Na osnovu člana 11. Odluke o platama izabranih lica u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 3/2002) i člana 50. Poslovnika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 10/92),
Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine na sednici od 10. oktobra 2002. godine doneo je

ODLUKU

O NAKNADI TROŠKOVA I DRUGIH PRIMANjA IZABRANIH LICA U ORGANIMA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 1 od 17. januara 2003; 16/2005 i 1/2006)

UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovom Odlukom uređuje se vrsta, visina i način isplate naknade troškova i drugih primanja izabranih lica, koja su na stalnom radu u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2.

Naknadama troškova i drugim primanjima izabranih lica u organima Autonomne Pokrajine Vojvodine smatraju se:
1. Naknada za službeno putovanje
2. Naknada za prevoz na rad i sa rada,
3. Naknada za otpremninu povodom penzionisanja,
4. Pomoć u slučaju smrti izabranog lica ili člana uže porodice, i
5. Solidarna pomoć.

1. NAKNADA ZA SLUŽBENO PUTOVANjE

Član 3.

Službenim putovanjem u smislu ove Odluke, smatra se putovanje na koje se izabrano lice upućuje, da po nalogu ovlašćenog lica izvrši određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja, odnosno van sedišta organa Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 4.

Službeno putovanje može trajati najduže 15 dana neprekidno.
Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 5.

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:
1) dnevnicu i troškove noćenja;
2) naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja, odnosno sedišta organa Autonomne Pokrajine Vojvodine do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla;
3) naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u saobraćaju, naknada troškova telefonskih razgovora i sl.).

Član 6.

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa odlaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.
Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 7.

Dnevnica za službeno putovanje iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 8.

Naknada troškova noćenja isplaćuje se u visini stvarnih troškova po priloženom računu, osim za noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 9.

Nalog za službeno putovanje sadrži podatke koji se odnose na: lično i porodično ime izabranog lica, mesto i cilj putovanja, datum polaska i povratka, iznos dnevnica, iznos akontacije koja se može isplatiti i vrstu prevoznog sredstva koje se može koristiti za službeno putovanje.
U slučaju da službeno putovanje ne započne u roku od tri dana od datuma navedenog u nalogu za službeno putovanje iznos isplaćene akontacije vraća se narednog dana od isteka tog roka.

Član 10.

Naknada za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja, odnosno sedišta organa Autonomne Pokrajine Vojvodine, do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 11.

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 12.

Kada se zbog hitnosti, odnosno potreba službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja, odnosno službeno vozilo, može se, po pismenom odobrenju ovlašćenog lica u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potreba službenog posla, koristiti sopstveni automobil.
Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom, u slučaju iz stava 1. ovog člana, iznosi 10% od propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 13.

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište, računi za ostale troškove i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknada za službeno putovanje u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Član 14.

Dnevnica i naknada ostalih troškova vezanih za službeno putovanje u inostranstvu utvrđuju se prema propisima koji važe za zaposlene, izabrana i postavljena lica u saveznim organima.

2. NAKNADA ZA PREVOZ NA RAD I SA RADA

Član 15.

Naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju vrši se u vidu mesečne pretplatne karte, odnosno markice, ili isplatom u gotovom novcu u visini mesečne pretplatne karte.

Član 16.

Predsednik Skupštine, potpredsednik Skupštine i predsednik odbora, koji su na stalnom radu, čije je mesto prebivališta udaljeno od Novog Sada niše od 80 kilometara, a kome nadležna komisija ne može da obezbedi korišćenje službenog stana, ima pravo na naknadu troškova smeštaja.
Troškovi smeštaja u smislu stava 1. ovog člana priznaju se za zakup stana do 45 m2 površine, s tim što odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja utvrđuje iznos naknade u skladu sa tržišnim uslovima u Novom Sadu a najviše do iznosa od 25.000,00 dinara mesečno.
Izabrano lice koji koristi pravo utvrđeno u stavu 1. ovog člana nema pravo na naknadu troškova prevoza do mesta prebivališta.

3. NAKNADA ZA OTPREMNINU POVODOM PENZIONISANjA

Član 17.

Naknada za otpremninu pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju ili pri prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti isplaćuje se u visini jedne i po zarade koju bi izabrano lice ostvarilo za mesec koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje otpremnina, s tim što ne množe biti niža od jedne i po zarade po zaposlenom isplaćene u pokrajinskom organu, za mesec koji prethodi mesecu u kojem se vrši isplata otpremnine, odnosno jedne i po prosečne zarade po zaposlenom isplaćene u privredi Republike prema poslednjem konačnom objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate, ako je to povoljnije za izabrano lice.

4. POMOĆ U SLUČAJU SMRTI IZABRANOG LICA ILI ČLANA UŽE PORODICE

Član 18.

U slučaju smrti izabranog lica, porodici umrlog pripada solidarna pomoć u visini prosečnih pogrebnih troškova, prema specifikaciji odgovarajućeg pogrebnog preduzeća.
Pravo na solidarnu pomoć iz stava 1. ovog člana u visini od 50% pripada izabranom licu ukoliko je sahranilo člana uže porodice (bračnog ili vanbračnog druga, roditelja, dete - bračno, vanbračno, usvojeno, bez obzira da li sa izabranim licem živi u zajedničkom domaćinstvu ili odvojeno) kao i za sahranu brata, sestre ili drugog lica koje je izabrano lice izdržavalo.
O pravu na pomoć u slučaju smrti lica iz stava 1 i 2 ovog člana odlučuje Odbor za administrativno i mandatno-imunitetska pitanja.

5. DRUGA PRIMANjA

Član 19.

Pod drugim primanjima u smislu ove Odluke smatraju se davanja povodom Nove godine, 8. marta - Dana žena i u drugim prigodnim prilikama, kao i zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika.
Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja može da izabranom licu odobri zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika.
Zajam u smislu stava 1. ovog člana može da se odobri pod sledećim uslovima:
1) iznos odobrenog zajma ne može biti veći od jedne prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike;
2) isplata zajma u tekućem mesecu ne može se vršiti pre isplate zarade za prethodni mesec;
3) vraćanje zajma se vrši iz zarade zaposlenog, najduže u šest mesečnih rata, počev od isplate zarade u prvom narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je isplaćen zajam;
4) novi zajam se ne može odobriti dok se u potpunosti ne vrati ranije odobren zajam.

Član 20.

O pravu na isplatu drugih primanja odlučuje Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.
Isplata drugih primanja izabranim licima vršiće se u skladu sa mogućnostima budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

6. SOLIDARNA POMOĆ

Član 21.

Izabranom licu pripada solidarna pomoć u slučaju:
- duže ili teže bolesti izabranog lica ili člana njegove uže porodice,
- nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju izabranog lica ili člana njegove uže porodice,
- nastanka teže invalidnosti izabranog lica,
- nabavke lekova za izabrano lice ili člana njegove uže porodice, i
- za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda na neosiguranom stambenom objektu izabranog lica.
Visina pomoći u toku godine priznaje se na osnovu uredne dokumentacije do visine tri prosečne zarade u privredi Republike prema poslednjim objavljenim podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Članom uže porodice iz stava 1. ovog člana smatra se: bračni i vanbračni drug, dete rođeno u braku ili van braka, pastorak, usvojenik i drugo lice prema kome zaposleni ima zakonsku obavezu izdržavanja.
O pravu na solidarnu pomoć odlučuje Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

ZAVRŠNA ODREDBA

Član 22.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".
Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine

19 Broj: 120-15
Novi Sad, 10. oktobar 2002. godine
Predsednik Odbora, Branko Vučković, s. r.