Na osnovu člana 8. i čl. 29. do 31. Zakona o platama i naknadama saveznih poslanika u Saveznoj skupštini i o platama saveznih funkcionera koje bira ili razrešava Savezna skupština ("Službeni list SFRJ", br. 72/89 i 74/90 i "Službeni list SRJ", br. 40/92), Administrativna komisija Savezne skupštine, na sednici od 6. jula 1994. godine, donela je

ODLUKU

O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANjIMA SAVEZNIH POSLANIKA U SAVEZNOJ SKUPŠTINI, FUNKCIONERA KOJE BIRA I RAZREŠAVA SAVEZNA SKUPŠTINA, RUKOVODEĆIH RADNIKA KOJE POSTAVLjA ADMINISTRATIVNA KOMISIJA SAVEZNE SKUPŠTINE I RADNIKA U SLUŽBI SAVEZNE SKUPŠTINE

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 54/94, 5/96, 45/96, 74/99, 29/2000, 21/01, 58/01)

I. OPŠTA ODREDBA

Član 1.

Ovom odlukom uređuju se naknade određenih materijalnih troškova i druga primanja saveznih poslanika u Saveznoj skupštini (u daljem tekstu: savezni poslanici), funkcionera koje bira i razrešava Savezna skupština (u daljem tekstu: funkcioneri), rukovodećih radnika koje postavlja Administrativna komisija Savezne skupštine (u daljem tekstu: rukovodeći radnici) i radnika u Službi Savezne skupštine (u daljem tekstu: radnici).

II. POSLANIČKI PAUŠAL

Član 2.

Savezni poslanik ima pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu u visini od 30% od mesečnog iznosa poslaničke zarade bez uvećanja po osnovu radnog staža.

III. NAKNADA ZA KORIŠĆENjE AUTOMOBILA U LIČNOJ SVOJINI, NAKNADA ZA KORIŠĆENjE GODIŠNjEG ODMORA,OTPREMNINA I NAKNADA U SLUČAJU SMRTI

Član 3.

Savezni poslanici, funkcioneri i rukovodeći radnici imaju pravo na naknadu za korišćenje automobila u ličnoj svojini za službene potrebe - savezni poslanik prilikom putovanja radi prisustvovanja sednicama veća i radnih tela veća Savezne skupštine ili ako koristi automobil na putovanju preduzetom po odluci tih tela, a funkcioner i rukovodeći radnik za dane koje je proveo na službenom putu.
Pravo iz stava 1. ovog člana savezni poslanici, funkcioneri i rukovodeći radnici imaju ako korišćenjem prevoznih sredstava u železničkom, drumskom, gradskom, brodskom i vazdušnom saobraćaju nisu mogli obezbediti blagovremeni prevoz.
Kad se sednice veća ili radnih tela veća Savezne skupštine održavaju dva ili više dana uzastopno, pravo iz stava 1. ovog člana priznaje se saveznim poslanicima za korišćenje automobila u jednom dolasku i povratku.
Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, pravo iz stava 1. ovog člana može se priznati saveznim poslanicima u ostalim danima za udaljenost do 250 kilometara ukupno u oba pravca.
Naknada iz stava 1. ovog člana iznosi 15% propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 4.

Saveznim poslanicima koji ostvaruju zaradu u Saveznoj skupštini, funkcionerima, rukovodećim radnicima i radnicima pripada naknada za delimično pokriće izdataka za korišćenje godišnjeg odmora u visini koja se za tu namenu utvrdi za zaposlene u državnim organima u republici članici na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa.
Ako se naknada iz stava 1. ovog člana isplaćuje u više rata u toku kalendarske godine, licima iz stava 1. ovog člana pri svakoj isplati pripada srazmerni deo naknade po osnovu obračunskog osnova utvrđenog za tu namenu za mesece u kojima se vrši isplata.

Član 5.

Saveznim poslanicima koji ostvaruju zaradu u Saveznoj skupštini, funkcionerima, rukovodećim radnicima i radnicima pri prestanku radnog odnosa radi korišćenja prava na penziju ili prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti, pripada pravo na otpremninu u visini koja se za tu namenu utvrdi za zaposlene u državnim organima u republici članici na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa.
Pravo iz stava 1. ovog člana pripada i saveznom poslaniku, funkcioneru i rukovodećem radniku koji po prestanku funkcije ostvaruje zaradu u Saveznoj skupštini, odnosno drugom saveznom organu, kao i radniku na raspolaganju koji ostvaruje zaradu u Saveznoj skupštini.

Član 6.

U slučaju smrti saveznog poslanika koji ostvaruje zaradu u Saveznoj skupštini, funkcionera, rukovodećeg radnika i radnika, njegovoj porodici isplaćuje se solidarna pomoć u visini prosečnih troškova pogrebnih usluga prema specifikaciji odgovarajućeg komunalnog preduzeća.
Ako nastupi smrt bračnog druga, deteta, majke ili oca lica iz stava 1. ovog člana, saveznom poslaniku koji ostvaruje zaradu u Saveznoj skupštini, funkcioneru, rukovodećem radniku i radniku isplaćuje se solidarna pomoć u visini prosečnih troškova pogrebnih usluga, prema specifikaciji odgovarajućeg komunalnog preduzeća.
Ako nastupi smrt sestre ili brata lica iz stava 1. ovog člana, saveznom poslaniku koji ostvaruje zaradu u Saveznoj skupštini, funkcioneru, rukovodećem radniku i radniku isplaćuje se solidarna pomoć u visini prosečne zarade isplaćene po radniku u privredi republike članice na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa za mesec u kom je nastao smrtni slučaj.
U slučaju bolesti, zdravstvene rehabilitacije ili invalidnosti lica iz stava 1. ovog člana, isplaćuje mu se solidarna pomoć do iznosa proseka mesečne zarade u privredi republike članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište saveznog organa.
Pravo na solidarnu pomoć iz stava 4. ovog člana ostvaruje se jednom u toku kalendarske godine, a na osnovu zahteva koji podnosi lice iz stava 1. ovog člana i uz koji prilaže zdravstvenu i drugu dokumentaciju kojom se utvrđuje osnovanost zahteva.

IV. NAKNADA IZDATAKA ZA ISHRANU I TROŠKOVA ZA PREVOZ NA POSAO I SA POSLA

Član 7.

Funcionerima koji nisu birani iz reda saveznih poslanika, rukovodećim radnicima i radnicima pripada naknada za delimično pokriće izdataka za ishranu u toku rada u visini koja se za tu namenu utvrdi za zaposlene u državnim organima u republici članici na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa.
Naknada iz stava 1. ovog člana isplaćuje se srazmerno broju dana provedenih na radu.
Funkcioneri u Saveznoj skupštini koji nisu birani iz reda saveznih poslanika, rukovodeći radnici i radnici imaju pravo na naknadu, za svaki mesec redovnog zasedanja veća Savezne skupštine, u visini tri dnevnice koje se isplaćuju za službeno putovanje u zemlji zaposlenima u državnim organima republike članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište Savezne skupštine, na ime povećanog radnog angažovanja i povećanih izdataka za ishranu.

Član 8.

Funkcioneri koji nisu birani iz reda saveznih poslanika, rukovodeći radnici i radnici imaju pravo na novčanu naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju za dolazak na posao i povratak s posla, osim taksi prevoza, u visini cene prevozne karte za mesec.
Visina troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu cene pojedinačne karte, pismene izjave lica iz stava 1. ovog člana o adresi stanovanja i broju vozila javnog saobraćaja koje koristi, a koja mu omogućavaju najkraći prevoz od mesta stanovanja do mesta rada.
Funkcioneri koji imaju pravo na korišćenje službenog vozila nemaju pravo na korišćenje naknade iz stava 1. ovog člana.
Funkcioneri koji nisu birani iz reda saveznih poslanika, rukovodeći radnici i radnici nemaju pravo na korišćenje naknade iz stava 1. ovog člana za vreme korišćenja godišnjeg odmora.

V. NAKNADA ZA ODVOJEN ŽIVOT OD PORODICE, NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA RADI POSETE UŽOJ PORODICI I SELIDBENI TROŠKOVI

Član 9.

Odvojen život od porodice, u smislu ove odluke, postoji kad funkcioner, rukovodeći radnik i radnik koji izdržava porodicu nije u mestu postavljenja, odnosno zaposlenja dobio odgovarajući useljiv porodični stan i zbog toga živi odvojeno od svoje uže porodice.
Pravo iz stava 1. ovog člana prestaje u roku od 15 dana po prestanku funkcije, istekom meseca u kome je funkcioneru, rukovodećem radniku ili radniku dodeljen odgovarajući useljiv porodični stan, odnosno istekom meseca u kome je na drugi način rešio svoje stambeno pitanje.
Naknada troškova za odvojen život od porodice isplaćuje se u visini koja se za tu namenu utvrdi za zaposlene u državnim organima u republici članici na čijoj je teritoriji sedište saveznog organa.
Funkcioner i rukovodeći radnik koji koristi hotelski smeštaj do konačnog obezbeđivanja odgovarajućeg službenog stana snosi deo troškova hotelskog smeštaja u iznosu od 50% od naknade za odvojen život od porodice.

Član 10.

Funkcioneru, rukovodećem radniku i radniku koji prima naknadu za odvojen život od porodice, a nema pravo na besplatan prevoz, pripada naknada troškova prevoza do četiri putovanja mesečno, radi posete užoj porodici od koje živi odvojeno.
Troškovi prevoza isplaćuju se na osnovu priloženih računa.

Član 11.

Funkcioner, rukovodeći radnik i radnik ima pravo na naknadu selidbenih troškova iz mesta prebivališta u mestu u kome obavlja funkciju, odnosno poslove i zadatke, a po prestanku funkcije, odnosno poslova i zadataka do mesta u kome stalno živi.
Zahtev za naknadu selidbenih troškova podnosi se u roku od mesec dana od dana preseljenja.
Naknada za selidbene troškove obuhvata naknadu stvarnih troškova za pakovanje i prevoz pokućstva, kao i troškove za prevoz, ishranu i smeštaj lica iz stava 1. ovog člana i članova njegove porodice koji sa njim žive u zajedničkom domaćinstvu prilikom selidbe prevoznim sredstvima javnog saobraćaja.
Naknada troškova za pakovanje i prevoz pokućstva isplaćuje se prema računu prevoznika u visini stvarnih troškova, a na teret sredstava saveznog organa u kome su lica iz stava 1. ovog člana zaposlena.
Na ime troškova za prevoz, smeštaj i ishranu lica iz stava 1. ovog člana i članova njegove porodice i drugih troškova učinjenih prilikom selidbe, licu iz stava 1. ovog člana pripada naknada u paušalnom iznosu koji odgovara iznosu njegove mesečne zarade koju je ostvario u poslednjem mesecu pre preseljenja.
Uz zahtev za isplatu naknade za selidbene troškove lice iz stava 1. ovog člana, odnosno član njegove porodice prilaže i potvrdu o prijavi, odnosno odjavi prebivališta.

VI. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12.

Isplata naknada i primanja utvrđenih ovom odlukom pada na teret namenskih sredstava organa u kome savezni poslanici, funkcioneri, rukovodeći radnici i radnici ostvaruju platu.

Član 13.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama i drugim primanjima saveznih poslanika u Saveznoj skupštini, funkcionera koje bira i razrešava Savezna skupština, rukovodećih radnika koje postavlja Administrativna komisija Savezne skupštine i radnika u Službi Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 67/93).

Član 14.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".