Na osnovu člana 21. tačka 2. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 17/91) i člana 75. Zakona o radnim odnosima u državnim organima ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 48/91 i 66/91),
Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine na sednici održanoj 9. oktobra 1992. godine, donela je

ODLUKU

O NAČINU UTVRĐIVANjA PLATA, NAKNADA I DRUGIH PRIMANjA ZAPOSLENIH I IZABRANIH, IMENOVANIH, ODNOSNO POSTAVLjENIH LICA U POKRAJINSKIM ORGANIMA

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 12 od 10. oktobra 1992; 15/92, 4/93, 3/01)

Član 1.

Zaposlena i izabrana, imenovana, odnosno postavljena lica u pokrajinskim organima za svoj rad primaju platu.
Plata se isplaćuje po isteku meseca na koji se odnosi.
Plata se prima i za vreme korišćenja godišnjih odmora i za dane državnih praznika za koje je zakonom propisano da se ne radi.

Član 2.

Plate se utvrđuju u postupku primene:
1) Osnovice za obračun plata (u daljem tekstu: osnovica),
2) Koeficijenta kojim se množi osnovica (u daljem tekstu: koeficijent),
3) Procenta za vrednovanje radnog staža.

Član 3.

Osnovicu čini prosečna zarada po zaposlenom isplaćena za prethodni mesec u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini prema zvaničnim podacima organa nadležnog za poslove statistike. Ako je osnovica iz prethodnog stava veća od 10% od prethodno utvrđene, osnovicu za isplatu plata utvrđuje Izvršno veće AP Vojvodine.

Član 4.

Koeficijentom se izražava vrednost poslova koje obavljaju zaposleni u pokrajinskim organima i izabrana, imenovana, odnosno postavljena lica.

Član 5.

Radni staž vrednuje se tako što se mesečni iznos plate uvećava 0,5% za svaku započetu godinu radnog staža, a najviše 20%.

Član 6.

Koeficijenti za utvrđivanje plata funkcionerima koje bira ili imenuje Skupština AP Vojvodine, iznose.
- 5,50 za predsednika Skupštine i predsednika Izvršnog veća,
- 5,15 za potpredsednika Skupštine, potpredsednika Izvršnog veća,
- 4,90 za članove Izvršnog veća, Pokrajinske sekretare,
- 4,60 za predsednike radnih tela na stalnom radu u Skupštini.

Član 7.

Zaposleni u pokrajinskim organima i izabrana, imenovana odnosno postavljena lica razvrstavaju se u platne grupe utvrđene Zakonom na sledeći način:
II platna grupa, sekretar Skupštine, sekretar Izvršnog veća, zamenik pokrajinskog sekretara, Javni pravobranilac Vojvodine i direktor Službe za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa.
III platna grupa: pokrajinski savetnik, zamenik sekretara Skupštine, zamenik sekretara Izvršnog veća, šef Kabineta predsednika Skupštine i Izvršnog veća i zamenik Javnog pravobranioca Vojvodine.
IV platna grupa: pomoćnik pokrajinskog sekretara, pomoćnik sekretara Skupštine i sekretara Izvršnog veća, pomoćnik direktora Službe za opšte i zajedničke poslove pokrajinskih organa, direktor Službe u sastavu organa uprave, savetnik Skupštine, šef Protokola, sekretar radnog tela Izvršnog veća i savetnik predsednika Izvršnog veća;
VI platna grupa: savetnik pokrajinskog sekretara i savetnik sekretara Izvršnog veća
VII platna grupa: samostalni stručni saradnik
IDž platna grupa: viši stručni saradnik
platna grupa: stručni saradnik, prevodilac i bibliotekar;
DžI platna grupa: viši saradnik i stenograf
DžII platna grupa: saradnik, viši referent i visokokvalifikovani radnik,
DžIII platna grupa: referent i daktilograf,
DžIV platna grupa: kvalifikovani radnik,
DžV platna grupa: nekvalifikovani radnik.
Nadležno radno telo Skupštine i Izvršno veće mogu izuzetno utvrditi veći koeficijent za pojedine kategorije izabranih odnosno postavljenih lica u odnosu na koeficijent utvrđen Zakonom, zbog složenosti i posebne odgovornosti u obavljanju njihovih funkcija ali ne više od 15% u odnosu na koeficijent koji im pripada.
Zaposlenim i izabranim odnosno postavljenim licima, može se uvećati koeficijent utvrđen na osnovu stava 1. ovog člana, i to:
- do 10% - ako imaju zvanje doktora nauka (VIII stepen stručne spreme);
- do 7% - ako imaju zvanje magistra nauka ili stručni naziv specijaliste (VII2 SSS)
- do 5% - ako imaju odgovarajući stepen znanja stranog jezika,
i ako je aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji predviđen takav uslov za obavljanje poslova na mestu na koje su raspoređeni, odnosno izabrani ili postavljeni.

Član 8.

Visinu koeficijenta u okviru platnih grupa utvrđenih u članu 7. ove odluke utvrđuju:
1) Nadležno radno telo Skupštine za imenovana i postavljena lica u Službi Skupštine,
2) Izvršno veće za lica koja ono postavlja,
3) starešina koji rukovodi pokrajinskim organom za zaposlene u pokrajinskom organu,
4) Sekretar Skupštine za zaposlene u Službi Skupštine,
5) Sekretar Izvršnog veća za zaposlene u Službi Izvršnog veća.

Član 9.

Pri svakoj isplati plate radniku se u pismenom obliku uručuje obračun koji sadrži podatke o svim osnovama po kojima je plata obračunata.

Član 10.

Isplata plata za prethodni mesec se vrši najkasnije do 15. u tekućem mesecu.

Član 11.

Ako izabrano, imenovano ili postavljeno lice nastavi da radi i ostvaruje zaradu u preduzeću, ustanovi ili drugoj organizaciji, ili nastavi da ostvaruje zaradu po osnovu samostalne delatnosti, ima pravo, za vreme trajanja mandata, na naknadu za vršenje funkcije.
Visinu naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje nadležno radno telo Skupštine, odnosno Izvršno veće, zavisno od značaja funkcije, s tim da ne može biti niža od 35% plate koju bi ostvarivao za obavljanje funkcije na stalnom radu u pokrajinskom organu.

Član 12.

Izabrana lica, osim lica na stalnim funkcijama (sudije, javni tužioci), koja su pre izbora na funkciju ostvarivala pravo na penziju imaju pravo na deo plate u visini razlike između njihove penzije i plate koju bi primali na toj funkciji da nisu ostvarili pravo na penziju.

Član 13.

Plata pripravnika u pokrajinskom organu iznosi 80% od najniže plate u okviru zvanja za koje se pripravnik osposobljava.

Član 14.

Zaposleni u pokrajinskim organima i izabrana, imenovana, odnosno postavljena lica imaju pravo na naknadu plate za vreme odsustvovanja sa rada zbog bolovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja i drugih slučajeva odsustvovanja sa rada uz pravo na naknadu plate utvrđenih zakonom i drugim propisima.
Zaposleni u pokrajinskim organima i izabrana, imenovana, odnosno postavljena lica imaju pravo na naknadu za regresiranje godišnjeg odmora, otpremninu povodom penzionisanja i druge naknade u skladu sa zakonom i drugim propisima.
Visina naknade iz stava 1. i 2. ovog člana utvrđuje se aktom Izvršnog veća, u skladu sa Zakonom.

Član 15.

Zaposleni u pokrajinskim organima i izabrana, imenovana odnosno postavljena lica imaju pravo na naknadu materijalnih troškova: za dnevnice i noćenje na službenom putovanju, za upotrebu sopstvenog vozila u službene svrhe, za prevoz na rad i sa rada, za selidbene troškove, za naknadu za ishranu u toku rada i za naknadu za odvojeni život.
Visina, uslovi i način isplate naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se aktom Izvršnog veća.

Član 16.

Za zaposlene u pokrajinskim organima, odnosno postavljena lica, koji su se naročito istakli u obavljanju poslova vezanih za funkcionisanje pokrajinskih organa ili su na drugi način dali doprinos izuzetno uspešnom obavljanju poslova organa, Izvršno veće može ustanoviti priznanje u vidu novčanih naknada, pohvala, poklona i sl.
Vrste priznanja, uslovi i postupak za njihovo dodeljivanje utvrđuju se aktom Izvršnog veća.
Predlog za nagrađivanje zaposlenog, odnosno postavljenog lica daje starešina koji rukovodi organom.

Član 17.

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o naknadama i drugim pravima delegata u Skupštini AP Vojvodine i o platama i drugim primanjima funkcionera i radnika pokrajinskih organa ("Službeni list AP Vojvodine", broj 4/92) osim članova 13, 14. i 15. koji prestaju da važe stupanjem na snagu odluke kojom se uređuju primanja poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Član 18.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu AP Vojvodine".