Na osnovu člana 25. stav 1. Odluke o organizaciji i načinu rada Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 10/92, 12/92, 1/95, 03/02 i 23/02) i člana 14. Odluke o platama imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list APV", broj 19/02, 01/03 i 01/03),
Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, na sednici održanoj 16. aprila 2003. godine, donelo je

ODLUKU

O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANjIMA IMENOVANIH, POSTAVLjENIH I ZAPOSLENIH LICA U POKRAJINSKIM ORGANIMA, ORGANIZACIJAMA, SLUŽBAMA I DIREKCIJAMA

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 6 od 30. aprila 2003; 9/05)

OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom odlukom utvrđuju se visina, uslovi i način isplate određenih naknada i drugih primanja imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica (u daljem tekstu: zaposleni) u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama (u daljem tekstu: pokrajinski organi).
Naknadama i drugim primanjima iz stava 1. ovog člana smatraju se:
1) naknade za službeno putovanje;
2) naknada za prevoz na rad i sa rada;
3) dodatak na platu za rad na terenu;
4) otpremnina;
5) jubilarna nagrada;
6) pomoć u slučaju smrti zaposlenog ili člana uže porodice;
7) solidarna pomoć i
8) ostala primanja.

1. NAKNADE ZA SLUŽBENO PUTOVANjE

Član 2.

Službenim putovanjem u smislu ove odluke, smatra se putovanje na koje se lica iz člana 1. ove Odluke upućuju, da po nalogu ovlašćenog lica izvrše određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja.

Član 3.

Službeno putovanje može trajati najduže 15 dana neprekidno.
Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 4.

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:
1. dnevnicu, koja pripada licima iz člana 1. ove Odluke koja po nalogu ovlašćenog lica izvrše određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja.
Dnevnica ne pripada licima kojima je vršenje službenih poslova van mesta svog redovnog zaposlenja utvrđeno aktom o sistematizaciji.
Izuzetno od odredbe stava 2. ove tačke, vozači koji po potrebi službe na pismeni zahtev starešine organa, a po nalogu ovlašćenog lica idu na službeno putovanje, ostvaruju pravo na dnevnicu;
2. troškove noćenja;
3. naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja do mesta u koje se upućuju radi izvršavanja službenog posla i
4. naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u saobraćaju, naknada troškova telefonskih razgovora i sl.).

Član 5.

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.
Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 6.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 7.

Troškovi noćenja priznaju se u celini po priloženom računu, osim noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 8.

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na: lično i porodično ime zaposlenog, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos dnevnica, iznos akontacije koja se može isplatiti i vrstu prevoznog sredstva koje se može koristiti za službeno putovanje.
U slučaju da službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma navedenog u nalogu za službeno putovanje, iznos isplaćene akontacije vraća se narednog dana od isteka tog roka.

Član 9.

Naknada troškova za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao, prema priloženim računima.

Član 10.

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 11.

Kada se zbog hitnosti, odnosno potrebe službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja, odnosno službeno vozilo, može se, po pismenom odobrenju starešine organa, u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potrebe službenog posla, koristiti sopstveni automobil.
Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom, u slučaju iz stava 1. ovog člana, iznosi 10% od propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 12.

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknade za službeno putovanje u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Član 13.

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvo pod uslovima, na način i u visini utvrđenoj posebnim propisima.

2. NAKNADA TROŠKOVA ZA PREVOZ NA RAD I SA RADA

Član 14.

Naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju vrši se u vidu mesečne pretplatne karte, odnosno markice ili isplatom u gotovom novcu u visini mesečne pretplatne karte.
Izuzetno, ukoliko zaposleni nije u mogućnosti da koristi usluge javnog prevoza u međugradskom saobraćaju, može mu se odobriti naknada troškova za prevoz na rad i sa rada sopstvenim automobilom u visini utvrđenoj u članu 11. stav 2. ove Odluke, o čemu će u svakom pojedinačnom slučaju odlučivati starešina pokrajinskog organa, a za imenovana i postavljena lica Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.
Odluku iz stava 2. ovog člana Komisija za kadrovska i administrativna pitanja može doneti u izuzetnim slučajevima kao što su:
- Nepostojanje ili neredovna autobuska linija od mesta prebivališta do mesta zaposlenja,
- ukoliko je ekonomski opravdano, da više lica koja imaju isto mesto prebivališta koriste jedno vozilo za dolazak i odlazak sa posla i
- u drugim opravdanim slučajevima.
Refundacija troškova za prevoz na rad i odlazak sa rada vrši se po isteku meseca za koji se isplaćuje, na osnovu priloženih računa.

3. NAKNADA ZA RAD NA TERENU

Član 15.

Radom na terenu, u smislu ove odluke, smatra se rad koji se po svojoj prirodi izvodi van mesta redovnog zaposlenja, a u trajanju dužem od 15 dana neprekidno.
Dnevna naknada za rad na terenu iznosi 3% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana, zaposleni ima pravo i na naknadu troškova smeštaja i ishrane.

4. NAKNADA ZA OTPREMNINU

Član 16.

Naknada za otpremninu pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju isplaćuje se najmanje u visini tri prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.
Visinu naknade u skladu sa stavom 1 ovog člana utvrđuje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine posebnim aktom.
Ako usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena prestane potreba za obavljanjem određenog posla ili dođe do smanjenja obima posla, zaposleni koji ostane neraspoređen ima pravo na otpremninu najmanje u visini trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu.
Zaradom zaposlenog, u smislu stava 3 ovog člana, smatra se prosečna mesečna zarada zaposlenog isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.
Zaposleni kome je radni odnos prestao zato što ne ostvaruje rezultate rada ili što nema potrebna znanja i sposobnosti za obavljanje poslova na kojima radi, ima pravo na isplatu novčane naknade, i to:
1) kad ima do dve godine neprekidnog rada u pokrajinskom organu - u visini jedne zarade;
2) kad ima od dve do deset godina neprekidnog rada u pokrajinskom organu - u visini dve zarade;
3) kad ima od deset do dvadeset godina neprekidnog rada u pokrajinskom organu - u visini tri zarade;
4) kad ima preko dvadeset godina neprekidnog rada u pokrajinskom organu - u visini četiri zarade.
Zaradom zaposlenog u smislu stava 5 ovog člana, smatra se zarada koju je zaposleni ostvario u skladu sa zakonom i opštim aktom za mesec koji prethodi mesecu u kome mu prestaje radni odnos".

5. JUBILARNA NAGRADA

Član 17.

Zaposleni ima pravo na jubilarnu novčanu nagradu u iznosu od 50% od prosečne zarade u privredi Republike prema poslednjim objavljenim podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Jubilarnom godinom rada smatra se godina u kojoj zaposleni navršava 10, 20, 30 ili 40 godina rada u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama.
Pravo na jubilarnu nagradu stiče se narednog dana po ispunjenju uslova iz stava 2. ovog člana.

6. POMOĆ U SLUČAJU SMRTI ZAPOSLENOG ILI ČLANA UŽE PORODICE

Član 18.

U slučaju smrti zaposlenog, odnosno imenovanog i postavljenog lica, porodici umrlog pripada solidarna pomoć u visini prosečnih pogrebnih troškova, prema specifikaciji odgovarajućeg pogrebnog preduzeća.
Pravo na solidarnu pomoć iz stava 1. ovog člana u visini 50% pripada zaposlenom, odnosno imenovanom i postavljenom licu, ukoliko je izvršilo sahranu člana uže porodice (bračnog ili vanbračnog druga, roditelja, dece - bračne, vanbračne, usvojene, bez obzira da li sa radnikom žive u zajedničkom domaćinstvu ili odvojeno), kao i za sahranu brata, sestre ili drugog lica, koje je radnik izdržavao.
O pravu na pomoć u slučaju smrti zaposlenog ili člana uže porodice odlučuje starešina koji rukovodi pokrajinskim organom uprave.

7. SOLIDARNA POMOĆ

Član 19.

Zaposlenom, odnosno imenovanom i postavljenom licu pripada solidarna pomoć u slučaju:
1) duže ili teže bolesti zaposlenog ili člana njegove uže porodice;
2) nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju zaposlenog ili člana njegove uže porodice;
3) zdravstvene rehabilitacije zaposlenog;
4) nastanka teže invalidnosti zaposlenog;
5) nabavke lekova za zaposlenog ili člana njegove uže porodice i
6) za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda na neosiguranom stambenom objektu zaposlenog.
Visina pomoći u toku godine priznaje se na osnovu uredne dokumentacije, do visine tri prosečne neto zarade u privredi Republike Srbije prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Članom uže porodice iz stava 1. ovog člana smatra se: bračni i vanbračni drug, dete rođeno u braku ili van braka, pastorak, usvojenik i drugo lice prema kome zaposleni ima zakonsku obavezu izdržavanja.
O pravu na solidarnu pomoć odlučuje starešina koji rukovodi pokrajinskim organom uprave.

8. OSTALA PRIMANjA

Član 20.

Pod ostalim primanjima u smislu ove odluke smatraju se davanja zaposlenima povodom Nove godine, 8. marta - Dana žena i u drugim prigodnim prilikama, prema odluci starešine pokrajinskog organa.
Isplata ostalih primanja zaposlenima vršiće se u skladu sa mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.
PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe: Odluka o naknadama i drugim primanjima imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list APV", broj 13/02), Odluka o izmenama i dopunama Odluke o naknadama i drugim primanjima imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list APV", broj 16/02) i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o naknadama i drugim primanjima imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list APV", broj 05/03).

Član 22.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a objaviće se u "Službenom listu AP Vojvodine".

Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine
Broj: 021-00003/2003-02, Novi Sad, 16. april 2003. godine
Predsednik Izvršnog veća Đorđe Đukić, s. r.