/2006 i 111/2009),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DAVAOCE FINANSIJSKOG LIZINGA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 46 od 9. jula 2010)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir, kao i sadržina grupa računa i računa u Kontnom okviru za davaoce finansijskog lizinga.
Kontni okvir za davaoce finansijskog lizinga (u daljem tekstu: Kontni okvir) odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2.

Davaoci finansijskog lizinga iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, rashode i prihode i utvrđuju rezultate poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.

Član 3.

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS), odnosno Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI).
Račune propisane Kontnim okvirom davaoci finansijskog lizinga mogu dalje da raščlanjavaju, prema svojim potrebama i u skladu sa ovim pravilnikom i drugim podzakonskim aktima Narodne banke Srbije.

II. SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: neuplaćene upisane akcije i udeli, stalna imovina, dugoročna finansijska sredstva i potraživanja po osnovu finansijskog lizinga

Član 4.

Na računima grupe 00 - Neuplaćene upisane akcije i udeli, iskazuju se iznosi upisanih, a neuplaćenih akcija i upisanih, a neuplaćenih udela prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 000 - Neuplaćene upisane akcije, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa, zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 300 - Akcijski kapital.
Uplata upisanih akcija knjiži se zaduženjem računa 241 - Tekući računi, za nominalnu vrednost upisanih akcija i odobrenjem računa 000 - Neuplaćene upisane akcije.
Na računu 001 - Neuplaćeni upisani udeli, iskazuju se iznosi upisanih, a neuplaćenih udela u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa, zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 301 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću.
Uplata upisanih udela knjiži se zaduženjem računa 241 - Tekući računi i odobrenjem računa 001 - Neuplaćeni upisani udeli, za nominalnu vrednost upisanih udela.
Pozitivne kursne razlike po osnovu preračuna neuplaćenog upisanog kapitala u stranoj valuti knjiže se zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 00 - Neuplaćene upisane akcije i udeli i odobrenjem odgovarajućeg računa grupe 30 - Osnovni kapital, dok se u slučaju kada je kursna razlika negativna, knjiženje vrši odobrenjem odgovarajućeg računa grupe 00 i zaduženjem računa grupe 30 - Osnovni kapital.

Član 5.

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u određeno nemonetarno sredstvo bez fizičkog sadržaja, koje služi za obavljanje osnovne delatnosti ili se koristi u administrativne svrhe.
Nematerijalna ulaganja priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 010 - Ulaganja u razvoj, iskazuju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine.
Pod razvojem se podrazumeva primena rezultata istraživanja ili drugog znanja radi korišćenja novih značajnije poboljšanih metoda i postupaka u procesu rada pre pristupanja njihovoj implementaciji.
Na računu 011 - Koncesije, patenti, licence i slična prava, iskazuju se ulaganja u nematerijalna prava koja se priznaju u skladu sa MRS 38.
Na računu 012 - Goodnjill, iskazuje se svaki višak nabavne vrednosti u odnosu na interes sticaoca u poštenoj (fer) vrednosti stečenih identifikovanih sredstava i obaveza na datum transakcije razmene po osnovu poslovnih kombinacija, u skladu sa MSFI 3.
U slučaju poslovne kombinacije koja dovodi do stvaranja odnosa matično pravno lice - zavisno pravno lice, goodnjill iz stava 6. ovog člana matično pravno lice priznaje i prikazuje u svojim konsolidovanim finansijskim izveštajima.
U slučaju poslovne kombinacije kada jedno pravno lice kupuje neto imovinu drugog pravnog lica (sredstva umanjena za preuzete obaveze), uključujući i goodnjill tog pravnog lica, koja dovodi do statusne promene spajanja ili pripajanja, goodnjill iz stava 6. ovog člana, priznaje se u pojedinačnom bilansu stanja pravnog lica sticaoca.
Svaki višak interesa sticaoca u poštenim (fer) vrednostima stečenih identifikovanih sredstava i obaveza u odnosu na nabavnu vrednost sticanja na datum transakcije razmene po osnovu poslovnih kombinacija, u skladu sa MSFI 3, unosi se u konsolidovane prihode perioda.
Na računu 014 - Ostala nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u ostala nematerijalna ulaganja koja se priznaju u skladu sa MRS. U okviru ovog računa iskazuju se troškovi ulaganja u softver koji nije deo hardvera u skladu sa MRS 38.
Na računu 015 - Nematerijalna ulaganja u pripremi, iskazuju se svi oblici nematerijalnih ulaganja koji se priznaju u skladu sa MRS od dana ulaganja do dana početka korišćenja.
Na računu 016 - Avansi za nematerijalna ulaganja, iskazuju se dati avansi za sticanje svih oblika nematerijalnih ulaganja.
Na računu 019 - Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja, iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.
Gubitak po osnovu obezvređenja nematerijalnih ulaganja knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, odobrenjem ovog računa, a na teret računa 580 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, ako su prethodno formirane za konkretno nematerijalno ulaganje.
Dobitak po osnovu usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, u skladu sa MRS 16, odobrenjem računa 330 - Revalorizacione rezerve ili u korist računa 680 - Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 580 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja i zaduženjem računa 019 - Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja.

Član 6.

Na računima grupe 02 - Sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema (u daljem tekstu: sopstvena osnovna sredstva), iskazuju se zemljišta, građevinski objekti, postrojenja i oprema u vlasništvu davaoca finansijskog lizinga, postrojenja i oprema uzeti u finansijski lizing, alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, investicione nekretnine i ostale nekretnine, postrojenja i oprema, uključujući stanove, stambene zgrade i odmarališta koji ispunjavaju uslov za priznavanje po MRS, kao i ulaganja za pribavljanje nekretnina, postrojenja i opreme.
Nekretnine, postrojenja i oprema priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 021 - Zemljišta, iskazuju se zemljišta po nabavnoj vrednosti, odnosno poštenoj (fer) vrednosti u skladu sa računovodstvenom politikom MRS 16 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 022 - Građevinski objekti, iskazuju se građevinski objekti - koji se priznaju u skladu sa MRS 16.
Na računu 023 - Postrojenja i oprema, iskazuju se postrojenja i oprema u vlasništvu davaoca finansijskog lizinga, oprema uzeta u finansijski lizing, kao i alat i inventar sa kalkulativnim otpisom, u skladu sa MRS 16 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 024 - Investicione nekretnine, iskazuju se nekretnine (zemljište ili zgrade - ili deo zgrade - ili i jedno i drugo), koje davalac finansijskog lizinga, kao vlasnik ili korisnik lizinga, drži radi ostvarivanja zarade od izdavanja nekretnine ili radi uvećanja vrednosti kapitala ili radi i jednog i drugog, a ne radi upotrebe za sopstvene potrebe, u skladu sa MRS 40 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 025 - Ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi, iskazuju se ulaganja koja se vrše na tuđim sredstvima radi obavljanja delatnosti.
Na računu 026 - Ostale sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema, iskazuju se vrednosti ostalih sopstvenih osnovnih sredstava, uključujući stanove, stambene zgrade i odmarališta koji ispunjavaju uslov za priznavanje po MRS, kao i sopstvena osnovna sredstva koja nisu iskazana na drugim računima ove grupe: spomenici kulture i istorijski spomenici, dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti, muzejske vrednosti, knjige u bibliotekama i druga sopstvena osnovna sredstva.
Na računu 027 - Nekretnine, postrojenja i oprema u pripremi, iskazuju se ulaganja u ove oblike sredstava od dana ulaganja do dana početka korišćenja.
Na računu 028 - Avansi za sopstvene nekretnine, postrojenja i opremu, iskazuju se dati avansi za sticanje ovih oblika sredstava.
Na računu 029 - Ispravka vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme, iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.
Gubitak po osnovu usklađivanja vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme knjiži se, u skladu sa MRS 16, odobrenjem ovog računa i na teret računa 581 - Obezvređenje sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, ako su prethodno formirane za konkretno sredstvo.
Dobitak po osnovu usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, u skladu sa MRS 16, odobrenjem računa 330 - Revalorizacione rezerve ili u korist računa 681 - Prihodi od usklađivanja vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji, do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 581 - Obezvređenje sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji i zaduženjem računa 029 - Ispravka vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme.

Član 7.

Na računima grupe 03 - Dugoročna finansijska sredstva, iskazuju se učešća u kapitalu i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, zajmovi sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa, dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, stečene sopstvene akcije i ostala dugoročna finansijska sredstva.
Dugoročna finansijska sredstva priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 27, MRS 28, MRS 31, MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 030 - Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica, iskazuju se akcije i udeli u kapitalu pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji kontrola (učešće u kapitalu preko 50% i/ili drugi uslovi definisani u MRS 27) i koja ulaze u grupu pravnih lica za konsolidovanje, u skladu sa MRS 27.
Na računu 031 - Učešća u kapitalu ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica, iskazuju se učešća u kapitalu pravnih lica na čije poslovanje postoji značajan uticaj (učešće u kapitalu od 20% do 50% i/ili drugi uslovi definisani MRS 28).
Na računu 032 - Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, iskazuju se akcije i udeli u kapitalu drugih pravnih lica (učešće u kapitalu ispod 20%) i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju u skladu sa računovodstvenom politikom.
Na računu 033 - Dugoročni zajmovi matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se dugoročni zajmovi sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa, povezanim pravnim licima prema nazivu ovog računa.
Na računu 034 - Dugoročni zajmovi ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se dugoročni zajmovi sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa, pravnim licima prema nazivu ovog računa.
Na računu 036 - Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, iskazuju se finansijska sredstva sa fiksnim ili odredivim iznosima plaćanja i sa fiksnom dospelošću, za koje davalac finansijskog lizinga ima pozitivnu nameru i sposobnost da ih drži do dospeća (obveznice i sl.).
Na računu 037 - Stečene sopstvene akcije, iskazuju se sopstvene akcije u nominalnoj vrednosti, stečene po osnovu otkupa, nasleđivanja, pravnog sledbeništva ili poklona, odnosno sopstvene akcije stečene na drugi način, koje je davalac finansijskog lizinga dužan da otuđi u roku dužem od godinu dana od dana sticanja.
Na računu 038 - Ostala dugoročna finansijska sredstva, iskazuju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu iskazana na ostalim računima u okviru grupe 03.
Na računu 039 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih sredstava, iskazuje se obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana procenjeno u skladu sa MRS 36 i MRS 39.
Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se na teret računa 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, a odobrenjem ovog računa, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, prethodno formiranih za konkretno ulaganje u skladu sa računovodstvenom politikom.
Razlika za koju se uvećava vrednost knjiži se u korist računa 682 - Prihodi od usklađivanja vrednosti finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, odnosno u korist revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, a zaduženjem računa 039 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih sredstava.

Član 8.

Na računima grupe 04 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, u visini iznosa neto finansiranja umanjenog za obračunati prihod budućeg perioda po osnovu kamate, koja se plaća kroz rate lizing naknade. Iznos neto finansiranja je razlika između bruto nabavne vrednosti predmeta lizinga i učešća.
Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 17 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 040 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, na dugovnoj strani iskazuje se iznos neto finansiranja koji u sebi sadrži obračunati prihod budućeg perioda po osnovu kamate.
Na računu 041 - Potraživanja za kamatu po osnovu finansijskog lizinga, na potražnoj strani iskazuje se obračunati prihod budućeg perioda po osnovu kamate.
Na računu 049 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu eventualnog obezvređenja potraživanja.
Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se odobrenjem računa 049 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, a na teret računa 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, prethodno formiranih za konkretno ulaganje u skladu sa računovodstvenom politikom.
Razlika za koju se uvećava vrednost knjiži se u korist računa 683 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, odnosno odobrenjem revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, a zaduženjem računa 049 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.
Aktiviranje ugovora o finansijskom lizingu knjiži se zaduženjem računa 200 - Potraživanja za učešće po osnovu finansijskog lizinga, za iznos učešća i računa 040 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, za iznos neto finansiranja koji u sebi sadrži glavnicu i obračunati prihod budućeg perioda po osnovu kamate i odobrenjem računa 041 - Potraživanja za kamatu po osnovu finansijskog lizinga za iznos obračunatog prihoda budućeg perioda po osnovu kamate, računa 130 - Predmeti lizinga i odgovarajućeg računa grupe 47 - Obaveze za porez na dodatu vrednost.
Naplata rate lizing naknade knjiži se zaduženjem odgovarajućeg računa grupe računa 24 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti i odobrenjem računa 040 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, a priznavanje naplaćene kamate rate lizing naknade vrši se zaduženjem računa 041 - Potraživanja za kamatu po osnovu finansijskog lizinga i u korist računa 600 - Prihodi od kamata po osnovu finansijskog lizinga.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga, na dan bilansiranja, obezbeđuju odgovarajuće analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 9.

Na računima grupe 05 - Sredstva data u zakup, iskazuju se predmeti lizinga, nekretnine, postrojenja, oprema i ostala sredstva, koja su davaoci finansijskog lizinga preuzeli u zamenu za nenaplaćena potraživanja po osnovu plasmana u finansijski lizing, zaduženjem odgovarajućeg računa ove grupe i odobrenjem računa 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja ili odgovarajućeg računa grupe 12 - Ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja. Nekretnine, postrojenja, oprema i ostala sredstva priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40, MRS 41 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 050 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja dati u zakup, iskazuju se vraćeni predmeti lizinga i predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja, koji su dati u zakup, zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Na računu 051 - Zemljišta data u zakup, iskazuju se zemljišta po nabavnoj vrednosti, odnosno poštenoj (fer) vrednosti u skladu sa računovodstvenom politikom MRS 16 i ostalim relevantnim MRS, koja su data u zakup.
Na računu 052 - Građevinski objekti dati u zakup, iskazuju se građevinski objekti u skladu sa MRS 16, koji su dati u zakup.
Na računu 053 - Postrojenja i oprema dati u zakup, iskazuju se postrojenja i oprema u skladu sa MRS 16 i ostalim relevantnim MRS, koji su dati u zakup.
Na računu 055 - Ostala sredstva data u zakup, iskazuju se sredstva po poštenoj (fer) vrednosti, saglasno MRS 41, koja su data u zakup.
Na računu 056 - Ostale nekretnine, postrojenja i oprema dati u zakup, iskazuju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu iskazana na drugim računima ove grupe, koje su date u zakup.
Na računu 059 - Ispravka vrednosti sredstava datih u zakup, iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.
Gubitak po osnovu usklađivanja vrednosti sredstava datih u zakup knjiži se, u skladu sa MRS 16 i MRS 41, odobrenjem ovog računa, a na teret računa 584 - Obezvređenje sredstava datih u zakup, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, ako su prethodno formirane za konkretno sredstvo, u skladu sa računovodstvenom politikom.
Dobitak po osnovu usklađivanja vrednosti sredstava datih u zakup knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, u skladu sa MRS 16 i MRS 41, odobrenjem računa 330 - Revalorizacione rezerve ili u korist računa 684 - Prihodi od usklađivanja vrednosti sredstava datih u zakup do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 584 - Obezvređenje sredstava datih u zakup, a zaduženjem računa 059 - Ispravka vrednosti sredstava datih u zakup.

Klasa 1: zalihe, predmeti lizinga i ostala sredstva preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja, predmeti lizinga, stalna sredstva namenjena prodaji i dati avansi

Član 10.

Na računima grupe 10 - Zalihe materijala koji se troši u procesu pružanja usluga, iskazuju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu, prema nazivima računa ove grupe.
Priznavanje i vrednovanje zaliha vrši se u skladu sa MRS 2 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 100 - Obračun nabavke zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara, iskazuje se vrednost po obračunu dobavljača i zavisni troškovi nabavke, ako davalac finansijskog lizinga odluči da obračun nabavke zaliha vrši preko ovog računa.
Ako je prilikom uvoza zaliha iz stava 1. ovog člana, vrednost utvrđena u ispravi carinskog organa veća od vrednosti po obračunu dobavljača, u zavisne troškove nabavke uračunava se i razlika između tih vrednosti, knjiženjem te razlike na teret računa 100 - Obračun nabavke zaliha materijala rezervnih delova, alata i inventara, a u korist računa 685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa.
U korist ovog računa knjiži se nabavna vrednost materijala, rezervnih delova, alata i inventara na teret odgovarajućih računa grupe 10.
Na računu 101 - Materijal, iskazuje se vrednost zaliha materijala, goriva i maziva koji se troši u procesu pružanja usluga.
Na računu 102 - Rezervni delovi, iskazuje se vrednost zaliha rezervnih delova.
Na računu 103 - Alat i inventar, iskazuje se vrednost zaliha alata i inventara koji se u celini otpisuje u momentu davanja na korišćenje (kao što su sitan inventar, auto-gume).
Na računu 109 - Ispravka vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga, iskazuje se razlika između niže neto prodajne vrednosti i knjigovodstvene vrednosti zaliha materijala, u skladu sa MRS 2, knjiži se na teret računa 585 - Obezvređenje zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, a odobrenjem ovog računa.
Razlika između više neto prodajne vrednosti i knjigovodstvene vrednosti zaliha materijala, u skladu sa MRS 2, knjiži se u korist računa 685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, a zaduženjem ovog računa.
Na računima ove grupe knjiže se podaci o nabavci materijala zaduženjem računa grupe - 10 i odobrenjem odgovarajućih računa grupe 46 - Ostale obaveze, a podaci o trošenju odobrenjem računa grupe 10 i zaduženjem računa 510 - Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga, goriva, maziva i energije ili 511 - Troškovi rezervnih delova, alata i inventara.

Član 11.

Na računima grupe 11 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se početno stanje i povećanje ili smanjenje vrednosti vraćenih predmeta lizinga ili preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja od primalaca lizinga. Predmeti lizinga vraćeni ili preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja iskazuju se u visini knjigovodstvene ili fer vrednosti.
Predmeti lizinga vraćeni ili preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 41 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se početno stanje i povećanje ili smanjenje vrednosti vraćenih predmeta lizinga ili preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja od primalaca lizinga.
Aktiviranje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja za sopstvene potrebe, iskazuje se odobrenjem računa 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja, a zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 02 - Sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema. Davanje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja u lizing, iskazuje se odobrenjem računa 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja i zaduženjem i odobrenjem odgovarajućih računa grupe 04 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, a davanje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja u zakup, iskazuje se zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 05 - Sredstva data u zakup. Prodaja predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se odobrenjem računa 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja i zaduženjem računa 261 - Potraživanja po osnovu prodaje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, uz odgovarajuće knjiženje eventualnih dobitaka i gubitaka od prodaje.
Na računu 119 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu eventualnog obezvređenja predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Gubitak po osnovu usklađivanja vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja knjiži se, u skladu sa MRS 16 i MRS 41, odobrenjem ovog računa, a na teret računa 586 - Obezvređenje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, u skladu sa računovodstvenom politikom.
Dobitak po osnovu usklađivanja vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, u skladu sa MRS 16 i MRS 41, u korist računa 686 - Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 586 - Obezvređenje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja i zaduženjem računa 119 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.

Član 12.

Na računima grupe 12 - Ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se početno stanje i povećanje ili smanjenje vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, prema nazivima računa ove grupe.
Ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja po osnovu finansijskog lizinga iskazuje se u visini knjigovodstvene ili fer vrednosti.
Na računima ove grupe, ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuju se do momenta njihove prodaje, davanja u zakup ili aktiviranja za sopstvene potrebe.
Nekretnine, postrojenja i oprema priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40, MRS 41 i drugim relevantnim MRS.
Ispravka vrednosti po osnovu eventualnog obezvređenja ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja iskazuje se na računu 129 - Ispravka vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Gubitak po osnovu usklađivanja vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja knjiži se, u skladu sa MRS 16 i MRS 41, odobrenjem ovog računa, a na teret računa 586 - Obezvređenje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, u skladu sa računovodstvenom politikom.
Dobitak po osnovu usklađivanja vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, u skladu sa MRS 16 i MRS 41, u korist računa 686 - Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 586 - Obezvređenje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja i zaduženjem računa 129 - Ispravka vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.

Član 13.

Na računima grupe 13 - Predmeti lizinga, iskazuju se vrednost predmeta lizinga koji se primaocu lizinga neposredno isporučuje bez prethodnog skladištenja kod davaoca lizinga.
Priznavanje i vrednovanje predmeta lizinga vrši se u skladu sa MRS 2, MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 41 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 130 - Predmeti lizinga, iskazuje se vrednost predmeta lizinga koja obuhvata nabavnu cenu, uvozne dažbine i druge takse (osim onih koje će davalac finansijskog lizinga nadoknaditi od poreskih organa), kao i transport, manipulativne i druge troškove koji se mogu direktno pripisati pribavljanju predmeta lizinga. Trgovački popusti, rabati i druge slične stavke oduzimaju se pri određivanju troškova nabavke.
Na računu 139 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga, iskazuje se ispravka vrednosti predmeta lizinga po osnovu eventualnog obezvređenja, odobrenjem ovog računa i na teret računa 587 - Obezvređenje predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga.
Na računima ove grupe iskazuju se podaci o nabavci predmeta lizinga zaduženjem računa 130 - Predmeti lizinga i odgovarajućeg računa grupe 27 - Porez na dodatu vrednost i odobrenjem odgovarajućeg računa grupe 43 - Obaveze po osnovu posla finansijskog lizinga. Isporuka predmeta lizinga primaocu lizinga knjiži se zaduženjem računa 200 - Potraživanja za učešće po osnovu finansijskog lizinga, zaduženjem i odobrenjem odgovarajućih računa grupa 04 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga i odobrenjem računa 130 - Predmeti lizinga i odgovarajućeg računa grupe 47 - Obaveze za porez na dodatu vrednost.
Aktiviranje predmeta lizinga, od kojih je primalac lizinga odustao pre isporuke, za sopstvene potrebe, iskazuje se odobrenjem računa 130 - Predmeti lizinga i zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 02 - Sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema.

Član 14.

Na računima grupe 14 - Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se nematerijalna ulaganja, zemljišta, građevinski objekti i druge nekretnine i postrojenja, oprema i ostala sredstva namenjena prodaji, koja su preneta sa računa korišćenih sredstava na osnovu odluke o prodaji ili ih je davalac finansijskog lizinga stekao u postupku prinudne naplate, kompenzacijom i sl. i sredstva poslovanja koje će biti obustavljeno, a sredstva otuđena, u skladu sa MSFI 5.
Na računu 140 - Nematerijalna ulaganja namenjena prodaji, iskazuju se nematerijalna ulaganja za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 141 - Zemljište namenjeno prodaji, iskazuje se zemljište za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 142 - Građevinski objekti namenjeni prodaji, iskazuju se građevinski objekti za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 143 - Postrojenja i oprema namenjena prodaji, iskazuje se oprema za koju je doneta odluka o prodaji.
Na računu 144 - Investicione nekretnine namenjene prodaji, iskazuju se korišćene investicione nekretnine za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 145 - Ostala sredstva namenjena prodaji, iskazuju se ostala sredstva za koja je doneta odluka o prodaji.
Na računu 146 - Ostale nekretnine, postrojenja i oprema namenjeni prodaji, iskazuju se ostala sredstva (npr. motorna vozila) za koja je doneta odluka o prodaji.
Na računu 147 - Sredstva poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se sredstva organizacionog dela davaoca finansijskog lizinga čije se poslovanje obustavlja, u skladu sa MSFI 3. Na analitičkim računima računa 147, sredstva se iskazuju u skladu sa potrebama davaoca finansijskog lizinga u pogledu obezbeđenja kontrole nad tim sredstvima.
Na računu 149 - Ispravka vrednosti stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, iskazuje se razlika između niže neto prodajne vrednosti tih sredstava i njihove knjigovodstvene vrednosti, koja se knjiži na teret računa grupe 581 - Obezvređenje sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji, a odobrenjem ovog računa.
Razlika između više neto prodajne vrednosti tih sredstava i njihove knjigovodstvene vrednosti, knjiži se u korist računa grupe 681 - Prihodi od usklađivanja vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji, a zaduženjem ovog računa.

Član 15.

Na računima grupe 15 - Dati avansi za predmete lizinga, iskazuju se avansi dati za nabavku predmeta lizinga u zemlji i inostranstvu.
Na računu 151 - Dati avansi za predmete lizinga nabavljene u zemlji, iskazuju se avansi dati isporučiocima u zemlji za nabavku predmeta lizinga, zaduženjem ovog računa u korist računa sa kojeg je izvršeno plaćanje avansa.
Na računu 152 - Dati avansi za predmete lizinga nabavljene u inostranstvu, iskazuju se avansi dati isporučiocima u inostranstvu za nabavku predmeta lizinga, zaduženjem ovog računa u korist računa sa kojeg je izvršeno plaćanje avansa.
Na računu 159 - Ispravka vrednosti datih avansa za predmete lizinga, iskazuje se razlika između knjigovodstvene vrednosti i niže procenjene vrednosti za naplatu predmeta lizinga, koja se knjiži na teret računa 587 - Obezvređenje predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga, a odobrenjem ovog računa.
Razlika između knjigovodstvene vrednosti i više procenjene vrednosti za naplatu predmeta lizinga, knjiži se u korist računa 687 - Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga, a zaduženjem računa 159 - Ispravka vrednosti datih avansa za predmete lizinga.

Član 16.

Na računima grupe 16 - Ostali dati avansi, iskazuju se avansi dati za nabavku zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i avansi za usluge.
Na računu 161 - Dati avansi za materijal koji se troši u procesu pružanja usluga, iskazuju se avansi dati za nabavku zaliha materijala, goriva i maziva, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u momentu davanja na korišćenje (kao što su sitan inventar, auto-gume), i nabavku energije, zaduženjem ovog računa u korist računa sa kojeg je izvršeno plaćanje avansa.
Na računu 162 - Dati avansi za usluge, iskazuju se avansi dati za usluge, zaduženjem ovog računa u korist računa sa kojeg je izvršeno plaćanje avansa.
Na računu 169 - Ispravka vrednosti ostalih datih avansa, iskazuje se razlika između knjigovodstvene vrednosti i niže procenjene vrednosti za naplatu zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i usluga, koja se knjiži na teret računa 585 - Obezvređenje zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, a odobrenjem ovog računa.
Razlika između knjigovodstvene vrednosti i više procenjene vrednosti za naplatu zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i usluga, knjiži se u korist računa 685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, a zaduženjem računa 169 - Ispravka vrednosti ostalih datih avansa.

Klasa 2: kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 17.

Na računima grupe 20 - Kratkoročna potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga po osnovu dela bruto nabavne vrednosti predmeta lizinga, koja se, u skladu sa pozitivnim propisima i internim aktima davaoca lizinga, naplaćuju kao učešće i dospela a nenaplaćena potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.
Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 17 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 200 - Potraživanja za učešće po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga po osnovu dela bruto nabavne vrednosti predmeta lizinga, koja se, u skladu sa pozitivnim propisima i internim aktima davaoca lizinga, naplaćuju kao učešće i koja dospevaju za naplatu pre prve rate lizing naknade. Knjigovodstveno evidentiranje se vrši zaduženjem ovog računa, zaduženjem i odobrenjem odgovarajućih računa grupa 04 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga i odobrenjem računa 130 - Predmeti lizinga i odgovarajućeg računa grupe 47 - Obaveze za porez na dodatu vrednost.
Na računu 208 - Dospela a nenaplaćena potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se dospela a nenaplaćena potraživanja po osnovu finansijskog lizinga na dan bilansa, u skladu sa internim aktom davaoca finansijskog lizinga.
Na računu 209 - Ispravka vrednosti kratkoročnih potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu eventualnog obezvređenja potraživanja evidentiranih u okviru ove grupe.
Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se odobrenjem računa 209 - Ispravka vrednosti kratkoročnih potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, a na teret računa 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, prethodno formiranih za konkretno ulaganje u skladu sa računovodstvenom politikom.
Razlika za koju se uvećava vrednost knjiži se u korist računa 683 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, odnosno odobrenjem revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, a zaduženjem računa 209 - Ispravka vrednosti kratkoročnih potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga, na dan bilansiranja, obezbeđuju odgovarajuće analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 18.

Na računima grupe 21 - Ostala potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga po osnovu naknada, kamata i troškova.
Potraživanja po osnovu zaključenog ugovora o finansijskom lizingu priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 17, MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 211 - Potraživanja po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime naknade odobrenja (obrade) zahteva, zaduženjem ovog računa u korist računa 611 - Prihodi po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva.
Na računu 213 - Potraživanja od primaoca lizinga po osnovu prefakturisanih troškova, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime troškova upisa ugovora u registar finansijskog lizinga, troškova osiguranja, registracije i drugih troškova koji se prefakturišu primaocu lizinga, zaduženjem ovog računa u korist računa 613 - Prefakturisani troškovi po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 214 - Potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime naknade drugih troškova koji nastaju po osnovu posla finansijskog lizinga, zaduženjem ovog računa u korist računa 614 - Prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga, kao i potraživanja od primaoca lizinga na ime gubitaka nastalih pri raskidu ugovora o finansijskom lizingu.
Na računu 215 - Potraživanja po osnovu interkalarne kamate, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime obračunate interkalarne kamate, odnosno kamate obračunate od momenta odobravanja finansiranja do momenta prve uplate rate, zaduženjem ovog računa u korist računa 615 - Prihodi po osnovu interkalarne kamate.
Na računu 216 - Potraživanja po osnovu zatezne kamate, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime obračunate zatezne kamate za neblagovremeno plaćene obaveze po osnovu zaključenog ugovora o finansijskom lizingu, zaduženjem ovog računa u korist računa 600 - Prihodi od kamata po osnovu finansijskog lizinga.
Na računu 217 - Potraživanja po osnovu troškova izdavanja opomene i ostalih troškova u slučaju neizmirenja obaveza primaoca lizinga, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime obračunatih troškova izdavanja opomene i/ili sprovođenja postupka oduzimanja predmeta lizinga, zaduženjem ovog računa u korist računa 617 - Prihodi po osnovu naplate troškova izdavanja opomene i ostalih troškova u slučaju neizmirenja obaveza primaoca lizinga,
Na računu 218 - Potraživanja po osnovu naknade za opciju otkupa predmeta lizinga, iskazuju se potraživanja od primaoca lizinga na ime naknade za opciju otkupa po ugovoru o finansijskom lizingu, zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 491 - Obračunati prihodi budućeg perioda. Po izvršenoj naplati naknade vrši se zaduženje računa 491 - Obračunati prihodi budućeg perioda u korist računa 618 - Prihodi po osnovu naknade za opciju otkupa predmeta lizinga.
Na računu 219 - Ispravka vrednosti ostalih potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuje se kao razlika između knjigovodstvene vrednosti i procenjene vrednosti za naplatu, koja se knjiži odobrenjem ovog računa na teret računa 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga. Procena vrednosti za naplatu vrši se pojedinačno po primaocima lizinga.
Krajem obračunskog perioda ili na dan bilansa utvrđuje se da li je stanje procenjene ispravke vrednosti (umanjenja) na ovom računu povećano ili smanjeno. Na osnovu podataka iz popisa potraživanja (portfolio primaoca lizinga), ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti smanjeno, razlika se knjiži zaduženjem ovog računa, u korist računa 683 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga, na dan bilansiranja, obezbeđuju odgovarajuće analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 19.

Na računima grupe 22 - Potraživanja iz operativnog poslovanja, iskazuju se potraživanja za kamatu i dividende, potraživanja od zaposlenih, potraživanja od državnih organa i organizacija, potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa i potraživanja po osnovu naknade štete od društava za osiguranje i ostala potraživanja iz operativnog poslovanja.
Na računu 220 - Potraživanja za kamatu i dividende od lica koja nisu primaoci lizinga, iskazuju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu po dužničko-poverilačkim odnosima i zajmovima licima koja nisu primaoci lizinga, zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa 650 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, 653 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima ili 656 - Ostali prihodi od kamata, odnosno u korist računa 659 - Prihodi od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja.
U okviru ovog od računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.
Na računu 221 - Potraživanja od zaposlenih, iskazuju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili davaocu finansijskog lizinga, po osnovu manjkova koji se naknađuju od zaposlenih i sl.
Na računu 222 - Potraživanja od državnih organa i organizacija, iskazuju se potraživanja za subvencije, premije, dotacije, regres, kompenzacije, stimulacije i slično, zaduženjem ovog računa u korist računa 640 - Prihodi od subvencija, premija, dotacija, regresa i kompenzacija.
Na računu 223 - Potraživanja za više plaćen porez na dobitak, iskazuju se potraživanja po osnovu više plaćenog poreza na dobitak, zaduženjem ovog računa u korist računa 645 - Prihodi od povraćaja poreskih dažbina.
Na računu 224 - Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa, iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansa na računima grupe 48 - Obaveze za ostale poreze, doprinose i druge dažbine.
Na računu 225 - Potraživanja od društava za osiguranje po osnovu naknade štete, iskazuju se potraživanja od društava za osiguranje na ime naknade štete za oštećene i havarisane predmete lizinga.
U slučaju havarije predmeta lizinga (100% šteta), vrši se zaduženje ovog računa i zaduženje i odobrenje odgovarajućih računa grupe 04 - Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga i odobrenje odgovarajućeg računa grupe 20 - Kratkoročna potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.
U slučaju delimičnog oštećenja predmeta lizinga, vrši se zaduženje ovog računa i odobrenje računa grupe 437 - Obaveze po osnovu izvršenih popravki predmeta lizinga.
U oba navedena slučaja i kod totalnog uništenja predmeta lizinga i kod delimičnog oštećenja predmeta lizinga, za eventualni gubitak nastao kao razlika između manje procenjene vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost tereti se račun 578 - Gubitak po osnovu manje procenjene vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost. Eventualni dobitak po osnovu veće procenjene vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost knjiži se u korist računa 633 - Dobitak po osnovu veće procenjene vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost.
U okviru ovog od računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.
Na računu 228 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja, iskazuju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu iskazana na drugim računima grupe 22.
U okviru ovog od računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.
Na računu 229 - Ispravka vrednosti potraživanja iz operativnog poslovanja, iskazuje se procenjeno umanjenje vrednosti ovih potraživanja za koja postoji verovatnoća da se neće naplatiti.
Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se na teret računa 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, a odobrenjem ovog računa.
Razlika za koju se uvećava vrednost knjiži se u korist računa 682 - Prihodi od usklađivanja vrednosti finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, a zaduženjem računa 229 - Ispravka vrednosti potraživanja iz operativnog poslovanja.

Član 20.

Na računima grupe 23 - Kratkoročna finansijska sredstva, iskazuju se zajmovi i hartije od vrednosti sa rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa.
Kratkoročna finansijska sredstva priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 230 - Kratkoročni zajmovi matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se kratkoročni zajmovi matičnim i zavisnim pravnim licima, prema nazivu ovog računa.
Na računu 231 - Kratkoročni zajmovi ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se kratkoročni zajmovi ostalim povezanim pravnim licima, prema nazivu ovog računa.
Na računu 233 - Deo dugoročnih zajmova matičnim i zavisnim pravnim licima koji dospevaju do jedne godine, iskazuju se otplate dugoročnih zajmova ovih pravnih lica koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na taj račun prenose se otplate dugoročnog zajma koji dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.
Na računu 234 - Deo dugoročnih zajmova ostalim povezanim pravnim licima koji dospevaju do jedne godine, iskazuju se dugoročnih zajmova ovih pravnih lica koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na taj račun prenose se otplate dugoročnog zajma koji dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.
Na računu 235 - Hartije od vrednosti kojima se trguje, iskazuju se finansijska sredstva pribavljena ili nastala prvenstveno u svrhe ostvarivanja profita iz kratkoročnih fluktuacija cena ili marže dilera.
Na ovom računu iskazuju se plasmani u kupljene ili na drugi način stečene kratkoročne i dugoročne prenosive hartije od vrednosti (akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, sertifikati o depozitu i ostale hartije od vrednosti kojima se trguje) koje su, u skladu sa poslovnom politikom davaoca finansijskog lizinga, pribavljene sa namerom da se u kratkom roku ponovo prodaju sa ciljem sticanja dobitka na razlici u ceni.
Na računu 236 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine, iskazuju se otplate dugoročnih hartija od vrednosti koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na taj račun prenose se otplate hartija od vrednosti koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.
Na računu 237 - Stečene sopstvene akcije i stečeni sopstveni udeli namenjeni prodaji ili poništavanju, iskazuje se ulaganje u sopstvene akcije ili sopstvene udele po nominalnoj vrednosti, koje je davalac finansijskog lizinga dužan da otuđi u roku do godinu dana od dana sticanja.
Na računu 238 - Ostala kratkoročna finansijska sredstva, iskazuju se ostala kratkoročna finansijska sredstva koja nije iskazana na drugim računima grupe 23.
Na ovom računu iskazuju se potraživanja po menicama kao instrumentima plaćanja, s tim što se na posebnom analitičkom računu u okviru ovog računa iskazuje kamata budućeg perioda sadržana u meničnoj vrednosti.
Na računu 239 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih sredstava, iskazuju se procenjena umanjenja finansijskih sredstava i potraživanja čija je naplata neizvesna, i za koja se procenjuje verovatnoća da se neće naplatiti.
Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se na teret računa 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, a odobrenjem ovog računa, odnosno zaduženjem raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, prethodno formiranih za konkretno ulaganje u skladu sa računovodstvenom politikom.
Razlika za koju se uvećava vrednost knjiži se u korist računa 682 - Prihodi od usklađivanja vrednosti finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, odnosno u korist revalorizacionih rezervi na računu 330 - Revalorizacione rezerve, a zaduženjem računa 239 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih sredstava.

Član 21.

Na računima grupe 24 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti, iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala.
Na računu 240 - Gotovinski ekvivalenti, iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, uz beznačajni rizik smanjenja vrednosti.
Na računu 241 - Tekući računi, iskazuju se na posebnim analitičkim računima novčana sredstva na poslovnim računima, kao i iskorišćeni okvirni krediti.
Potražni saldo na poslovnom računu na dan bilansa iskazuje se na odgovarajućem računu u grupi 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, bez obaveze preknjižavanja u knjigovodstvu.
Davalac finansijskog lizinga u okviru ovog računa po potrebi vodi poseban prelazni analitički račun.
Na računu 242 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi, iskazuju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji, za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.
Na računu 243 - Blagajna, iskazuju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.
Na računu 244 - Devizni računi, iskazuju se stanja i promene na deviznom računu.
Na računu 245 - Devizni akreditivi, iskazuju se otvoreni devizni akreditivi kod banke za plaćanja u inostranstvu.
Na računu 246 - Devizna blagajna, iskazuju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.
Na računu 247 - Izdvojena sredstva rezerve, iskazuju se sredstva rezerve koja davaoci finansijskog lizinga drže na posebnom računu otvorenom kod banke.
Na računu 248 - Ostala novčana sredstva, iskazuju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim računima novčanih sredstava u okviru grupe računa 24.
Na računu 249 - Novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjena, iskazuju se novčana sredstva prema nazivu ovog računa.

Član 22.

Na računima grupe 25 - Potraživanja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se potraživanja po osnovu davanja u zakup predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Potraživanja po osnovu davanja u zakup priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 17 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 250 - Potraživanja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se potraživanja po osnovu davanja u zakup prema zakupcima, zaduženjem ovog računa u korist računa 620 - Prihodi po osnovu davanja u zakup.
Na računu 251 - Potraživanja po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva, iskazuju se potraživanja od zakupca na ime naknade odobrenja (obrade) zahteva, zaduženjem ovog računa u korist računa 621 - Prihodi po osnovu naknade za odobrenja (obradu) zahteva.
Na računu 253 - Potraživanja od zakupca po osnovu prefakturisanih troškova, iskazuju se potraživanja od zakupca na ime troškova osiguranja i drugih troškova koji se prefakturišu zakupcu, zaduženjem ovog računa u korist računa 623 - Prefakturisani troškovi po osnovu zakupa.
Na računu 254 - Potraživanja po osnovu ostalih troškova realizacije zakupa, iskazuju se potraživanja od zakupca na ime naknade drugih troškova koji nastaju u toku realizacije posla zakupa, zaduženjem ovog računa u korist računa 624 - Prihodi po osnovu naplate ostalih troškova realizacije zakupa.
Na računu 256 - Potraživanja po osnovu zatezne kamate po osnovu davanja u zakup, iskazuju se potraživanja od zakupca na ime obračunate zatezne kamate za neblagovremeno plaćene obaveze po osnovu zaključenog ugovora o zakupu, zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa 650 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, 653 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima ili 656 - Ostali prihodi od kamata.
Na računu 257 - Potraživanja po osnovu troškova u slučaju neizmirenja obaveza zakupca po osnovu ugovora o zakupu, iskazuju se potraživanja od zakupca na ime obračunatih troškova izdavanja opomene, utuženja i slično, zaduženjem ovog računa u korist računa 627 - Prihodi po osnovu naplate troškova u slučaju neizmirenja obaveza zakupca po osnovu ugovora o zakupu.
Na računu 258 - Dospela a nenaplaćena potraživanja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se potraživanja od zakupca prema nazivu ovog računa, zaduženjem ovog računa i odobrenjem odgovarajućih računa ove grupe.
Na računu 259 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup, iskazuje se procenjeno umanjenje vrednosti ovih potraživanja za koja postoji verovatnoća da se neće naplatiti.
Krajem obračunskog perioda ili na dan bilansa utvrđuje se da li je stanje procenjene ispravke vrednosti (umanjenja) na ovom računu povećano ili smanjeno. Na osnovu podataka iz popisa potraživanja (portfolio zakupaca), ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa 588 - Obezvređenje potraživanja po osnovu davanja u zakup, a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa, u korist računa 688 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju odgovarajuće analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 23.

Na računima grupe 26 - Potraživanja po osnovu prodaje, iskazuju se potraživanja po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Potraživanja po osnovu prodaje priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 18 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 260 - Potraživanja po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, iskazuju se potraživanja po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, zaduženjem ovog računa i odobrenjem odgovarajućeg računa grupe 14 - Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja. Dobitak od prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji iskazuje se u korist odgovarajućeg računa grupe 67 - Ostali prihodi, u iznosu većem od neotpisane vrednosti. Gubitak od prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji iskazuje se na teret odgovarajućeg računa grupe 57 - Ostali rashodi, u iznosu manjem od neotpisane vrednosti.
Na računu 261 - Potraživanja po osnovu prodaje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuju se ova potraživanja, po prodajnoj vrednosti, zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 110 - Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja. Dobitak od prodaje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja iskazuje se u korist računa 630 - Dobici od prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja. Gubitak od prodaje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja iskazuje se na teret računa 571 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Na računu 262 - Potraživanja po osnovu prodaje ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuju se ova potraživanja, po prodajnoj vrednosti, zaduženjem ovog računa i odobrenjem odgovarajućih računa grupe 12 - Ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja. Dobitak od prodaje ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja po osnovu zajma iskazuje se u korist računa 630 - Dobici od prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja. Gubitak od prodaje ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja po osnovu zajma iskazuje se na teret računa 571 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Na računu 263 - Potraživanja po osnovu prodaje predmeta lizinga od kojih je primalac lizinga odustao pre isporuke, iskazuju se ova potraživanja, po prodajnoj vrednosti, zaduženjem ovog računa i odobrenjem računa 130 - Predmeti lizinga. Dobitak od prodaje predmeta lizinga iskazuje se u korist računa 631 - Dobici od prodaje predmeta lizinga. Gubitak od prodaje predmeta lizinga iskazuje se na teret računa 571 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Na računu 266 - Potraživanja po osnovu zatezne kamate po osnovu prodaje, iskazuju se potraživanja od kupaca na ime obračunate zatezne kamate za neblagovremeno plaćene obaveze po osnovu prodaje (po osnovu ugovora ili računa), zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa 650 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, 653 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima ili 656 - Ostali prihodi od kamata.
Na računu 269 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu prodaje, iskazuje se procenjeno umanjenje vrednosti ovih potraživanja za koja postoji verovatnoća da se neće naplatiti.
Krajem obračunskog perioda ili na dan bilansa utvrđuje se da li je stanje procenjene ispravke vrednosti (umanjenja) na ovom računu povećano ili smanjeno. Na osnovu podataka iz popisa potraživanja (portfolio kupaca), ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa 589 - Obezvređenje potraživanja po osnovu prodaje, a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa, u korist računa 689 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu prodaje.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju subanalitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 24.

Na računima grupe 27 - Porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost prema nazivima računa ove grupe.

Član 25.

Na računima grupe 28 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se razgraničeni troškovi i prihodi, kao i odložena poreska sredstva i razgraničeni porez na dodatu vrednost.
Na računu 280 - Unapred plaćeni, odnosno fakturisani troškovi, iskazuju se troškovi koji su unapred plaćeni, odnosno fakturisani. U korist ovog računa iskazuje se obračunati otpis unapred plaćenih, odnosno fakturisanih troškova za odnosni period.
Na računu 281 - Potraživanja za nefakturisani prihod, iskazuju se prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli biti fakturisani, a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu.
Na računu 282 - Razgraničeni troškovi po osnovu obaveza, iskazuju se plaćeni transakcioni troškovi po osnovu primljenih kredita i emitovanih dužničkih instrumenata koji se, u skladu sa MRS 39, vode po amortizovanoj vrednosti, primenom efektivne kamatne stope. Ovi troškovi terete rashode u periodu otplate kredita ili drugih dužničkih instrumenata.
Na računu 287 - Razgraničeni porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama koje se evidentiraju u tekućem obračunskom periodu, u skladu sa MRS, a pravo na odbitak prethodnog poreza nastaje u narednom obračunskom periodu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.
Na računu 288 - Odložena poreska sredstva, iskazuju se iznosi poreza iz dobiti koji mogu da se povrate u narednim periodima po osnovu odbitnih privremenih razlika, neiskorišćenih poreskih gubitaka i kredita, u skladu sa MRS 12 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 289 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja nisu iskazana na drugim računima grupe 28.

Klasa 3: Kapital

Član 26.

Na računima grupe 30 - Osnovni kapital, iskazuju se akcijski kapital, udeli društva sa ograničenom odgovornošću i ostali osnovni kapital (državni i drugi kapital), prema nazivima računa ove grupe.
Osnovni i ostali kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti.
Vrednost akcijskog kapitala predstavlja proizvod broja emitovanih akcija i nominalne vrednosti akcija.
Na računu 300 - Akcijski kapital, iskazuju se obične i prioritetne akcije s pravom učešća u upravljanju, pravom na učešće u dobiti akcionarskog društva i pravom na deo likvidacione mase u skladu s aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji akcija.
Na računu 301 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću, iskazuju se udeli svakog člana društva koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.
Na računu 309 - Ostali osnovni kapital (državni i drugi kapital), iskazuju se ostali oblici osnovnog kapitala koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe računa 30.

Član 27.

Na računima grupe 32 - Rezerve, iskazuje se emisiona premija (kapitalne rezerve) i rezerve iz dobiti (zakonske i druge).
Na računu 320 - Emisiona premija, iskazuje se razlika (pozitivna ili negativna) između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti.
Pozitivna emisiona premija, odnosno potražni saldo na ovom računu, predstavlja kapitalne rezerve koje mogu da se koriste na način utvrđen opštim i drugim aktom davaoca finansijskog lizinga.
Negativna emisiona premija, odnosno dugovni saldo na ovom računu, na dan bilansa prenosi se na račun 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina ili račun 350 - Gubitak ranijih godina.
Na računu 321 - Zakonske rezerve, iskazuju se obavezne rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.
Na računu 322 - Druge rezerve, iskazuju se rezerve za procenjene rizike i druge rezerve koje se formiraju u skladu opštim i drugim aktom davaoca finansijskog lizinga.

Član 28.

Na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani dobici i gubici, iskazuju se efekti promena poštene (fer) vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme, nematerijalnih ulaganja, učešća u kapitalu u stranoj valuti i drugih finansijskih instrumenata čiji se efekti promena poštene vrednosti u skladu sa MRS i MSFI iskazuju u okviru revalorizacionih rezervi.
Na računu 330 - Revalorizacione rezerve, iskazuju se efekti promena poštene (fer) vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme, nematerijalnih ulaganja, učešća u kapitalu u stranoj valuti i drugih finansijskih instrumenata.
Davalac finansijskog lizinga je dužan da obezbedi analitiku revalorizacionih rezervi po konkretnim sredstvima za koja je revalorizaciona rezerva formirana.
Na računu 331 - Rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja prikazanih u drugoj funkcionalnoj valuti, odnosno valuti prikazivanja, iskazuju se rezerve po osnovu efekata preračuna u drugu funkcionalnu valutu, odnosno valutu prikazivanja i koji se uključuju u finansijske izveštaje izveštajnog pravnog lica.
Na računu 332 - Nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, iskazuju se pozitivni efekti promene fer vrednosti u skladu sa MRS 39.
Na računu 333 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, iskazuju se negativni efekti promene fer vrednosti u skladu sa MRS 39, odnosno nerealizovani gubici koji se nisu mogli pokriti pozitivnim efektima promene fer vrednosti konkretne hartije od vrednosti evidentiranim u korist računa 332.
U okviru računa 332 i 333, davalac lizinga obezbeđuje analitiku nerealizovanih dobitaka i gubitaka po konkretnim hartijama od vrednosti.

Član 29.

Na računima grupe 34 - Neraspoređeni dobitak, iskazuje se neraspoređeni dobitak ranijih godina i tekuće godine.
Na računu 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina, iskazuje se kumulirani neraspoređeni dobitak ranijih godina.
U korist ili na teret ovog računa knjiži se i efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke materijalno značajne greške, u skladu sa MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom.
Na računu 341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine, iskazuje se neraspoređeni dobitak tekuće godine, odobrenjem ovog računa na teret računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka. Prilikom otvaranja poslovnih knjiga na početku naredne poslovne godine saldo sa ovog računa prenosi se na račun 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.
Na teret računa 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina, knjiži se iznos raspoređenog dobitka u korist računa 350 - Gubitak ranijih godina, 482 - Obaveze za dividende, 483 - Obaveze za učešće u dobitku, grupe 45 - Obaveze po osnovu zarada, naknada zarada i drugih ličnih primanja, odgovarajućih računa grupe 30 - Osnovni kapital, 321 - Zakonske rezerve, 322 - Druge rezerve, kao i drugih odgovarajućih računa.
Na teret ovog računa, u korist računa 481 - Obaveze po osnovu poreza na dobitak, knjiži se i iznos utvrđene obaveze za porez iz rezultata po rešenju poreskog organa, iznad iznosa koji je utvrdio davalac lizinga.

Član 30.

Na računima grupe 35 - Gubitak, iskazuje se gubitak ranijih godina i gubitak tekuće godine do visine kapitala prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 350 - Gubitak ranijih godina, iskazuje se gubitak iz ranijih godina prenosom sa računa 351 - Gubitak tekuće godine.
U korist ili na teret ovog računa knjiži se i efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke materijalno značajne greške, u skladu sa MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom.
Na računu 351 - Gubitak tekuće godine, iskazuje se gubitak utvrđen na kraju obračunskog perioda zaduženjem ovog računa u korist računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka.
Gubitak tekuće godine koji je iskazan na računu 351, prilikom prenosa početnog stanja u narednom obračunskom periodu prenosi se na račun 350 - Gubitak ranijih godina.
Pokriće gubitka vrši se na teret računa 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina i računa grupe 32 i 33, u skladu sa zakonom i opštim ili drugim aktom davaoca lizinga.
Na računu 352 - Gubitak iznad visine kapitala, iskazuje se gubitak koji prelazi visinu kapitala, zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa grupe 35 - Gubitak.

Klasa 4: dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 31.

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove i rizike koji se priznaju i vrednuju u skladu sa MRS 37 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.
Na računu 402 - Rezervisanja za zadržana unapred naplaćena novčana obezbeđenja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se dugoročna rezervisanja za odlive sredstava koji će se s velikom izvesnošću javiti u narednim godinama po ovom osnovu, a koja su naplaćena u punom iznosu.
Na računu 403 - Rezervisanja za troškove restrukturiranja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove po osnovu restrukturiranja u skladu sa MRS 37 i računovodstvenom politikom.
Na računu 404 - Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih, iskazuju se dugoročna rezervisanja po osnovu beneficija, kao što su otpremnine prilikom odlaska u penziju, jubilarne nagrade i druge obaveze prema zaposlenima, koje se isplaćuju u skladu sa stečenim pravima u toku trajanja i nakon prestanka zaposlenja.
Na računu 405 - Rezervisanja za sudske sporove, iskazuju se rezervisanja za sudske sporove u toku, u skladu sa MRS 37 i računovodstvenom politikom.
Na računu 409 - Ostala dugoročna rezervisanja, iskazuju se rezervisanja za jemstva i ostala rezervisanja u skladu sa MRS 37 i računovodstvenom politikom.
Kada nastane odliv sredstava po osnovu obaveze za koju je prethodno izvršeno rezervisanje, stvarni troškovi se ne iskazuju ponovo kao rashod, već se knjiženje sprovodi zaduženjem računa rezervisanja, a u korist odgovarajućeg računa obaveza (prema vrstama) ili odgovarajućeg računa sredstava (zalihe, novčana sredstva) u zavisnosti od karaktera rezervisanja, vrste nastale obaveze i načina na koji je ona izmirena. Neiskorišćeni iznos rezervisanja ukida se u korist računa 642 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja.

Član 32.

Na računima grupe 41 - Dugoročne finansijske obaveze i ostale dugoročne obaveze, iskazuju se dugoročne obaveze prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima, dugoročni krediti i zajmovi, obaveze po hartijama od vrednosti i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa.
Dugoročne obaveze priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.
Na računu 410 - Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema matičnim i zavisnim pravnim licima u zemlji, iskazuju se dugoročne obaveze prema matičnim i zavisnim pravnim licima u zemlji, koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 411 - Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema ostalim povezanim pravnim licima u zemlji, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita i zajmova od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji
Na računu 412 - Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova, osim od zavisnih i povezanih lica u zemlji, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita i zajmova od ostalih pravnih lica u zemlji.
Na računu 413 - Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema matičnim i zavisnim pravnim licima u inostranstvu, iskazuju se dugoročne obaveze prema matičnim i zavisnim pravnim licima u inostranstvu, koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 414 - Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema ostalim povezanim pravnim licima u inostranstvu, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita i zajmova od ostalih povezanih pravnih lica u inostranstvu.
Na računu 415 - Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova, osim od zavisnih i povezanih lica u inostranstvu, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita i zajmova od ostalih pravnih lica u inostranstvu.
Na računu 417 - Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital, iskazuju se obaveze koje se prema ugovoru mogu konvertovati u odgovarajući oblik kapitala, u skladu sa zakonom.
Na računu 418 - Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti u periodu dužem od godinu dana, iskazuju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti sa rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa.
Na računu 419 - Ostale dugoročne obaveze, iskazuju se ostale dugoročne obaveze.

Član 33.

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se obaveze po kreditima i zajmovima, hartijama od vrednosti i ostale kratkoročne obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa.
Kratkoročne finansijske obaveze priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.
Na računu 420 - Deo dugoročnih obaveza po osnovu kredita i zajmova od matičnih i zavisnih pravnih lica u zemlji koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama dugoročnih kredita i zajmova u zemlji koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita i zajma u zemlji koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 421 - Deo dugoročnih obaveza po osnovu kredita i zajmova od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama dugoročnih kredita i zajmova u zemlji koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita i zajma u zemlji koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 422 - Deo dugoročnih obaveza po osnovu kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u zemlji koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama dugoročnih kredita i zajmova u zemlji koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita i zajma u zemlji koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 423 - Deo dugoročnih obaveza po osnovu kredita i zajmova od matičnih i zavisnih pravnih lica u inostranstvu koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama dugoročnih kredita i zajmova u inostranstvu koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita i zajma u inostranstvu koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 424 - Deo dugoročnih obaveza po osnovu kredita i zajmova od ostalih povezanih pravnih lica u inostranstvu koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama dugoročnih kredita i zajmova u inostranstvu koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita i zajma u inostranstvu koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 425 - Deo dugoročnih obaveza po osnovu kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u inostranstvu koji dospeva do jedne godine, iskazuju se obaveze po otplatama dugoročnih kredita i zajmova u inostranstvu koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj račun prenose se obaveze za otplate dugoročnog kredita i zajma u inostranstvu koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 426 - Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova od matičnih, zavisnih i ostalih povezanih pravnih lica u zemlji, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih kratkoročnih kredita i zajmova od pravnih lica u zemlji koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27, odnosno od ostalih povezanih pravnih i fizičkih lica u zemlji.
U okviru ovog računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.
Na računu 427 - Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u zemlji, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih kratkoročnih kredita i zajmova od pravnih i fizičkih lica u zemlji.
Na računu 428 - Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova od matičnih, zavisnih i ostalih povezanih pravnih lica u inostranstvu, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih kratkoročnih kredita i zajmova od pravnih lica u inostranstvu koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27, odnosno od ostalih povezanih lica u inostranstvu.
U okviru ovog računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana lica.
Na računu 429 - Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u inostranstvu, iskazuju se obaveze po osnovu primljenih kratkoročnih kredita i zajmova lica u inostranstvu.

Član 34.

Na računima grupe 43 - Obaveze po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se obaveze za primljene avanse, obaveze prema isporučiocima predmeta lizinga, obaveze po osnovu troškova koji će biti prefakturisani primaocu lizinga, obaveze po izdatim čekovima, obaveze po menicama i ostale obaveze nastale po osnovu posla finansijskog lizinga.
Obaveze iz poslovanja za nabavku predmeta lizinga priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 430 - Primljeni avansi, iskazuju se unapred naplaćena novčana obezbeđenja za predmete lizinga.
Na računu 431 - Isporučioci - matična i zavisna pravna lica u zemlji, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema isporučiocima u zemlji koje ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27, za nabavku predmeta lizinga.
Na računu 432 - Isporučioci - ostala povezana pravna lica u zemlji, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima - isporučiocima u zemlji, za nabavku predmeta lizinga.
Na računu 433 - Isporučioci u zemlji, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema isporučiocima u zemlji, osim prema matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima u zemlji, za nabavku predmeta lizinga.
Na računu 434 - Isporučioci - matična i zavisna lica u inostranstvu, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema isporučiocima u inostranstvu koje ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27, za nabavku predmeta lizinga.
Na računu 435 - Isporučioci - ostala povezana lica u inostranstvu, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema ostalim povezanim licima - isporučiocima u inostranstvu, za nabavku predmeta lizinga.
Na računu 436 - Isporučioci u inostranstvu, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema isporučiocima u inostranstvu, osim prema matičnim, zavisnim i ostalim povezanim licima u inostranstvu, za nabavku predmeta lizinga.
Na računu 437 - Obaveze po osnovu izvršenih popravki predmeta lizinga, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema pravnim i fizičkim licima u zemlji i u inostranstvu, za popravku predmeta lizinga.
Na računu 438 - Obaveze po osnovu troškova koji se fakturišu primaocu lizinga, iskazuju se obaveze na ime troškova upisa ugovora u registar finansijskog lizinga, troškova osiguranja, registracije i drugih troškova koji se prefakturišu primaocu lizinga, odobrenjem ovog računa na teret računa 513 - Troškovi koji se fakturišu primaocu lizinga.
Na računu 439 - Ostale obaveze po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se ostale kratkoročne obaveze, koje se odnose na posao finansijskog lizinga, a koje nisu iskazane na drugim računima grupe 43.
Na ovom računu iskazuju se i obaveze za izdate čekove koji su predati poveriocima za izmirenje obaveza i obaveze po izdatim menicama koje su predate poveriocima za izmirenje obaveza. U okviru ovog računa na posebnom analitičkom računu evidentira se kamata budućeg perioda koja je sadržana u meničnoj vrednosti.

Član 35.

Na računima grupe 44 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, iskazuju se obaveze po osnovu rashoda kamata i ostalih finansijskih rashoda.
Obaveze po osnovu troškova finansiranja priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 440 - Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih pravnih lica u zemlji, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa.
Na računu 441 - Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa.
Na računu 442 - Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u zemlji, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa.
Na računu 443 - Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih lica u inostranstvu, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa.
Na računu 444 - Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih lica u inostranstvu, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa.
Na računu 445 - Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u inostranstvu, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa.
Na računu 446 - Ostale obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, iskazuju se ostale obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja, koje nisu iskazane na drugim računima grupe 44.

Član 36.

Na računima grupe 45 - Obaveze po osnovu zarada, naknada zarada i drugih ličnih primanja, iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarade, kao i neto naknade zarade koja se refundira i porezi i doprinosi po navedenim osnovama na teret zaposlenog i na teret poslodavca.
Na računima ove grupe otvara se analitika prema vrstama poreza i doprinosa.
Na računu 450 - Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju, iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarada, zaduženjem računa 520 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto), za deo zarade na teret troškova i zaduženjem računa 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina, za deo zarada iz rezultata.
Na računu 451 - Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 520 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto).
Na računu 452 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 520 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto).
Na računu 453 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 521 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca.
Na računu 454 - Obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 228 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja.
Na računu 455 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 228 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja.
Na računu 456 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju, iskazuju se obaveze prema nazivu ovog računa zaduženjem računa 228 - Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja.
Na računu 457 - Obaveze prema zaposlenima, iskazuju se neto obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama, kao što su: otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, dnevnice i naknade troškova na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu i ostale naknade troškova zaposlenima.
Na računu 458 - Obaveze prema članovima upravnog odbora, iskazuju se ukupne obaveze po osnovu primanja članova upravnog odbora u skladu sa aktima davaoca finansijskog lizinga, zaduženjem računa 526 - Troškovi naknada članovima upravnog odbora ili računa 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.
Na računu 459 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima, iskazuju se navedene obaveze u neto iznosu zaduženjem odgovarajućeg računa iz grupe 52 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi.

Član 37.

Na računima grupe 46 - Ostale obaveze, iskazuju se obaveze za primljene avanse i unapred naplaćena novčana obezbeđenja, obaveze prema dobavljačima, obaveze po izdatim čekovima, obaveze po menicama i ostale obaveze iz poslovanja, osim za nabavku predmeta lizinga.
Obaveze iz poslovanja priznaju se i vrednuju u skladu sa MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 460 - Primljeni avansi, iskazuju se unapred naplaćena novčana obezbeđenja za obrtna sredstva, osim za nabavku predmete lizinga.
Na računu 461 - Dobavljači - matična i zavisna pravna lica, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima koje ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 462 - Dobavljači - ostala povezana pravna lica, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 463 - Dobavljači u zemlji, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u zemlji, osim prema zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 464 - Dobavljači u inostranstvu, iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima u inostranstvu, osim prema zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 465 - Obaveze za unapred naplaćena novčana obezbeđenja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se unapred naplaćena novčana obezbeđenja po osnovu davanja u zakup.
U okviru ovog računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana lica.
Na računu 467 - Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava obustavljenog poslovanja, iskazuju se obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja u skladu sa MSFI 5, koje se izmiruju ili gase prilikom otuđenja tih sredstava.
Na računu 468 - Obaveze po osnovu troškova koji se fakturišu zakupcu, iskazuju se obaveze na ime troškova osiguranja, registracije i drugih troškova koji se prefakturišu zakupcu, odobrenjem ovog računa, na teret računa 532 - Troškovi koji se fakturišu zakupcu.
Na računu 469 - Ostale nepomenute obaveze, iskazuju se ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu iskazane na drugim računima grupe 46 - Ostale obaveze.
Na ovom računu iskazuju se i obaveze za izdate čekove koji su predati poveriocima za izmirenje obaveza i obaveze po izdatim menicama koje su predate poveriocima za izmirenje obaveza. U okviru ovog računa na posebnom analitičkom računu evidentira se kamata budućeg perioda koja je sadržana u meničnoj vrednosti.

Član 38.

Na računima grupe 47 - Obaveze za porez na dodatu vrednost, iskazuju se obaveze nastale po osnovu obračunatog poreza na dodatu vrednost prema nazivima računa ove grupe.

Član 39.

Na računima grupe 48 - Obaveze iz dobitka i druge dažbine, iskazuju se obaveze za porez iz rezultata, obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova i ostale obaveze za poreze i doprinose.
Dugovna salda na računima ove grupe utvrđena na dan bilansa iskazuju se na računu 224 - Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa.
Na računu 481 - Obaveze po osnovu poreza na dobitak, iskazuje se obračunati porez na dobitak, zaduženjem računa 721 - Poreski rashod perioda.
Na računu 482 - Obaveze za dividende, iskazuju se obaveze za dividende po osnovu raspodele dobitka, zaduženjem računa 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.
Na računu 483 - Obaveze za učešće u dobitku, iskazuju se obaveze po osnovu raspodele dobitka u skladu sa opštim aktom davaoca finansijskog lizinga, zaduženjem računa 340 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina.
Na računu 484 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova, iskazuju se porezi, carine i druge dažbine koji čine zavisne troškove nabavke zaliha i osnovnih sredstava, odnosno koji se nadoknađuju neposredno na teret troškova.
Na računu 489 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine, iskazuju se obaveze za ostale poreze, doprinose i dažbine koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe računa 48 - Obaveze iz dobitka i druge dažbine.

Član 40.

Na računima grupe 49 - Pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se unapred naplaćeni, odnosno obračunati prihodi i troškovi tekućeg perioda za koje nije primljena isprava, ili kad obaveza plaćanja nastaje u budućem periodu, kao i odložene poreske obaveze i razgraničene obaveze za porez na dodatu vrednost.
Na računu 490 - Unapred obračunati troškovi, iskazuju se obračunati troškovi koji terete tekući obračunski period, a nisu fakturisani, kao što su obračunati troškovi zakupnine, grejanja, obračunate kamate i ostali troškovi koji nisu fakturisani u periodu na koji se odnose.
Na računu 491 - Obračunati prihodi budućeg perioda, iskazuju se naplaćeni ili obračunati prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period.
Na računu 494 - Razgraničeni zavisni troškovi nabavke, iskazuju se zavisni troškovi nabavke osnovnih sredstava, robe, materijala, rezervnih delova i sl. koji nisu fakturisani u momentu knjiženja nabavke. Po dobijanju fakture za stvarne troškove nabavke zadužuje se ovaj račun u korist odgovarajućeg računa obaveza.
Na računu 495 - Odloženi prihodi i primljene donacije, iskazuju se primljene donacije i državna davanja u skladu sa MRS 20 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 496 - Razgraničeni prihodi po osnovu potraživanja, iskazuju se prihodi od naplate transakcionih troškova po osnovu datih kredita, kupljenih hartija od vrednosti i drugih plasmana koji se, u skladu sa MRS 39, vode po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope. Prihodi od naplate transakcionih troškova prenose se u prihode u periodu naplate plasmana po osnovu kojih su nastali.
Na računu 497 - Razgraničene obaveze za porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama za promet koji se evidentira u tekućem obračunskom periodu, u skladu sa MRS, a obaveza za porez na dodatu vrednost nastaje u narednom obračunskom periodu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.
Na računu 498 - Odložene poreske obaveze, iskazuju se iznosi poreza na dobitak koji se plaćaju u narednim periodima po osnovu oporezivih privremenih razlika u skladu sa MRS 12.
Na računu 499 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, iskazuju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu iskazana na posebnim računima u okviru grupe 49.

Klasa 5: Rashodi

Član 41.

Na računima grupe 50 - Rashodi kamata po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se rashodi kamata po kreditima i zajmovima, zatezne i druge kamate po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 500 - Rashodi kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih pravnih lica u zemlji, iskazuju se rashodi po osnovu kamata iz odnosa sa pravnim licima koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27, po osnovu posla finansijskog lizinga
Na računu 501 - Rashodi kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji, iskazuju se rashodi po osnovu kamata iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 502 - Rashodi kamata na kredite i zajmove osim od ostalih pravnih lica u zemlji, iskazuju se rashodi po osnovu kamata iz odnosa sa ostalim pravnim licima u zemlji, po osnovu posla finansijskog lizinga
Na računu 503 - Rashodi kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih lica u inostranstvu, iskazuju se rashodi po osnovu kamata iz odnosa sa pravnim licima koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27, po osnovu posla finansijskog lizinga
Na računu 504 - Rashodi kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih lica u inostranstvu, iskazuju se rashodi po osnovu kamata iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 505 - Rashodi kamata na kredite i zajmove osim od ostalih lica u inostranstvu, iskazuju se rashodi po osnovu kamata iz odnosa sa ostalim licima u inostranstvu, po osnovu posla finansijskog lizinga

Član 42.

Na računima grupe 51 - Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i troškovi koji nastaju po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se nabavka i troškovi materijala, goriva i maziva, rezervnih delova, alata i inventara, koji se u celini otpisuju u obračunskom periodu i troškovi energije. Na računima ove grupe iskazuju se i troškovi upisa ugovora u registar finansijskog lizinga, troškovi osiguranja, registracije i drugi troškovi koji će biti prefakturisani primaocu lizinga, drugi troškovi koji nastaju po osnovu posla finansijskog lizinga, troškovi transportnih usluga, premija osiguranja, sajmova, reklame i propagande i troškovi ostalih usluga.
Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga knjiže se na teret računa 510 - Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga, goriva, maziva i energije, 511 - Troškovi rezervnih delova, alata i inventara i odobrenjem odgovarajućeg računa grupe 10 - Zalihe materijala koji se troši u procesu pružanja usluga.
Na računu 510 - Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga, goriva, maziva i energije, iskazuju se troškovi materijala, goriva, maziva i energije, odobrenjem računa 101 - Materijal ili odgovarajućeg računa grupe 24 - Gotovina i gotovinski ekvivalenti.
Na računu 511 - Troškovi rezervnih delova, alata i inventara, iskazuju se troškovi rezervnih delova, alata i inventara, koji se u celini otpisuje u momentu davanja na korišćenje (kao što su sitan inventar, auto-gume), odobrenjem računa 102 - Rezervni delovi ili 103 - Alat i inventar.
Na računu 513 - Troškovi koji se fakturišu primaocu lizinga, iskazuju se troškovi upisa ugovora u registar finansijskog lizinga, troškovi osiguranja, registracije i drugi troškovi koji se prefakturišu primaocu lizinga, odobrenjem računa 438 - Obaveze po osnovu troškova koji se fakturišu primaocu lizinga.
Kada se ovi troškovi prefakturišu primaocu lizinga, zadužuje se račun 213 - Potraživanja od primaoca lizinga po osnovu prefakturisanih troškova, a u korist računa 613 - Prefakturisani troškovi po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 514 - Drugi troškovi koji nastaju po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se usluge koje se plaćaju u postupku realizacije posla finansijskog lizinga.
Na računu 515 - Troškovi transportnih usluga, iskazuju se troškovi transportnih usluga drugih pravnih lica i preduzetnika.
Na računu 516 - Troškovi premija osiguranja, iskazuju se troškovi premija osiguranja, osim premija po osnovu osiguranja života zaposlenih.
Na računu 517 - Troškovi sajmova, iskazuju se troškovi koji nastaju u vezi sa izlaganjem na sajmovima i drugim izložbama proizvoda, robe i usluga u zemlji i inostranstvu.
Na računu 518 - Troškovi reklame i propagande, iskazuju se troškovi po osnovu izvršenih usluga reklame i propagande, kao i troškovi po osnovu reklamnog i propagandnog materijala.
Na računu 519 - Ostali troškovi, iskazuju se ostali troškovi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe računa 51.

Član 43.

Na računima grupe 52 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, knjiže se troškovi po osnovu obračunatih zarada, naknada zarada i drugih primanja zaposlenih, kao i troškovi po osnovu obračunatih naknada po ugovorima sa fizičkim licima.
Na računu 520 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto), iskazuju se troškovi obračunatih zarada i naknada zarada koje se ne refundiraju (za godišnji odmor, rad na dane državnih praznika, bolovanje na teret poslodavca, zbog prekida rada bez krivice zaposlenog i sl.) a u korist računa 450, 451 i 452.
Na računu 521 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca, iskazuju se troškovi poreza i doprinosa, koji se pri obračunu zarada i naknada zarada iskazanih na računu 520, plaćaju na teret poslodavca, a u korist računa 453.
Na računu 522 - Troškovi naknada po ugovoru o delu, iskazuju se ukupni troškovi naknada po ugovoru o delu, a u korist računa 459 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima.
Na računu 523 - Troškovi naknade po autorskim ugovorima, iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu autorskih ugovora, a u korist računa 459 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima.
Na računu 524 - Troškovi naknade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu privremenih i povremenih poslova, a u korist računa 459 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima.
Na računu 525 - Troškovi naknade fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora, iskazuju se ukupni troškovi naknada fizičkim licima po napred nepomenutim ugovorima, a u korist računa 459 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima.
Na računu 526 - Troškovi naknade članovima upravnog odbora, iskazuju se ukupni troškovi naknada članovima upravnog odbora, a u korist računa 458 - Obaveze prema članovima upravnog odbora.
Na računu 529 - Ostali lični rashodi i naknade, iskazuju se ukupni troškovi ostalih ličnih rashoda i naknada kao što su otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i sa radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Član 44.

Na računima grupe 53 - Ostali troškovi poslovanja, iskazuju se troškovi intelektualnih usluga, reprezentacije, troškovi koji će biti prefakturisani zakupcu, troškovi platnog prometa, članarina, poreza, doprinosa i ostali nematerijalni troškovi.
Na računu 530 - Troškovi intelektualnih usluga, iskazuju se usluge, kao što su zdravstvene, advokatske usluge, i druge neproizvodne usluge odobrenjem odgovarajućeg računa grupe 46 - Ostale obaveze.
Na računu 531 - Troškovi reprezentacije, iskazuju se izdaci za reprezentaciju.
Na računu 532 - Troškovi koji se fakturišu zakupcu, iskazuju se troškovi osiguranja, registracije i drugi troškovi koji se prefakturišu zakupcu, odobrenjem računa 468 - Obaveze po osnovu troškova koji se fakturišu zakupcu.
Na računu 533 - Troškovi platnog prometa, iskazuju se izdaci za usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene druge bankarske usluge.
Na računu 534 - Troškovi članarina, iskazuju se članarine poslovnim i drugim udruženjima, komorama i savezima u korist računa 469 - Ostale nepomenute obaveze.
Na računu 535 - Troškovi zakupnina, iskazuju se zakupnine osnovnih sredstava (opreme i poslovnog, skladišnog i drugog prostora).
Na računu 536 - Troškovi usluga održavanja, iskazuju se troškovi održavanja osnovnih sredstava i inventara, uključujući i troškove čišćenja.
Na računu 537 - Troškovi istraživanja i razvoja, iskazuju se troškovi istraživanja i troškovi razvoja koji ne ispunjavaju uslove da se kapitalizuju, u skladu sa MRS 38.
Na računu 538 - Troškovi ostalih poreza i doprinosa, carina i drugih dažbina, iskazuju se troškovi poreza i doprinosa, carina i drugih dažbina, koji se naknađuju na teret troškova u korist računa 484 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova.
Na računu 539 - Ostali nepomenuti troškovi poslovanja, iskazuju se troškovi usluga zaštite na radu i ostali troškovi poslovanja za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 53 - Ostali troškovi poslovanja.

Član 45.

Na računima grupe 54 - Troškovi amortizacije i rezervisanja, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava i troškovi rezervisanja u skladu sa MRS 37 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom davaoca finansijskog lizinga.
Na računu 540 - Troškovi amortizacije, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava obračunati prema računovodstvenoj politici davaoca finansijskog lizinga, odobrenjem odgovarajućih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru grupa računa 01 - Nematerijalna ulaganja i 02 - Sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema.
Na računu 542 - Troškovi rezervisanja za zadržana unapred naplaćena novčana obezbeđenja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove koji će se s velikom izvesnošću javiti u narednim godinama po ovom osnovu, a za koji je ostvaren prihod u punom iznosu.
Na računu 543 - Rezervisanja za troškove restrukturiranja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove po osnovu restrukturiranja u skladu sa MRS 37 i računovodstvenom politikom.
Na računu 544 - Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih, iskazuju se dugoročna rezervisanja po osnovu beneficija, kao što su otpremnine prilikom odlaska u penziju, jubilarne nagrade i druge obaveze prema zaposlenima, koje se isplaćuju u skladu sa stečenim pravima u toku trajanja i nakon prestanka zaposlenja.
Na računu 545 - Rezervisanja za troškove sudskih sporova, iskazuju se rezervisanja za troškove sudskih sporova u toku, u skladu sa MRS 37 i računovodstvenom politikom.
Na računu 549 - Ostala dugoročna rezervisanja, iskazuju se rezervisanja za jemstva i ostala rezervisanja u skladu sa MRS 37 i računovodstvenom politikom.
Za troškove rezervisanja prema nazivima računa, davaoci finansijskog lizinga odobravaju odgovarajuće račune grupe 40 - Dugoročna rezervisanja.

Član 46.

Na računima grupe 55 - Finansijski rashodi po osnovu kredita, zajmova, zakupa i prodaje, iskazuju se rashodi po osnovu kamata, kursnih razlika, negativni efekti po osnovu valutne klauzule i ostali finansijski rashodi, od kredita, zajmova, zakupa i prodaje (osim po osnovu posla finansijskog lizinga).
Na računu 550 - Rashodi kamata iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kamata i ostali finansijski rashodi iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 551 - Negativne kursne razlike iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 552 - Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 553 - Rashodi kamata iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kamata i ostali finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 554 - Negativne kursne razlike iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 555 - Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 556 - Ostali rashodi kamata, iskazuju se rashodi kamata po kreditima i zajmovima, po obavezama iz dužničko-poverilačkih odnosa zakupa i prodaje, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 557 - Ostale negativne kursne razlike, iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim negativnih kursnih razlika iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 558 - Ostali rashodi po osnovu efekata valutne klauzule, iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom, osim rashoda po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 559 - Rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja, koji se obračunavaju korišćenjem metoda udela, iskazuju se rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja.

Član 47.

Na računima grupe 56 - Ostali finansijski rashodi po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se rashodi po osnovu negativnih kursnih razlika, negativni efekti po osnovu valutne klauzule i ostali finansijski rashodi po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 561 - Negativne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 562 - Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 564 - Negativne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se rashodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 565 - Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 567 - Ostale negativne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim negativnih kursnih razlika iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 568 - Ostali rashodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom, osim rashoda po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.

Član 48.

Na računima grupe 57 - Ostali rashodi, iskazuju se gubici po osnovu prodaje i rashodovanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava, gubici po osnovu rashodovanja i prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća u kapitalu, gubici od prodaje materijala, manjkovi, rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja, rashodi po osnovu procenjene manje vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost i ostali nepomenuti rashodi.
Na računima grupe 57 iskazuju se i gubici po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, u smislu MSFI 5, iskazanih na računima grupe 14 - Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, u iznosu manjem od neotpisane vrednosti.
Na računu 570 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava, iskazuje se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava koji nisu pokriveni prihodom od prodaje, zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrednosti u okviru grupe računa 01 i 02, računa potraživanja za izvršenu prodaju i računa 330 - Revalorizacione rezerve (ako su prethodno formirane za konkretno sredstvo), u korist odgovarajućeg računa na kojem se vode nematerijalna ulaganja, nekretnine, postrojenja, oprema i ostala sredstva.
Na računu 571 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se manje ostvareni iznos prihoda od prodaje predmeta lizinga (neaktiviranih i vraćenih) i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 572 - Gubici po osnovu prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti, iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 573 - Gubici od prodaje materijala, iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 574 - Manjkovi, iskazuju se manjkovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.
Na računu 575 - Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, koji ne ispunjavaju uslove da se iskažu u okviru revalorizacionih rezervi, iskazuje se negativan efekat ugovorene revalorizacije ili ostalih oblika ugovorene zaštite od rizika, osim efekata po osnovu valutne klauzule.
Na računu 576 - Rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja, iskazuju se rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja čija je nenaplativost dokumentovana.
Na računu 577 - Rashodi po osnovu rashodovanja zaliha materijala, iskazuju se rashodi po osnovu kvara, loma i sl. zaliha materijala.
Na računu 578 - Rashodi po osnovu procenjene manje vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost, iskazuju se rashodi nastali kao razlika između procenjene manje vrednosti štete od strane društva za osiguranje na ime naknade štete za oštećene i havarisane predmete lizinga u odnosu na knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 579 - Ostali nepomenuti rashodi, iskazuju se ostali rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 57.

Član 49.

Na računima grupe 58 - Rashodi po osnovu obezvređenja imovine i potraživanja, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava, dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana, zaliha, hartija od vrednosti i potraživanja u skladu sa MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom prema nazivima računa ove grupe.
Na računima ove grupe iskazuje se i negativan efekat promene poštene (fer) vrednosti sredstava, u skladu sa MRS 16, MRS 38 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 580 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja, na teret ovog računa i odobrenjem računa 019 - Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja.
Na računu 581 - Obezvređenje sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme, uključujući i stalna sredstva namenjena prodaji, na teret ovog računa i odobrenjem računa 029 - Ispravka vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme ili 149 - Ispravka vrednosti stalnih sredstva namenjenih prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja.
Na računu 582 - Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja finansijskih sredstava, na teret ovog računa i odobrenjem računa 039 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih sredstava ili 229 - Ispravka vrednosti potraživanja iz operativnog poslovanja ili 239 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih sredstava.
Na računu 583 - Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, na teret ovog računa i odobrenjem računa 049 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga ili 209 - Ispravka vrednosti kratkoročnih potraživanja po osnovu finansijskog lizinga ili 219 - Ispravka vrednosti ostalih potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 584 - Obezvređenje sredstava datih u zakup, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja sredstava datih u zakup, na teret ovog računa i odobrenjem računa 059 - Ispravka vrednosti sredstava datih u zakup.
Na računu 585 - Obezvređenje zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, na teret ovog računa i odobrenjem računa 109 - Ispravka vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga ili računa 169 - Ispravka vrednosti ostalih datih avansa.
Na računu 586 - Obezvređenje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, na teret ovog računa i odobrenjem računa 119 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja ili računa 129 - Ispravka vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Na računu 587 - Obezvređenje predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga, na teret ovog računa i odobrenjem računa 139 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga ili računa 159 - Ispravka vrednosti datih avansa za predmete lizinga.
Na računu 588 - Obezvređenje potraživanja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja potraživanja po osnovu davanja u zakup, na teret ovog računa i odobrenjem računa 259 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup.
Na računu 589 - Obezvređenje potraživanja po osnovu prodaje, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja potraživanja po osnovu prodaje, na teret ovog računa i odobrenjem računa 269 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu prodaje.

Član 50.

Na računima grupe 59 - Gubitak poslovanja koje se obustavlja i prenos rashoda, iskazuje se gubitak poslovanja koje se obustavlja, rashodi i ispravke grešaka iz ranijih godina i prenos rashoda.
Na računu 590 - Gubitak poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se gubici organizacionih delova za koje je doneta odluka o obustavljanju poslovanja, u skladu sa MSFI 5.
Na računu 591 - Rashodi, efekti promene računovodstvenih politika i ispravke grešaka iz ranijih godina, iskazuju se naknadno utvrđeni rashodi iz ranijih godina, kao i efekti promene računovodstvene politike i ispravke grešaka iz ranijih godina koja nije materijalno značajna.
Na računu 599 - Prenos rashoda, iskazuje se prenos rashoda odobrenjem ovog računa na teret odgovarajućih računa grupe 71 - Zaključak računa uspeha. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njihovim zaduženjem u korist računa grupe 50 do 59.

Klasa 6: Prihodi

Član 51.

Na računima grupe 60 - Prihodi od kamata po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se prihodi od kamata (ugovorenih i zateznih) po osnovu plasmana u finansijski lizing.
Ovi prihodi se vrednuju prema MRS 17 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 600 - Prihodi od kamata po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od primaoca lizinga na ime kamate (ugovorene i zatezne), u korist ovog računa zaduženjem računa 041 - Potraživanja za kamatu po osnovu finansijskog lizinga.
U okviru ovog računa davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 52.

Na računima grupe 61 - Prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se prihodi i prefakturisani troškovi koji se naplaćuju od primaoca lizinga prema nazivima ovih računa.
Ovi prihodi se priznaju i vrednuju u skladu sa MRS 17 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 611 - Prihodi po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od primaoca lizinga na ime naknade odobrenja (obrade) zahteva, u korist ovog računa zaduženjem računa 211 - Potraživanja po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva.
Na računu 613 - Prefakturisani troškovi po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se troškovi koji se prefakturišu primaocu lizinga na ime upisa ugovora u registar finansijskog lizinga, osiguranja, registracije i drugi troškovi, u korist ovog računa, zaduženjem računa 213 - Potraživanja od primaoca lizinga po osnovu prefakturisanih troškova.
Na računu 614 - Prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od primaoca lizinga na ime naknade drugih troškova koji nastaju u toku realizacije posla finansijskog lizinga, u korist ovog računa zaduženjem računa 214 - Potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 615 - Prihodi po osnovu interkalarne kamate, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od primaoca lizinga na ime obračunate interkalarne kamate, odnosno kamate obračunate od momenta odobravanja finansiranja do momenta prve uplate rate, u korist ovog računa zaduženjem računa 215 - Potraživanja po osnovu interkalarne kamate.
Na računu 617 - Prihodi po osnovu naplate troškova izdavanja opomene i ostalih troškova u slučaju neizmirenja obaveza primaoca lizinga, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od primaoca lizinga na ime obračunatih troškova izdavanja opomene i/ili sprovođenja postupka oduzimanja predmeta lizinga, u korist ovog računa zaduženjem računa 217 - Potraživanja po osnovu troškova izdavanja opomene i ostalih troškova u slučaju neizmirenja obaveza primaoca lizinga.
Na računu 618 - Prihodi po osnovu naknade za opciju otkupa predmeta lizinga, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od primaoca lizinga na ime naknade troškova upisa ugovora u registar finansijskog lizinga, u korist ovog računa zaduženjem računa 491 - Obračunati prihodi budućeg perioda.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 53.

Na računima grupe 62 - Prihodi po osnovu davanja u zakup, iskazuju se prihodi po osnovu davanja u zakup predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Ovi prihodi se priznaju i vrednuju u skladu sa MRS 17 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 620 - Prihodi po osnovu davanja u zakup, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od zakupca po osnovu davanja u zakup predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja. Knjigovodstveno evidentiranje se vrši u korist ovog računa zaduženjem računa 250 - Potraživanja po osnovu davanja u zakup.
Na računu 621 - Prihodi po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od zakupca na ime naknade odobrenja (obrade) zahteva, u korist ovog računa zaduženjem računa 251 - Potraživanja po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva.
Na računu 623 - Prefakturisani troškovi po osnovu zakupa, iskazuju se troškovi koji se prefakturišu zakupcu na ime osiguranja i drugi troškovi, u korist ovog računa zaduženjem računa 253 - Potraživanja od zakupca po osnovu prefakturisanih troškova.
Na računu 624 - Prihodi po osnovu naplate ostalih troškova realizacije zakupa, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od zakupca na ime naknade drugih troškova koji nastaju u toku realizacije zakupa, u korist ovog računa zaduženjem računa 254 - Potraživanja po osnovu ostalih troškova realizacije zakupa.
Na računu 627 - Prihodi po osnovu naplate troškova u slučaju neizmirenja obaveza zakupca po osnovu ugovora o zakupu, iskazuju se prihodi koji se naplaćuju od zakupca na ime obračunatih troškova izdavanja opomene i/ili sprovođenja postupka naplate potraživanja, u korist ovog računa zaduženjem računa 257 - Potraživanja po osnovu troškova u slučaju neizmirenja obaveza zakupca po osnovu ugovora o zakupu.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 54.

Na računima grupe 63 - Dobici po osnovu prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava, iskazuju se dobici od prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja i predmeta lizinga od kojih je primalac lizinga odustao pre isporuke.
Na računu 630 - Dobici od prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuje se više ostvareni iznos prihoda od prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 631 - Dobici od prodaje predmeta lizinga, iskazuje se više ostvareni iznos prihoda od prodaje predmeta lizinga od kojih je primalac lizinga odustao pre isporuke, u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 632 - Ostali dobici od prodaje, iskazuje se više ostvareni iznos prihoda od prodaje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost.
U okviru računa ove grupe davaoci finansijskog lizinga obezbeđuju analitičke račune za matična, zavisna i ostala povezana pravna lica.

Član 55.

Na računima grupe 64 - Ostali poslovni prihodi, iskazuju se prihodi po osnovu potraživanja od državnih organa i organizacija (od subvencija, premija, dotacija, regresa, kompenzacija), prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja, prihodi od povraćaja poreskih dažbina i sl., kao i prihodi po osnovu uslovljenih donacija, članarina, tantijema, licencnih naknada i ostali poslovni prihodi.
Ovi prihodi se vrednuju prema MRS 20, MRS 18 i drugim relevantnim MRS i usvojenom računovodstvenom politikom.
Na računu 640 - Prihodi od subvencija, premija, dotacija, regresa i kompenzacija, iskazuju se ovi prihodi zaduženjem računa 222 - Potraživanja od državnih organa i organizacija ili 241 - Tekući računi.
Na računu 642 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja, iskazuje se ukidanje neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja zaduženjem odgovarajućih računa grupe 40 - Dugoročna rezervisanja
Na računu 645 - Prihodi od povraćaja poreskih dažbina, iskazuju se ovi prihodi zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 22 - Potraživanja iz operativnog poslovanja ili 241 - Tekući računi.
Na računu 646 - Prihodi po osnovu uslovljenih donacija, iskazuju se ukidanja odloženih prihoda sa računa 495 - Odloženi prihodi i primljene donacije, u skladu sa MRS 20 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 647 - Prihodi od članarina, iskazuju se prihodi od članarine poslovnih i drugih udruženja.
Na računu 648 - Prihodi od tantijema i licencnih naknada, iskazuju se prihodi od naknada po osnovu patenata, žigova, autorskih i ostalih prava.
Na računu 649 - Ostali nepomenuti poslovni prihodi, iskazuju se ostali poslovni prihodi za koje nije predviđen poseban račun u okviru računa grupe 64 - Ostali poslovni prihodi.

Član 56.

Na računima grupe 65 - Finansijski prihodi po osnovu kredita, zajmova, zakupa i prodaje, iskazuju se prihodi po osnovu kamata, pozitivnih kursnih razlika, pozitivnih efekata valutne klauzule i ostali prihodi, od kredita, zajmova, zakupa i prodaje (osim po osnovu posla finansijskog lizinga).
Ovi prihodi se vrednuju prema MRS 18, MRS 21 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 650 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se prihodi po osnovu kamata i ostali finansijski prihodi iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 651 - Pozitivne kursne razlike iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se prihodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 652 - Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 653 - Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se prihodi po osnovu kamata i ostali finansijski prihodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 654 - Pozitivne kursne razlike iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se prihodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 655 - Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 656 - Ostali prihodi od kamata, iskazuju se prihodi kamata po zajmovima, po potraživanjima iz dužničko-poverilačkih odnosa zakupa i prodaje, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu potraživanja prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 657 - Ostale pozitivne kursne razlike, iskazuju se pozitivne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim pozitivnih kursnih razlika iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 658 - Ostali prihodi po osnovu efekata valutne klauzule, iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom, osim rashoda po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 659 - Prihodi od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja koji se obračunavaju korišćenjem metoda udela, iskazuju se prihodi od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja.

Član 57.

Na računima grupe 66 - Ostali finansijski prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se prihodi od pozitivnih kursnih razlika, prihodi po osnovu efekata valutne klauzule i ostali finansijski prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga.
Ovi prihodi se vrednuju prema MRS 21 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 661 - Pozitivne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se prihodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 662 - Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima, iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa pravnih lica koja ulaze u grupu za konsolidovanje u skladu sa MRS 27.
Na računu 664 - Pozitivne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se prihodi po osnovu kursnih razlika iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 665 - Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 667 - Ostale pozitivne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se pozitivne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim pozitivnih kursnih razlika iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 668 - Ostali prihodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga, iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, plasmana i obaveza valutnom klauzulom, osim rashoda po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa prema matičnim, zavisnim i povezanim pravnim licima.

Član 58.

Na računima grupe 67 - Ostali prihodi, iskazuju se dobici po osnovu prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava, dobici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća u kapitalu, dobici od prodaje materijala, viškovi, prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, naplaćena otpisana potraživanja, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi po osnovu procenjene veće vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost i ostali nepomenuti prihodi.
Na računima grupe 67 iskazuju se i dobici po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji, u smislu MSFI 5, iskazanih na računima grupe 14, u iznosu većem od neotpisane vrednosti.
Na računu 670 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava, iskazuje se prihod od prodaje ovih oblika imovine u iznosu većem od neotpisane vrednosti.
Na računu 672 - Dobici od prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti, iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 673 - Dobici od prodaje materijala, iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala u odnosu na njegovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 674 - Viškovi, iskazuju se viškovi sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.
Na računu 675 - Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, koji ne ispunjavaju uslove da se iskažu u okviru revalorizacionih rezervi, iskazuje se pozitivan efekat ugovorene revalorizacije ili ostalih oblika ugovorene zaštite od rizika, osim efekata po osnovu valutne klauzule.
Na računu 676 - Naplaćena otpisana potraživanja, iskazuju se prihodi po osnovu naplate direktno otpisanih potraživanja.
Na računu 677 - Prihodi od smanjenja obaveza, iskazuje se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja, i sl. direktnim otpisivanjem, zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.
Na računu 678 - Prihodi po osnovu procenjene veće vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost, iskazuju se prihodi po osnovu procenjene veće vrednosti štete od strane društva za osiguranje na ime naknade štete za oštećene i havarisane predmete lizinga u odnosu na knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 679 - Ostali nepomenuti prihodi, iskazuju se ostali nepomenuti prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru računa grupe 67 - Ostali prihodi.

Član 59.

Na računima grupe 68 - Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme, ostalih sredstava i zaliha do visine prethodno iskazanih rashoda za ta sredstva po osnovu vrednosnog usklađivanja, kao i drugih ukidanja ispravki vrednosti po osnovu vrednosnog usklađivanja u skladu sa MRS 16, MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom.
Na računu 680 - Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 019 - Ispravka vrednosti nematerijalnih ulaganja.
Na računu 681 - Prihodi od usklađivanja vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 029 - Ispravka vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme ili 149 - Ispravka vrednosti stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja.
Na računu 682 - Prihodi od usklađivanja vrednosti finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 039 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih sredstava ili 229 - Ispravka vrednosti potraživanja iz operativnog poslovanja ili 239 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih sredstava.
Na računu 683 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 049 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga ili 209 - Ispravka vrednosti kratkoročnih potraživanja po osnovu finansijskog lizinga ili 219 - Ispravka vrednosti ostalih potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga.
Na računu 684 - Prihodi od usklađivanja vrednosti sredstava datih u zakup, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 059 - Ispravka vrednosti sredstava datih u zakup.
Na računu 685 - Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 109 - Ispravka vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga ili računa 169 - Ispravka vrednosti ostalih datih avansa.
Na računu 686 - Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 119 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja ili računa 129 - Ispravka vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja.
Na računu 687 - Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 139 - Ispravka vrednosti predmeta lizinga ili računa 159 - Ispravka vrednosti datih avansa za predmete lizinga.
Na računu 688 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 259 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup.
Na računu 689 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu prodaje, iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti, u korist ovog računa i zaduženjem računa 269 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu prodaje.

Član 60.

Na računima grupe 69 - Dobitak poslovanja koje se obustavlja, iskazuje se dobitak poslovanja koje se obustavlja, prihodi, efekti promene računovodstvenih politika i prenos prihoda.
Na računu 690 - Dobitak poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se dobici organizacionih delova za koje je doneta odluka o obustavljanju poslovanja, u skladu sa MSFI 5.
Na računu 691 - Prihodi, efekti promene računovodstvenih politika i ispravke grešaka iz ranijih godina, iskazuju se naknadno utvrđeni prihodi iz ranijih godina, kao i efekti promene računovodstvene politike i ispravka greške iz ranijih godina koja nije materijalno značajna.
Na računu 699 - Prenos prihoda, iskazuje se prenos prihoda zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 71. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa grupe 60 do 69.

Klasa 7: otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 61.

Na računima grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog davaoca finansijskog lizinga.
Na računu 700 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se stanja početnih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine ili u toku godine ili otpočinjanju poslovanja novog davaoca finansijskog lizinga. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige sa pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom a odobrenjem računa 700. Posle otvaranja svih računa glavne knjige zbir dugovne i potražne strane računa 700 jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu koga se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 62.

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, na dan godišnjeg bilansa, iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda.
Na računu 710 - Rashodi i prihodi, iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda, osim dobitaka i gubitaka poslovanja koje se obustavlja, zaduženjem ovog računa u korist računa 599 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 699 - Prenos prihoda. Knjiženja na računu 710 vrše se po pojedinim pozicijama bilansa uspeha. Saldo računa 710 posle prenosa rashoda i prihoda prenosi se na račun 712 - Prenos ukupnog rezultata.
Na računu 711 - Dobitak i gubitak poslovanja koje se obustavlja, iskazuje se zaključak računa, zaduženjem ovog računa u korist računa 599 - Prenos rashoda, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 699 - Prenos prihoda. Saldo računa 711 posle prenosa dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja prenosi se na račun 712 - Prenos ukupnog rezultata.
Na računu 712 - Prenos ukupnog rezultata, iskazuje se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda, zaduženjem ovog računa u korist računa 720 - Dobitak ili gubitak, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa, ako je ostvaren gubitak.

Član 63.

Na računima grupe 72 - Račun dobitka i gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda, porez na dobit, lična primanja poslodavca i prenos dobitka ili gubitka.
Na računu 720 - Dobitak ili gubitak, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 723 - Prenos dobitka ili gubitka.
Na računu 721 - Poreski rashod perioda, iskazuje se poreski rashod tekućeg perioda obračunat u skladu sa poreskim propisima zaduženjem ovog računa u korist računa 481 - Obaveze za porez iz rezultata.
Na računu 722 - Odloženi poreski rashodi i prihodi perioda, iskazuju se odloženi poreski rashodi i prihodi obračunati u skladu sa MRS 12.
Na računu 723 - Lična primanja poslodavca, iskazuju se isplate ličnih primanja poslodavcu u toku godine. Ako se iznos izvršenih isplata ne može pokriti iz ostvarenog dobitka, nepokriveni iznos se prenosi, na kraju obračunskog perioda, na teret računa 724 - Prenos dobitka ili gubitka.
Na računu 724 - Prenos dobitka ili gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist ili na teret računa 720, 721, 722 i 723. Ostvareni dobitak koji nije raspoređen, na kraju obračunskog perioda prenosi se zaduženjem računa 724 u korist računa 341 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine. Ostvareni gubitak na kraju obračunskog perioda prenosi se na teret računa 351 - Gubitak tekuće godine, u korist računa 724.
U davaocu finansijskog lizinga sa statusom društva lica u narednoj godini ostvareni dobitak se pripisuje kapitalu ako je tako ugovorom utvrđeno, odnosno iskazuje kao obaveza za isplatu prema vlasnicima, a za iznos gubitka umanjuje se kapital po godišnjem bilansu.

Član 64.

Na računima grupe 73 - Zaključak računa stanja, na dan bilansa, iskazuje se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.
Na računu 730 - Izravnanje računa stanja, iskazuje se zaključak računa glavne knjige zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženje na računu 730 vrši se po pojedinim pozicijama bilansa stanja. Po izvršenom zaključku svih računa glavne knjige na ovom računu zbir dugovne i potražne strane je jednak.

Član 65.

Na računima grupe 74 - Slobodna grupa, davaoci finansijskog lizinga mogu otvarati posebne osnovne račune prema sopstvenim potrebama.

Klasa 8: vanbilansna evidencija

Član 66.

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, iskazuju se sredstva uzeta u zakup, i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu davaoca finansijskog lizinga.
Na računima ove grupe iskazuju se i hartije od vrednosti koje su van prometa, avali, garancije i druga jemstva.

Član 67.

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze po osnovu sredstava iskazanih na računima grupe 88.

Klasa 9: Slobodna klasa

Član 68.

Davaoci finansijskog lizinga nisu obavezni da vode evidenciju u okviru računa klase 9.

III. PRIZNAVANjE I MERENjE U SLUČAJU STEČAJA I LIKVIDACIJE

Član 69.

Pri sastavljanju finansijskih izveštaja na dan otvaranja, odnosno zaključenja postupka stečaja i likvidacije, kao i u slučajevima kada se u toku trajanja tih postupaka sastavljaju godišnji finansijski izveštaji, davaoci finansijskog lizinga primenjuju odredbe ovog pravilnika, s tim što vrednovanje imovine koja čini stečajnu masu vrše u visini očekivanog unovčenja u skladu sa propisima kojima se uređuje stečaj i likvidacija.

IV. ZAVRŠNA ODREDBA

Član 70.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

O. broj 45

U Beogradu, 2. jula 2010. godine

Guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić, s.r.
KONTNI OKVIR ZA DAVAOCE FINANSIJSKOG LIZINGA

Klasa 0: NEUPLAĆENE UPISANE AKCIJE I UDELI, STALNA IMOVINA, DUGOROČNA FINANSIJSKA SREDSTVA I POTRAŽIVANjA PO OSNOVU FINANSIJSKOG LIZINGA
00 Neuplaćene upisane akcije i udeli
0 0 0 Neuplaćene upisane akcije
0 0 1 Neuplaćene upisane akcije
01 Nematerijalna ulaganja
0 1 0 Ulaganja u razvoj
0 1 1 Koncesije, patenti, licence i slična prava
0 1 2 Goodnjill
0 1 4 Ostala nematerijalna ulaganja
0 1 5 Nematerijalna ulaganja u pripremi
0 1 6 Avansi za nematerijalna ulaganja
0 1 9 Ispravka vrednosti namaterijalnih ulaganja
02 Sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema
0 2 1 Zemljišta
0 2 2 Građevinski objekti
0 2 3 Postrojenja i oprema
0 2 4 Investicione nekretnine
0 2 5 Ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi
0 2 6 Ostale sopstvene nekretnine, postrojenja i oprema
0 2 7 Nekretnine, postrojenja i oprema u pripremi
0 2 8 Avansi za sopstvene nekretnine, postrojenja i opremu
0 2 9 Ispravka vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme
03 Dugoročna finansijska sredstva
0 3 0 Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica
0 3 1 Učešća u kapitalu ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica
0 3 2 Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju
0 3 3 Dugoročni zajmovi matičnim i zavisnim pravnim licima
0 3 4 Dugoročni zajmovi ostalim povezanim pravnim licima
0 3 6 Dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća
0 3 7 Stečene sopstvene akcije
0 3 8 Ostala dugoročna finansijska sredstva
0 3 9 Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih sredstava
04 Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
0 4 0 Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
0 4 1 Potraživanja za kamatu po osnovu finansijskog lizinga
0 4 9 Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
05 Sredstva data u zakup
0 5 0 Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja dati u zakup
0 5 1 Zemljišta data u zakup
0 5 2 Građevinski objekti dati u zakup
0 5 3 Postrojenja i oprema dati u zakup
0 5 5 Ostala sredstva data u zakup
0 5 6 Ostale nekretnine, postrojenja i oprema dati u zakup
0 5 9 Ispravka vrednosti sredstava datih u zakup
Klasa 1: ZALIHE, PREDMETI LIZINGA I OSTALA SREDSTVA PREUZETA U ZAMENU ZA NENAPLAĆENA POTRAŽIVANjA, PREDMETI LIZINGA, STALNA SREDSTVA NAMENjENA PRODAJI I DATI AVANSI
10 Zalihe materijala koji se troši u procesu pružanja usluga
1 0 0 Obračun nabavke zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara
1 0 1 Materijal
1 0 2 Rezervni delovi
1 0 3 Alat i inventar
1 0 9 Ispravka vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga
11 Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 1 0 Predmeti lizinga preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 1 9 Ispravka vrednosti predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
12 Ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 2 1 Zemljišta preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 2 2 Građevinski objekti preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 2 3 Postrojenja i oprema preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 2 5 Ostala sredstva preuzeta u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 2 6 Ostale nekretnine, postrojenja i oprema preuzeti u zamenu za nenaplaćena potraživanja
1 2 9 Ispravka vrednosti ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
13 Predmeti lizinga
1 3 0 Predmeti lizinga
1 3 9 Ispravka vrednosti predmeta lizinga
14 Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja
1 4 0 Nematerijalna ulaganja namenjena prodaji
1 4 1 Zemljište namenjeno prodaji
1 4 2 Građevinski objekti namenjeni prodaji
1 4 3 Postrojenja i oprema namenjena prodaji
1 4 4 Investicione nekretnine namenjene prodaji
1 4 5 Ostala sredstva namenjena prodaji
1 4 6 Ostale nekretnine, postrojenja i oprema namenjeni prodaji
1 4 7 Sredstva poslovanja koje se obustavlja
1 4 9 Ispravka vrednosti stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja
15 Dati avansi za predmete lizinga
1 5 1 Dati avansi za predmete lizinga nabavljene u zemlji
1 5 2 Dati avansi za predmete lizinga nabavljene u inostranstvu
1 5 9 Ispravka vrednosti datih avansa za predmete lizinga
16 Ostali dati avansi
1 6 1 Dati avansi za materijal koji se troši u procesu pružanja usluga
1 6 2 Dati avansi za usluge
1 6 9 Ispravka vrednosti ostalih datih avansa
Klasa 2: KRATKOROČNA POTRAŽIVANjA, PLASMANI I GOTOVINA
20 Kratkoročna potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
2 0 0 Potraživanja za učešće po osnovu finansijskog lizinga
2 0 8 Dospela a nenaplaćena potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
2 0 9 Ispravka vrednosti kratkoročnih potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
21 Ostala potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga
2 1 1 Potraživanja po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva
2 1 3 Potraživanja od primaoca lizinga po osnovu prefakturisanih troškova
2 1 4 Potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga
2 1 5 Potraživanja po osnovu interkalarne kamate
2 1 6 Potraživanja po osnovu zatezne kamate
2 1 7 Potraživanja po osnovu troškova izdavanja opomene i ostalih troškova u slučaju neizmirenja obaveza primaoca lizinga
2 1 8 Potraživanja po osnovu naknade za opciju otkupa predmeta lizinga
2 1 9 Ispravka vrednosti ostalih potraživanja po osnovu posla finansijskog lizinga
22 Potraživanja iz operativnog poslovanja
2 2 0 Potraživanja za kamatu i dividende od lica koja nisu primaoci lizinga
2 2 1 Potraživanja od zaposlenih
2 2 2 Potraživanja od državnih organa i organizacija
2 2 3 Potraživanja za više plaćen porez na dobitak
2 2 4 Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa
2 2 5 Potraživanja od društava za osiguranje po osnovu naknade štete
2 2 8 Ostala potraživanja iz operativnog poslovanja
2 2 9 Ispravka vrednosti potraživanja iz operativnog poslovanja
23 Kratkoročna finansijska sredstva
2 3 0 Kratkoročni zajmovi matičnim i zavisnim pravnim licima
2 3 1 Kratkoročni zajmovi ostalim povezanim pravnim licima
2 3 3 Deo dugoročnih zajmova matičnim i zavisnim pravnim licima koji dospevaju do jedne godine
2 3 4 Deo dugoročnih zajmova ostalim povezanim pravnim licima koji dospevaju do jedne godine
2 3 5 Hartije od vrednosti kojima se trguje
2 3 6 Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine
2 3 7 Stečene sopstvene akcije i stečeni sopstveni udeli namenjeni prodaji ili poništavanju
2 3 8 Ostala kratkoročna finansijska sredstva
2 3 9 Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih sredstava
24 Gotovina i gotovinski ekvivalenti
2 4 0 Gotovinski ekvivalenti
2 4 1 Tekući računi
2 4 2 Izdvojena novčana sredstva i akreditivi
2 4 3 Blagajna
2 4 4 Devizni računi
2 4 5 Devizni akreditivi
2 4 6 Devizna blagajna
2 4 7 Izdvojena sredstva rezerve
2 4 8 Ostala novčana sredstva
2 4 9 Novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjena
25 Potraživanja po osnovu davanja u zakup
2 5 0 Potraživanja po osnovu davanja u zakup
2 5 1 Potraživanja po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva
2 5 3 Potraživanja od zakupca po osnovu prefakturisanih troškova
2 5 4 Potraživanja po osnovu ostalih troškova realizacije zakupa
2 5 6 Potraživanja po osnovu zatezne kamate po osnovu davanja u zakup
2 5 7 Potraživanja po osnovu troškova u slučaju neizmirenja obaveza zakupca po osnovu ugovora o zakupu
2 5 8 Dospela a nenaplaćena potraživanja po osnovu davanja u zakup
2 5 9 Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup
26 Potraživanja po osnovu prodaje
2 6 0 Potraživanja po osnovu prodaje stalnih sredstava namenjenih prodaji
2 6 1 Potraživanja po osnovu prodaje predmeta lizinga preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
2 6 2 Potraživanja po osnovu prodaje ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
2 6 3 Potraživanja po osnovu prodaje predmeta lizinga od koje je primalac lizinga odustao pre isporuke
2 6 6 Potraživanja po osnovu zatezne kamate po osnovu prodaje
2 6 9 Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu prodaje
27 Porez na dodatu vrednost
2 7 0 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi (osim plaćenih avansa)
2 7 1 Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi (osim plaćenih avansa)
2 7 2 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi
2 7 3 Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi
2 7 4 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po opštoj stopi
2 7 5 Porez na dodatu vrednost plaćen pri uvozu dobara po posebnoj stopi
2 7 6 Porez na dodatu vrednost obračunat na usluge inostranih lica
2 7 7 Naknadno vraćen porez na dodatu vrednost kupcima - stranim državljanima
2 7 8 PDV nadoknada isplaćena poljoprivrednicima
2 7 9 Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost
28 Aktivna vremenska razgraničenja
2 8 0 Unapred plaćeni, odnosno fakturisani troškovi
2 8 1 Potraživanja za nefakturisani prihod
2 8 2 Razgraničeni troškovi po osnovu obaveza
2 8 7 Razgraničeni porez na dodatu vrednost
2 8 8 Odložena poreska sredstva
2 8 9 Ostala aktivna vremenska razgraničenja
Klasa 3: KAPITAL
30 Osnovni kapital
3 0 0 Akcijski kapital
3 0 1 Udeli društva sa ograničenom odgovornošću
3 0 9 Ostali osnovni kapital (državni i drugi kapital)
32 Rezerve
3 2 0 Emisiona premija
3 2 1 Zakonske rezerve
3 2 2 Druge rezerve
33 Revalorizacione rezerve i nerealizovani dobici i gubici
3 3 0 Revalorizacione rezerve
3 3 1 Rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja prikazanih u drugoj funkcionalnoj valuti, odnosno valuti prikazivanja
3 3 2 Nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju
3 3 3 Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju
34 Neraspoređeni dobitak
3 4 0 Neraspoređeni dobitak ranijih godina
3 4 1 Neraspoređeni dobitak tekuće godine
35 Gubitak
3 5 0 Gubitak ranijih godina
3 5 1 Gubitak tekuće godine
3 5 2 Gubitak iznad visine kapitala
Klasa 4: DUGOROČNA REZERVISANjA I OBAVEZE
40 Dugoročna rezervisanja
4 0 2 Rezervisanja za zadržane unapred naplaćena novčana obezbeđenja po osnovu davanja u zakup
4 0 3 Rezervisanja za troškove restrukturiranja
4 0 4 Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih
4 0 5 Rezervisanja za sudske sporove
4 0 9 Ostala dugoročna rezervisanja
41 Dugoročne finansijske obaveze i ostale dugoročne obaveze
4 1 0 Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema matičnim i zavisnim pravnim licima u zemlji
4 1 1 Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema ostalim povezanim pravnim licima u zemlji
4 1 2 Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova osim od zavisnih i povezanih lica u zemlji
4 1 3 Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema matičnim i zavisnim pravnim licima u inostranstvu
4 1 4 Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova prema ostalim povezanim pravnim licima u inostranstvu
4 1 5 Obaveze po osnovu dugoročnih kredita i zajmova osim od zavisnih i povezanih lica u inostranstvu
4 1 7 Obaveze koje se mogu konvertovati u kapital
4 1 8 Obaveze po emitovanim hartijama od vrednosti u periodu dužem od godinu dana
4 1 9 Ostale dugoročne obaveze
42 Kratkoročne finansijske obaveze
4 2 0 Deo dugoročnih obaveze po osnovu kredita i zajmova od matičnih i zavisnih pravnih lica u zemlji koji dospeva do jedne godine
4 2 1 Deo dugoročnih obaveze po osnovu kredita i zajmova od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji koji dospeva do jedne godine
4 2 2 Deo dugoročnih obaveze po osnovu kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u zemlji koji dospeva do jedne godine
4 2 3 Deo dugoročnih obaveze po osnovu kredita i zajmova od matičnih i zavisnih lica u inostranstvu koji dospeva do jedne godine
4 2 4 Deo dugoročnih obaveze po osnovu kredita i zajmova od ostalih povezanih lica u inostranstvu koji dospeva do jedne godine
4 2 5 Deo dugoročnih obaveze po osnovu kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u inostranstvu koji dospeva do jedne godine
4 2 6 Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova od matičnih, zavisnih i ostalih povezanih pravnih lica u zemlji
4 2 7 Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u zemlji
4 2 8 Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova od matičnih, zavisnih i ostalih povezanih lica u inostranstvu
4 2 9 Obaveze po osnovu kratkoročnih kredita i zajmova osim od zavisnih i povezanih lica u inostranstvu
43 Obaveze po osnovu posla finansijskog lizinga
4 3 0 Primljeni avansi
4 3 1 Isporučioci - matična i zavisna pravna lica u zemlji
4 3 2 Isporučioci - ostala povezana pravna lica u zemlji
4 3 3 Isporučioci u zemlji
4 3 4 Isporučioci - matična i zavisna lica u inostranstvu
4 3 5 Isporučioci - ostala povezana lica u inostranstvu
4 3 6 Isporučioci u inostranstvu
4 3 7 Obaveze po osnovu izvršenih popravki predmeta lizinga
4 3 8 Obaveze po osnovu troškova koji se fakturišu primaocu lizinga
4 3 9 Ostale obaveze po osnovu posla finansijskog lizinga
44 Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja
4 4 0 Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih pravnih lica u zemlji
4 4 1 Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji
4 4 2 Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u zemlji
4 4 3 Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih lica u inostranstvu
4 4 4 Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih lica u inostranstvu
4 4 5 Obaveze po osnovu kamata na kredite i zajmove osim od matičnih, zavisnih i povezanih lica u inostranstvu
4 4 6 Ostale obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja
45 Obaveze po osnovu zarada, naknada zarada i drugih ličnih primanja
4 5 0 Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju
4 5 1 Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog
4 5 2 Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog
4 5 3 Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca
4 5 4 Obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju
4 5 5 Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju
4 5 6 Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju
4 5 7 Obaveze prema zaposlenima
4 5 8 Obaveze prema članovima upravnog odbora
4 5 9 Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima
46 Ostale obaveze
4 6 0 Primljeni avansi
4 6 1 Dobavljači - matična i zavisna pravna lica
4 6 2 Dobavljači - ostala povezana pravna lica
4 6 3 Dobavljači u zemlji
4 6 5 Obaveze za unapred naplaćena novčana obezbeđenja po osnovu davanja u zakup
4 6 7 Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava obustavljenog poslovanja
4 6 8 Obaveze po osnovu troškova koji se fakturišu zakupcu
4 6 9 Ostale nepomenute obaveze
47 Obaveze za porez na dodatu vrednost
4 7 0 Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po opštoj stopi (osim primljenih avansa)
4 7 1 Obaveze za porez na dodatu vrednost po izdatim fakturama po posebnoj stopi (osim primljenih avansa)
4 7 2 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po opštoj stopi
4 7 3 Obaveze za porez na dodatu vrednost po primljenim avansima po posebnoj stopi
4 7 4 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po opštoj stopi
4 7 5 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu sopstvene potrošnje po posebnoj stopi
4 7 6 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu prodaje za gotovinu
4 7 9 Obaveze za porez na dodatu vrednost po osnovu razlike obračunatog poreza na dodatu vrednost i prethodnog poreza
48 Obaveze iz dobitka i druge dažbine
4 8 1 Obaveze po osnovu poreza na dobitak
4 8 2 Obaveze za dividende
4 8 3 Obaveze za učešće u dobitku
4 8 4 Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova
4 8 9 Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine
49 Pasivna vremenska razgraničenja
4 9 0 Unapred obračunati troškovi
4 9 1 Obračunati prihodi budućeg perioda
4 9 4 Razgraničeni zavisni troškovi nabavke
4 9 5 Odloženi prihodi i primljene donacije
4 9 6 Razgraničeni prihodi po osnovu potraživanja
4 9 7 Razgraničene obaveze za porez na dodatu vrednost
4 9 8 Odložene poreske obaveze
4 9 9 Ostala pasivna vremenska razgraničenja
Klasa 5: RASHODI
50 Rashodi kamata po osnovu posla finansijskog lizinga
5 0 0 Rashodi kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih pravnih lica u zemlji
5 0 1 Rashodi kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih pravnih lica u zemlji
5 0 2 Rashodi kamata na kredite i zajmove osim od ostalih pravnih lica u zemlji
5 0 3 Rashodi kamata na kredite i zajmove od matičnih i zavisnih lica u inostranstvu
5 0 4 Rashodi kamata na kredite i zajmove od ostalih povezanih lica u inostranstvu
5 0 5 Rashodi kamata na kredite i zajmove osim od ostalih lica u inostranstvu
51 Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i troškovi koji nastaju po osnovu posla finansijskog lizinga
5 1 0 Troškovi materijala koji se troši u procesu pružanja usluga, goriva, maziva i energije
5 1 1 Troškovi rezervnih delova, alata i inventara
5 1 3 Troškovi koji se fakturišu primaocu lizinga
5 1 4 Drugi troškovi koji nastaju po osnovu posla finansijskog lizinga
5 1 5 Troškovi transportnih usluga
5 1 6 Troškovi premija osiguranja
5 1 7 Troškovi sajmova
5 1 8 Troškovi reklame i propagande
5 1 9 Ostali troškovi
52 Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi
5 2 0 Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)
5 2 1 Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca
5 2 2 Troškovi naknada po ugovoru o delu
5 2 3 Troškovi naknada po autorskim ugovorima
5 2 4 Troškovi naknada po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima
5 2 5 Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora
5 2 6 Troškovi naknada članovima upravnog odbora
5 2 9 Ostali lični rashodi i naknade
53 Ostali troškovi poslovanja
5 3 0 Troškovi intelektualnih usluga
5 3 1 Troškovi reprezentacije
5 3 2 Troškovi koji se fakturišu zakupcu
5 3 3 Troškovi platnog prometa
5 3 4 Troškovi članarina
5 3 5 Troškovi zakupnina
5 3 6 Troškovi usluga održavanja
5 3 7 Troškovi istraživanja i razvoja
5 3 8 Troškovi ostalih poreza i doprinosa, carina i drugih dažbina
5 3 9 Ostali nepomenuti troškovi poslovanja
54 Troškovi amortizacije i rezervisanja
5 4 0 Troškovi amortizacije
5 4 2 Troškovi rezervisanja za zadržana unapred naplaćena novčana obezbeđenja
5 4 3 Rezervisanja za troškove restrukturiranja
5 4 4 Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih
5 4 5 Rezervisanja za troškove sudskih sporova
5 4 9 Ostala dugoročna rezervisanja
55 Finansijski rashodi po osnovu kredita, zajmova, zakupa i prodaje
5 5 0 Rashodi kamata iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
5 5 1 Negativne kursne razlike iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
5 5 2 Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
5 5 3 Rashodi kamata iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
5 5 4 Negativne kursne razlike iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
5 5 5 Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
5 5 6 Ostali rashodi kamata
5 5 7 Ostale negativne kursne razlike
5 5 8 Ostali rashodi po osnovu efekata valutne klauzule
5 5 9 Rashodi od učešća u gubitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja
56 Ostali finansijski rashodi po osnovu posla finansijskog lizinga
5 6 1 Negativne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
5 6 2 Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
5 6 4 Negativne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
5 6 5 Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
5 6 7 Ostale negativne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga
5 6 8 Ostali rashodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga
57 Ostali rashodi
5 7 0 Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava
5 7 1 Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
5 7 2 Gubici po osnovu prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti
5 7 3 Gubici od prodaje materijala
5 7 4 Manjkovi
5 7 5 Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, koji ne ispunjavaju uslove da se iskažu u okviru revalorizacionih rezervi
5 7 6 Rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja
5 7 7 Rashodi po osnovu rashodovanja zaliha materijala
5 7 8 Rashodi po osnovu procenjene manje vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost
5 7 9 Ostali nepomenuti rashodi
58 Rashodi po osnovu obezvređenja imovine
5 8 0 Obezvređenje nematerijalnih ulaganja
5 8 1 Obezvređenje sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji
5 8 2 Obezvređenje finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja
5 8 3 Obezvređenje potraživanja po osnovu finansijskog lizinga
5 8 4 Obezvređenje sredstava datih u zakup
5 8 5 Obezvređenje zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa
5 8 6 Obezvređenje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
5 8 7 Obezvređenje predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga
5 8 8 Obezvređenje potraživanja po osnovu davanja u zakup
5 8 9 Obezvređenje potraživanja po osnovu prodaje
59 Gubitak poslovanja koji se obustavlja i prenos rashoda
5 9 0 Gubitak poslovanja koje se obustavlja
5 9 1 Rashodi, efekti promene računovodstvenih politika i ispravke grešaka iz ranijih godina
5 9 9 Prenos rashoda
Klasa 6: PRIHODI
60 Prihodi od kamata po osnovu finansijskog lizinga
6 0 0 Prihodi od kamata po osnovu finansijskog lizinga
61 Prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga
6 1 1 Prihodi po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva
6 1 3 Prefakturisani troškovi po osnovu posla finansijskog lizinga
6 1 4 Prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga
6 1 5 Prihodi po osnovu interkalarne kamate
6 1 7 Prihodi po osnovu naplate troškova izdavanja opomene i ostalih troškova u slučaju neizmirenja obaveza primaoca lizinga
6 1 8 Prihodi po osnovu naknade za opciju otkupa predmeta lizinga
62 Prihodi po osnovu davanja u zakup
6 2 0 Prihodi po osnovu davanja u zakup
6 2 1 Prihodi po osnovu naknade za odobrenje (obradu) zahteva
6 2 3 Prefakturisani troškovi po osnovu zakupa
6 2 4 Prihodi po osnovu naplate ostalih troškova realizacije zakupa
6 2 7 Prihodi po osnovu naplate troškova u slučaju neizmirenja obaveza zakupca po osnovu ugovora o zakupu
63 Dobici po osnovu prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava
6 3 0 Dobici od prodaje predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
6 3 1 Dobici od prodaje predmeta lizinga
6 3 2 Ostali dobici od prodaje
64 Ostali poslovni prihodi
6 4 0 Prihodi od subvencija, premija, dotacija, regresa i kompenzacija
6 4 2 Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja
6 4 5 Prihodi od povraćaja poreskih dažbina
6 4 6 Prihodi po osnovu uslovljenih donacija
6 4 7 Prihodi od članarina
6 4 8 Prihodi od tantijema i licencnih naknada
6 4 9 Ostali nepomenuti poslovni prihodi
65 Finansijski prihodi po osnovu kredita, zajmova, zakupa i prodaje
6 5 0 Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
6 5 1 Pozitivne kursne razlike iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
6 5 2 Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
6 5 3 Prihodi od kamata po osnovu zajmova, zakupa i prodaje iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
6 5 4 Pozitivne kursne razlike iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
6 5 5 Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
6 5 6 Ostali prihodi od kamata
6 5 7 Ostale pozitivne kursne razlike
6 5 8 Ostali prihodi po osnovu efekata valutne klauzule
6 5 9 Prihodi od učešća u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja
66 Ostali finansijski prihodi po osnovu posla finansijskog lizinga
6 6 1 Pozitivne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
6 6 2 Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa matičnim i zavisnim pravnim licima
6 6 4 Pozitivne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
6 6 5 Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
6 6 7 Ostale pozitivne kursne razlike po osnovu posla finansijskog lizinga
6 6 8 Ostali prihodi po osnovu efekata valutne klauzule po osnovu posla finansijskog lizinga
67 Ostali prihodi
6 7 0 Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i ostalih sredstava
6 7 2 Dobici od prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti
6 7 3 Dobici od prodaje materijala
6 7 4 Viškovi
6 7 5 Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, koji ne ispunjavaju uslove da se iskažu u okviru revalorizacionih rezervi
6 7 6 Naplaćena otpisana potraživanja
6 7 7 Prihodi od smanjenja obaveza
6 7 8 Prihodi po osnovu procenjene veće vrednosti štete od strane društva za osiguranje u odnosu na knjigovodstvenu vrednost
6 7 9 Ostali nepomenuti prihodi
68 Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine
6 8 0 Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja
6 8 1 Prihodi od usklađivanja vrednosti sopstvenih nekretnina, postrojenja i opreme i stalnih sredstava namenjenih prodaji
6 8 2 Prihodi od usklađivanja vrednosti finansijskih sredstava i potraživanja iz operativnog poslovanja
6 8 3 Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu finansijskog lizing
6 8 4 Prihodi od usklađivanja vrednosti sredstava datih u zakup
6 8 5 Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala koji se troši u procesu pružanja usluga i ostalih datih avansa
6 8 6 Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i ostalih sredstava preuzetih u zamenu za nenaplaćena potraživanja
6 8 7 Prihodi od usklađivanja vrednosti predmeta lizinga i datih avansa za predmete lizinga
6 8 8 Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu davanja u zakup
6 8 9 Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja po osnovu prodaje
69 Dobitak poslovanja koje se obustavlja i prenos prihoda
6 9 0 Dobitak poslovanja koje se obustavlja
6 9 1 Prihodi, efekti promene računovodstvenih politika i ispravke grešaka iz ranijih godina
6 9 9 Prenos prihoda
Klasa 7: OTVARANjE I ZAKLjUČAK RAČUNA STANjA I USPEHA
70 Otvaranje glavne knjige
7 0 0 Otvaranje glavne knjige
71 Zaključak računa uspeha
7 1 0 Rashodi i prihodi
7 1 1 Dobitak i gubitak poslovanja koje se obustavlja
7 1 2 Prenos ukupnog rezultata
72 Račun dobitka i gubitka
7 2 0 Dobitak ili gubitak
7 2 1 Poreski rashod perioda
7 2 2 Odloženi poreski rashodi i prihodi perioda
7 2 3 Lična primanja poslodavca
7 2 4 Prenos dobitka ili gubitka
73 Zaključak računa stanja
7 3 0 Izravnanje računa stanja
74 Slobodna grupa stanja
Klasa 8: VANBILANSNA EVIDENCIJA
88 Vanbilansna aktiva
89 Vanbilansna pasiva
Klasa 9: SLOBODNA KLASA