ZAKON

O ISPITIVANjU, ŽIGOSANjU I OBELEŽAVANjU VATRENOG ORUŽJA I MUNICIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 46/95)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Vatreno oružje, municija, elementi municije, naprave, kao i prepravljeno vatreno oružje i naprave podležu, pre stavljanja u promet, ispitivanju, žigosanju i obeležavanju, u skladu s ovim zakonom.

Član 2.

Vatreno oružje, u smislu ovog zakona, jeste: puška, pištolj, revolver - sve vrste - kao i sve vrste naprava koje pod pritiskom barutnih gasova izbacuju kroz cev zrno, kuglu, sačmu ili signalno punjenje.
Municija, u smislu ovog zakona, jeste: kompletno laborisana municija za sve vrste vatrenog oružja i naprava, kao i elementi municije (čaure, kapisle, barut, čepovi, sačma i zrna svih vrsta i oblika i dr.).
Naprave, u smislu ovog zakona, jesu: sve vrste naprava kod kojih se za pogon koristi energija barutnih gasova, kao što su: naprave za spajanje čvrstih materijala, pištolji za omamljivanje stoke, naprave za obradu metala deformacijom, signalni pištolji i sl. (u daljem tekstu: naprave).
Prepravljeno vatreno oružje i naprave, u smislu ovog zakona, jesu: vatreno oružje i naprave kod kojih su prepravkom zamenjeni ili izmenjeni bitni konstruktivni delovi.

Član 3.

Ispitivanju, žigosanju i obeležavanju ne podležu vatreno oružje, municija, elementi municije i naprave:
1) uvezeni iz inostranstva, a za koje je utvrđeno da su ispitani, žigosani i obeleženi na način i po postupku koji je utvrđen međunarodnim sporazumom o uspostavljanju jednoobraznih postupaka za uzajamno priznavanje zvaničnih oznaka ispitivanog vatrenog oružja;
2) uvezeni iz inostranstva isključivo za istraživačke i studijske svrhe;
3) namenjeni za isključivu upotrebu od strane Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova;
4) koji se tranzitno prevoze preko teritorije Republike Srbije;
5) za koje je propisima o zaštiti na radu propisana obaveza izdavanja atesta.

Član 4.

Zabranjen je promet vatrenog oružja, municije, elemenata municije, naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava koji nisu ispitani, žigosani i obeleženi na propisan način.

Član 5.

Ispitivanje, žigosanje i obeležavanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava vrši se radi proveravanja, odnosno potvrđivanja njihove ispravnosti i kvaliteta prema standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta.

II. ISPITIVANjE VATRENOG ORUŽJA, MUNICIJE I NAPRAVA

Član 6.

Ispitivanjem vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava proverava se sigurnost i pravilnost njihovog funkcionisanja, ispravnost pojedinih delova i kontroliše izdržljivost cevi i drugih delova pod određenim pritiskom.

Član 7.

Ispitivanje vatrenog oružja obuhvata kontrolu oružja pre i posle tormentacije.
Tormentacija oružja, u smislu ovog zakona, jeste ispitivanje otpornosti oružja pod pritiskom koji je najmanje za 30% veći od pritiska koji se postiže korišćenjem standardne municije najjačeg punjenja, pri čemu se ispitivanje vrši ispaljivanjem specijalno napunjenih tormentičnih metaka.
U postupku kontrole vatrenog oružja iz stava 1. ovog člana vrši se i njegova vizuelna, dimenzionalna i funkcionalna kontrola.

Član 8.

Ispitivanje municije i elemenata municije vrši se proveravanjem uzoraka svake pojedine proizvedene serije, radi potvrđivanja njihove ispravnosti i kvaliteta, prema propisanim standardima.
Municija i elementi municije, ispitani u smislu stava 1. ovog člana, podležu kontroli prilikom pakovanja, radi bezbednog stavljanja u promet, odnosno upotrebe.

Član 9.

Ispitivanje naprava obuhvata njihovu kontrolu pre i posle tormentacija, osim ako za pojedine vrste naprava nije propisano da podležu samo jednoj tormentaciji.

Član 10.

Vatreno oružje i naprave, kod kojih su prepravkom zamenjeni, odnosno izmenjeni njihovi bitni konstruktivni delovi, podležu ispitivanju, i to:
1) kod oružja: cev, sanduk (glava ili ram), navlaka, doboš i delovi za bravljenje;
2) kod naprava: cev i delovi za bravljenje.

Član 11.

Ispitivanje prepravljenog vatrenog oružja i naprava vrši se na način i po postupku predviđenom za ispitivanje vatrenog oružja i naprava.

III. ŽIGOSANjE I OBELEŽAVANjE VATRENOG ORUŽJA, MUNICIJE I NAPRAVA

Član 12.

Vatreno oružje, naprave, prepravljeno vatreno oružje i naprave, za koje se ispitivanjem utvrdi da ispunjavaju propisane uslove, žigošu se.
Žigosanje vatrenog oružja i naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava, vrši se na taj način što se na određene delove tog oružja, odnosno naprava (cev, zatvarač i dr.), na vidnom mestu utiskuje propisani žig.

Član 13.

Za vatreno oružje, naprave, prepravljeno vatreno oružje i naprave koji su ispitani i žigosani, izdaje se pisana potvrda o rezultatima ispitivanja.
U potvrdi moraju biti označeni: vrsta ispitivanog i žigosanog oružja, odnosno naprave, otisak utisnutog žiga i druge propisane oznake za vatreno oružje, odnosno naprave, a za vatreno oružje sa neolučenim cevima i podaci o pritisku pod kojim je ispitana izdržljivost cevi.

Član 14.

Municija i elementi municije, za koje se ispitivanjem utvrdi da ispunjavaju propisane uslove, obeležavaju se.
Obeležavanje municije i elemenata municije vrši se na taj način što se u svako osnovno pakovanje municije iste serije za koju je ispitivanjem uzoraka utvrđeno da ispunjava propisane uslove, stavlja pisana potvrda o izvršenom ispitivanju, i na svako pakovanje stavlja se propisana nalepnica (banderola). Potvrda o izvršenom ispitivanju sadrži i određeni znak za ispitanu vrstu municije ili elemente municije.

Član 15.

Ispitivanje, žigosanje i obeležavanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava poverava se Zavodu za ispitivanje, žigosanje ručnog vatrenog oružja i municije iz Kragujevca (u daljem tekstu: Zavod).
Ispitivanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava vrši se na način, pod uslovima i po postupku utvrđenim ovim zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona.
Poslove ispitivanja, žigosanja i obeležavanja Zavod ne može poveriti drugom preduzeću, odnosno drugom pravnom licu.

Član 16.

Ispitivanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava i njihovo žigosanje i obeležavanje, kad je utvrđeno da ispunjavaju propisane uslove, Zavod će izvršiti u roku od 30 dana od dana dostavljanja.

Član 17.

Za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava plaća se naknada koju utvrđuje Zavod.
Vlada Republike Srbije daje saglasnost na visinu naknade iz stava 1. ovog člana.

Član 18.

Preduzeće, odnosno radnja registrovana za popravljanje i prepravljanje vatrenog oružja, u roku od 15 dana od dana izvršene prepravke, dostavlja to vatreno oružje i napravu Zavodu, radi ispitivanja, odnosno žigosanja i obeležavanja.

Član 19.

Ministar nadležan za poslove industrije i ministar nadležan za unutrašnje poslove doneće sporazumno propise kojima će se bliže urediti:
1) način, uslovi, postupak i vrste ispitivanja, odnosno kontrole vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava, način žigosanja, obeležavanja i kontrole pakovanja;
2) znakovi za žigosanje i obeležavanje, odnosno žig, oblik i sadržina potvrde i nalepnice (banderole).

IV. NADZOR I UPRAVNE MERE

Član 20.

Ministarstvo nadležno za poslove trgovine vrši nadzor nad primenom odredaba ovog zakona koje se odnose na promet vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava, preko tržišnog inspektora.

Član 21.

Tržišni inspektor zabranjuje promet vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava, ako se u postupku vršenja nadzora utvrdi da ne ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom i posebnim propisima u pogledu ispitivanja, žigosanja i obeležavanja, do ispunjavanja uslova za njihovo stavljanje u promet.

Član 22.

Ministarstvo nadležno za poslove industrije i ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove vrše nadzor nad primenom odredaba ovog zakona koje se odnose na uslove i način ispitivanja, žigosanje i obeležavanje vatrenog oružja, municije i naprava, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprava.

V. KAZNENE ODREDBE

Član 23.

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za privredni prestup preduzeće ili drugo pravno lice ako stavi u promet vatreno oružje, municiju i elemente municije ili napravu, kao i prepravljeno vatreno oružje i napravu koja nije na propisan način ispitana, žigosana i obeležena (član 4).
Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 1.500 do 10.000 dinara.
Uz kaznu za privredni prestup iz stava 1. ovog člana, pored novčane kazne, izreći će se i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti prometa vatrenog oružja, municije i naprave, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprave, u trajanju od šest meseci do tri godine, i zaštitna mera oduzimanja vatrenog oružja, municije i naprave, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprave koja je predmet privrednog prestupa.

Član 24.

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za privredni prestup Zavod iz člana 15. ovog zakona ako:
1) ispitivanje, žigosanje i obeležavanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava ne vrši u skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu ovog zakona (član 15. stav 2);
2) određene poslove obaveznog ispitivanja, žigosanja i obeležavanja vatrenog oružja, municije i elemenata municije i naprava, poveri drugom pravnom licu (član 15. stav 3);
3) ispitivanje vatrenog oružja, municije, elemenata municije, naprava, kao i prepravljenog vatrenog oružja i naprava i njihovo žigosanje i obeležavanje, kada je utvrđeno da ispunjavaju propisane uslove, ne izvrši u roku od 30 dana od dana dostavljanja (član 16);
4) se ne pridržava utvrđene naknade (član 17).
Za privredni prestup iz stava 1. tač. 1), 2) i 4) ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Zavodu novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 dinara.

Član 25.

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za privredni prestup preduzeće ili drugo pravno lice ako prepravljeno vatreno oružje i naprave ne dostavi Zavodu na ispitivanje i žigosanje, odnosno ne dostavi u propisanom roku (član 18).
Za privredni prestup iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 1.500 do 10.000 dinara.
Uz kaznu za privredni prestup iz stava 1. ovog člana, pored novčane kazne, izreći će se i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti prometa vatrenog oružja, municije i naprava, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprava, u trajanju od šest meseci do tri godine.

Član 26.

Novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik, ako:
1) stavi u promet vatreno oružje, municiju i elemente municije ili napravu, kao i prepravljeno vatreno oružje i napravu koja nije na propisan način ispitana, žigosana i obeležena (član 4);
2) prepravljeno vatreno oružje i naprave ne dostavi Zavodu na ispitivanje i žigosanje, odnosno ne dostavi u propisanom roku (član 18).
Uz kaznu za prekršaj iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana, pored novčane kazne, izreći će se i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti prometa vatrenog oružja, municije i naprava, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprava, u trajanju od šest meseci do tri godine i zaštitna mera oduzimanja vatrenog oružja, municije i naprava, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprava koje su predmet prekršaja.

Član 27.

Novčanom kaznom od 500 do 1.000 dinara kazniće se za prekršaj građanin koji postupi suprotno odredbama člana 4. ovog zakona.
Uz prekršaj iz stava 1. ovog člana, pored novčane kazne, izreći će se i zaštitna mera oduzimanja vatrenog oružja, municije, elemenata municije i naprava, odnosno prepravljenog vatrenog oružja i naprava koje su predmet prekršaja.

VI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28.

Do donošenja bližih propisa iz člana 19. ovog zakona primenjivaće se odredbe Pravilnika o postupku za ispitivanje i žigosanje odnosno obeležavanje ručnog vatrenog oružja, municije i ručnih aparata ("Službeni glasnik SRS", broj 15/73), koje nisu u suprotnosti sa ovim zakonom.

Član 29.

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju ručnog vatrenog oružja i municije ("Službeni glasnik SRS", broj 22/73).

Član 30.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".