Na osnovu tačke 2. Odluke o utvrđivanju i objavljivanju prečišćenih tekstova opštih akata Vlade ("Službeni glasnik RS", broj 81/05), a u vezi sa Zaključkom Vlade 05 broj 021-5936/2005, od 29. septembra 2005. godine ("Službeni glasnik RS", broj 83/05),
Republički sekretarijat za zakonodavstvo zajedno s Generalnim sekretarijatom Vlade utvrdio je prečišćeni tekst Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica.
Prečišćeni tekst Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica obuhvata:
1. Uredbu o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 37/94 - osnovni tekst), iz koje je izostavljena Glava . PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE, odnosno član 24, kojim je utvrđeno kada prestaje da važi prethodna uredba, i član 25, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
2. Ispravku Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 40/94).
3. Uredbu o izmenama Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 37/01), iz koje je izostavljen član 11, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
4. Uredbu o dopuni Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 73/04), iz koje je izostavljen član 2, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
5. Uredbu o dopunama Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 88/04), iz koje je izostavljen član 3, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
6. Uredbu o dopuni Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 38/05), iz koje je izostavljen član 3, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
7. Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 81/05), iz koje je izostavljen član 7, kojim je utvrđeno kada ta uredba stupa na snagu.
Od 1. januara 2006. godine odredba člana 16. ovog prečišćenog teksta glasi:
"Naknada za otpremninu pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju ili pri prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti isplaćuje se u visini jedne i po zarade koju bi zaposleni u državnom organu i izabrano, odnosno postavljeno lice ostvarilo za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ne može biti niža od tri prosečne zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku."
Prečišćeni tekst Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica usklađen je sa Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije IU broj: 183/98 od 22. decembra 1998. godine ("Službeni glasnik RS", broj 6/99), kojom je utvrđeno da član 18. stav 1. Uredbe o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica ("Službeni glasnik RS", broj 37/94) nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Broj 110-00-00959/2005-01
U Beogradu, 31. oktobra 2005. godine
Republički sekretarijat za zakonodavstvo
Direktor, Zoran M. Balinovac, s.r.

UREDBA

O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANjIMA ZAPOSLENIH U DRŽAVNIM ORGANIMA I IZABRANIH, ODNOSNO POSTAVLjENIH LICA

(prečišćeni tekst)

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 95 od 8. novembra 2005)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovom uredbom utvrđuju se visina, uslovi i način isplate određenih naknada i drugih primanja zaposlenih u državnim organima i izabranih, odnosno postavljenih lica.
Naknadama i drugim primanjima u smislu ove uredbe smatraju se:
1) naknade za službeno putovanje;
2) naknada za prevoz na rad i sa rada;
3) naknada za otpremninu povodom penzionisanja;
4) naknada za odvojeni život od porodice;
5) naknada za selidbene troškove;
6) pravo na razliku zarade za člana Vlade i postavljeno lice u organu državne uprave koji prava iz radnog odnosa ostvaruju u naučnoobrazovnoj ustanovi;
7) otpremnina zaposlenom koji je ostao neraspoređen;
8) dodatak na platu.

II. NAKNADE ZA SLUŽBENO PUTOVANjE

Član 2.

Službenim putovanjem u smislu ove uredbe, smatra se putovanje na koje se zaposleni u državnom organu i izabrano, odnosno postavljeno lice upućuje, da po nalogu ovlašćenog lica izvrši određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja, odnosno van sedišta republičkog organa.

Član 3.

Službeno putovanje može trajati najduže 15 dana neprekidno.
Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 4.

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:
1) dnevnicu i troškove noćenja;
2) naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja, odnosno sedišta republičkog organa, do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla;
3) naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u saobraćaju, naknada troškova telefonskih razgovora i sl.).

Član 5.

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.
Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 6.

Dnevnica za službeno putovanje iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 7.

Naknada troškova noćenja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, osim za noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 8.

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na: lično i porodično ime zaposlenog, izabranog, odnosno postavljenog lica, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos dnevnica, iznos akontacije koja se može isplatiti i vrstu prevoznog sredstva koje se može koristiti za službeno putovanje.
U slučaju da službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma navedenog u nalogu za službeno putovanje, iznos isplaćene akontacije vraća se narednog dana od isteka tog roka.

Član 9.

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja, odnosno sedišta republičkog organa, do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 10.

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 11.

Izabranim i postavljenim licima u državnim organima može se omogućiti plaćanje troškova službenih putovanja u zemlji i inostranstvu platnom karticom, u skladu sa važećim propisima.

Član 12.

Kada se zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja, odnosno službeno vozilo, može se, po pismenom odobrenju ovlašćenog lica u kome su navedeni razlozi hitnosga, odnosno potreba službenog posla, koristiti sopstveni automobil.
Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom, u slučaju iz stava 1. ovog člana, iznosi 10% od propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 13.

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište, računi za ostale troškove i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknada za službeno putovanje u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Član 14.

Dnevnica i naknade ostalih troškova vezanih za službeno putovanje u inostranstvo utvrđuju se prema propisima koji važe za zaposlene, izabrana i postavljena lica u saveznim organima.

III. NAKNADA ZA PREVOZ NA RAD I SA RADA

Član 15.

Za korišćenje prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada isplaćuje se naknada u visini cene mesečne pretplatne karte u gradskom, prigradskom odnosno međugradskom saobraćaju.

IV. NAKNADA ZA OTPREMNINU POVODOM PENZIONISANjA

Član 16.

Naknada za otpremninu pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju ili pri prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti isplaćuje se u visini jedne i po zarade koju bi zaposleni u državnom organu i izabrano, odnosno postavljeno lice ostvarilo za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ne može biti niža od jedne i po zarade po zaposlenom isplaćene u Republici u poslednja tri meseca prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate.

V. NAKNADE ZA ODVOJENI ŽIVOT OD PORODICE

Član 17.

Odvojeni život od porodice, u smislu ove uredbe, postoji kada zaposleni u državnom organu i izabrano, odnosno postavljeno lice koje ima porodicu nema rešeno stambeno pitanje u mestu u kome radi a članovi njegove uže porodice žive odvojeno van tog mesta.
Za odvojeni život od uže porodice, u smislu stava 1. ovog člana, mesečna naknada troškova isplaćuje se u iznosu 75% prosečne zarade po zaposlenom u privredi Republike isplaćene prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate.
Naknada troškova za odvojeni život od uže porodice za jedan radni dan se obračunava tako što se prosečna mesečna zarada po zaposlenom u privredi Republike podeli sa brojem radnih dana u mesecu.

Član 18.

Naknada troškova prevoza pripada zaposlenom u državnom organu i izabranom, odnosno postavljenom licu, radi posete užoj porodici od koje, u smislu člana 17. stav 1. ove uredbe, živi odvojeno i to četiri putovanja mesečno, u visini stvarnih troškova, a najviše do visine cene autobuske karte.

Član 19.

Izabranom, odnosno postavljenom licu koje u mestu u kome radi nema rešeno stambeno pitanje, a kome komisija Vlade za stambena pitanja ne može da obezbedi korišćenje službenog stana, odnosno na drugi način obezbedi smeštaj (u zakupljenom stanu) pripada naknada troškova smeštaja u visini razlike između stvarnih troškova smeštaja i visine troškova koje bi imao u slučaju korišćenja odgovarajućeg službenog stana.
Stvarni troškovi smeštaja, u smislu stava 1. ovog člana, priznaju se najviše do cene prenoćišta u hotelu "B" kategorije.

VI. NAKNADA ZA SELIDBENE TROŠKOVE

Član 20.

Naknada za selidbene troškove ostvaruje se pod uslovom da je zaposleni u državnom organu i izabrano, odnosno postavljeno lice primljeno na rad, izabrano odnosno postavljeno na funkciju u mestu koje je van mesta njegovog prebivališta, kao i kad se upućuje na rad van mesta njegovog redovnog zaposlenja, odnosno sedišta republičkog organa.
Zahtev za naknadu selidbenih troškova podnosi se ovlašćenom licu u roku od osam dana od dana preseljenja.
Naknada za selidbene troškove odgovara visini stvarnih troškova prevoza stvari koje služe za potrebe domaćinstva, a isplaćuje se po podnošenju odgovarajućih dokaza o troškovima preseljenja.

VII. PRAVO NA RAZLIKU ZARADE ZA ČLANA VLADE I POSTAVLjENO LICE U ORGANU DRŽAVNE UPRAVE KOJI PRAVA IZ RADNOG ODNOSA OSTVARUJU U NAUČNOOBRAZOVNOJ USTANOVI

Član 21.

Član Vlade i postavljeno lice u organu državne uprave sa naučnim zvanjem koji, uz saglasnost Vlade, rade i u naučnoobrazovnoj ustanovi i u njoj ostvaruju prava iz radnog odnosa, imaju pravo na razliku zarade između plate koju ostvaruju u naučnoobrazovnoj ustanovi i plate koja im pripada za obavljanje funkcije.

VIII. OTPREMNINA ZAPOSLENOM KOJI JE OSTAO NERASPOREĐEN

Član 22.

Zaposlenom koji je ostao neraspoređen otpremnina se isplaćuje za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu u visini trećine njegove plate, s tim da se pod tom platom smatra njegova prosečna mesečna plata koja mu je isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je doneto rešenje kojim je utvrđeno da je zaposleni ostao neraspoređen.
Zaposlenom koji je ostao neraspoređen i koji je u postupku promene organizacije državnog organa pismeno izjavio, u roku utvrđenom posebnim propisom, da nije zainteresovan da bude raspoređen ni na jedno radno mesto u bilo kom državnom organu, isplaćuje se otpremnina iz stava 1. ovog člana uvećana za 20%.

IDž. DODATAK NA PLATU

Član 23.

Dodatak na platu isplaćuje se:
1) za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu, uvećanog za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem (minuli rad) - u iznosu od 0,4% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom u radnom odnosu;
2) za dežurstvo i drugi rad duži od punog radnog vremena koje je određeno propisima (prekovremeni rad) - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;
3) za rad na dan državnog i verskog praznika - u iznosu od 110% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu;
4) za povećane dnevne troškove rada i boravka na terenu (terenski dodatak) - u iznosu od 3% prosečne mesečne zarade zaposlenog u privredi Republike, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana - u terenski dodatak ulaze i troškovi smeštaja i ishrane, ali najviše do iznosa naknade za dnevnicu za službeno putovanje i troškove noćenja (čl. 6. i 7. ove uredbe);
5) za noćni rad (između 22,00 i 6,00 časova narednog dana) ako takav rad nije vrednovan pri utvrđivanju koeficijenta - u iznosu od 26% od osnovice, srazmerno vremenu provedenom na radu.
Osnovicom za obračun dodatka na platu smatra se proizvod osnovice za obračun plata i utvrđenog koeficijenta za obračun plate zaposlenog i izabranog, odnosno postavljenog lica.
Ako su se istovremeno stekli uslovi za ostvarivanje prava na dodatak na platu po više osnova utvrđenih u stavu 1. tač. 2), 3) i 5) ovog člana, dodatak koji se isplaćuje ne može biti manji od zbira procenata dodataka po svakom osnovu.
Pravo na dodatak na platu ostvaruje se prema ovoj uredbi samo ako visina pojedinog prava nije utvrđena Opštim kolektivnim ugovorom.