Na osnovu člana 15. stav 2. tačka 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006) i člana 134. stav 2. Zakona o osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 55/2004 i 61/2005),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O KONTNOM OKVIRU I SADRŽINI RAČUNA U KONTNOM OKVIRU ZA DRUŠTVA ZA OSIGURANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 15 od 8. februara 2007, 3/09, 35/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se Kontni okvir za društva za osiguranje (u daljem tekstu: Kontni okvir), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i njegov je sastavni deo, kao i sadržina pojedinih računa i grupa računa Kontnog okvira.
Društva za osiguranje (u daljem tekstu: društva) iskazuju stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, kao i rashode i prihode, i utvrđuju rezultate svog poslovanja prema sadržini pojedinih računa u Kontnom okviru.
Društva za posredovanje, društva za zastupanje, preduzetnici - zastupnici u osiguranju, agencije za pružanje drugih usluga u osiguranju, kao i preduzeća i druga pravna lica koja imaju posebno organizovan deo za pružanje drugih usluga u osiguranju (lica iz čl. 4. i 5. Zakona o osiguranju), poslovne knjige vode prema pravilniku kojim je uređen kontni okvir i sadržina računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge, druga pravna lica i preduzetnike.
Lica iz stava 3. ovog člana dužna su da o prihodima ostvarenim po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja (poslovi iz člana 2. stav 5. Zakona o osiguranju) organizuju i vode evidenciju kojom se obezbeđuju podaci o tim prihodima, i to po društvima za koja su ta lica obavljala pomenute poslove i po vrstama poslova osiguranja s kojima su obavljeni poslovi neposredno povezani.

Član 2.

Stanje i promene imovine, kapitala i obaveza, prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja evidentiraju se na osnovnim (trocifrenim) računima propisanim u Kontnom okviru, u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS) i Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (MSFI).
Propisani osnovni (trocifreni) računi se po potrebi, u skladu sa zahtevima MRS, MSFI i ovim pravilnikom, mogu raščlanjivati na analitičke račune, s tim da su društva dužna da pri tom u svojim poslovnim knjigama obezbede i podatke o:
1) stanju imovine, potraživanja i obaveza koji pokrivaju garantnu rezervu, koji pokrivaju tehničke rezerve i u okviru njih odvojeno matematičke rezerve, a pokrivaju i ostala sredstva društva, osim u okviru njih garantne rezerve i tehničke rezerve;
2) obavezama i potraživanjima od povezanih pravnih lica - matičnih i zavisnih i od ostalih povezanih pravnih lica, kao i podatke o ostalim obavezama i potraživanjima;
3) obavezama i potraživanjima s valutnom klauzulom, po osiguranicima;
4) obavezama i potraživanjima, po ročnosti;
5) pojedinačnim ispravkama vrednosti potraživanja koja nisu naplaćena u roku od 90 dana od dana dospeća, po dužnicima;
6) opštem indirektnom otpisu potraživanja u skladu s propisima za izvršavanje Zakona o osiguranju, po dužnicima;
7) rezervisanjima za gubitke po vanbilansnoj aktivi;
8) troškovima uprave, troškovima pribave osiguranja, zatim troškovima izviđaja, procene, likvidacije i isplate šteta, kao i o troškovima deponovanja i ulaganja sredstava osiguranja;
9) troškovima, prihodima i rezultatima za poslove osiguranja - po vrstama osiguranja i za poslove neposredno povezane s poslovima osiguranja, na način propisan u čl. od 63. do 63ž. ovog pravilnika.
Pod ročnošću obaveza i potraživanja u smislu stava 2. tačka 4. ovog člana podrazumevaju se sledeći rokovi dospeća: 1-7 dana, 8-30 dana, 31-90 dana, 91-180 dana, 181-270 i preko 270 dana.
Troškovi i prihodi iz stava 2. tač. 8. i 9. ovog člana evidentiraju se u poslovnim knjigama na osnovu dokumentacije o nastalim troškovima i prihodima (direktni troškovi i prihodi) i na osnovu kriterijuma za razvrstavanje indirektnih (opštih i zajedničkih) troškova i prihoda utvrđenih internim aktom društva.

II. SADRŽINA RAČUNA

Klasa 0: Neuplaćeni upisani kapital i stalna imovina

Član 3.

Na računima grupe 00 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli, prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 000 iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih običnih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa - zaduženjem ovog računa a u korist računa 310.
Uplata upisanih običnih akcija knjiži se na teret računa 241 u korist računa 000, za nominalnu vrednost upisanih običnih akcija, uz istovremeno knjiženje na teret računa 310, i u korist računa 300.
Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa akcija i njegove vrednosti knjiži se zaduženjem ovog računa u korist računa 499 - ako je razlika pozitivna. U slučaju da je negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa na teret računa 279. U momentu uplate knjiženje se vrši zaduženjem računa 499, odnosno odobrenjem računa 279 a u korist, odnosno na teret računa 320.
Kursne razlike po osnovu preračuna neuplaćenog upisanog kapitala u stranoj valuti knjiže se zaduženjem ovog računa u korist računa grupe 310. U slučaju da je kursna razlika negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa, a na teret računa grupe 310.
Na računu 001 iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih prioritetnih akcija u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa - zaduženjem ovog računa a u korist računa 311.
Uplata upisanih prioritetnih akcija knjiži se na teret računa 241 u korist računa 001 za nominalnu vrednost upisanih običnih akcija, uz istovremeno knjiženje na teret računa 311 i u korist računa 300.
Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa prioritetnih akcija i njegove vrednosti knjiži se zaduženjem ovog računa u korist računa 499 - ako je razlika pozitivna. U slučaju da je negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa na teret računa 279. U momentu uplate knjiženje se vrši zaduženjem računa 499, odnosno odobrenjem računa 279 a u korist, odnosno na teret računa 320.
Kursne razlike po osnovu preračuna neuplaćenog upisanog kapitala u stranoj valuti knjiže se zaduženjem ovog računa u korist računa grupe 311. U slučaju da je kursna razlika negativna, knjiženje se vrši odobrenjem ovog računa, a na teret računa grupe 311.
Na računu 002 iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih udela u nominalnom iznosu, odnosno u dinarskoj protivvrednosti strane valute na dan upisa - zaduženjem ovog računa a u korist računa 312.
Uplata upisanih udela knjiži se na teret računa 241 u korist računa 002, za nominalnu vrednost upisanih udela, uz istovremeno knjiženje na teret računa 312, i u korist računa 301.
Razlika koja na dan bilansa može nastati između upisanog iznosa udela i njegove vrednosti knjiži se na način opisan za račun 000.

Član 4.

Na računima grupe 01 - Nematerijalna ulaganja, iskazuju se ulaganja u određeno nemonetarno sredstvo bez fizičkog sadržaja, koje služi za proizvodnju ili isporuku robe ili usluga, za iznajmljivanje drugim licima, ili se koristi u administrativne svrhe. Nematerijalna ulaganja priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 38, MRS 36 i drugim relevantnim MRS.
Na posebnom analitičkom računu, odnosno računima u okviru računa nematerijalnih ulaganja iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.
Gubitak po osnovu obezvređenja nematerijalnih ulaganja knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, vrednosnim usklađivanjem analitičkih računa nabavne vrednosti i ispravke vrednosti, na teret računa 580, odnosno na teret raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 ako su te rezerve prethodno formirane za konkretno nematerijalno ulaganje.
Na računu 010 iskazuju se ulaganja u razvoj čiji se efekti očekuju u periodu dužem od jedne godine. Pod razvojem se podrazumeva primena rezultata istraživanja ili drugog znanja radi pružanja novih, značajnijih osiguravajućih pokrića radi efikasnije zaštite osigurane imovine i lica ili usluga pre pristupanja komercijalnom korišćenju. Ulaganja u razvoj smatraju se nematerijalnim ulaganjima pod uslovom da postoje dokazi da će izvršeno ulaganje proizvesti buduću ekonomsku korist za društvo.
Na računu 011 iskazuju se ulaganja u nematerijalna prava koja se priznaju u skladu s MRS 38.
Na računu 012 iskazuje se svaki višak nabavne vrednosti u odnosu na interes sticaoca u poštenoj (fer) vrednosti stečenih identifikovanih sredstava i obaveza na datum obavljene transakcije razmene po osnovu poslovnih kombinacija, u skladu s MSFI 3.
U slučaju poslovne kombinacije koja dovodi do stvaranja odnosa matično pravno lice - zavisno pravno lice, matično pravno lice priznaje ovaj gudvil (goodnjill) i prikazuje ga u svojim konsolidovanim finansijskim izveštajima.
U slučaju poslovne kombinacije kada jedno pravno lice kupuje neto imovinu drugog pravnog lica (sredstva umanjena za preuzete obaveze), uključujući i gudvil tog pravnog lica, a koja dovodi do statusne promene spajanja ili pripajanja - ovaj gudvil se priznaje u pojedinačnom bilansu stanja pravnog lica sticaoca.
Svaki višak interesa sticaoca u poštenim (fer) vrednostima stečenih identifikovanih sredstava i obaveza u odnosu na nabavnu vrednost sticanja na datum transakcije razmene po osnovu poslovnih kombinacija unosi se, u skladu s MSFI 3, u konsolidovane prihode perioda.
Na računu 014 iskazuju se ulaganja sredstava osiguranja u ostale oblike nematerijalnih ulaganja koji se priznaju u skladu s MRS.
Na računu 015 iskazuju se svi oblici nematerijalnih ulaganja koji se priznaju u skladu s MRS, od dana ulaganja do dana početka korišćenja.
Na računu 016 iskazuju se avansi dati za sticanje svih oblika nematerijalnih ulaganja.

Član 5.

Na računima grupe 02 - Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva, iskazuju se zemljišta, šume i višegodišnji zasadi, građevinski objekti, investicione nekretnine, postrojenja i oprema u vlasništvu pravnog lica, postrojenja i oprema uzeti u finansijski lizing, alat i inventar s kalkulativnim otpisom, kao i ostale nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva, uključujući stanove, stambene zgrade i odmarališta, koji ispunjavaju uslov za priznavanje po MRS, kao i ulaganja za njihovo pribavljanje.
Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 16, MRS 17, MRS 36, MRS 40, MRS 41 i drugim relevantnim MRS.
Na posebnom analitičkom računu, odnosno računima u okviru računa nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava iskazuje se ispravka vrednosti po osnovu obračunate amortizacije i eventualnog obezvređenja.
Gubitak po osnovu obezvređenja nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, vrednosnim usklađivanjem analitičkih računa nabavne vrednosti i ispravke vrednosti.
Gubitak po osnovu obezvređenja bioloških sredstava knjiži se na teret računa 582, a dobitak u korist računa 682.
Gubitak po osnovu usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme knjiži se, u skladu s MRS 41, vrednosnim usklađivanjem analitičkih računa nabavne vrednosti i ispravke vrednosti - računa 581, odnosno na teret raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330 ako su te rezerve prethodno formirane za konkretno sredstvo.
Dobitak po osnovu usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme knjiži se, u zavisnosti od procenjenog preostalog korisnog veka upotrebe, u skladu s MRS 16, vrednosnim usklađivanjem u korist računa 330 ili u korist računa 681 - do visine rashoda koji su u prethodnom periodu proknjiženi na teret računa 581.
Na računu 020 iskazuju se zemljišta koja služe za obavljanje delatnosti, po nabavnoj, odnosno poštenoj (fer) vrednosti, u skladu s računovodstvenom politikom, MRS 16 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 021 iskazuju se šume, voćnjaci, vinogradi i hmeljnjaci, kao i brzorastuće, upotrebno, ukrasno i ostalo drveće i ostali višegodišnji zasadi, po poštenoj (fer) vrednosti, u skladu s računovodstvenom politikom, MRS 41 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 022 iskazuju se građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti i koji se priznaju u skladu s MRS 16.
Na računu 023 iskazuju se postrojenja i oprema, u skladu s MRS 16 i ostalim relevantnim MRS. U okviru ovog računa se kod primaoca lizinga iskazuje oprema uzeta u finansijski lizing, kao i alat i inventar s kalkulativnim otpisom.
Na računu 024 iskazuju se nekretnine (zemljište ili zgrade, ili deo zgrade, ili i jedno i drugo) koje vlasnik ili korisnik lizinga po osnovu finansijskog lizinga drži radi ostvarivanja zarade od izdavanja, ili radi uvećanja vrednosti kapitala, ili radi i jednog i drugog, ali ne radi:
- upotrebe za proizvodnju ili snabdevanje robom ili pružanje usluga ili za administrativne svrhe;
- prodaje u okviru redovnog poslovanja, u skladu s MRS 40 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 026 postrojenja i oprema, iskazuju se vrednosti ostalih osnovnih sredstava koja nisu iskazana na drugim računima grupe 02, kao što su spomenici kulture i istorijski spomenici, dela likovne, vajarske, filmske i druge umetnosti, muzejske vrednosti, knjige u bibliotekama i druga osnovna sredstva.
Na računu 027 iskazuju se ulaganja u nekretnine, postrojenja, opremu i biološka sredstva - od dana ulaganja do dana početka korišćenja.
Na računu 028 iskazuju se avansi dati za sticanje nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava.
Na računu 029 iskazuju se ulaganja koja se vrše na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi, radi obavljanja delatnosti.

Član 6.

Na računima grupe 03 - Dugoročni finansijski plasmani, iskazuju se učešća u kapitalu i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, depoziti i ulaganja s rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa, dugoročne hartije od vrednosti koje se drže do dospeća, otkupljene sopstvene akcije i ostali dugoročni plasmani. Na računima ove grupe iskazuju se i pripisane kamate po dugoročnim finansijskim plasmanima (interkalarne kamate, odnosno kamate u toku grejs perioda). Dugoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 27, MRS 28, MRS 31, MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 030 iskazuju se akcije i udeli u kapitalu pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji kontrola (učešće u kapitalu preko 50% i/ili drugi uslovi koje utvrđuje MRS 27) i koji su u grupi pravnih lica za konsolidovanje, u skladu s MRS 27.
Na računu 031 iskazuju se učešća u kapitalu pravnih lica nad čijim poslovanjem postoji znatan uticaj (učešće u kapitalu od 20% do 50% i/ili drugi uslovi koje utvrđuje MRS 28).
Na računu 032 iskazuju se akcije i udeli u kapitalu drugih pravnih lica (učešće u kapitalu ispod 20%) i druge vlasničke hartije od vrednosti raspoložive za prodaju, u skladu s računovodstvenom politikom.
Na računu 033 iskazuju se dugoročni plasmani povezanim pravnim licima, prema nazivu ovog računa.
Na računu 034 iskazuju se dugoročni plasmani dati pravnim licima u zemlji, osim zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 035 iskazuju se dugoročni plasmani dati pravnim licima u inostranstvu, osim zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 036 iskazuju se finansijska sredstva s fiksnim ili odredivim iznosima plaćanja i s fiksnom dospelošću, za koje društvo ima pozitivnu nameru i sposobnost da ih drži do dospeća (obveznice i sl.).
Na računu 037 iskazuju se otkupljene sopstvene akcije u nominalnoj vrednosti, koje je društvo dužno da proda (otuđi) u roku od tri godine od dana sticanja, u zavisnosti od visine učešća tih akcija u osnovnom kapitalu društva, u skladu sa zakonom.
Na računu 038 iskazuju se ostala dugoročna ulaganja koja nisu iskazana na ostalim računima u okviru grupe 03. U okviru ovog računa se kod davaoca lizinga evidentiraju plasmani u visini prodajne vrednosti opreme koja se daje u finansijski lizing.
Na računu 039 iskazuje se obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana procenjeno u skladu s MRS 36 i MRS 39. Razlika za koju se umanjuje vrednost knjiži se na teret računa 583 a u korist ovog računa, odnosno na teret raspoloživih revalorizacionih rezervi na računu 330, prethodno formiranih za konkretno ulaganje, u skladu s računovodstvenom politikom.

Klasa 1: Zalihe i stalna sredstva namenjena prodaji

Član 7.

Na računima grupe 10 - Zalihe materijala, iskazuju se zalihe materijala, rezervnih delova, alata i inventara koji se u celini otpisuje u obračunskom periodu, goriva i maziva, te ispravke vrednosti (prema nazivima računa ove grupe), kao i zalihe ostataka osiguranih oštećenih stvari. Računi grupe 10 odobravaju se za vrednost utrošenog materijala i sitnog inventara, na teret računa 540, odnosno 541. Priznavanje i vrednovanje zaliha vrši se u skladu s MRS 2 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 100, odnosno na posebnim analitičkim računima u okviru ovog računa iskazuje se vrednost nabavki zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara po obračunu dobavljača i zavisni troškovi nabavke, ako društvo odluči da taj obračun vrši preko ovog računa. Za vrednost nabavljenog materijala zadužuje se račun 100, uz odobrenje računa 464.
Na računu 101, iskazuje se vrednost obrazaca "stroge evidencije", ostalih obrazaca, kancelarijskog materijala i ostalih materijala.
Društvo je dužno da vodi materijalnu evidenciju nepopunjenih obrazaca polisa osiguranja po vrstama osiguranja, serijama i serijskim brojevima izdavanja i štampanja, kao i analitičku evidenciju obrazaca "stroge evidencije" po posrednicima, zastupnicima, zastupnicima-preduzetnicima i zaposlenim licima - predstavnicima društva.
Evidencija obrazaca "stroge evidencije" u posedu društva mora da sadrži: početno stanje obrazaca, primljene štampane obrasce u toku godine, preuzete vraćene neutrošene obrasce u toku godine, izdate obrasce u toku godine, razdužene utrošene obrasce, razdužene obrasce po osnovu tehničke neispravnosti (stornirane polise) i stanje tih obrazaca na kraju godine.
Analitička evidencija obrazaca "stroge evidencije" koji se nalaze kod posrednika i zastupnika mora da sadrži i podatke o posrednicima, zastupnicima i drugim licima koja se bave ovim poslovima, početnom stanju obrazaca na početku godine kod tih lica, zaduženju obrascima u toku godine, razduženju utrošenih obrazaca po osnovu zaključenih ugovora o osiguranju, razduženju za vraćene obrasce društvu po osnovu tehničke neispravnosti (stornirane polise) i stanju tih obrazaca na kraju godine kod posrednika, zastupnika i drugih lica koja se bave poslovima posredovanja i zastupanja.
Lice koje prestaje da obavlja poslove posrednika i zastupnika u osiguranju, kao i drugo lice koje se zadužilo obrascima "stroge evidencije", dužno je da vrati neutrošene obrasce i da se zapisnički razduži. Ako se ovo lice zapisnički u potpunosti ne razduži zaduženim a neutrošenim obrascima "stroge evidencije", društvo je dužno da, pored zaduženja tog lica, ove obrasce koji nisu vraćeni oglasi nevažećim u službenom glasilu najkasnije 15 dana od dana kada je to lice prestalo da obavlja poslove posrednika, odnosno zastupnika.
Društvo je dužno da posebnim aktom uredi nabavku, korišćenje, praćenje, evidenciju i popis obrazaca "stroge evidencije".
Na računu 102 iskazuje se vrednost zaliha rezervnih delova.
Na računu 103 iskazuje se vrednost zaliha alata i inventara koji se u celini otpisuju u momentu davanja na korišćenje (kao što su sitan inventar, auto gume i ambalaža, ako se u celini otpisuju u obračunskom periodu u skladu sa zakonom).
Na računu 104 iskazuju se zalihe svih vrsta goriva i maziva.
Na računu 109 iskazuje se razlika između niže neto prodajne vrednosti i knjigovodstvene vrednosti zaliha materijala, u skladu s MRS 2, koja se knjiži na teret računa 584, a u korist ovog računa. Neto prodajna vrednost materijala utvrđuje se u skladu s MRS 2 (Zalihe).
Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i trošenju materijala, rezervnih delova, alata i inventara vode na računima grupe 10, na računima ove grupe, u okviru finansijskog knjigovodstva, knjiže se podaci o nabavci materijala - zaduženjem računa te grupe u korist odgovarajućeg računa 464, a podaci o trošenju - odobrenjem računa grupe 10 i zaduženjem računa klase 5.

Član 8.

Na računima grupe 13 - Ostaci osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se zalihe ostataka osiguranih oštećenih stvari (skladište i stovarište) u prodajnim objektima na veliko (skladište i stovarište) i prodajnim objektima na malo (stovarište, prodavnice i drugi prodajni objekti), ostaci osiguranih oštećenih stvari u obradi, popravci i manipulaciji, kao i ostaci osiguranih oštećenih stvari u tranzitu. Zalihe ostataka osiguranih oštećenih stvari priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 2 i drugim relevantnim MRS.
Obračun nabavke zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari obuhvata nabavnu cenu, uvozne dažbine i druge takse (osim onih koje će društvo nadoknaditi od poreskih organa), kao i transport, te manipulativne i druge troškove koji se mogu direktno pripisati pribavljanju ostataka osiguranih oštećenih stvari. Trgovački popusti, rabati i slične stavke oduzimaju se pri određivanju troškova nabavke.
Na računu 130 iskazuje se vrednost na obračunu dobavljača i zavisni troškovi nabavke, u skladu s MRS. U korist ovog računa knjiži se nabavna vrednost ostataka osiguranih oštećenih stvari na teret odgovarajućih računa grupe 13.
Na računu 131 iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari u skladištu i/ili stovarištu pre njihovog stavljanja u promet.
Na računu 132 iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari u prodajnim objektima na veliko. Na ovom se računu kod društva - davaoca lizinga iskazuje ostatak osiguranih oštećenih stvari koje se daju u finansijski lizing.
Na računu 133 iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari koje su date na skladištenje, u stovarišta, u komisionu i konsignacionu prodaju.
Na računu 134 iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari u prodajnim objektima na malo.
Na računu 135 iskazuje se vrednost zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari koje su date na obradu, popravku i druge oblike manipulacije.
Na računu 136 iskazuje se vrednost ostataka osiguranih oštećenih stvari u tranzitu, koje se po nalogu kupca neposredno isporučuju bez prethodnog skladištenja.
Na računu 139 iskazuje se razlika između niže neto prodajne vrednosti ostataka osiguranih oštećenih stvari i njihove knjigovodstvene vrednosti, koja se knjiži na teret računa 584 a u korist ovog računa. Ako se ostaci osiguranih oštećenih stvari na zalihama vode po prodajnim cenama, razlika između nabavne i prodajne cene (ukalkulisana razlika u ceni) knjiži se na posebnom analitičkom računu u okviru osnovnog računa na kome se vodi ostatak osiguranih oštećenih stvari i na kome se evidentira iznos ukalkulisanog poreza na promet u prometu proizvoda na malo.
Ako se podaci o početnom stanju, nabavci i prodaji ostataka osiguranih oštećenih stvari vode na računima grupe 13, na računima ove grupe, u okviru finansijskog knjigovodstva, iskazuju se podaci o nabavci ostataka osiguranih oštećenih stvari - zaduženjem računa te grupe u korist odgovarajućeg računa grupe 46. Nabavna vrednost prodatih ostataka osiguranih oštećenih stvari knjiži se odobrenjem računa grupe 13, na teret računa 540.
Ako društvo odluči da stanje, nabavku i prodaju ostataka osiguranih oštećenih stvari vodi u okviru klase 9 - na računima grupe 13 vodi se samo početno stanje zaliha ostataka osiguranih oštećenih stvari i promene vrednosti tih zaliha na dan bilansa.
Ako se podaci o stanju, nabavci i prodaji ostataka osiguranih oštećenih stvari vode u okviru klase 9, nabavka ovih ostataka se u finansijskom knjigovodstvu knjiži zaduženjem računa 540, u korist odgovarajućeg računa grupe 46. U tom se slučaju, na osnovu izveštaja iz obračuna troškova i učinaka o promeni stanja zaliha na dan bilansa, ta promena knjiži u finansijskom knjigovodstvu - zaduženjem ili odobrenjem računa grupe 13 i obrnutim knjiženjima na računu 540.

Član 9.

Na računima grupe 14 - Stalna sredstva namenjena prodaji i sredstva poslovanja koje se obustavlja, iskazuju se nematerijalna ulaganja, zemljišta, građevinski objekti i druge nekretnine i postrojenja, oprema i biološka sredstva namenjeni prodaji, odnosno stalna sredstva koja su preneta sa odgovarajućih računa korišćenih sredstava (grupe računa 01, 02 i 03) na osnovu odluke o prodaji, kao i sredstva poslovanja koje se obustavlja, odnosno čija se sredstva otuđuju, u skladu s MSFI 5.
Na računu 140 iskazuju se nematerijalna ulaganja koja su nabavljena radi prodaje, odnosno korišćena nematerijalna ulaganja za koja je doneta odluka o prodaji.
Na računu 141 iskazuje se zemljište koje je nabavljeno radi prodaje, odnosno korišćeno zemljište za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 142 iskazuju se građevinski objekti nabavljeni radi prodaje, odnosno korišćeni građevinski objekti za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 143 iskazuju se investicione nekretnine nabavljene radi prodaje, odnosno korišćene investicione nekretnine za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 144 iskazuju se druge nekretnine nabavljene radi prodaje, kao što su šume i višegodišnji zasadi za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 145 iskazuju se postrojenja i oprema nabavljeni radi prodaje, odnosno korišćena postrojenja i oprema za koje je doneta odluka o prodaji.
Na računu 146 iskazuju se biološka sredstva nabavljena radi prodaje, odnosno korišćena biološka sredstva za koja je doneta odluka o prodaji, a koja nisu obuhvaćena računima od 140 do 143.
Na računu 147 iskazuju se sredstva organizacionog dela društva čije se poslovanje obustavlja, u skladu s MSFI 3. Na analitičkim računima u okviru računa 147, sredstva se iskazuju u skladu s potrebama društva da obezbedi kontrolu nad tim sredstvima.
Na računu 149 iskazuje se razlika između neto prodajne vrednosti stalnih sredstava i sredstava poslovanja koje se obustavlja i njihove knjigovodstvene vrednosti, koja se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa.

Član 10.

Na računima grupe 15 - Dati avansi, iskazuju se avansi dati za nabavku zaliha materijala, robe i usluga.
Na računu 150 iskazuju se avansi dati za nabavku materijala, robe i usluga - zaduženjem ovog računa, a u korist računa s kog je izvršeno plaćanje avansa.
Na računu 151 iskazuju se avansi dati društvima za posredovanje, društvima za zastupanje i zastupnicima-preduzetnicima za pribavu osiguranja i sl. - zaduženjem ovog računa, a u korist računa s kog je izvršeno plaćanje avansa.
Na računu 159 iskazuje se razlika između knjigovodstvene vrednosti i vrednosti procenjene za naplatu, koja se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa.

Klasa 2: Kratkoročna potraživanja, plasmani i gotovina

Član 11.

Računima grupe 20 - Potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i ostali kupci, obuhvataju se potraživanja za premije i učešća u naknadi šteta koja čine prihod iz delatnosti, kao i ostala potraživanja od kupaca po osnovu prodaje stalnih i obrtnih sredstava. Potraživanja po ovom osnovu priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i MSFI 4, kao i drugim relevantnim MRS.
Računom 200 obuhvataju se potraživanja za premiju životnog osiguranja od domaćih pravnih i fizičkih lica - na teret ovih računa a u korist prihoda (računi 600 i 601).
Računom 201 obuhvataju se potraživanja za premiju neživotnog osiguranja od domaćih pravnih i fizičkih lica - na teret ovih računa a u korist prihoda (računi od 610 do 612).
Računom 202 obuhvataju se potraživanja za premiju saosiguranja od domaćih saosiguravača u korist prihoda (računi 602, 613 i 619).
Računom 203 obuhvataju se potraživanja za premiju reosiguranja i retrocesije od domaćih osiguravača i reosiguravača u korist odgovarajućih računa prihoda (računi 602, 614, 615 i 619).
Računom 204 obuhvataju se potraživanja za premiju iz inostranstva u korist prihoda (računi 602, 613, 614, 615 i 619). U okviru ovog računa vode se analitički računi za svaku vrstu potraživanja navedenu u nazivu tog računa.
Računom 205 obuhvataju se potraživanja od domaćih saosiguravača i reosiguravača po osnovu učešća u naknadi šteta u korist prihoda (račun 603 i računi 620, 622 i 624). U okviru ovog računa vode se odvojeni analitički računi za potraživanja od saosiguravača i odvojeni analitički računi za potraživanja od reosiguravača.
Računom 206 obuhvataju se potraživanja od inostranih saosiguravača, reosiguravača i retrocesionara po osnovu učešća u naknadi šteta u korist prihoda (račun 603 i računi 621, 623 i 625). U okviru ovog računa vode se odvojeni analitički računi za potraživanja od saosiguravača i odvojeni analitički računi za potraživanja od reosiguravača i retrocesionara.
Na računu 207 vode se potraživanja po osnovu prodaje osnovnih i obrtnih sredstava, hartija od vrednosti i vršenja usluga - u korist odgovarajućih računa prihoda. Društva za uzajamno osiguranje na ovom računu vode potraživanja po osnovu doprinosa svakog člana (osnivača i/ili osiguranika).
Računom 208 obuhvataju se potraživanja po osnovu premije reosiguranja koja ostaje kao depozit kod osiguravača u zemlji ili inostranstvu a služi za isplatu šteta, po osnovu udela reosiguravača u štetama. Korišćenje, odnosno oslobađanje od korišćenja tog depozita vrši se po odredbama ugovora o osiguranju, saosiguranju ili reosiguranju.
Na računu 209 iskazuje se razlika između knjigovodstvene i procenjene vrednosti za naplatu, koja se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Krajem obračunskog perioda ili na dan bilansa, kao i na kraju izveštajnog perioda, utvrđuje se da li je stanje procenjene ispravke vrednosti (umanjenja) na ovom računu povećano ili smanjeno. Na osnovu podataka iz popisa potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i potraživanja od ostalih kupaca, ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano - razlika se knjiži na teret računa 586 a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti smanjeno - razlika se knjiži na teret ovog računa a u korist računa 686.

Član 12.

Na računima grupe 21 - Potraživanja iz specifičnih poslova, vode se avansi dati za štete, regresna potraživanja, potraživanja za uslužno isplaćene štete, provizije iz poslova osiguranja i reosiguranja i ostala specifična potraživanja. Potraživanja po osnovu specifičnih poslova priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 210 iskazuje se zaduženje korisnika avansa u zemlji za avanse date u skladu sa aktima društva, odnosno ugovorom, u korist računa s kojih je izvršeno plaćanje (odgovarajući račun grupe 24).
Na računu 211 iskazuje se zaduženje korisnika avansa u inostranstvu za avanse date u skladu sa aktima društva, odnosno ugovorom, u korist računa s kojih je izvršeno plaćanje (odgovarajući račun grupe 24).
Na računu 212 vode se potraživanja od lica odgovornog za štetu koja je isplaćena oštećenom licu. Ova potraživanja čine prihode društva samo ako su zasnovana na sudskim odlukama ili vansudskim poravnanjima s štetnikom (računi 607 i 652).
Na računu 213 iskazuju se potraživanja od društva po čijim je polisama izvršeno posredovanje, odnosno zastupanje, uz odobrenje odgovarajućih računa prihoda (račun 606).
Na računu 214 iskazuju se potraživanja od društva po čijim je polisama izvršena usluga uviđaja, procene, likvidacije i isplate naknade štete.
Na računu 215 iskazuje se zaduženje za ugovorenu proviziju iz poslova osiguranja i reosiguranja, uz odobrenje odgovarajućih računa prihoda (računi 605 i 650).
Na računu 216 iskazuje se zaduženje za ugovorenu proviziju iz poslova retrocesije, uz odobrenje odgovarajućih računa prihoda (računi 605 i 651).
Na računu 218 iskazuju se sva ostala kratkoročna potraživanja po osnovu specifičnih poslova za koja u grupi 21 nije predviđen poseban račun.
Na računu 219 iskazuje se umanjenje potraživanja u delu za koji postoji verovatnoća da se neće naplatiti, na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjene ispravke vrednosti povećano, razlika na ime ustanovljenog povećanja knjiži se na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Ako je to stanje smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa a u korist računa 686.

Član 13.

Na računima grupe 22 - Druga potraživanja, iskazuju se potraživanja za kamatu i dividende, potraživanja od zaposlenih, potraživanja od državnih organa i organizacija i potraživanja po osnovu preplaćenih poreza i doprinosa.
Na računu 220 iskazuju se potraživanja za ugovorenu i zateznu kamatu po dužničko poverilačkim odnosima i za dividende.
Na računu 221 iskazuju se potraživanja od zaposlenih po osnovu akontacija za službena putovanja, po osnovu naknada šteta koje su zaposleni pričinili društvu, po osnovu manjkova koji se nadoknađuju od zaposlenih i sl.
Na računu 222 iskazuju se potraživanja za regres, premije, stimulacije, dotacije, kompenzacije i sl.
Na računu 223 iskazuju se potraživanja po osnovu više plaćenog poreza na dobitak. Na ovom računu knjiže se obračunate uplaćene mesečne akontacije poreza na dobitak za tekuću godinu - zaduženjem ovog računa uz istovremeno odobrenje računa 241. Posle završetka poslovne godine, iznos utvrđenog poreza na dobitak društva za tekuću godinu prenosi se na potražnu stranu ovog računa uz istovremeno zaduženje računa 474.
Na računu 224 iskazuju se potraživanja za više plaćene poreze, doprinose i druge dažbine utvrđene na dan bilansa na računima grupe 47.
Na računu 228 iskazuju se ostala kratkoročna potraživanja koja nisu iskazana na drugim računima grupe 22.
Na računu 229 iskazuje se procenjeno umanjenje vrednosti drugih potraživanja koja se verovatno neće naplatiti. Procenjeno umanjenje vrednosti nenaplativih potraživanja knjiži se na dan bilansa - na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Ako je to stanje smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa a u korist računa grupe 68.

Član 14.

Na računima grupe 23 - Kratkoročni finansijski plasmani, iskazuju se deponovana i uložena sredstva, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani s rokom dospeća, odnosno prodaje do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa. Društva su dužna da u okviru računa ove grupe obezbede posebnu analitičku evidenciju za životna, a posebnu za neživotna osiguranja. Kratkoročni finansijski plasmani priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS. Na računima ove grupe iskazuju se sredstva osiguranja deponovana i uložena u skladu s čl. od 114. do 118. Zakona o osiguranju, kao i ostala sredstva kojima društvo posluje.
Na računu 230 iskazuju se deponovana i uložena sredstva, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani u povezana pravna lica koja su u grupi društava za konsolidovanje.
Na računu 231 iskazuju se depoziti i ulaganja, hartije od vrednosti i ostali kratkoročni plasmani u ostala povezana pravna lica.
Na računu 232 iskazuju se sredstva osiguranja deponovana i uložena u zemlji s rokom dospeća do godinu dana.
Na računu 233 iskazuju se deponovana i uložena sredstva osiguranja s rokom dospeća do godinu dana, plasirana pravnim i fizičkim licima u inostranstvu u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.
Na računu 234 iskazuju se anuiteti, odnosno otplate dugoročnih depozita i ulaganja koji dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose otplate dugoročnih depozita i dugoročnih ulaganja koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.
Na računu 235 iskazuju se otplate dugoročnih hartija od vrednosti koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose otplate hartija od vrednosti koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansiranja.
Na računu 236 iskazuju se finansijska sredstva pribavljena ili nastala prvenstveno u svrhe ostvarivanja profita iz kratkoročnih fluktuacija cena ili marže dilera. Na ovom se računu iskazuju plasmani u kupljene ili na drugi način stečene kratkoročne i dugoročne prenosive hartije od vrednosti (akcije, obveznice, blagajnički zapisi, komercijalni zapisi, državni zapisi, certifikati o depozitu i ostale hartije od vrednosti kojima se trguje) koje su, u skladu s poslovnom politikom društva, pribavljene s namerom da se u kratkom roku ponovo prodaju radi sticanja dobitka na razlici u ceni.
Na računu 237 iskazuju se ulaganja u otkupljene sopstvene akcije po nominalnoj vrednosti, namenjene prodaji (otuđenju) u roku do godinu dana od dana bilansiranja, u skladu sa zakonom.
Na računu 238 iskazuju se ostali kratkoročni finansijski plasmani koji nisu iskazani na drugim računima grupe 23. Na ovom se računu iskazuju potraživanja po menicama kao instrumentima plaćanja, s tim što se na posebnom analitičkom računu u okviru ovog računa iskazuje kamata budućeg perioda sadržana u meničnoj vrednosti.
Na računu 239 iskazuju se procenjena umanjenja finansijskih plasmana i potraživanja čija je naplata neizvesna i za koja se procenjuje da se verovatno neće naplatiti. Procenjeni iznos verovatne nenaplativosti knjiži se na teret računa grupe 58, u korist ovog računa. Ako je stanje procenjenih ispravki vrednosti povećano, razlika se knjiži na teret računa grupe 58 a u korist ovog računa. Ako je to stanje smanjeno, razlika se knjiži na teret ovog računa a u korist računa grupe 68.

Član 15.

Na računima grupe 24 - Gotovinski ekvivalenti i gotovina, iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, depoziti po viđenju, gotovina, plemeniti metali i predmeti od plemenitih metala.
Na računu 240 iskazuju se neposredno unovčive hartije od vrednosti, uz beznačajan rizik smanjenja vrednosti.
Na računu 241 iskazuju se, na posebnim analitičkim računima, novčana sredstva na poslovnim računima, kao i iskorišćeni okvirni krediti. Potražni saldo na poslovnom računu na dan bilansa iskazuje se na odgovarajućem računu grupe 42, bez obaveze preknjižavanja u knjigovodstvu. Društvo u okviru ovog računa po potrebi vodi poseban prelazni analitički račun.
Na računu 242 iskazuju se sredstva izdvojena na posebnim računima kod poslovne banke za otvorene akreditive u zemlji - za isplatu čekova, za investicije i za druge namene.
Na računu 243 iskazuju se dinarske uplate i isplate gotovog novca i drugih vrednosnica.
Na računu 244 iskazuju se stanja i promene na deviznim računima.
Na računu 245 iskazuju se otvoreni devizni akreditivi kod banke za plaćanja u inostranstvu.
Na računu 246 iskazuju se uplate i isplate efektivnog stranog novca i drugih vrednosnica naplativih u stranoj valuti.
Na računu 248 iskazuju se novčana sredstva koja nisu iskazana na ostalim računima novčanih sredstava u okviru računa grupe 24.
Na računu 249 iskazuju se novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjena, prema nazivu ovog računa.

Član 16.

Na računima grupe 26 - Porez na dodatu vrednost, iskazuje se porez na dodatu vrednost, prema nazivima računa ove grupe. Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi 260, 261, 262, 263, 267 i 269) društvo razvija prema svojim potrebama.

Član 17.

Na računima grupe 27 - Aktivna vremenska razgraničenja, iskazuju se razgraničeni troškovi i prihodi.
Na računu 270 iskazuju se troškovi koji su unapred plaćeni. U korist ovog računa iskazuje se obračunati otpis unapred plaćenih troškova za odnosni period.
Na računu 271 iskazuju se prihodi tekućeg perioda koji nisu mogli biti fakturisani a za koje su nastali troškovi u tekućem periodu.
Na računu 274 iskazuju se troškovi pribave osiguranja do jedne godine koji se odnose na naredni obračunski period.
Na računu 275 iskazuje se iznos prenosne premije osiguranja i saosiguranja koji pada na teret saosiguravača i reosiguravača, kao i iznos prenosne premije reosiguranja koji pada na teret retrocesionara.
Na računu 276 iskazuje se iznos rezervisanih šteta osiguranja i saosiguranja koji pada na teret saosiguravača i reosiguravača u skladu sa ugovorom o saosiguranju i reosiguranju, kao i iznos rezervisanih šteta reosiguranja koji pada na teret retrocesionara u skladu sa ugovorom o retrocesiji.
Na računu 277 iskazuje se iznos ugovorenih i obračunatih kamata i najamnina. Na ovom računu iskazuju se i plaćeni (razgraničeni) transakcioni troškovi po osnovu primljenih kredita i emitovanih dužničkih instrumenata koji se, u skladu s MRS 39, vode po amortizovanoj vrednosti, primenom efektivne kamatne stope. Ovi troškovi terete rashode u periodu otplate kredita ili drugih dužničkih instrumenata.
Na računu 278 iskazuju se iznosi poreza iz dobitka koji mogu da se povrate u narednim periodima po osnovu odbitnih privremenih razlika, neiskorišćenih poreskih gubitaka i kredita, u skladu s MRS 12 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 279 iskazuju se ostala aktivna vremenska razgraničenja koja nisu iskazana na drugim računima grupe 27.

Član 18.

Na računima grupe 28 - Privremeni (interni) odnosi, iskazuju se potraživanja iz internih odnosa od jedinica društva. Analitiku računa ove grupe (trocifreni računi) društvo razvija prema svojim potrebama. Potraživanja iskazana na računima ove grupe ne iskazuju se u obrascu Bilansa stanja. Na dan bilansa, potraživanja iz internih odnosa moraju biti u bilansnoj ravnoteži sa obavezama iz internih odnosa (računi grupe 48).

Član 19.

Na računima grupe 29 - Gubitak iznad visine kapitala, iskazuje se gubitak koji prelazi visinu kapitala.
Na računu 290 iskazuje se gubitak koji prelazi visinu kapitala - zaduženjem računa 290 a u korist računa grupe 35.

Klasa 3: Kapital

Član 20.

Na računima grupe 30 - Osnovni i ostali kapital, iskazuju se akcijski kapital, ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim i neograničenim doprinosom, udeli društva sa ograničenom odgovornošću, ulozi, državni kapital, društveni kapital i ostali kapital, prema nazivima računa ove grupe. Osnovni i ostali kapital na računima ove grupe iskazuje se u nominalnoj vrednosti. Vrednost akcijskog kapitala predstavlja proizvod broja emitovanih akcija i njihove nominalne vrednosti.
Na računu 300 iskazuju se obične akcije s pravom učešća u upravljanju, pravom na učešće u dobiti i pravom na deo likvidacione mase u skladu sa aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji običnih akcija, kao i prioritetne akcije s pravom prvenstva na isplatu dividende u odnosu na obične akcije, s pravom na raspodelu likvidacione mase i s pravom na naplatu iz stečajne mase u skladu sa aktom o osnivanju, odnosno odlukom o emisiji prioritetnih akcija.
Na računu 301 iskazuju se udeli svakog člana društva sa ograničenom odgovornošću koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.
Na računu 303 iskazuje se kapital javnih preduzeća koje osniva država, odnosno jedinice lokalne samouprave.
Na računu 304 iskazuje se deo osnovnog kapitala društva ili kapital društvenog preduzeća podeljen na obračunske akcije ili udele.
Na računu 306 iskazuju se ulozi svakog člana društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim doprinosom koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.
Na računu 307 iskazuju se ulozi svakog člana društva za uzajamno osiguranje sa neograničenim doprinosom koji čine osnovni kapital u skladu sa aktom o osnivanju.
Na računu 309 iskazuju se ostali oblici osnovnog kapitala koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe 30.

Član 21.

Na računima grupe 31 - Neuplaćeni upisani kapital, iskazuju se iznosi upisanih a neuplaćenih akcija i upisani a neuplaćeni udeli, prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 310 iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih običnih akcija koji se utvrđuje na osnovu odluke skupštine akcionarskog društva o izdavanju akcija.
Na računu 311 iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih prioritetnih akcija koji se utvrđuje na osnovu odluke skupštine akcionarskog društva o izdavanju akcija.
Na računu 312 iskazuje se iznos upisanih a neuplaćenih udela koji se utvrđuje na osnovu ugovora o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću.
Knjiženja na računima grupe 31 vrše se na način opisan za račune grupe 00.

Član 22.

Na računima grupe 32 - Rezerve, iskazuje se emisiona premija (kapitalne rezerve) i rezerve iz dobiti (zakonske, statutarne i druge).
Na računu 320 iskazuje se razlika (pozitivna ili negativna) između postignute prodajne vrednosti akcija i njihove nominalne vrednosti. Na ovom računu iskazuje se i razlika koja može nastati između uplaćenog iznosa i vrednosti upisanih akcija. Negativna emisiona premija, odnosno dugovni saldo na ovom računu se na dan bilansa prenosi na račun 340 ili 350.
Na računu 321 iskazuju se obavezne rezerve koje se formiraju u skladu sa zakonom.
Na računu 322 iskazuju se rezerve koje se formiraju iz dobitka posle odbitka poreza u skladu sa opštim i drugim aktima društva.
Na računu 323 iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa opštim i drugim aktima društva.
Na računu 324 iskazuju se rezerve koje se formiraju u skladu sa opštim i drugim aktima društva radi otkupa sopstvenih akcija u skladu sa zakonom.
Na računu 329 iskazuju se rezerve koje se formiraju iz dobitka u skladu sa opštim i drugim aktima društva, a za koje nije propisan poseban račun u okviru ove grupe računa.

Član 23.

Na računima grupe 33 - Revalorizacione rezerve i nerealizovani rezultati (dobici/gubici) po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju, iskazuju se efekti promena poštene (fer) vrednosti nekretnina, postrojenja, opreme, nematerijalnih ulaganja, učešća u kapitalu u stranoj valuti, hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, u skladu s MRS i MSFI.
Na računu 330 društvo je dužno da obezbedi analitiku revalorizacionih rezervi po konkretnim sredstvima za koja su te rezerve formirane.
Na računu 331 iskazuju se rezerve po osnovu efekata preračuna u drugu funkcionalnu valutu, odnosno valutu prikazivanja koji se uključuju u finansijske izveštaje društva.
Na računu 332 iskazuju se i obelodanjuju pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju koji su posledica tekućih fluktuacija na finansijskom tržištu, u skladu s MSFI 7, MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI.
Na računu 333 iskazuju se i obelodanjuju negativni efekti promene poštene (fer) vrednosti hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata raspoloživih za prodaju koji su posledica tekućih fluktuacija na finansijskom tržištu, u skladu s MSFI 7, MRS 39 i drugim relevantnim MRS i MSFI.

Član 24.

Na računima grupe 34 - Neraspoređeni dobitak, iskazuje se neraspoređeni dobitak ranijih godina i tekuće godine. Na računima ove grupe iskazuje se i dobitak po osnovu efekata promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza.
Na računu 340 iskazuje se kumulirani neraspoređeni dobitak ranijih godina. U korist ili na teret ovog računa knjiži se i efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke materijalno značajne greške, u skladu s MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom, pri čemu se materijalno značajnim iznosima efekta po osnovu promene računovodstvene politike, odnosno greške smatraju iznosi koji su, pojedinačno ili zajedno, veći od 0,85% aktive koju je društvo iskazalo u godini koja prethodi godini u kojoj je izvršena promena računovodstvene politike, odnosno u kojoj je greška ustanovljena. Na teret ovog računa knjiži se iznos raspoređenog dobitka - u korist računa 350, 476 i 477, računa grupe 45, odgovarajućih računa grupe 30, te računa 321, 322, 323, 324 i 329. Na teret računa 340 a u korist računa 474 knjiži se i iznos utvrđene obaveze za porez iz rezultata koji je utvrdilo društvo, ili nadležni poreski organ, u skladu s propisima kojima su uređeni porezi.
Na računu 341 iskazuje se neraspoređeni dobitak tekuće godine - odobrenjem ovog računa na teret računa 723. Pri otvaranju poslovnih knjiga na početku naredne poslovne godine, saldo sa ovog računa prenosi se na račun 340.
Na računu 342 iskazuje se dobitak po osnovu kreiranja odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza u toku godine. Pri zaključivanju ovog računa, saldo na tom računu zatvara se u korist računa 351, do visine iskazanog gubitka, a preostali iznos - u korist računa 341.

Član 25.

Na računima grupe 35 - Gubitak, iskazuje se gubitak ranijih godina i tekuće godine do visine kapitala, prema nazivima računa ove grupe. Na računima ove grupe iskazuje se i gubitak po osnovu efekata promene odloženih poreskih sredstava i odloženih poreskih obaveza.
Na računu 350 iskazuje se gubitak iz ranijih godina prenosom s računa 351. U korist ili na teret ovog računa knjiži se i efekat po osnovu promene računovodstvene politike i ispravke materijalno značajne greške, u skladu s MRS 8 i usvojenom računovodstvenom politikom, pri čemu se materijalno značajnim iznosima efekta po osnovu promene računovodstvene politike, odnosno greške smatraju iznosi koji su, pojedinačno ili zajedno, veći od 0,85% aktive koju je društvo iskazalo u godini koja prethodi godini u kojoj je izvršena promena računovodstvene politike, odnosno u kojoj je greška ustanovljena. Na teret ovog računa a u korist računa 474 knjiži se i iznos naknadno utvrđene obaveze za porez iz rezultata koji je utvrdilo društvo ili nadležni poreski organ, u skladu s poreskim propisima, ako društvo ne raspolaže odgovarajućim iznosom neraspoređenog dobitka.
Na računu 351 iskazuje se gubitak utvrđen na kraju obračunskog perioda - zaduženjem ovog računa u korist računa 723. Gubitak tekuće godine iskazan na ovom računu se, pri prenosu početnog stanja u narednom obračunskom periodu, prenosi na račun 350. Pokriće gubitka vrši se na teret računa 340 i računa grupa 32 i 33, u skladu sa zakonom, opštim ili drugim aktom društva.
Na računu 352 iskazuje se gubitak po osnovu smanjenja odloženih poreskih sredstava iz prethodnih godina i kreiranja odloženih poreskih obaveza u toku godine. Pri zaključivanju ovog računa, njegov saldo se zatvara na teret računa 341, do iznosa dobitka iskazanog na ovom računu, uključujući i prenetu dobit s računa 342, a nedostajući iznos - na teret računa 351.

Klasa 4: Dugoročna rezervisanja i obaveze

Član 26.

Na računima grupe 40 - Dugoročna rezervisanja, iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove i rizike koji se priznaju u skladu s MRS 37 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom društva. Ovom grupom računa obuhvataju se rezervisanja za matematičku rezervu životnih osiguranja, rezerve za izravnanje rizika neživotnih osiguranja i ostala dugoročna rezervisanja.
U korist računa 400 se na kraju obračunskog perioda knjiži obračun matematičke rezerve, i to na teret računa 500 i 501.
Na računu 401 iskazuju se, u skladu sa aktima društva, dugoročna rezervisanja za učešće u rezultatu osiguranika života koji su prihvatili da učestvuju u riziku deponovanja i ulaganja sredstava matematičke rezerve, i to na teret računa 517.
Računom 402 obuhvata se formiranje rezervi za izravnanje rizika - zaduženjem računa 505 u korist računa 402.
Na računu 403 iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove koji će se s velikom izvesnošću javiti u narednim obračunskim periodima po osnovu zadržanih kaucija i depozita za posao izvršen kvalitetno i u roku i sl. a za koje je ostvaren prihod u punom iznosu.
U korist računa 404 iskazuju se dugoročna rezervisanja za troškove po osnovu restrukturiranja, u skladu s MRS 37 i računovodstvenim politikama.
Računom 405 obuhvata se formiranje dugoročnih rezervisanja za bonuse i popuste - zaduženjem računa 509 u korist računa 405.
Na računu 406 iskazuju se dugoročna rezervisanja po osnovu beneficija, kao što su otpremnine pri odlasku u penziju, jubilarne nagrade i druge obaveze prema zaposlenima, koje se isplaćuju u skladu sa stečenim pravima u toku trajanja i nakon prestanka zaposlenja.
Na računu 409 iskazuju se rezervisanja za sudske sporove u toku i ostala rezervisanja, u skladu s MRS 37 i računovodstvenom politikom društva. Sporni troškovi ne iskazuju se ponovo kao rashod, već se knjiženje sprovodi zaduženjem računa rezervisanja a u korist odgovarajućeg računa obaveza (prema vrstama) ili odgovarajućeg računa sredstava (zalihe, novčana sredstva), u zavisnosti od karaktera rezervisanja, vrste nastale obaveze i načina na koji je izmirena.
Neiskorišćeni iznos rezervisanja ukida se u korist odgovarajućih računa grupa 60 i 63.

Član 27.

Računima grupe 41 - Dugoročne obaveze, obuhvataju se dugoročne obaveze prema zavisnim i povezanim pravnim licima, obaveze po hartijama od vrednosti, obaveze po dugoročnim kreditima i ostale dugoročne obaveze. Dugoročne obaveze su obaveze koje dospevaju u roku dužem od godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa i priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS. Obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama, na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.
Računom 410 obuhvataju se dugoročne obaveze koje se prema ugovoru mogu konvertovati u odgovarajući oblik kapitala, u skladu sa zakonom.
Računom 411 obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih lica (matičnih i zavisnih) koja su u grupi za konsolidovanje, u skladu s MRS 27.
Na računu 412 iskazuju se obaveze po osnovu dugoročnih kredita primljenih od ostalih povezanih pravnih lica.
Na računu 413 iskazuju se obaveze po izdatim hartijama od vrednosti s rokom dospeća preko godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana bilansa.
Računom 414 obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih lica u zemlji, osim od zavisnih i povezanih pravnih lica.
Računom 415 obuhvataju se obaveze po osnovu primljenih dugoročnih kredita od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, osim od zavisnih i povezanih pravnih lica.
Računom 419 obuhvataju se ostale dugoročne obaveze koje nisu obuhvaćene ostalim računima u okviru grupe 41. Na ovom se računu kod primaoca lizinga iskazuju obaveze po osnovu opreme uzete u finansijski lizing.

Član 28.

Na računima grupe 42 - Kratkoročne finansijske obaveze, iskazuju se obaveze po kreditima, hartijama od vrednosti, ostale obaveze iz poslovanja i ostale kratkoročne obaveze koje dospevaju u roku do godinu dana od dana činidbe, odnosno od dana godišnjeg bilansa. Kratkoročne finansijske obaveze priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relavantnim MRS. Kratkoročne finansijske obaveze po osnovu hartija od vrednosti ispravljaju se indirektno u poslovnim knjigama - na posebnom analitičkom računu po osnovu kamata koje se odnose na budući period.
Na računu 420 iskazuju se obaveze po kratkoročnim kreditima primljenim od matičnih i zavisnih pravnih lica koja su u grupi za konsolidovanje, u skladu s MRS 27.
Na računu 421 iskazuju se obaveze po osnovu kratkoročnih kredita primljenih od ostalih povezanih pravnih lica.
Računom 422 obuhvataju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima s rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u zemlji.
Na računu 423 iskazuju se obaveze po kratkoročnim finansijskim, robnim i ostalim kreditima s rokom dospeća do godinu dana, koji su primljeni od pravnih i fizičkih lica u inostranstvu, u skladu s propisima o deviznom i spoljnotrgovinskom poslovanju.
Na računu 424 iskazuju se obaveze po anuitetima, odnosno po otplatama dugoročnih kredita koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana godišnjeg bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose obaveze za otplate dugoročnog kredita koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 425 iskazuju se obaveze po otplatama koje dospevaju za plaćanje u roku do godinu dana od dana bilansa. Na dan bilansa, na ovaj se račun prenose obaveze za otplate dugoročnih obaveza koje dospevaju u roku do godinu dana od dana bilansa.
Na računu 426 iskazuju se obaveze po emitovanim kratkoročnim hartijama od vrednosti u skladu s računovodstvenom politikom.
Na računu 427 iskazuju se obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja, u skladu s MSFI 5, koje se izmiruju ili gase pri otuđenju tih sredstava.
Na računu 429 iskazuju se ostale kratkoročne finansijske obaveze koje nisu obuhvaćene drugim računima grupe 42.

Član 29.

Na računima grupe 43 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa, iskazuju se obaveze za likvidirane štete i obaveze prema saosiguravaču i reosiguravaču po osnovu udela u štetama.
Na potražnoj strani računa ove grupe knjiže se likvidirani odštetni zahtevi, neposredno posle izvršene likvidacije, na osnovu odgovarajućeg knjigovodstvenog dokumenta, a na teret odgovarajućih računa grupa 51 i 52. Na dugovnoj strani računa ove grupe knjiže se obaveze isplaćene po osnovu odštetnih zahteva, odnosno udela u štetama, na osnovu izvoda banke o izvršenoj isplati, odnosno druge odgovarajuće dokumentacije.
Društvo je dužno da, pored osnovnih i odgovarajućih analitičkih računa ove grupe (430, 431, 432, 433, 434 i 435), vodi i evidenciju šteta, koja sadrži: broj štete, broj polise, period trajanja osiguranja, datum nastanka štete, datum prijave štete, vrstu osiguranja, datum podnošenja zahteva za nadoknadu štete, datum kompletiranja zahteva za nadoknadu štete, iznos štete, uzrok nastanka štete, vrstu štete, korisnika osiguranja, datum likvidacije štete, datum isplate štete i status štete.

Član 30.

Računima grupe 44 - Obaveze za premiju i specifične obaveze, obuhvataju se obaveze prema saosiguravaču i reosiguravaču za premiju, obaveze po regresnim zahtevima i uslužnim štetama i obaveze za proviziju.
Na računima 440, 441, 442 i 443 (obaveze za premije reosiguranja i saosiguranja u zemlji i inostranstvu) iskazuju se iznosi obaveza za premije saosiguranja i reosiguranja, uz zaduženje računa 512 i 523 (rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija).
Na računu 444 iskazuju se obaveze po regresnim zahtevima i obaveze prema drugim društvima po osnovu uslužno likvidiranih i isplaćenih šteta, uz zaduženje odgovarajućih računa grupa 51 i 52 (naknade šteta, ugovorenih iznosa i premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih i neživotnih osiguranja i ostale naknade neživotnih osiguranja). Na ovom se računu, a u korist računa 430, iskazuju obaveze (štete) utvrđene u skladu sa aktima društva za čiji je račun šteta isplaćena.
Na računu 445, na teret računa 514 i 525 (provizije iz poslova osiguranja, reosiguranja i retrocesija) i odgovarajućih računa grupe 54, iskazuju se ugovorene obaveze za provizije iz poslova osiguranja, reosiguranja i retrocesija.
Na računu 446, na teret računa 514 i 525 (provizije iz poslova reosiguranja i retrocesija), iskazuju se ugovorene obaveze za provizije iz poslova retrocesija.
Na računu 449 iskazuju se ostale kratkoročne obaveze za koje u grupi 44 nije predviđen poseban račun.

Član 31.

Na računima grupe 45 - Obaveze po osnovu zarada i naknada zarada, iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarada, neto naknade zarada koje se refundiraju, kao i porezi i doprinosi po navedenim osnovama na teret zaposlenog i na teret poslodavca. Na računima ove grupe otvara se analitika prema vrstama poreza i doprinosa.
Na računu 450 iskazuju se obaveze za neto zarade i neto naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju - zaduženjem računa 550 za deo zarade na teret troškova i računa 340 za deo zarade iz rezultata.
Na računu 451 iskazuju se obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog, prema nazivu ovog računa - zaduženjem računa 550.
Na računu 452 iskazuju se obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog, prema nazivu ovog računa - zaduženjem računa 550.
Na računu 453 iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca, prema nazivu ovog računa - zaduženjem računa 551.
Na računu 454 iskazuju se obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju, prema nazivu ovog računa - zaduženjem računa 228.
Na računu 455 iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju, prema nazivu ovog računa - zaduženjem računa 228.
Na računu 456 iskazuju se obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju, prema nazivu ovog računa - zaduženjem računa 228.

Član 32.

Na računima grupe 46 - Druge obaveze iz poslovanja, iskazuju se obaveze za primljene avanse, depozite i kaucije, obaveze prema dobavljačima, obaveze po izdatim čekovima, obaveze po menicama, ostale obaveze iz poslovanja, obaveze za kamate i troškove finansiranja, obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora, obaveze prema fizičkim licima za naknade prema ugovorima, obaveze za neto prihod preduzetnika koji akontaciju podiže u toku godine i ostale obaveze. Druge obaveze iz poslovanja priznaju se i vrednuju u skladu s MRS 39 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 460 iskazuju se unapred naplaćeni iznosi i novčana obezbeđenja za obrtna sredstva.
Na računu 461 iskazuju se obaveze po osnovu primanja članova upravnog i nadzornog odbora društva, u skladu sa aktima društva, zaduženjem računa 556 ili 340.
Na računu 462 iskazuju se obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima u neto iznosu - zaduženjem odgovarajućeg računa iz grupe 55.
Na računu 463 iskazuju se obaveze po izdatim menicama, obaveze za izdate čekove i obaveze po izdatim drugim hartijama od vrednosti koje su predate poveriocima za izmirenje obaveza. U okviru ovog računa se, na posebnom analitičkom računu, evidentira kamata budućeg perioda koja je sadržana u meničnoj vrednosti.
Na računu 464 iskazuju se fakturisane i nefakturisane obaveze prema dobavljačima koje su u grupi za konsolidovanje, u skladu s MRS 27, obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima, kao i obaveze prema dobavljačima u zemlji i inostranstvu.
Na računu 465 iskazuju se obaveze za naknade prema odluci o jedinstvenoj tarifi po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge - zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 54.
Na računu 466 iskazuju se obaveze po osnovu rashoda kamata i ostalih finansijskih rashoda.
Na računu 467 iskazuju se obaveze prema ovlašćenom revizoru i ovlašćenom aktuaru - zaduženjem odgovarajućeg računa iz grupe 54 ili 55.
Na računu 468 iskazuju se obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima obračunate u skladu s propisima i aktima komora i udruženja - zaduženjem odgovarajućeg računa grupe 54.
Na računu 469 iskazuju se ostale obaveze iz poslovanja koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru grupe 46, kao što su obaveze za doprinos Garantnom fondu, obaveze za vatrogasni doprinos i sl.

Član 33.

Na računima grupe 47 - Obaveze za poreze i doprinose i druge kratkoročne obaveze, iskazuju se obaveze za poreze i doprinose, kao i druge kratkoročne obaveze.
Na računu 470 iskazuju se porezi, carine i druge dažbine koji čine zavisne troškove nabavke zaliha i osnovnih sredstava, odnosno koji se nadoknađuju neposredno na teret troškova.
Na računu 471 iskazuju se obaveze nastale po osnovu obračunatog poreza na dodatu vrednost, prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 472 iskazuju se obaveze nastale po osnovu poreza na poslove osiguranja, saosiguranja i reosiguranja.
Na računu 473 iskazuju se obaveze za doprinose za vlasnika društva koji doprinose plaća po rešenju nadležnog organa - zaduženjem računa 555.
Na računu 474 iskazuje se obračunati porez na dobitak po godišnjem računu - zaduženjem računa 721, odnosno 340.
Na računu 475 iskazuju se obračunati doprinosi po osnovu raspodele dobitka - zaduženjem računa 721.
Na računu 476 iskazuju se obaveze za dividende u skladu sa aktima društva - zaduženjem računa 340.
Na računu 477 iskazuju se obaveze za učešće u rezultatu u skladu sa aktima društva - zaduženjem računa 340.
Na računu 478 iskazuju se neto obaveze prema zaposlenima po raznim osnovama, kao što su otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, dnevnice i naknade troškova na službenom putu, naknade troškova prevoza na radno mesto i s radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu i ostale naknade troškova zaposlenima.
Na računu 479 iskazuju se obaveze, prema nazivima računa, kao što su ostale kratkoročne obaveze iz poslovanja koje nisu iskazane na drugim računima grupe 47.

Član 34.

Na računima grupe 48 - Privremeni (interni) odnosi, iskazuju se obaveze iz internih odnosa od jedinice društva. Analitiku računa ove grupe (trocifreni i višecifreni analitički računi) društvo razvija prema svojim potrebama. Obaveze iskazane na računima ove grupe su privremene i ne iskazuju se u obrascu Bilans stanja. Na dan bilansa, obaveze iz internih odnosa moraju biti u bilansnoj ravnoteži s potraživanjima iz internih odnosa (računi grupe 28).

Član 35.

Računima grupe 49 - Pasivna vremenska razgraničenja, obuhvataju se unapred naplaćeni ili obračunati prihodi koji se odnose na budući period (prenosne premije i sl.), kratkoročna rezervisanja (rezervisane štete), obračunati troškovi koji nisu fakturisani i ostala razgraničenja za kojima se ukaže potreba.
Na računu 490 iskazuje se deo premije životnih osiguranja u obračunskom periodu za koji se utvrđuje finansijski rezultat a koji pripada narednom obračunskom periodu. U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između obračunate premije na dan obračuna i početnog stanja na ovom računu, uz smanjenje prihoda od premije životnih osiguranja na računu 600 (po grupama, vrstama i poslovima osiguranja). Na teret računa 490 knjiži se negativna razlika između obračunate prenosne premije na dan obračuna i početnog stanja na ovom računu u korist prihoda (račun 600).
Na računu 491 iskazuje se deo premije neživotnih osiguranja u obračunskom periodu za koji se utvrđuje finansijski rezultat a koji pripada narednom obračunskom periodu. U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između obračunate premije na dan obračuna i početnog stanja na ovom računu, uz smanjenje prihoda od premije neživotnih osiguranja na računima grupe 61 (po grupama, vrstama i poslovima osiguranja). Na teret računa 491 knjiži se negativna razlika između obračunate prenosne premije na dan obračuna i početnog stanja na ovom računu u korist prihoda (računi grupe 61).
Računom 492 obuhvata se prenosna premija aktivnog saosiguranja i reosiguranja. Za iznos prenosne premije aktivnog saosiguranja i reosiguranja smanjuju se, odnosno povećavaju prihodi (račun 602 za životna, a računi 613, 614, 615 i 619 za neživotna osiguranja).
Na računu 493 iskazuju se rezervisanja za nastale prijavljene i neprijavljene štete životnih osiguranja koje do dana obračuna nisu rešene (likvidirane). U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan obračuna i početnog stanja tog računa, na teret računa 515 i 516. Ako je razlika između stanja na dan obračuna i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuje se račun 493 u korist računa 604.
Na računu 494 iskazuju se nastale prijavljene i neprijavljene štete neživotnih osiguranja koje do dana obračuna nisu rešene (likvidirane). U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan obračuna i početnog stanja tog računa, na teret računa 526. Ako je razlika između stanja na dan obračuna i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuje se račun 494 u korist računa 630.
Na računu 495 iskazuju se nastale prijavljene i neprijavljene štete koje, u skladu sa ugovorima o saosiguranju i reosiguranju, do dana obračuna nisu rešene (likvidirane). Obračun udela u rezervisanim štetama osiguravača sastavlja se na osnovu ugovora o saosiguranju, odnosno reosiguranju. U korist ovog računa knjiži se pozitivna razlika između stanja ovih šteta na dan obračuna i početnog stanja tog računa, na teret računa 513. Ako je razlika između stanja na dan obračuna i početnog stanja negativna, za iznos negativne razlike zadužuje se račun 495 u korist računa 632.
Na računu 496 iskazuje se obračunati doprinos za preventivu i njegovo trošenje, odnosno korišćenje u skladu sa aktima poslovne politike društva. Za obračunati doprinos za preventivu zadužuje se račun 502, a odobrava račun 496. Na teret računa 496 knjiže se iskorišćena sredstva preventive za sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje rizika koji ugrožavaju osiguranu imovinu i lica.
Na računu 497 iskazuju se iznosi poreza na dobitak koji se plaćaju u narednim periodima po osnovu oporezivih privremenih razlika, u skladu s MRS 12.
Na računu 498 iskazuju se naplaćeni ili obračunati prihodi u tekućem periodu koji se odnose na naredni obračunski period. Na ovom računu iskazuju se i razgraničeni prihodi po osnovu potraživanja na ime prihoda od naplate transakcionih troškova koji su nastali po osnovu deponovanja i ulaganja, zatim kupljenih hartija od vrednosti i drugih plasmana, koji se, u skladu s MRS 39, vode po amortizovanoj vrednosti primenom efektivne kamatne stope. Prihodi od naplate transakcionih troškova prenose se u prihode u periodu naplate deponovanja i ulaganja po osnovu kojih su nastali.
Na računu 499 iskazuju se pasivna vremenska razgraničenja, prema nazivima računa. Na posebnom analitičkom računu - Odloženi prihodi i primljene donacije, u okviru ovog osnovnog računa, iskazuju se primljene donacije i državna davanja, u skladu s MRS 20 i ostalim relevantnim MRS. Na posebnom analitičkom računu - Unapred obračunati troškovi, u okviru ovog osnovnog računa, iskazuju se obračunati troškovi koji terete tekući obračunski period a nisu fakturisani, kao što su obračunati troškovi zakupnine, grejanja, obračunate kamate i ostali troškovi koji nisu fakturisani u periodu na koji se odnose. Na posebnom analitičkom računu - Ostala pasivna vremenska razgraničenja, u okviru ovog osnovnog računa, iskazuju se ostala pasivna vremenska razgraničenja koja nisu iskazana na posebnim računima u okviru grupe 49.

Klasa 5: Rashodi

Član 36.

Na računima grupe 50 - Rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose, iskazuju se obračunata matematička rezerva životnih osiguranja, rashodi rezervisanja za izravnanje rizika, doprinos za preventivu, vatrogasni doprinos, doprinos Garantnom fondu i ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose.
Na računu 500 iskazuje se prirast matematičke rezerve životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, u korist računa 400. Ako je došlo do smanjenja matematičke rezerve životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja - za iznos smanjenja zadužuje se račun 400 a odobrava račun 604.
Na računu 501 iskazuje se prirast matematičke rezerve dobrovoljnog penzijskog osiguranja, u korist računa 400. Ako je došlo do smanjenja matematičke rezerve dobrovoljnog penzijskog osiguranja - za iznos smanjenja zadužuje se račun 400 a odobrava račun 604.
Na računu 502 iskazuje se doprinos za preventivu, na način opisan za račun 496.
Na računu 503 iskazuje se doprinos za zaštitu od požara, obračunat u skladu sa zakonom kojim je uređena zaštita od požara i odgovarajućim aktom društva, u korist odgovarajućeg analitičkog računa (obaveze za vatrogasni doprinos) u okviru osnovnog računa 469.
Na računu 504 iskazuje se doprinos Garantnom fondu, u korist odgovarajućeg analitičkog računa (obaveze za doprinos Garantnom fondu) u okviru osnovnog računa 469.
Na računu 505 iskazuje se dugoročno rezervisanje za izravnanje rizika, u korist računa 402.
Na računu 509 iskazuju se, prema nazivu računa, ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose, u korist računa 409.

Član 37.

Na računima grupe 51 - Naknade šteta, ugovorenih iznosa i premija saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja, iskazuju se naknade šteta i ugovorenih iznosa po osnovu životnih osiguranja, udeli u štetama iz saosiguranja i reosiguranja, premije saosiguranja i reosiguranja i provizije iz poslova reosiguranja, rezervisanja za štete i druga rezervisanja životnih osiguranja.
Na računu 510 iskazuju se naknade šteta i ugovorenih iznosa životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, koje se isplaćuju osiguranicima, odnosno korisnicima osiguranja u korist računa obaveza (430 i 431). Knjiženja na teret ovog računa vrše se neposredno posle izvršene likvidacije odštetnog zahteva, bez obzira na to kada će obaveza po tom osnovu biti isplaćena.
Na računu 511 iskazuju se naknade šteta i ugovorenih iznosa dobrovoljnog penzijskog osiguranja koje se isplaćuju osiguranicima, odnosno korisnicima osiguranja u korist odgovarajućih računa obaveza (430 i 431). Knjiženja na teret ovog računa vrše se neposredno posle izvršene likvidacije odštetnog zahteva, odnosno zahteva za isplatu ugovorenog iznosa ili druge odgovarajuće knjigovodstvene isprave, bez obzira na to kada će obaveza po tom osnovu biti isplaćena.
Na računu 512 iskazuju se rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja u zemlji i inostranstvu, u korist računa obaveza (440, 441, 442 i 443).
Na računu 513 iskazuju se udeli u štetama iz saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja, u korist računa obaveza (432, 433, 434 i 435).
Na računu 514 iskazuju se rashodi na ime provizije iz aktivnih poslova reosiguranja i retrocesija, u korist računa obaveza (445 i 446).
Na računu 515 iskazuju se rezervisanja za iznos naknada šteta i ugovorenih iznosa životnih osiguranja, kao i troškovi izviđaja, procene, likvidacije i isplate do dana isplate naknade štete i ugovorenih iznosa, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 493).
Na računu 516 iskazuju se rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja u skladu sa ugovorima o saosiguranju, reosiguranju i retrocesiji, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 495).
Na računu 517 iskazuju se ostala rezervisanja po osnovu životnih osiguranja za koja nije otvoren poseban račun u okviru računa grupe 51, u korist odgovarajućeg računa pasivnih vremenskih razgraničenja.
Na računu 518 iskazuju se rashodi za bonuse zavisno od odnosa premija i šteta i rashodi za popuste životnih osiguranja nezavisno od odnosa premija i šteta, u korist računa 200.

Član 38.

Na računima grupe 52 - Naknade šteta i ostale naknade neživotnih osiguranja, iskazuju se iznosi naknade šteta i osiguranih suma neživotnih osiguranja, udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja, premije saosiguranja i reosiguranja, rezervisane štete, druga rezervisanja i provizije iz reosiguranja neživotnih osiguranja.
Na računu 520 iskazuju se naknade šteta, osiguranih iznosa i drugih ugovorenih iznosa koje se isplaćuju osiguranicima, odnosno korisnicima osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, u korist računa obaveza (430 i 431). Knjiženja na ovom računu sprovode se neposredno posle izvršene likvidacije odštetnog zahteva, bez obzira na to kada će uslediti isplata naknade štete, osigurane sume, odnosno drugog ugovorenog iznosa.
Na računu 521 iskazuju se naknade šteta po osnovu osiguranja motornih vozila (kasko), šinskih vozila (kasko), vazduhoplova (kasko) i plovnih objekata (kasko) i po osnovu obaveznih osiguranja od odgovornosti u saobraćaju, u korist računa obaveza (430 i 431).
Na računu 522 iskazuju se naknade šteta po osnovu ostalih osiguranja imovine, ostalih osiguranja od odgovornosti i drugih vrsta neživotnih osiguranja, u korist računa obaveza (430 i 431).
Na računu 523 iskazuju se rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja obračunati u skladu sa ugovorima o saosiguranju, reosiguranju, odnosno retrocesiji, u korist računa obaveza (od 440 do 443).
Na računu 524 iskazuju se udeli u štetama po osnovu saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja, u korist računa obaveza (od 432 do 435).
Na računu 525 iskazuje se obračunata provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorom o reosiguranju, odnosno retrocesiji u korist računa 445.
Na računu 526 iskazuju se rezervisanja za iznos naknada šteta, osiguranih iznosa i drugih ugovorenih iznosa neživotnih osiguranja, kao i troškovi izviđaja, procene, likvidacije i isplate do dana isplate naknade štete, osiguranih iznosa i drugih ugovorenih iznosa, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 494).
Na računu 527 iskazuju se rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorima o saosiguranju, reosiguranju i retrocesiji, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 495).
Na računu 528 iskazuju se rashodi za bonuse zavisno od odnosa premija i šteta i rashodi za popuste neživotnih osiguranja nezavisno od odnosa premija i šteta, u korist računa 201.
Na računu 529 iskazuju se ostala rezervisanja neživotnih osiguranja za koja nije otvoren poseban račun u grupi 52, u korist pasivnih vremenskih razgraničenja (račun 499).

Član 39.

Na računima grupe 53 - Troškovi amortizacije i rezervisanja, iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i nekretnina, postrojenja i opreme i troškovi rezervisanja, u skladu s računovodstvenom politikom društva.
Na računu 530 iskazuju se troškovi amortizacije nematerijalnih ulaganja i nekretnina, postrojenja i opreme, obračunati prema računovodstvenoj politici društva, u korist odgovarajućih analitičkih računa ispravke vrednosti nematerijalnih ulaganja i osnovnih sredstava u okviru računa grupa 01 i 02. Obračun amortizacije vrši se u skladu s MRS 16, MRS 38 i drugim relevantnim MRS.
Na računima 533, 534, 535 i 539 (troškovi rezervisanja), a prema nazivima računa, iskazuju se troškovi rezervisanja za zadržane kaucije i depozite, za restrukturiranje društva, za isplatu naknada i drugih beneficija zaposlenima i za ostala dugoročna rezervisanja u korist računa 403, 404, 406 i 409.

Član 40.

Na računima grupe 54 - Troškovi materijala, energije, usluga i nematerijalni troškovi, iskazuju se troškovi prema nazivima računa ove grupe, kao i naknade troškova i troškovi poreza i doprinosa. Na teret računa ove grupe knjiže se i rashodi nastali u vezi sa izviđajem i procenom štete, odnosno utvrđivanjem osnova i visine naknade štete, odnosno ugovorenog iznosa, kao i troškovi ostvarivanja regresnih zahteva, sudski troškovi i takse u sporovima iz osnova osiguranja, zatim troškovi veštačenja i drugi troškovi u vezi s likvidiranjem šteta.
Računom 540 obuhvataju se troškovi materijala, rezervnih delova i sitnog inventara, kao i troškovi nabavke ostataka oštećenih osiguranih stvari - zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućeg računa grupa 10 i 13, računa dobavljača ili drugog odgovarajućeg računa. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuje se nabavna vrednost ostataka osiguranih oštećenih stvari.
Računom 541 obuhvataju se troškovi, prema nazivu računa, u korist obaveza prema dobavljačima (račun 464) ili odgovarajućih računa grupe 24. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi goriva i energije ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se navedeni troškovi.
Na računu 542 iskazuju se proizvodne usluge, transportne usluge, usluge održavanja, zakupnine, troškovi sajmova, troškovi istraživanja i troškovi ostalih usluga.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi proizvodnih usluga, iskazuju se proizvodne usluge. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi proizvodnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se proizvodne usluge ostataka osiguranih oštećenih stvari.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi transportnih usluga, iskazuju se transportne usluge drugih pravnih lica i preduzetnika. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi transportnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se transportne usluge ostataka osiguranih oštećenih stvari drugih pravnih lica i preduzetnika.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi usluga održavanja, iskazuju se troškovi održavanja nekretnina, postrojenja i opreme. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi usluga održavanja ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se troškovi održavanja ostataka osiguranih oštećenih stvari.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi zakupnina, iskazuju se zakupnine nekretnina, postrojenja i opreme. Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi zakupnina, koji se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se zakupnine nekretnina, postrojenja i opreme koje se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi sajmova, iskazuju se troškovi koji nastaju u vezi sa izlaganjem na sajmovima i drugim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi istraživanja, iskazuju se troškovi istraživanja. Na istom ili odvojenom računu u okviru ovog računa iskazuju se i troškovi razvoja koji se ne kapitalizuju, odnosno troškovi razvoja koji ne ispunjavaju uslove da se kapitalizuju, u skladu s MRS 38.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi provizije posrednika, iskazuju se troškovi provizije posrednika - pravnih lica za usluge posredovanja.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi provizije zastupnika, iskazuju se troškovi provizije zastupnika - pravnih lica za usluge zastupanja.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi provizije zastupnika-preduzetnika, iskazuju se troškovi provizije zastupnika-preduzetnika za usluge zastupanja.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi ostalih usluga, iskazuju se ostale proizvodne usluge, usluge zaštite na radu i ostale usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.
Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi ostalih proizvodnih usluga, iskazuju se ostale proizvodne usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542. Na odvojenom računu u okviru ovog pojedinačnog računa - Troškovi ostalih proizvodnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se ostale proizvodne usluge, koje se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari a nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.
Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi usluga zaštite na radu, iskazuju se troškovi usluga zaštite na radu. Na odvojenom računu u okviru ovog pojedinačnog računa - Troškovi usluga zaštite na radu ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se troškovi usluga zaštite na radu koji se odnose na ostatke oštećenih osiguranih stvari.
Na pojedinačnom računu u okviru ovog posebnog računa - Troškovi ostalih usluga, iskazuju se ostale usluge koje nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542. Na odvojenom računu u okviru ovog pojedinačnog računa - Troškovi ostalih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se ostale usluge koje se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari a nisu iskazane na posebnim računima u okviru računa 542.
Na računu 543 iskazuju se usluge po osnovu izvršene reklame i propagande, kao i troškovi reklamnog i propagandnog materijala.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi reklame i propagande ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se usluge po osnovu urađene reklame i propagande, kao i troškovi reklamnog i propagandnog materijala koji se odnose na ostatke osiguranih oštećenih stvari.
Na računu 544 iskazuju se izdaci za reprezentaciju. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi reprezentacije ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se izdaci za reprezentaciju koji se odnose na ostatke navedenih stvari.
Računom 545 obuhvataju se troškovi premija osiguranja.
Na računu 546 iskazuju se porezi i doprinosi prema nazivu računa, odnosno iskazuju se troškovi poreza koji se naknađuju na teret troškova u korist računa 470 i doprinosi koji terete troškove u korist računa 473.
Računom 547 obuhvataju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene bankarske usluge. Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi platnog prometa ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se usluge platnog prometa i druge bankarske usluge koje se plaćaju za obavljeni platni promet i izvršene bankarske usluge a odnose se na ostatak osiguranih oštećenih stvari.
Na računu 548 iskazuju se neproizvodne usluge, kao što su zdravstvene i advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge, u korist odgovarajućih posebnih, pojedinačnih ili odvojenih računa obaveza iz poslovanja u okviru osnovnog računa 469.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi neproizvodnih usluga ostataka osiguranih oštećenih stvari, iskazuju se neproizvodne usluge kao što su zdravstvene i advokatske usluge, usluge čišćenja i druge neproizvodne usluge ostataka osiguranih oštećenih stvari.
Na računu 549 iskazuju se ostali nematerijalni troškovi poslovanja koji nisu iskazani na posebnim računima u okviru grupe 54.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Troškovi članarina i doprinosa komorama i udruženjima, iskazuju se članarine komorama, poslovnim i drugim udruženjima, u korist računa 468.
Na posebnom računu u okviru ovog osnovnog računa - Ostali nematerijalni troškovi, iskazuju se ostali troškovi za koje nije propisan poseban račun.

Član 41.

Na računima grupe 55 - Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi, knjiže se troškovi po osnovu obračunatih zarada, naknada zarada i drugih primanja zaposlenih, kao i troškovi po osnovu obračunatih naknada po ugovorima s fizičkim licima.
Na računu 550 iskazuju se troškovi obračunatih zarada i naknada zarada koji se ne refundiraju (za godišnji odmor, za rad u dane državnih praznika, bolovanja na teret poslodavca, zbog prekida rada bez krivice zaposlenog i sl.), u korist računa od 450 do 452.
Na računu 551 iskazuju se troškovi poreza i doprinosa koji su pri obračunu zarada i naknada zarada iskazani na računu 550 i koji padaju na teret poslodavca, u korist računa 453.
Na računu 552 iskazuju se ukupni troškovi naknada po ugovoru o delu, u korist računa 462 i 479.
Na računu 553 iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu autorskih ugovora, u korist računa 462 i 479.
Na računu 554 iskazuju se ukupni troškovi naknada po osnovu privremenih i povremenih poslova, u korist računa 462 i 479.
Na računu 555 iskazuju se ukupni troškovi naknada fizičkim licima po nepomenutim ugovorima, u korist računa 462 i 479.
Na računu 556 iskazuju se ukupni troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora, u korist računa 461 i 479.
Na računu 559 iskazuju se ukupni troškovi ostalih ličnih rashoda i naknada kao što su otpremnina za odlazak u penziju, jubilarne nagrade, naknade troškova smeštaja i ishrane na službenom putu, naknade troškova prevoza na službenom putu, naknade troškova prevoza do radnog mesta i od radnog mesta, naknade za smeštaj i ishranu na terenu, kao i ostale naknade troškova zaposlenima, poslodavcima i drugim fizičkim licima.

Član 42.

Na računima grupe 56 - Finansijski rashodi, iskazuju se rashodi po osnovu kamata, kursnih razlika, negativni efekti po osnovu valutne klauzule i ostali finansijski rashodi.
Na računu 560 iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa pravnih lica koja su u grupi za konsolidovanje, u skladu s MRS 27.
Na računu 561 iskazuju se rashodi po osnovu kamata i kursnih razlika i ostali finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima, u korist računa 466.
Na računu 562 iskazuju se rashodi kamata po kreditima, po obavezama iz dužničko poverilačkih odnosa, zatezne i druge kamate, osim kamata po osnovu obaveza prema zavisnim i povezanim pravnim licima. Na ovom se računu kod primaoca lizinga iskazuju rashodi kamata po finansijskom lizingu.
Na računu 563 iskazuju se negativne kursne razlike nastale u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema zavisnim i povezanim pravnim licima.
Na računu 564 iskazuju se negativni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, deponovanja, ulaganja i obaveza valutnom klauzulom.
Na računu 565 iskazuju se rashodi od učešća u gubitku pridruženih pravnih lica i zajedničkih ulaganja koji se obračunavaju korišćenjem metoda udela.
Na računu 569 izkazuju se finansijski rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 56.

Član 43.

Na računima grupe 57 - Ostali rashodi, iskazuju se gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nekretnina, postrojenja, opreme i nematerijalnih ulaganja, gubici po osnovu rashodovanja i prodaje bioloških sredstava, gubici po osnovu prodaje hartija od vrednosti i učešća u kapitalu pravnih lica, gubici od prodaje materijala, gubici od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari, manjkovi, rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja i ostali nepomenuti rashodi.
Na računu 570 iskazuju se neotpisana vrednost i dodatni troškovi rashodovanih i otpisanih nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme koji nisu pokriveni prihodom od prodaje - zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrednosti u okviru grupa 01 i 02, računa potraživanja za izvršenu prodaju i računa 330 (ako su revalorizacione rezerve prethodno formirane za konkretno sredstvo) a u korist odgovarajućeg računa na kome se vode nematerijalna ulaganja, nekretnine, postrojenja i oprema.
Na računu 571 iskazuje se neotpisana vrednost i dodatni troškovi otpisanih bioloških sredstava koji nisu pokriveni prihodom od prodaje - zaduženjem ovog računa, računa ispravke vrednosti u okviru grupe 02 i računa potraživanja za izvršenu prodaju a u korist odgovarajućeg računa na kome se vode biološka sredstva.
Na računu 572 iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 573 iskazuje se manje ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 574 izkazuje se iznos za materijal koji nedostaje za ostatke osiguranih oštećenih stvari, postrojenja i opremu, utvrđen na osnovu redovnog ili vanrednog popisa imovine ili u toku poslovanja društva.
Na računu 575 iskazuje se negativan efekat ugovorene revalorizacije ili ostalih oblika ugovorene zaštite, osim efekata po osnovu valutne klauzule.
Na računu 576 iskazuju se rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja čija je nenaplativost dokumentovana.
Na računu 577 iskazuju se rashodi po osnovu kala, rastura, kvara, loma i sl. zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari.
Na računu 579 iskazuju se ostali nepomenuti rashodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 57. Na ovom računu iskazuju se i troškovi za plaćene kazne, penale i naknade šteta, odnosno iskazuje se iznos po osnovu plaćenih kazni za privredne prestupe i prekršaje izrečene društvu, ugovoreni penali i naknade šteta drugim pravnim i fizičkim licima ako te štete nisu pokrivene osiguranjem.

Član 44.

Na računima grupe 58 - Rashodi po osnovu obezvređenja imovine, iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme i bioloških sredstava, dugoročnih i kratkoročnih finansijskih plasmana (deponovanja i ulaganja), zaliha, hartija od vrednosti i potraživanja, u skladu s MRS 36 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom, prema nazivima računa ove grupe. Na računima ove grupe iskazuje se i negativan efekat promene poštene (fer) vrednosti sredstava, u skladu s MRS 16, MRS 38 i ostalim relevantnim MRS.
Na računu 580 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nematerijalnih ulaganja.
Na računu 581 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja nekretnina, postrojenja i opreme.
Na računu 582 iskazuju se rashodi po osnovu obezvređenja bioloških sredstava, odnosno negativni efekti vrednosnih usklađivanja tih sredstava.
Na računu 583 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja dugoročnih finansijskih plasmana i drugih hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju.
Na računu 584 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari.
Na računu 585 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja stalnih sredstva namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja.
Na računu 586 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana.
Na računu 589 iskazuju se negativni efekti vrednosnih usklađivanja ostale imovine.

Član 45.

Na računima grupe 59 - Gubitak poslovanja koje se obustavlja i prenos rashoda, iskazuje se gubitak poslovanja koje se obustavlja, naknadno utvrđeni materijalno neznačajni rashodi i ispravke materijalno neznačajnih grešaka iz ranijih godina, kao i prenos rashoda.
Na računu 590 iskazuju se gubici organizacionih delova društva za koje je doneta odluka o obustavljanju njihovog poslovanja, u skladu s MSFI 5.
Na računu 591 iskazuju se naknadno utvrđeni materijalno neznačajni rashodi iz ranijih godina, kao i efekti promene računovodstvene politike i ispravke grešaka iz ranijih godina koje nisu materijalno značajne.
Na računu 599 iskazuje se prenos rashoda odobrenjem ovog računa na teret odgovarajućih računa grupe 71. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim zaduženjem u korist računa grupa od 50 do 59.

Klasa 6: Prihodi

Član 46.

U korist računa grupe 60 - Prihodi od premija osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja, iskazuju se prihodi od premija osiguranja, prihodi od premija iz aktivnih poslova saosiguranja, reosiguranja i retrocesija i prihodi po osnovu udela reosiguravača i retrocesionara u naknadama šteta. Prihodi se iskazuju po poslovima i vrstama osiguranja, u skladu sa ovim pravilnikom. Prihodi na računima ove grupe se na dan obračuna koriguju za deo nezarađene premije koji se odnosi na trajanje osiguranja u narednom obračunskom periodu (prenosna premija), na način propisan Zakonom o osiguranju, propisima donetim na osnovu tog zakona i odgovarajućim aktima poslovne politike društva, a u korist ili na teret računa 490, 491 i 492 (prenosna premija osiguranja, reosiguranja, odnosno retrocesija).
Na računu 600 iskazuju se prihodi od prodaje životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, odnosno prihodi od premija osiguranja životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja, a na teret računa 200.
Na računu 601 iskazuju se prihodi od prodaje dobrovoljnog penzijskog osiguranja, odnosno prihodi od premija dobrovoljnog penzijskog osiguranja, a na teret računa 200.
Na računu 602 iskazuju se prihodi od premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja u zemlji i inostranstvu, a na teret računa 202, 203 i 204.
Na računu 603 iskazuje se iznos učešća saosiguravača i reosiguravača u naknadi šteta u skladu sa ugovorom o reosiguranju, a na teret računa 205 i 206.
Na računu 604 iskazuju se smanjenja i ukidanja rezervisanja po osnovu matematičke rezerve, rezervisanih nastalih prijavljenih i nastalih neprijavljenih šteta, kao i ostalih rezervisanja životnih osiguranja, a na teret dugoročnih rezervisanja (računi 400 i 401) i rezervisanih šteta osiguranja, odnosno reosiguranja (računi 493 i 495).
Na računu 605 iskazuju se iznosi prihoda po osnovu obračunate provizije iz ugovora o reosiguranju, odnosno retrocesiji - zaduženjem računa 215 i 216.
Na računu 606 iskazuju se prihodi ostvareni po osnovu posredovanja i zastupanja u životnim osiguranjima u skladu sa ugovorom o posredovanju, odnosno zastupanju, zaduženjem odgovarajućeg računa u okviru osnovnog računa 213.
Na računu 607 iskazuju se iznosi prihoda životnih osiguranja ostvareni po osnovu regresa. Na ovom se računu knjiže samo prihodi ostvareni na osnovu izvršnih sudskih odluka ili zaključenih vansudskih poravnanja s štetnikom - zaduženjem računa 212.
Na računu 608 iskazuju se prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme životnih osiguranja obračunati po ovom osnovu u skladu sa ugovorom o izdavanju u zakup - zaduženjem računa 218.
Na računu 609 iskazuju se ostali prihodi životnih osiguranja za koje nije predviđen poseban račun u okviru grupe 60.

Član 47.

Na računima grupe 61 - Prihodi od premija osiguranja, saosiguranja i reosiguranja neživotnih osiguranja, iskazuju se prihodi od premija neživotnih osiguranja, saosiguranja i reosiguranja u skladu sa ugovorima o osiguranju, saosiguranju i reosiguranju - zaduženjem računa 200, 201, 202, 203 i 204. Na računima ove grupe iskazuju se i prihodi od premija reosiguranja iz aktivnih poslova reosiguranja u zemlji i inostranstvu. Prihodi po ovom osnovu se na dan obračuna koriguju za prenosnu premiju osiguranja i reosiguranja, u skladu sa zakonom i odgovarajućim aktima društva, a na teret ili u korist odgovarajućih računa grupe 49.
Na računima od 610 do 612 (prihodi od premija neživotnih osiguranja) iskazuju se prihodi po ovom osnovu u skladu sa ugovorom o osiguranju - zaduženjem računa 201.
Na računu 613 iskazuju se prihodi po osnovu premije saosiguranja neživotnih osiguranja u zemlji i inostranstvu u skladu sa ugovorom o saosiguranju - zaduženjem računa 202 i 204.
Na računu 614 iskazuju se prihodi po osnovu premije reosiguranja neživotnih osiguranja u zemlji i inostranstvu u skladu sa ugovorom o reosiguranju - zaduženjem računa 203 i 204.
Na računu 615 iskazuju se prihodi po osnovu premije retrocesija neživotnih osiguranja u zemlji i inostranstvu u skladu sa ugovorom o retrocesiji - zaduženjem računa 203 i 204.
Na računu 619 iskazuju se ostali prihodi po osnovu premije neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorom o osiguranju, saosiguranju, reosiguranju, odnosno o retrocesiji - zaduženjem računa 201, 202, 203 i 204.

Član 48.

Na računima grupe 62 - Prihodi po osnovu učešća saosiguranja, reosiguranja i retrocesija u naknadi šteta neživotnih osiguranja, (osnovni trocifreni računi 620, 621, 622, 623, 624, 625 i 629) iskazuju se prihodi obračunati po osnovu učešća saosiguravača, reosiguravača i retrocesionara u štetama osiguravača i reosiguravača neživotnih osiguranja u skladu sa ugovorom o saosiguranju, reosiguranju, odnosno retrocesiji - zaduženjem računa 205 i 206.

Član 49.

Na računima grupe 63 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja neživotnih osiguranja, (osnovni trocifreni računi 630, 631, 632, 635, 637, 638 i 639) iskazuje se iznos smanjenja ili ukidanja rezervisanja u skladu sa zakonom i odgovarajućim aktima društva - zaduženjem odgovarajućih računa grupe 49.

Član 50.

Na računima grupe 64 - Prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina i prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl., iskazuju se prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina, kao i prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl., ostvareni u skladu sa zakonom i drugim aktima - zaduženjem računa 218. Na računima ove grupe iskazuju se prihodi od premija ostvareni po osnovu premiranja.
Na računu 640 iskazuju se prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina - zaduženjem računa 224.
Na računima 641, 642 i 649 (prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl.) iskazuju se prihodi od premija, subvencija, dotacija, donacija i sl. u skladu sa zakonom i drugim aktima - zaduženjem računa 218.

Član 51.

Na računima grupe 65 - Drugi poslovni prihodi, iskazuju se iznosi drugih poslovnih prihoda, prema nazivima računa ove grupe.
Na računu 650 iskazuju se prihodi ostvareni po osnovu posredovanja i zastupanja u neživotnim osiguranjima u skladu sa ugovorom o posredovanju, odnosno zastupanju - zaduženjem odgovarajućeg računa u okviru osnovnog računa 213.
Na računu 651 iskazuju se prihodi po osnovu provizije iz ugovora o reosiguranju i retrocesiji neživotnih osiguranja - zaduženjem računa 215 i 216.
Na računu 652 iskazuju se prihodi po osnovu regresa neživotnih osiguranja. Na ovom računu knjiže se samo prihodi koji su ostvareni na osnovu izvršnih sudskih odluka ili zaključenih vansudskih poravnanja s štetnikom - zaduženjem računa 212.
Na računu 653 iskazuju se prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme neživotnih osiguranja obračunati po ovom osnovu u skladu sa ugovorom o izdavanju u zakup - zaduženjem računa 218.
Na računu 654 iskazuju se prihodi od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari - zaduženjem računa 207.
Na računu 655 iskazuju se prihodi od tantijema - zaduženjem računa 207.
Na računu 659 iskazuju se ostali prihodi neživotnih osiguranja za koje nije predviđen poseban račun u okviru grupe 65.

Član 52.

Na računima grupe 66 - Finansijski prihodi, iskazuju se prihodi od kamata, kursnih razlika, prihodi po osnovu efekata valutne klauzule, prihodi od dividendi, kao i ostali finansijski prihodi ostvareni iz odnosa s matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima. Ovi prihodi vrednuju se prema MRS 18, MRS 21 i drugim relevantnim MRS.
Na računu 660 iskazuju se prihodi od kamata, pozitivnih kursnih razlika i dividendi, kao i ostali finansijski prihodi pravnih lica koja su u grupi za konsolidovanje u skladu s MRS 27, osim udela u dobitku zavisnih pravnih lica i zajedničkih ulaganja, koji se obračunava korišćenjem metoda udela.
Na računu 661 iskazuju se prihodi od kamata, pozitivnih kursnih razlika i dividendi, kao i drugi finansijski prihodi ostalih povezanih pravnih lica.
Na računu 662 iskazuju se prihodi od kamata po depozitima i ulozima, po potraživanjima iz dužničko poverilačkih odnosa, po zateznim i drugim kamatama, osim kamata po osnovu obaveza prema matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima. Na ovom se računu kod davaoca lizinga iskazuju prihodi od kamata po finansijskom lizingu.
Na računu 663 iskazuju se pozitivne kursne razlike po osnovu potraživanja i obaveza u obračunskom periodu, osim kursnih razlika iz odnosa prema matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima.
Na računu 664 iskazuju se pozitivni efekti proistekli iz zaštite potraživanja, deponovanja, ulaganja i obaveza društva valutnom klauzulom.
Na računu 665 iskazuju se prihodi od učešća u dobitku pridruženih pravnih lica i zajedničkih ulaganja, koji se obračunavaju korišćenjem metoda udela.
Na računu 669 iskazuju se finansijski prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 66.

Član 53.

Na računima grupe 67 - Ostali prihodi, iskazuju se dobici po osnovu prodaje nekretnina, postrojenja i opreme (osnovnih sredstava) i nematerijalnih ulaganja, dobici od prodaje bioloških sredstava, dobici po osnovu prodaje dugoročnih hartija od vrednosti i učešća u kapitalu, dobici od prodaje materijala, dobici od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari, naplaćena otpisana potraživanja, viškovi, prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, prihodi od smanjenja obaveza, prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja i ostali nepomenuti prihodi.
Na računu 670 iskazuju se prihodi od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu većem od neotpisane vrednosti.
Na računu 671 iskazuje se prihod od prodaje bioloških sredstava u iznosu većem od neotpisane vrednosti.
Na računu 672 iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 673 iskazuje se više ostvaren iznos prihoda od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari u odnosu na njihovu knjigovodstvenu vrednost.
Na računu 674 iskazuju se viškovi materijala, ostataka osiguranih oštećenih stvari i viškovi drugih sredstava koji se utvrde na osnovu redovnog ili vanrednog popisa.
Na računu 675 iskazuju se prihodi po osnovu naplate direktno otpisanih potraživanja.
Na računu 676 iskazuje se pozitivan efekat ugovorene revalorizacije ili ostalih oblika ugovorene zaštite od rizika, osim efekata po osnovu valutne klauzule, koji se u momentu plaćanja vrši odobrenjem ovog računa a zaduženjem odgovarajućeg računa u okviru osnovnog računa 499.
Na računu 677 iskazuje se smanjenje obaveza po osnovu zakona, vanparničnog poravnanja i sl., direktnim otpisivanjem - zaduženjem računa na kome je obaveza iskazana.
Na računu 678 iskazuje se ukidanje neiskorišćenih dugoročnih rezervisanja - zaduženjem odgovarajućih računa grupe 40, osim računa 400.
Na računu 679 iskazuju se ostali nepomenuti prihodi za koje nije propisan poseban račun u okviru grupe 67.

Član 54.

Na računima grupe 68 - Prihodi od usklađivanja vrednosti imovine (osnovni trocifreni računi 680, 681, 682, 683, 684, 685, 686 i 689), iskazuju se pozitivni efekti promene poštene (fer) vrednosti nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja, opreme, bioloških sredstava i zaliha - do visine prethodno iskazanih rashoda za ta sredstva po osnovu vrednosnog usklađivanja, kao i drugih ukidanja ispravki vrednosti po osnovu vrednosnog usklađivanja, u skladu s MRS 16, MRS 36, MRS 38 i drugim relevantnim MRS i računovodstvenom politikom društva.

Član 55.

Na računima grupe 69 - Dobitak poslovanja koje se obustavlja i prenos prihoda, iskazuje se dobitak poslovanja koje se obustavlja, prihodi, efekti promene računovodstvenih politika i prenos prihoda.
Na računu 690 iskazuju se dobici organizacionih delova društva za koje je doneta odluka o obustavljanju poslovanja, u skladu sa MSFI 5.
Na računu 691 iskazuju se naknadno utvrđeni materijalno neznačajni prihodi iz ranijih godina, kao i efekti promene računovodstvene politike i ispravka grešaka iz ranijih godina koje nisu materijalno značajne.
Na računu 699 iskazuje se prenos prihoda - zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 71. Na kraju godine vrši se zaključivanje ovog računa njegovim odobrenjem, a na teret pojedinih računa grupa od 60 do 69.

Klasa 7: Otvaranje i zaključak računa stanja i uspeha

Član 56.

Na računima grupe 70 - Otvaranje glavne knjige, iskazuju se početna stanja pojedinih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine, ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog društva.
Na računu 700 iskazuju se stanja početnih pozicija aktive i pasive na početku svake nove poslovne godine, ili u toku godine pri otpočinjanju poslovanja novog društva. Otvaranje glavne knjige vrši se zaduženjem računa 700 u korist računa glavne knjige s pasivnim saldom, odnosno zaduženjem računa glavne knjige sa aktivnim početnim saldom a odobrenjem računa 700. Posle otvaranja svih računa glavne knjige, zbir dugovne i potražne strane ovog računa jednak je zbiru bilansa stanja na osnovu kog se vrši otvaranje računa glavne knjige.

Član 57.

Na računima grupe 71 - Zaključak računa uspeha, na dan godišnjeg bilansa iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda.
Na računu 710 iskazuje se zaključak računa rashoda i prihoda, osim finansijskih rashoda i prihoda i osim dobitaka i gubitaka poslovanja koje se obustavlja - zaduženjem ovog računa u korist računa 599, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa 699. Knjiženja na računu 710 vrše se po pojedinim pozicijama Bilansa uspeha. Saldo ovog računa, posle prenosa rashoda i prihoda, prenosi se na račun 714.
Na računu 711 iskazuje se zaključak računa finansijskih rashoda i prihoda - zaduženjem ovog računa u korist računa 599, na teret računa 699. Knjiženja na računu 711 vrše se po pojedinim pozicijama Bilansa uspeha. Saldo ovog računa, posle prenosa finansijskih rashoda i prihoda, prenosi se na račun 714.
Na računu 712 iskazuje se zaključak računa dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja - zaduženjem ovog računa u korist računa 599, na teret računa 699. Knjiženja na računu 712 vrše se po pojedinim pozicijama Bilansa uspeha. Saldo ovog računa, posle prenosa dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja, prenosi se na račun 714.
Na računu 714 iskazuje se prenos dobitka na kraju obračunskog perioda - zaduženjem ovog računa u korist računa 720, odnosno zaduženjem računa 720 u korist ovog računa ako je ostvaren gubitak.

Član 58.

Na računima grupe 72 - Račun dobitka i gubitka, iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na dan godišnjeg bilansa, odnosno na kraju obračunskog perioda, porez na dobitak, lična primanja poslodavca i prenos dobitka ili gubitka.
Na računu 720 iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda - odobrenjem ili zaduženjem ovog računa na teret ili u korist računa 723.
Na računu 721 iskazuje se poreski rashod tekućeg perioda obračunat u skladu s poreskim propisima, odnosno utvrđeni iznos poreza na dobitak - zaduženjem ovog računa u korist računa 474.
Na računu 723 iskazuje se ostvareni dobitak ili gubitak na kraju obračunskog perioda - zaduženjem ili odobrenjem ovog računa u korist ili na teret računa 720 i 721. Ostvareni dobitak koji nije raspoređen se, na kraju obračunskog perioda, prenosi zaduženjem računa 723 u korist računa 341. Ostvareni gubitak se na kraju obračunskog perioda prenosi u korist računa 351 na teret računa 723.

Član 59.

Na računima grupe 73 - Zaključak računa stanja, na dan godišnjeg bilansa iskazuje se zaključak računa aktive i pasive bilansa stanja.
Na računu 730 iskazuje se zaključak računa glavne knjige - zaduženjem ovog računa u korist računa aktive, odnosno odobrenjem ovog računa na teret računa pasive. Knjiženje na ovom računu vrši se po pojedinim pozicijama Bilansa stanja. Posle izvršenog zaključka svih računa glavne knjige, zbir dugovne i potražne strane na ovom računu je isti.

Član 60.

Na računima grupe 74 - Slobodna grupa, društva mogu otvarati posebne osnovne račune, prema svojim potrebama.

Klasa 8: Vanbilansna evidencija

Član 61.

Na računima grupe 88 - Vanbilansna aktiva, iskazuju se sredstva uzeta u zakup, osim sredstava uzetih u finansijski lizing, preuzeti proizvodi i roba za zajedničko poslovanje, komisiona roba, roba u konsignaciji, materijal primljen na obradu i doradu i ostala sredstva koja nisu u vlasništvu društva. Na računima ove grupe iskazuju se i hartije od vrednosti koje su van prometa, avali i druga jemstva, osim garancijskih poslova koje obavljaju banke.

Član 62.

Na računima grupe 89 - Vanbilansna pasiva, iskazuju se obaveze po osnovu sredstava iskazanih na računima grupe 88.

Klasa 9: Obračun troškova, prihoda i rezultata

Član 63.

Društva su obavezna da u okviru klase 9 vode osnovne račune 900, 901, 920, 921, 922, 950, 951, 952, 990, 991 i 999, kao i odgovarajuće analitičke račune tih računa.
Ostale račune u klasi 9 društva mogu da vode u skladu sa svojim potrebama.
Obaveza iz st. 1. i 2. ovog člana ne odnosi se na društva koja su dobila dozvolu za obavljanje poslova reosiguranja.
Analitički računi iz stava 1. ovog člana vode se najmanje za troškove, prihode i rezultate poslovanja propisane uputstvom kojim se uređuju format i namena elektronskih poruka kojima društva dostavljaju podatke Narodnoj banci Srbije.

Član 63a

Na računima grupe 90 - Računi odnosa s finansijskim knjigovodstvom, iskazuju se podaci preuzeti iz finansijskog knjigovodstva.
Na računu 900 iskazuju se preuzeti troškovi obračunskog perioda koji su u finansijskom knjigovodstvu knjiženi na računima grupa od 50 do 59 (osim računa 599). Preuzeti troškovi knjiže se odobrenjem ovog računa i zaduženjem odgovarajućih računa grupe 92.
Na računu 901 iskazuju se preuzeti prihodi obračunskog perioda koji su u finansijskom knjigovodstvu knjiženi na računima grupa od 60 do 69 (osim računa 699). Preuzeti prihodi knjiže se zaduženjem ovog računa u korist odgovarajućih računa grupe 95.

Član 63b

Na računima grupe 91 (slobodna grupa) društva mogu otvarati osnovne i analitičke račune prema svojim potrebama.

Član 63v

Na računima grupe 92 - Nosioci troškova - vrste poslova, iskazuju se troškovi obračunskog perioda po vrstama poslova.
Na računu 920 iskazuju se troškovi po vrstama životnih osiguranja, u korist računa 900.
Na računu 921 iskazuju se troškovi po vrstama neživotnih osiguranja, u korist računa 900.
Na računu 922 iskazuju se troškovi po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja, u korist računa 900.

Član 63g

Na računima grupa 93 i 94 (slobodne grupe) društva mogu otvarati osnovne i analitičke račune troškova prema svojim potrebama.

Član 63d

Na računima grupe 95 - Nosioci prihoda - vrste poslova, iskazuju se prihodi obračunskog perioda po vrstama poslova.
Na računu 950 iskazuju se prihodi po vrstama životnih osiguranja, na teret računa 901.
Na računu 951 iskazuju se prihodi po vrstama neživotnih osiguranja, na teret računa 901.
Na računu 952 iskazuju se prihodi po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja, na teret računa 901.

Član 63đ

Na računima grupa 96, 97 i 98 (slobodne grupe) društva mogu otvarati osnovne i analitičke račune prihoda prema svojim potrebama.

Član 63e

Na računima grupe 99 - Račun dobitka, gubitka i zaključka, iskazuje se dobitak i gubitak (kao razlika prihoda i troškova) obračunskog perioda po vrstama poslova i zaključak obračuna troškova i prihoda.
Na računu 990 iskazuje se dobitak društva - odobrenjem računa 920, 921 i 922 i zaduženjem računa 950, 951 i 952. Saldo računa 990 zatvara se knjiženjem u korist računa 999.
Na analitičkim računima računa 990 iskazuje se dobitak po vrstama životnih i neživotnih osiguranja i po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja.
Na računu 991 iskazuje se gubitak društva - odobrenjem računa 920, 921 i 922 i zaduženjem računa 950, 951 i 952. Saldo računa 991 zatvara se knjiženjem na teret računa 999.
Na analitičkim računima računa 991 iskazuje se gubitak po vrstama životnih i neživotnih osiguranja i po osnovu obavljanja poslova neposredno povezanih s poslovima osiguranja.
Na računu 999 iskazuje se zaključak obračuna troškova i prihoda na dan obračuna, zaduženjem računa 999 u korist računa 901, odobrenjem računa 999 na teret računa 900 i zaduženjem računa 999 u korist računa 991 ili odobrenjem računa 999 na teret računa 990.

Član 63ž

Obračunskim periodima u smislu čl. 63a, 63v, 63d. i 63e. ovog pravilnika smatraju se periodi od 1. januara do 31. marta, od 1. januara do 30. juna, od 1. januara do 30. septembra i od 1. januara do 31. decembra.

Priznavanje i merenje u slučaju likvidacije i stečaja

Član 64.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se i na sastavljanje finansijskih izveštaja na dan otvaranja, odnosno zaključenja postupka likvidacije i stečaja i u toku trajanja tog postupka, kao i na sastavljanje godišnjih finansijskih izveštaja društva u likvidaciji ili stečaju, s tim što se imovina koja čini likvidacionu ili stečajnu masu vrednuje u visini očekivanog unovčenja, u skladu s propisima kojima se uređuju likvidacija i stečaj društva.

Član 65.

Društva su dužna da vođenje poslovnih knjiga i početno stanje usklade sa odredbama ovog pravilnika najkasnije na dan sastavljanja finansijskih izveštaja za 2006. godinu.

III. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 66.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", broj 13/2005).

Član 67.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".
O. broj 17
U Beogradu, 2. februara 2007. godine
Guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić, s.r.
KONTNI OKVIR
ZA DRUŠTVA ZA OSIGURANjE
0 - NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL I STALNA IMOVINA
00 - NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL
0 0 0 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije
0 0 1 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije
0 0 2 - Neuplaćeni upisani udeli
01 - NEMATERIJALNA ULAGANjA
0 1 0 - Ulaganja u razvoj
0 1 1 - Koncesije, patenti, licence i slična prava
0 1 2 - Gudvil (Goodnjill)
0 1 4 - Ostala nematerijalna ulaganja
0 1 5 - Nematerijalna ulaganja u pripremi
0 1 6 - Avansi za nematerijalna ulaganja
02 - NEKRETNINE, POSTROJENjA, OPREMA I BIOLOŠKA SREDSTVA
0 2 0 - Zemljišta koja služe za obavljanje delatnosti
0 2 1 - Šume i višegodišnji zasadi koji služe za obavljanje delatnosti
0 2 2 - Građevinski objekti koji služe za obavljanje delatnosti
0 2 3 - Postrojenja i oprema
0 2 4 - Investicione nekretnine
0 2 6 - Ostale nekretnine, postrojenja i oprema
0 2 7 - Nekretnine, postrojenja, oprema i biološka sredstva u pripremi
0 2 8 - Avansi za nekretnine, postrojenja, opremu i biološka sredstva
0 2 9 - Ulaganja na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi
03 - DUGOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI
0 3 0 - Učešće u kapitalu zavisnih pravnih lica
0 3 1 - Učešće u kapitalu ostalih povezanih (pridruženih) pravnih lica
0 3 2 - Učešće u kapitalu ostalih pravnih lica (učešće u kapitalu ispod 20%) i druge vlasničke hartije od vrednosti raspoložive za prodaju
0 3 3 - Dugoročni plasmani matičnim, zavisnim i ostalim povezanim pravnim licima
0 3 4 - Dugoročni plasmani u zemlji
0 3 5 - Dugoročni plasmani u inostranstvu
0 3 6 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća
0 3 7 - Otkupljene sopstvene akcije
0 3 8 - Ostali dugoročni plasmani
0 3 9 - Ispravka vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana
1 - ZALIHE I STALNA SREDSTVA NAMENjENA PRODAJI
10 - ZALIHE MATERIJALA
1 0 0 - Obračun nabavke zaliha materijala, rezervnih delova, alata i inventara
1 0 1 - Materijal
1 0 2 - Rezervni delovi
1 0 3 - Alat i inventar
1 0 4 - Gorivo i mazivo
1 0 9 - Ispravka vrednosti zaliha materijala
13 - OSTACI OSIGURANIH OŠTEĆENIH STVARI
1 3 0 - Obračun nabavke ostataka osiguranih oštećenih stvari
1 3 1 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari
1 3 2 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u prometu na veliko
1 3 3 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari kod drugih lica
1 3 4 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u prometu na malo
1 3 5 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u obradi, popravci i manipulaciji
1 3 6 - Ostatak osiguranih oštećenih stvari u tranzitu
1 3 9 - Ispravka vrednosti ostataka osiguranih oštećenih stvari
14 - STALNA SREDSTVA NAMENjENA PRODAJI I SREDSTVA POSLOVANjA KOJE SE OBUSTAVLjA
1 4 0 - Nematerijalna ulaganja namenjena prodaji
1 4 1 - Zemljište namenjeno prodaji
1 4 2 - Građevinski objekti namenjeni prodaji
1 4 3 - Investicione nekretnine namenjene prodaji
1 4 4 - Ostale nekretnine namenjene prodaji
1 4 5 - Postrojenja i oprema namenjeni prodaji
1 4 6 - Biološka sredstva namenjena prodaji
1 4 7 - Sredstva poslovanja koje se obustavlja
1 4 9 - Ispravka vrednosti stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja
15 - DATI AVANSI
1 5 0 - Dati avansi za zalihe i usluge
1 5 1 - Dati avansi po ostalim osnovama
1 5 9 - Ispravka vrednosti datih avansa
2 - KRATKOROČNA POTRAŽIVANjA, PLASMANI I GOTOVINA
20 - POTRAŽIVANjA PO OSNOVU PREMIJE, UČEŠĆA U NAKNADI ŠTETA I OSTALI KUPCI
2 0 0 - Potraživanja po osnovu premije životnih osiguranja
2 0 1 - Potraživanja po osnovu premije neživotnih osiguranja
2 0 2 - Potraživanja po osnovu premije saosiguranja u zemlji
2 0 3 - Potraživanja po osnovu premije reosiguranja i retrocesija u zemlji
2 0 4 - Potraživanja po osnovu premije osiguranja, saosiguranja, reosiguranja i retrocesija iz inostranstva
2 0 5 - Potraživanja po osnovu učešća u naknadi šteta u zemlji (saosiguranja, reosiguranja i retrocesija)
2 0 6 - Potraživanja iz inostranstva po osnovu učešća u naknadi šteta (saosiguranja, reosiguranja i retrocesija)
2 0 7 - Ostali kupci i ostala potraživanja
2 0 8 - Potraživanja po osnovu depozitne premije osiguranja, saosiguranja i reosiguranja
2 0 9 - Ispravka vrednosti potraživanja po osnovu premije, učešća u naknadi šteta i potraživanja od ostalih kupaca
21 - POTRAŽIVANjA IZ SPECIFIČNIH POSLOVA
2 1 0 - Dati avansi za štete iz osiguranja u zemlji
2 1 1 - Dati avansi za štete iz osiguranja u inostranstvu
2 1 2 - Potraživanja po osnovu prava na regres
2 1 3 - Potraživanja za proviziju po osnovu posredovanja i zastupanja u osiguranju
2 1 4 - Potraživanja za uslužno izvršeni uviđaj, procenu, likvidaciju i isplatu naknade štete
2 1 5 - Potraživanja za provizije iz poslova osiguranja i reosiguranja
2 1 6 - Potraživanja za provizije po osnovu retrocesije
2 1 8 - Ostala potraživanja iz specifičnih poslova
2 1 9 - Ispravka vrednosti potraživanja iz specifičnih poslova
22 - DRUGA POTRAŽIVANjA
2 2 0 - Potraživanja za kamatu i dividende
2 2 1 - Potraživanja od zaposlenih
2 2 2 - Potraživanja od državnih organa i organizacija
2 2 3 - Potraživanja za više plaćen porez na dobitak
2 2 4 - Potraživanja po osnovu preplaćenih ostalih poreza i doprinosa
2 2 8 - Ostala potraživanja
2 2 9 - Ispravka vrednosti drugih potraživanja
23 - KRATKOROČNI FINANSIJSKI PLASMANI
2 3 0 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u povezana pravna lica - matična i zavisna
2 3 1 - Kratkoročni depoziti i ulaganja - ostala povezana pravna lica
2 3 2 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u zemlji
2 3 3 - Kratkoročni depoziti i ulaganja u inostranstvu
2 3 4 - Deo dugoročnih deponovanja i ulaganja koja dospevaju do jedne godine
2 3 5 - Hartije od vrednosti koje se drže do dospeća - deo koji dospeva do jedne godine
2 3 6 - Hartije od vrednosti kojima se trguje
2 3 7 - Otkupljene sopstvene akcije
2 3 8 - Ostali kratkoročni finansijski plasmani
2 3 9 - Ispravka vrednosti kratkoročnih finansijskih plasmana
24 - GOTOVINSKI EKVIVALENTI I GOTOVINA
2 4 0 - Hartije od vrednosti - gotovinski ekvivalenti
2 4 1 - Tekući (poslovni) računi
2 4 2 - Izdvojena novčana sredstva i akreditivi
2 4 3 - Blagajna
2 4 4 - Devizni računi
2 4 5 - Devizni akreditivi
2 4 6 - Devizna blagajna
2 4 8 - Ostala novčana sredstva
2 4 9 - Novčana sredstva čije je korišćenje ograničeno ili vrednost umanjenja
26 - POREZ NA DODATU VREDNOST
2 6 0 - Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po opštoj stopi (osim plaćenih avansa)
2 6 1 - Porez na dodatu vrednost u primljenim fakturama po posebnoj stopi (osim plaćenih avansa)
2 6 2 - Porez na dodatu vrednost u datim avansima po opštoj stopi
2 6 3 - Porez na dodatu vrednost u datim avansima po posebnoj stopi
2 6 7 - Porez na dodatu vrednost naknadno vraćen kupcima stranim državljanima
2 6 9 - Potraživanja za više plaćeni porez na dodatu vrednost
27 - AKTIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENjA
2 7 0 - Unapred plaćeni troškovi
2 7 1 - Potraživanja za nefakturisani prihod
2 7 4 - Unapred plaćeni troškovi pribave osiguranja do jedne godine
2 7 5 - Prenosna premija osiguranja i saosiguranja koja pada na teret saosiguravača i reosiguravača
2 7 6 - Rezervisane štete osiguranja i saosiguranja koje padaju na teret saosiguravača i reosiguravača
2 7 7 - Unapred obračunate ugovorene kamate i najamnine
2 7 8 - Odložena poreska sredstva
2 7 9 - Ostala aktivna vremenska razgraničenja
28 - PRIVREMENI (INTERNI) ODNOSI
2 8 2 - Potraživanja po osnovu internih odnosa
29 - GUBITAK IZNAD VISINE KAPITALA
2 9 0 - Gubitak iznad visine kapitala
3 - KAPITAL
30 - OSNOVNI I OSTALI KAPITAL
3 0 0 - Akcijski kapital
3 0 1 - Udeli društva sa ograničenom odgovornošću
3 0 3 - Državni kapital
3 0 4 - Društveni kapital
3 0 6 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje sa ograničenim doprinosom
3 0 7 - Ulozi društva za uzajamno osiguranje s neograničenim doprinosom
3 0 9 - Ostali kapital
31 - NEUPLAĆENI UPISANI KAPITAL
3 1 0 - Neuplaćeni upisani kapital - obične akcije
3 1 1 - Neuplaćeni upisani kapital - prioritetne akcije
3 1 2 - Neuplaćeni upisani udeli
32 - REZERVE
3 2 0 - Emisiona premija
3 2 1 - Zakonske rezerve
3 2 2 - Rezerve iz dobitka
3 2 3 - Rezerve utvrđene aktima društva
3 2 4 - Rezerve za sopstvene akcije
3 2 9 - Ostale rezerve iz dobitka
33 - REVALORIZACIONE REZERVE I NEREALIZOVANI REZULTATI (DOBICI / GUBICI) PO OSNOVU HARTIJA OD VREDNOSTI RASPOLOŽIVIH ZA PRODAJU
3 3 0 - Revalorizacione rezerve
3 3 1 - Rezerve po osnovu preračuna finansijskih izveštaja prikazanih u drugoj funkcionalnoj valuti, odnosno valuti prikazivanja
3 3 2 - Nerealizovani dobici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju
3 3 3 - Nerealizovani gubici po osnovu hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju
34 - NERASPOREĐENI DOBITAK
3 4 0 - Neraspoređeni dobitak ranijih godina
3 4 1 - Neraspoređeni dobitak tekuće godine
3 4 2 - Dobitak po osnovu kreiranja odloženih poreskih sredstava i smanjenja odloženih poreskih obaveza u toku godine
35 - GUBITAK
3 5 0 - Gubitak ranijih godina
3 5 1 - Gubitak tekuće godine
3 5 2 - Gubitak po osnovu smanjenja odloženih poreskih sredstava iz prethodnih godina i kreiranja odloženih poreskih obaveza u toku godine
4 - DUGOROČNA REZERVISANjA I OBAVEZE
40 - DUGOROČNA REZERVISANjA
4 0 0 - Matematička rezerva životnih osiguranja
4 0 1 - Rezervisanja za učešće u dobitku
4 0 2 - Rezervisanja za izravnanje rizika
4 0 3 - Rezervisanja za zadržane kaucije i depozite
4 0 4 - Rezervisanja za troškove restrukturiranja
4 0 5 - Rezervisanja za bonuse i popuste
4 0 6 - Rezervisanja za naknade i druge beneficije zaposlenih
4 0 9 - Ostala dugoročna rezervisanja
41 - DUGOROČNE OBAVEZE
4 1 0 - Dugoročne obaveze koje se mogu konvertovati u kapital
4 1 1 - Obaveze prema matičnim i zavisnim pravnim licima
4 1 2 - Obaveze prema ostalim povezanim pravnim licima
4 1 3 - Obaveze za emitovane hartije od vrednosti u periodu dužem od godinu dana
4 1 4 - Dugoročni krediti u zemlji
4 1 5 - Dugoročni krediti u inostranstvu
4 1 9 - Ostale dugoročne obaveze
42 - KRATKOROČNE FINANSIJSKE OBAVEZE
4 2 0 - Kratkoročni krediti od matičnih i zavisnih pravnih lica
4 2 1 - Kratkoročni krediti od ostalih povezanih pravnih lica
4 2 2 - Kratkoročni krediti u zemlji
4 2 3 - Kratkoročni krediti u inostranstvu
4 2 4 - Deo dugoročnih kredita koji dospeva do jedne godine
4 2 5 - Deo ostalih dugoročnih obaveza koji dospeva do jedne godine
4 2 6 - Obaveze po kratkoročnim hartijama od vrednosti
4 2 7 - Obaveze po osnovu stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja
4 2 9 - Ostale kratkoročne finansijske obaveze
43 - OBAVEZE PO OSNOVU ŠTETA I UGOVORENIH IZNOSA
4 3 0 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u zemlji
4 3 1 - Obaveze po osnovu šteta i ugovorenih iznosa u inostranstvu
4 3 2 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz reosiguranja u zemlji
4 3 3 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz saosiguranja u zemlji
4 3 4 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima reosiguranja u inostranstvu
4 3 5 - Obaveze po osnovu udela u štetama i ugovorenim iznosima iz saosiguranja u inostranstvu
44 - OBAVEZE ZA PREMIJU I SPECIFIČNE OBAVEZE
4 4 0 - Obaveze za premiju saosiguranja u zemlji
4 4 1 - Obaveze za premiju reosiguranja u zemlji
4 4 2 - Obaveze za premiju saosiguranja u inostranstvu
4 4 3 - Obaveze za premiju reosiguranja u inostranstvu
4 4 4 - Obaveze po regresima i uslužnim štetama
4 4 5 - Obaveze za proviziju iz poslova osiguranja i reosiguranja
4 4 6 - Obaveze za proviziju iz poslova retrocesije
4 4 9 - Ostale obaveze za premiju i ostale specifične obaveze
45 - OBAVEZE PO OSNOVU ZARADA I NAKNADA ZARADA
4 5 0 - Obaveze za neto zarade i naknade zarada, osim naknada zarada koje se refundiraju
4 5 1 - Obaveze za porez na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog
4 5 2 - Obaveze za doprinose na zarade i naknade zarada na teret zaposlenog
4 5 3 - Obaveze za poreze i doprinose na zarade i naknade zarada na teret poslodavca
4 5 4 - Obaveze za neto naknade zarada koje se refundiraju
4 5 5 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret zaposlenog koje se refundiraju
4 5 6 - Obaveze za poreze i doprinose na naknade zarada na teret poslodavca koje se refundiraju
46 - DRUGE OBAVEZE IZ POSLOVANjA
4 6 0 - Primljeni avansi, depoziti i kaucije
4 6 1 - Obaveze prema članovima upravnog i nadzornog odbora
4 6 2 - Obaveze prema fizičkim licima za naknade po ugovorima
4 6 3 - Obaveze za izdate menice, čekove i druge hartije od vrednosti
4 6 4 - Obaveze prema dobavljačima
4 6 5 - Obaveze za naknade Narodnoj banci Srbije
4 6 6 - Obaveze po osnovu kamata i troškova finansiranja
4 6 7 - Obaveze prema ovlašćenom revizoru i ovlašćenom aktuaru
4 6 8 - Obaveze za članarine i doprinose komorama i udruženjima
4 6 9 - Ostale obaveze
47 - OBAVEZE ZA POREZE I DOPRINOSE I DRUGE KRATKOROČNE OBAVEZE
4 7 0 - Obaveze za poreze, carine i druge dažbine iz nabavke ili na teret troškova
4 7 1 - Obaveze za porez na dodatu vrednost
4 7 2 - Obaveze za porez na poslove osiguranja
4 7 3 - Obaveze za doprinose koji terete troškove
4 7 4 - Obaveze za porez iz rezultata
4 7 5 - Obaveze za doprinose iz rezultata
4 7 6 - Obaveze za dividende
4 7 7 - Obaveze za učešće u rezultatu
4 7 8 - Obaveze prema zaposlenima
4 7 9 - Ostale obaveze za poreze, doprinose i druge dažbine
48 - PRIVREMENI (INTERNI) ODNOSI
4 8 2 - Obaveze po osnovu internih odnosa
49 - PASIVNA VREMENSKA RAZGRANIČENjA
4 9 0 - Prenosne premije životnih osiguranja
4 9 1 - Prenosne premije neživotnih osiguranja
4 9 2 - Prenosne premije saosiguranja i reosiguranja
4 9 3 - Rezervisane štete životnih osiguranja
4 9 4 - Rezervisane štete neživotnih osiguranja
4 9 5 - Rezervisanja za udele u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja
4 9 6 - Doprinos za preventivu
4 9 7 - Odložene poreske obaveze
4 9 8 - Obračunati prihodi budućeg perioda
4 9 9 - Ostala pasivna vremenska razgraničenja
5 - RASHODI
50 - RASHODI ZA DUGOROČNA REZERVISANjA I FUNKCIONALNE DOPRINOSE
5 0 0 - Matematička rezerva životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja
5 0 1 - Matematička rezerva dobrovoljnog penzijskog osiguranja
5 0 2 - Doprinos za preventivu
5 0 3 - Vatrogasni doprinos
5 0 4 - Doprinos Garantnom fondu
5 0 5 - Rashodi za dugoročna rezervisanja za izravnanje rizika
5 0 9 - Ostali rashodi za dugoročna rezervisanja i funkcionalne doprinose
51 - NAKNADE ŠTETA, UGOVORENIH IZNOSA I PREMIJA SAOSIGURANjA I REOSIGURANjA ŽIVOTNIH OSIGURANjA
5 1 0 - Naknade šteta i ugovorenih suma životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja
5 1 1 - Naknade šteta i ugovorenih suma dobrovoljnog penzijskog osiguranja
5 1 2 - Rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja
5 1 3 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja i reosiguranja životnih osiguranja
5 1 4 - Provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja
5 1 5 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja životnih osiguranja
5 1 6 - Rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja
5 1 7 - Ostala rezervisanja po osnovu životnih osiguranja
5 1 8 - Rashodi po osnovu bonusa i popusta životnih osiguranja
52 - NAKNADE ŠTETA I OSTALE NAKNADE NEŽIVOTNIH OSIGURANjA
5 2 0 - Naknade šteta, osiguranih suma i drugih ugovorenih iznosa iz osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja
5 2 1 - Naknade šteta po osnovu osiguranja motornih vozila (kasko), šinskih vozila (kasko), vazduhoplova (kasko) i plovnih objekata (kasko) i po osnovu obaveznog osiguranja od odgovornosti u saobraćaju
5 2 2 - Naknade šteta po osnovu ostalih osiguranja imovine, ostalih osiguranja od odgovornosti i drugih vrsta neživotnih osiguranja
5 2 3 - Rashodi po osnovu premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja
5 2 4 - Udeli u štetama po osnovu saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja
5 2 5 - Provizija iz poslova reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja
5 2 6 - Rezervisanja za štete i druga rezervisanja neživotnih osiguranja
5 2 7 - Rezervisanja za udele u štetama saosiguranja, reosiguranja i retrocesija neživotnih osiguranja
5 2 8 - Rashodi po osnovu bonusa i popusta neživotnih osiguranja
5 2 9 - Ostala rezervisanja po osnovu neživotnih osiguranja
53 - TROŠKOVI AMORTIZACIJE I REZERVISANjA
5 3 0 - Troškovi amortizacije
5 3 3 - Troškovi rezervisanja za zadržane kaucije i depozite
5 3 4 - Rezervisanja za troškove restrukturiranja
5 3 5 - Troškovi rezervisanja za isplatu naknada i drugih beneficija zaposlenima
5 3 9 - Ostala dugoročna rezervisanja
54 - TROŠKOVI MATERIJALA, ENERGIJE, USLUGA I NEMATERIJALNI TROŠKOVI
5 4 0 - Troškovi materijala
5 4 1 - Troškovi goriva i energije
5 4 2 - Troškovi proizvodnih usluga
5 4 3 - Troškovi reklame i propagande
5 4 4 - Troškovi reprezentacije
5 4 5 - Troškovi premije osiguranja
5 4 6 - Troškovi poreza i doprinosa
5 4 7 - Troškovi platnog prometa
5 4 8 - Troškovi neproizvodnih usluga
5 4 9 - Ostali nematerijalni troškovi poslovanja
55 - TROŠKOVI ZARADA, NAKNADA ZARADA I OSTALI LIČNI RASHODI
5 5 0 - Troškovi zarada i naknada zarada (bruto)
5 5 1 - Troškovi poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada na teret poslodavca
5 5 2 - Troškovi naknada po ugovoru o delu
5 5 3 - Troškovi naknada po autorskim ugovorima
5 5 4 - Troškovi naknada po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima
5 5 5 - Troškovi naknada fizičkim licima po osnovu ostalih ugovora
5 5 6 - Troškovi naknada članovima upravnog i nadzornog odbora
5 5 9 - Ostali lični rashodi i naknade
56 - FINANSIJSKI RASHODI
5 6 0 - Finansijski rashodi iz odnosa s matičnim i zavisnim pravnim licima
5 6 1 - Finansijski rashodi iz odnosa sa ostalim povezanim pravnim licima
5 6 2 - Rashodi kamata
5 6 3 - Negativne kursne razlike
5 6 4 - Rashodi po osnovu efekata valutne klauzule
5 6 5 - Rashodi od učešća u gubitku pridruženih pravnih lica i zajedničkih ulaganja, koji se obračunavaju korišćenjem metoda udela
5 6 9 - Ostali finansijski rashodi
57 - OSTALI RASHODI
5 7 0 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme
5 7 1 - Gubici po osnovu rashodovanja i prodaje bioloških sredstava
5 7 2 - Gubici po osnovu prodaje učešća u kapitalu i hartija od vrednosti
5 7 3 - Gubici po osnovu prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari
5 7 4 - Manjkovi
5 7 5 - Rashodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika, koji ne ispunjavaju uslove da se iskažu u okviru revalorizacionih rezervi
5 7 6 - Rashodi po osnovu direktnih otpisa potraživanja
5 7 7 - Rashodi po osnovu rashodovanja zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari
5 7 9 - Ostali nepomenuti rashodi
58 - RASHODI PO OSNOVU OBEZVREĐENjA IMOVINE
5 8 0 - Obezvređenje nematerijalnih ulaganja
5 8 1 - Obezvređenje nekretnina, postrojenja i opreme
5 8 2 - Obezvređenje bioloških sredstava
5 8 3 - Obezvređenje dugoročnih finansijskih plasmana i drugih hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju
5 8 4 - Obezvređenje zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari
5 8 5 - Obezvređenje stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja
5 8 6 - Obezvređenje potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana
5 8 9 - Obezvređenje ostale imovine
59 - GUBITAK POSLOVANjA KOJE SE OBUSTAVLjA I PRENOS RASHODA
5 9 0 - Gubitak poslovanja koje se obustavlja
5 9 1 - Rashodi, efekti promene računovodstvenih politika i ispravke grešaka iz ranijih godina
5 9 9 - Prenos rashoda
6 - PRIHODI
60 - PRIHODI OD PREMIJA OSIGURANjA, SAOSIGURANjA, REOSIGURANjA I RETROCESIJA ŽIVOTNIH OSIGURANjA
6 0 0 - Prihodi od premija životnih osiguranja, osim dobrovoljnog penzijskog osiguranja
6 0 1 - Prihodi od premija dobrovoljnog penzijskog osiguranja
6 0 2 - Prihodi od premija saosiguranja, reosiguranja i retrocesija životnih osiguranja
6 0 3 - Prihodi po osnovu učešća saosiguranja i reosiguranja u naknadi šteta životnih osiguranja
6 0 4 - Prihodi od ukidanja i smanjenja rezervisanja životnih osiguranja, reosiguranja i retrocesija
6 0 5 - Prihodi životnih osiguranja po osnovu provizije iz reosiguranja i retrocesije
6 0 6 - Prihodi od posredovanja i zastupanja u osiguranju
6 0 7 - Prihodi životnih osiguranja po osnovu regresa
6 0 8 - Prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme životnih osiguranja
6 0 9 - Ostali poslovni prihodi životnih osiguranja
61 - PRIHODI OD PREMIJA OSIGURANjA, SAOSIGURANjA I REOSIGURANjA NEŽIVOTNIH OSIGURANjA
6 1 0 - Prihodi od premija osiguranja nezgode i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja
6 1 1 - Prihodi po osnovu osiguranja motornih vozila (kasko), šinskih vozila (kasko) i obavezno osiguranje od odgovornosti u saobraćaju
6 1 2 - Prihodi po osnovu ostalih osiguranja imovine, ostalih osiguranja od odgovornosti i drugih vrsta neživotnih osiguranja
6 1 3 - Prihodi od premija saosiguranja neživotnih osiguranja
6 1 4 - Prihodi od premija reosiguranja neživotnih osiguranja
6 1 5 - Prihodi od premija retrocesija neživotnih osiguranja
6 1 9 - Ostali prihodi od premije neživotnih osiguranja
62 - PRIHODI PO OSNOVU UČEŠĆA SAOSIGURANjA, REOSIGURANjA I RETROCESIJA U NAKNADI ŠTETA NEŽIVOTNIH OSIGURANjA
6 2 0 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova saosiguranja u zemlji
6 2 1 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta po poslovima saosiguranja u inostranstvu
6 2 2 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta po poslovima reosiguranja u zemlji
6 2 3 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova reosiguranja u inostranstvu
6 2 4 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova retrocesije u zemlji
6 2 5 - Prihodi po osnovu učešća u naknadi šteta iz poslova retrocesije u inostranstvu
6 2 9 Ostali prihodi po osnovu učešća saosiguranja, reosiguranja i retrocesija u naknadi šteta neživotnih osiguranja
63 - PRIHODI OD UKIDANjA I SMANjENjA REZERVISANjA NEŽIVOTNIH OSIGURANjA
6 3 0 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta neživotnih osiguranja
6 3 1 - Prihodi od smanjenja dugoročnih rezervisanja za izravnanje rizika
6 3 2 - Prihodi od smanjenja rezervisanih šteta reosiguranja
6 3 5 - Prihodi od smanjenja dugoročnih rezervisanja za izravnanje rizika reosiguranja kod neživotnih osiguranja
6 3 7 - Prihodi od ukidanja ostalih rezervisanja u reosiguranju kod neživotnih osiguranja
6 3 8 - Prihodi od smanjenja ostalih rezervisanja neživotnih osiguranja
6 3 9 - Ostali prihodi neživotnih osiguranja
64 - PRIHODI OD POVRATA PORESKIH I DRUGIH DAŽBINA I PRIHODI OD PREMIJA, SUBVENCIJA, DOTACIJA, DONACIJA I SL.
6 4 0 - Prihodi od povrata poreskih i drugih dažbina
6 4 1 - Prihodi po osnovu uslovljenih donacija
6 4 2 - Prihodi od premija, subvencija, dotacija, regresa i kompenzacija
6 4 9 - Prihodi po ostalim osnovima
65 - DRUGI POSLOVNI PRIHODI
6 5 0 - Prihodi od provizija po osnovu ugovora o zastupanju i posredovanju u neživotnim osiguranjima
6 5 1 - Prihodi od provizije po osnovu ugovora o reosiguranju i retrocesiji
6 5 2 - Prihodi od regresa po osnovu neživotnih osiguranja
6 5 3 - Prihodi od zakupnina nekretnina, postrojenja i opreme neživotnih osiguranja
6 5 4 - Prihodi od prodaje ostataka osiguranih oštećenih stvari
6 5 5 - Prihodi od tantijema
6 5 9 - Ostali poslovni prihodi neživotnih osiguranja
66 - FINANSIJSKI PRIHODI
6 6 0 - Finansijski prihodi od matičnih i zavisnih pravnih lica
6 6 1 - Finansijski prihodi od ostalih povezanih pravnih lica
6 6 2 - Prihodi od kamata
6 6 3 - Pozitivne kursne razlike
6 6 4 - Prihodi po osnovu efekata valutne klauzule
6 6 5 - Prihodi od učešća u dobitku pridruženih pravnih lica i zajedničkih ulaganja, koji se obračunavaju korišćenjem metoda udela
6 6 9 - Ostali finansijski prihodi
67 - OSTALI PRIHODI
6 7 0 - Dobici od prodaje nematerijalnih ulaganja, nekretnina, postrojenja i opreme
6 7 1 - Dobici od prodaje bioloških sredstava
6 7 2 - Dobici od prodaje učešća i dugoročnih hartija od vrednosti
6 7 3 - Dobici od prodaje materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari
6 7 4 - Viškovi
6 7 5 - Naplaćena otpisana potraživanja
6 7 6 - Prihodi po osnovu efekata ugovorene zaštite od rizika
6 7 7 - Prihodi od smanjenja obaveza
6 7 8 - Prihodi od ukidanja dugoročnih rezervisanja
6 7 9 - Ostali nepomenuti prihodi
68 - PRIHODI OD USKLAĐIVANjA VREDNOSTI IMOVINE
6 8 0 - Prihodi od usklađivanja vrednosti nematerijalnih ulaganja
6 8 1 - Prihodi od usklađivanja vrednosti nekretnina, postrojenja i opreme
6 8 2 - Prihodi od usklađivanja vrednosti bioloških sredstava
6 8 3 - Prihodi od usklađivanja vrednosti dugoročnih finansijskih plasmana i hartija od vrednosti raspoloživih za prodaju
6 8 4 - Prihodi od usklađivanja vrednosti zaliha materijala i ostataka osiguranih oštećenih stvari
6 8 5 - Prihodi od usklađivanja vrednosti stalnih sredstava namenjenih prodaji i sredstava poslovanja koje se obustavlja
6 8 6 - Prihodi od usklađivanja vrednosti potraživanja i kratkoročnih finansijskih plasmana
6 8 9 - Prihodi od usklađivanja vrednosti ostale imovine
69 - DOBITAK POSLOVANjA KOJE SE OBUSTAVLjA I PRENOS PRIHODA
6 9 0 - Dobitak poslovanja koje se obustavlja
6 9 1 - Prihodi, efekti promene računovodstvenih politika i ispravke grešaka iz ranijih godina
6 9 9 - Prenos prihoda
7 - OTVARANjE I ZAKLjUČAK RAČUNA STANjA I USPEHA
70 - OTVARANjE GLAVNE KNjIGE
7 0 0 - Račun otvaranja glavne knjige
71 - ZAKLjUČAK RAČUNA USPEHA
7 1 0 - Račun rashoda i prihoda
7 1 1 - Račun finansijskih rashoda i prihoda
7 1 2 - Račun dobitka i gubitka poslovanja koje se obustavlja
7 1 4 - Prenos ukupnog rezultata
72 - RAČUN DOBITKA I GUBITKA
7 2 0 - Račun dobitka ili gubitka
7 2 1 - Poreski rashod perioda
7 2 3 - Prenos dobitka ili gubitka
73 - ZAKLjUČAK RAČUNA STANjA
7 3 0 - Račun izravnanja računa stanja
74 - SLOBODNA GRUPA
8 - VANBILANSNA EVIDENCIJA
88 - VANBILANSNA AKTIVA
89 - VANBILANSNA PASIVA
9 - OBRAČUN TROŠKOVA, PRIHODA I REZULTATA
90 - RAČUNI ODNOSA S FINANSIJSKIM KNjIGOVODSTVOM
9 0 0 - Račun za preuzimanje troškova
9 0 1 - Račun za preuzimanje prihoda
91 - SLOBODNA GRUPA
92 - NOSIOCI TROŠKOVA - VRSTE POSLOVA
9 2 0 - Životna osiguranja
9 2 1 - Neživotna osiguranja
9 2 2 - Poslovi neposredno povezani s poslovima osiguranja
93 - SLOBODNA GRUPA
94 - SLOBODNA GRUPA
95 - NOSIOCI PRIHODA - VRSTE POSLOVA
9 5 0 - Životna osiguranja
9 5 1 - Neživotna osiguranja
9 5 2 - Poslovi neposredno povezani s poslovima osiguranja
96 - SLOBODNA GRUPA
97 - SLOBODNA GRUPA
98 - SLOBODNA GRUPA
99 - RAČUNI DOBITKA, GUBITKA I ZAKLjUČKA
9 9 0 - Dobitak
9 9 1 - Gubitak
9 9 9 - Zaključak obračuna troškova i prihoda