Na osnovu člana 92. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (prečišćeni tekst - "Službeni glasnik SRS", br. 53/82), a u vezi člana 37. Zakona o organizaciji republičke uprave ("Službeni glasnik SRS", br. 19/82), Republički sekretarijat za unutrašnje poslove, Republički komitet za obrazovanje i fizičku kulturu i Republički komitet za zdravlje i socijalnu politiku, donose

PRAVILNIK

O NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU CENTARA ZA OBUKU VOZAČA I EVIDENCIJI KOJU TI CENTRI VODE

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS" br. 2/83)

Član 1.

Ovi pravilnikom bliže se propisuju nastavni plan i program osposobljavanja kandidata za vozače, kao i evidencije koje vode organizacije udruženog rada, odnosno društvene organizacije i udruženja građana čiji su ciljevi unapređivanje bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: centri za obuku vozača) u vršenju delatnosti osposobljavanja kandidata za vozače.

Član 2.

Nastava u centru za obuku vozača izvodi se po programu osposobljavanja kandidata za vozače i osnovama nastavnih planova utvrđenim u ovom pravilniku.
Razrada programa osposobljavanja kandidata za vozače sprovodi se kroz nastavne planove, a zavisno od aktuelnih problema bezbednosti saobraćaja na lokalnom području.

Član 3.

Program osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila i vozača traktora sastoji se iz teoretskog i praktičnog dela.
Program osposobljavanja kandidata za vozače bicikala sa motorom, vozača tramvaja, vozača radnih mašina i vozače motokultivatora sastoji se samo iz teoretskog dela.

Član 4.

Program teoretskog dela osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila obuhvata:
1. propise o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji se odnose na pravila saobraćaja na putevima, saobraćajne znakove, znakove koje daju ovlašćena lica, kao i opasnosti koje nastaju zbog nepropisnog preduzimanja radnji u saobraćaju i osnove funkcionisanja uređaja na motornom vozilu značajnih za bezbednost saobraćaja na putu, uključujući ekonomičnost potrošnje goriva;
2. sadržaje koji doprinose razvijanju humanih odnosa, odnosa uzajamnog poštovanja i razumevanja međi svim učesnicima u saobraćaju, na načelima društvene samozaštite i solidarnosti, postupanje u slučaju saobraćajne nezgode (dužnosti u slučaju nezgode, radnje kojima se sprečava nastupanje smrti usled povreda, način prevoza povređenih lica), kao i uticaj raznih subjektivnih i objektivnih činilaca na bezbednost saobraćaja na putu (u daljem tekstu: bezbedno ponašanje u saobraćaju).
Program praktičnog dela obuke kandidata za vozače motornih vozila obuhvata upravljanje motornim vozilom.

Član 5.

Program teoretskog dela osposobljavanja kandidata za vozače traktora obuhvata propise o bezbednosti saobraćaja na putevima, i to:
1. osnovna pravila saobraćaja na putevima, i
2. saobraćajne znakove.
Program praktičnog dela obuke kandidata za vozače traktora obuhvata upravljanje traktorom.

Član 6.

Program teoretskog dela osposobljavanja vozača bicikala sa motorom, vozača tramvaja, vozača radnih mašina i vozača motokultivatora obuhvata propise o bezbednosti saobraćaja na putevima i to:
1. osnovna pravila saobraćaja na putevima, i
2. saobraćajne znakove.

Član 7.

Sadržina programa teoretskog i praktičnog osposobljavanja kandidata za vozače iz čl. 4, 5. i 6. ovog pravilnika, odštampana je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 8.

Centri za obuku vozača su dužni da pri izvršenju programa osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila nastavnim planom predvide najmanje 35 časova za teoretsko osposobljavanje i 40 časova za praktičnu obuku.

Član 9.

Nastavni planovi iz teoretskog dela osposobljavanja kandidata za vozače motornih vozila moraju sadržati najmanje sledeći broj časova za:
1. pravilna saobraćaja na putevima 15 časova;
2. saobraćajne znake i znake koje daju ovlašćenja lica 5 časova;
3. opasnosti koje nastaju zbog nepropisnog preduzimanja radnji u saobraćaju 2 časa;
4. bezbedno ponašanje u saobraćaju 5 časova.
Nastavnim planom centra za obuku vozača utvrđuju se sadržaj iz kojih je potrebno obučavati kandidate za vozače od aktuelnih problema bezbednosti saobraćaja na lokalnim području, u trajanju od najmanje 8 časova.
Na nastavne planove saglasnost daje Republički sekretarijat za unutrašnje poslove.
U postupku davanja saglasnosti Republički sekretarijat za unutrašnje poslove pribaviće mišljenje Republičkog komiteta za obrazovanja i fizičku kulturu i Republičkog komiteta za zdravlje i socijalnu politiku.

Član 10.

Od ukupnog broja časova iz praktičnog dela osposobljavanja vozača motornih vozila nastavnim planom će se predvideti najmanje po dva časa za:
1. upravljanje vozilom u saobraćaju na putu izvan naselja, i
2. upravljanje vozilom u saobraćaju na putu noću, ili pod uslovima smanjene vidljivosti.
Nastavnim planom iz praktičnog dela osposobljavanja kandidata za vozače utvrđuje se najmanje 3 časa za izvođenje radnji čije nepravilno i nepropisno vršenje dovodi do saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama (prilagođavanje brzine kretanja, preticanje, obilaženje i dr.).

Član 11.

Radi realizacije teoretskog dela programa osposobljavanja kandidata za vozače traktora i vozače bicikala sa motorom, vozače tramvaja, vozače radnih mašina i vozače motokultivatora nastavnim planom će se predvideti najmanje 15 časova.

Član 12.

Nastavni čas iz teoretskog dela osposobljavanja traje 45 minuta.
U toku jednog dana kandidat za vozača može imati tri nastavna časa sa odgovarajućim odmorima.

Član 13.

Nastavni čas iz praktičnog dela osposobljavanja traje 45 minuta. Kandidat za vozača može u toku dana imati samo jedan čas obuke.
Izuzetno, u zavisnosti od postignutih rezultata u pogledu stepena obučenosti, a nakon održanih 10 časova praktične obuke kandidat za vozače može imati i 2 časa obuke u toku jednog dana.

Član 14.

Vozač-instruktor može u toku dana imati najmanje 6 časova u obuci sa vozilom u saobraćaju iz praktičnog dela osposobljavanja kandidata za vozača, a u okviru 42-časovne radne nedelje. Između časova obuke mora se obezbediti odmor od najmanje 15 minuta, osim kada se izvode 2 časa uzastopno u kom slučaju se mora obezbediti odmor od najmanje 30 minuta.

Član 15.

Praktični deo osposobljavanja kandidata za vozača počinje na uređenom poligonu ili drugom prostoru, koji je za tu svrhu odobren, u trajanju od 6 časova.
Obuka na uređenom poligonu ili drugom prostoru koji je za tu svrhu odobren, može početi kada kandidat iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima odsluša propise o pravilima saobraćaja i propise o saobraćajnim znakovima.
Kandidat za vozača može deo početne praktične obuke izvršiti na trenažeru. Dva časa obuke na trenažeru računaju se kao jedan čas obuke na poligonu. Kandidat mora najmanje dva časa da obavi na poligonu pre nego što se uključi u saobraćaj.
Kandidat koji ima vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, a želi ispit da polaže za drugu kategoriju prethodno mora da obavi početnu praktičnu obuku na uređenom poligonu ili drugom prostoru koji je za tu svrhu odobren, u trajanju od najmanje 2 časa, na vozilu one kategorije za koju želi da polaže vozački ispit.

Član 16.

Centar za obuku vozača će nakon odslušane nastave iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima, a na zahtev kandidata a ranije, i izvoženih časova praktične obuke na poligonu ili drugom prostoru koji je za tu svrhu odobren, putem testa i na drugi odgovarajući način ispitati kandidata i utvrditi da li je stekao potrebno znanje za bezbedno izvođenje praktičnog dela osposobljavanja u saobraćaju na putu.
Na način propisan u stavu 1. ovog člana postupaće se i sa kandidatom za vozača koji se samostalno pripremao iz teoretskog dela osposobljavanja, s tim što taj kandidat ne može otpočeti sa praktičnom obukom ni na poligonu ili drugom prostoru koji je odobren za tu svrhu, dok ne pokaže zadovoljavajuće rezultate iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima.
Centar za obuku vozača ne sme vršiti praktičnu obuku kandidata za vozača, ako nisu ispunjeni svi uslovi predviđeni u st. 1. i 2. ovog člana.

Član 17.

Ako kandidat za vozača na proveri znanja, u slučajevima i na način predviđen u članu 16. ovog pravilnika ne pokaže zadovoljavajuće rezultate, utvrdiće se koja pitanja nije dovoljno savladao i upoznaće se sa njima. Na zahtev kandidata ponovo će se izvršiti provera njegovog znanja.
Provera znanja za kandidata iz člana 16. stav 2. ovog pravilnika vršiće se u roku koji ne može da bude kraći od 15 dana.

Član 18.

Kandidat za vozače koji su prekinuli praktični deo obuke mogu nastaviti obuku ako od dana prekida nije proteklo više od 12 meseci.

Član 19.

Za kandidata za vozača koji po oceni vozača-instruktora u okviru propisanog broja časova nije savladao program iz oblasti upravljanja motornim vozilom, centar za obuku vozača će utvrditi dopunski program osposobljavanja.
Kandidat koji ne prihvati dopunski program osposobljavanja centar za obuku vozača je dužan omogućiti polaganje vozačkog ispita.

Član 20.

Testove na osnovu kojih se ocenjuje uspeh kandidata za vozače na teoretskom delu ispita, a koji sadrže materiju predviđenu programom za osposobljavanje kandidata za vozače, priprema Republički sekretarijat za unutrašnje poslove uz prethodno pribavljeno mišljenje Republičkog komiteta za obrazovanje i fizičku kulturu i Republičkog komiteta za zdravlje i socijalnu politiku.

Član 21.

Centri za obuku vozača dužni su da vode:
1. registar kandidata za vozače koji sadrži mesta za upisivanje: rednog broja, prezimena i imena, godine rođenja kandidata za vozača, prebivališta odnosno boravišta i adrese stana, godine upisa, rednog broja kursa i rednog broja školskog dnevnika;
2. dnevnik sa prozivnikom o izvođenju teoretskog dela osposobljavanja u koji se unosi: redni broj kursa, datum i vreme održavanja nastave (časa), opis rada na času i potpis nastavnika kao i imena, prezimena i imena jednog od roditelja kandidata za vozače sa podacima o posećivanju nastave;
3. knjigu rada vozača-instruktora o praktičnoj obuci kandidata za vozače u koju se upisuje ime i prezime kandidata koji su u toku dana obučavani, vreme održanog časa obuke i opis rada za vreme obuke;
4. karton o praktičnoj obuci kandidata za vozača, u koji se unosi: ime i prezime kandidata i vozača-instruktora, vrsta i registarski broj vozila, kao i podaci o trajanju obuke po pojedinim metodskim jedinicama, koje potvrđuje kandidat potpisom nakon održanog časa.
Podaci o osposobljavanju kandidata za vozače upisuje se u dnevnik, knjigu rada, odnosno u karton o obuci na početku časa.
Registar kandidata čuva se 10 godine, a dnevnik sa prozivnikom, knjiga rada i karton o praktičnoj obuci kandidata čuvaju se 5 godina.

Član 22.

Vozač-instruktor mora u vozilu za vreme obuke kandidata za vozača imati, i na zahtev ovlašćenog lica pokazati, knjigu rada i karton obuke i nastavni plan za obuku kandidata u praktičnom upravljanju vozilom one kategorije za koju vrši obuku kandidata.
Knjiga rada i karton obuke čuvaju se u centru za obuku vozača.

Član 23.

Centar za obuku vozača, pred čijom se komisijom polaže vozački ispit dužan je da vodi:
1. poseban registar o polaganju vozačkih ispita, o polaganju ispita za vozača traktora i o proveri znanja o poznavanju saobraćajnih propisa, koji moraju da sadrže: redni broj, prezime i ime kandidata i ime jednog od roditelja, adresu kandidata, datum i mesto rođenja, kategoriju, odnosno vrstu vozila za koju kandidat polaže ispit, datum polaganja ispita i uspeh postignut na ispitu, uspeh postignut na ispitu iz pojedinih oblasti i ispitu u celini, uspeh pokazan u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa (za registar o proveri znanja o poznavanju saobraćajnih propisa), naznačenje o tome koji put kandidat polaže ispit, odnosno vrši proveru znanja, kao i redni broj registra kandidata za vozače iz člana 21. ovog pravilnika, odnosno napomenu, ako se kandidat osposobljavao u drugom centru;
2. registar izdatih uverenja o položenom vozačkom ispitu, ispitu za vozača traktora i proveri znanja o poznavanju saobraćajnih propisa koji mora da sadrži: prezime i ime kandidata i ime jednog od roditelja, redni broj pod kojim se kandidat vodi u registru iz tačke 1. ovog člana, broj i datum izdatog uverenja.
Registri iz tač. 1. i 2. ovog člana čuvaju se trajno.

Član 24.

Centar za obuku vozača vodi posebnu evidenciju o kvalitetu rada vozača-instruktora koji se ogleda kroz uspeh kandidata koje su obučavali, kao i evidenciju o kaznama i merama koje su izrečene vozačima-instruktorima povodom prekršaja u vezi sa obukom kandidata za vozača.
Centar za obuku vozača je dužan da vodi posebnu evidenciju o rezultatima rada instruktora, polaganju vozačkih ispita i uspehu kandidata koji su osposobljeni u centru za obuku vozača.

Član 25.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku SR Srbije".