Na osnovu člana 33. stav 2. i člana 66. Zakona o vojnim sudovima ("Službeni list SRJ", br. 11/95), Savezna vlada donosi

UREDBU

O NAKNADAMA U POSTUPKU PRED VOJNIM SUDOVIMA

(Objavljena u "Sl. listu SRJ", br. 23/95)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovom uredbom uređuju se naknade troškova krivičnog postupka pred vojnim sudovima i visina i način naknade troškova nastalih u vršenju dužnosti sudije porotnika vojnog suda.

Član 2.

Troškovima krivičnog postupka pred vojnim sudovima smatraju se naknade svedocima, veštacima, tumačima, oštećenim strankama i drugim licima koji po pozivu ili na osnovu odluke suda koji vodi postupak učestvuju u krivičnom postupku (u daljem tekstu: učesnici u postupku), nagrade veštacima, tumačima i drugim licima koji po zakonu imaju pravo na nagradu i drugi troškovi krivičnog postupka pred vojnim sudovima.

II. NAKNADA TROŠKOVA UČESNICIMA U KRIVIČNOM POSTUPKU

Član 3.

Naknada troškova učesnicima u postupku iz člana 2. ove uredbe obuhvata putne troškove, troškove za ishranu i prenoćište, naknadu za izgubljenu platu, odnosno zaradu i troškove u vezi s uviđajem, odnosno rekonstrukcijom.
Naknada troškova iz stava 1. ovog člana vrši se po propisima o naknadi putnih i drugih troškova u Vojsci Jugoslavije, ako ovom uredbom nije drukčije određeno.

Član 4.

Naknada troškova za ishranu i prenoćište pripada učesnicima u postupku ako se postupak vodi van njihovog mesta prebivališta.

Član 5.

Učesnici u postupku koji su u radnom odnosu ili koji samostalno obavljaju određenu delatnost imaju pravo na naknadu za izgubljenu platu, odnosno izgubljenu zaradu.

Član 6.

Učesnicima u postupku koji su u radnom odnosu, na njihov zahtev, sud koji vodi postupak izdaje potvrdu o vremenu koje su proveli u postupku, radi ostvarivanja prava na naknadu za izgubljenu platu.

Član 7.

Učesnicima u postupku koji samostalno obavljaju određenu delatnost naknadu za izgubljenu zaradu određuje sud koji vodi postupak, vodeći računa o vremenu koje su ti učesnici proveli u postupku, kao i o njihovom zanimanju, s tim što iznos dnevne naknade ne može da bude manji od iznosa koji se dobija kad se iznos prosečne mesečne plate u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ostvaren u prethodnoj godini, podeli sa 26.
Naknadu iz stava 1. ovog člana isplaćuje organ koji vodi postupak neposredno učesnicima u postupku koji imaju pravo na tu naknadu.

Član 8.

Troškovi učesnicima u postupku čije je prisustvo na uviđaju, odnosno rekonstrukciji obavezno ili neophodno isplaćuju se iz sredstava suda koji vodi krivični postupak, a naplaćuju se docnije od lica koja su dužna da ih naknade po odredbama Zakona o krivičnom postupku.
U troškove u vezi s uviđajem, odnosno rekonstrukcijom spadaju i troškovi upotrebe vozila za prevoz službenih lica za vršenje uviđaja, odnosno rekonstrukcije prema pređenoj kilometraži, a po računu, odnosno zahtevu suda kod koga je vozilo na upotrebi.
U troškove u vezi s uviđajem, odnosno rekonstrukcijom spadaju i troškovi prevoza, odnosno prenosa opreme potrebne za uviđaj, odnosno rekonstrukciju.

Član 9.

Troškovi lečenja okrivljenog koji je u pritvoru, a koji nije zdravstveno osiguran, obuhvataju:
1) troškove lečenja u zdravstvenoj ustanovi;
2) troškove lečenja okrivljenog upućenog na posmatranje u zdravstvenu ustanovu za duševno bolesna lica;
3) troškove porođaja okrivljene;
4) troškove prevoza okrivljenog do zdravstvene ustanove i nazad.
Naknadu troškova iz tač. 1. do 3. stava 1. ovog člana sud utvrđuje na osnovu računa zdravstvene ustanove, a naknadu troškova iz tačke 4. tog stava, po odredbama ove uredbe.

Član 10.

Veštaci i tumači imaju pravo na naknadu troškova veštačenja, odnosno tumačenja, koji obuhvataju izdatke za utrošeni materijal i druge stvarne izdatke koji su nastali u vezi s veštačenjem ili tumačenjem.
Ako je učesnik u postupku iz stava 1. ovog člana koristio uređaje ili materijal državnog organa, preduzeća ili drugog pravnog lica, tom organu, preduzeću, odnosno pravnom licu pripada odgovarajuća naknada za korišćenje uređaja, odnosno materijala.

Član 11.

Veštacima pripada nagrada za davanje nalaza i mišljenja.
Visinu nagrade sud određuje po slobodnoj oceni, uzimajući u obzir obim i složenost predmeta u kome se vrši veštačenje.
Ako za rad pojedinih kategorija veštaka postoje posebni propisi o nagradi za veštačenje, nagrada se određuje po tim propisima.

Član 12.

Ako je veštačenje povereno ustanovi, nagrada za izvršeno veštačenje pripada toj ustanovi.
Odredba stava 1. ovog člana primenjuje se i kad je veštačenje povereno državnom organu koji to veštačenje ne vrši u okviru redovne delatnosti.

Član 13.

Za usmeno prevođenje, tumačima pripada nagrada prema vremenu potrebnom za prevođenje, s tim što za jedan čas ne može biti manja od iznosa koji se dobija kad se iznos prosečne mesečne plate u Saveznoj Republici Jugoslaviji, ostvaren u prethodnoj godini, podeli sa 182.
U vreme potrebno za prevođenje računa se vreme od dolaska tumača po pozivu na mesto gde se vrši prevođenje dok ne prestane potreba za njegovim učešćem u postupku.
Odredbe st. 1. i 2. ovog člana odnose se i na određivanje nagrada tumačima preko kojih se vrši saslušanje gluvonemih, gluvih ili drugih lica koja se saslušavaju uz pomoć tumača.
Ako za rad pojedinih kategorija tumača postoje potrebni propisi o nagradi za tumačenje, nagrada se određuje po tim propisima.
Nagrada za prevođenje isprava ili drugih pismena pred sudom koji vodi postupak određuje se prema propisima koji važe u republici na čijoj se teritoriji nalazi sedište vojnog suda.

Član 14.

Ako je za preduzimanje uviđaja, veštačenja ili neke druge radnje u postupku potrebno izvršiti posebne radnje (ekshumacija leša, prenos stvari i sl), licima koja izvrše takve radnje isplaćuje se nagrada prema pogodbi.

Član 15.

Advokatima i drugim učesnicima u postupku koji imaju pravo na naknadu troškova prema tarifi o naknadi troškova za rad advokata naknada se određuje prema tarifi koja važi na području na kome se nalazi sedište suda koji vodi postupak.

Član 16.

Ako je učesniku u postupku usled bolesti, telesnih mana ili životne dobi potreban pratilac, naknada troškova iz čl. 4. do 6. ove uredbe pripada i pratiocu.
Učesniku u postupku iz stava 1. ovog člana priznaju se i uvećani troškovi prevoza, ako je takav prevoz bio opravdan s obzirom na zdravstveno stanje i druge okolnosti koje su postojale u vreme njegovog učešća u postupku.

Član 17.

Paušalni iznos u postupku pred vojnim sudom utvrđuje se u visini od 100 do 5.000 novih dinara.

III. OSTVARIVANjE NAKNADE TROŠKOVA

Član 18.

Naknada troškova ostvaruje se na zahtev lica koje ima pravo na naknadu.
Sud koji vodi postupak dužan je da lice koje ima pravo na naknadu troškova obavesti o tom pravu i o mogućnosti gubitka toga prava.
Obaveštenje iz stava 2. ovog člana, kao i izjava lica u vezi s njegovim zahtevom za naknadu troškova unose se u zapisnik.

Član 19.

Poziv ili drugi akt suda koji vodi postupak na osnovu koga određeno lice učestvuje u postupku smatra se naređenjem za službeno putovanje u smislu propisa o naknadi putnih i drugih troškova u Vojsci Jugoslavije.
Smatra se da je naređenje za službeno putovanje izdato i licu čije je učešće u postupku obavezno po odredbama Zakona o krivičnom postupku (sprovođenje lica lišenog slobode istražnom sudiji, saslušanje svedoka koji se dobrovoljno javio organu koji vodi postupak, a čije je saslušanje neophodno i sl.), iako tom licu nije upućen poziv, niti je izdat drugi akt suda koji vodi postupak.

Član 20.

Ako su svedočenje, veštačenje, tumačenje ili uviđaj vršeni pred zamoljenim vojnim sudom, o zahtevu o naknadi troškova i visini nagrade odlučuje taj sud.
Ako organ koji vodi postupak nije zamoljenom vojnom sudu unapred dostavio potreban iznos za pokriće troškova, te troškove isplaćuje zamoljeni vojni sud iz svojih sredstava posle čega podnosi zahtev za refundaciju isplaćenog iznosa organu koji vodi postupak.

Član 21.

Ako je po zahtevu vojnog suda kao zamoljeni organ postupao drugi redovni sud, vojni sud je dužan da refundira isplaćeni iznos troškova tom sudu, ako nije unapred predujmio taj iznos, u roku od 15 dana od dana prijema zahteva za refundaciju.

Član 22.

Ako je pred zamoljenim vojnim sudom svedočio, veštačio ili tumačio učesnik u postupku koji je zaposlen, taj sud je dužan da u potvrdi koja se izdaje tom učesniku naznači organ koji vodi postupak, s upozorenjem da zahtev za refundaciju isplaćene naknade za izgubljenu platu treba da dostavi tom organu.

Član 23.

U postupku zbog krivičnog dela za koje se goni po privatnoj tužbi, troškove unapred isplaćuje, i to:
1) privatni tužilac - troškove za dolazak i povratak okrivljenog, ako ih on traži, kao i troškove za njegovo dovođenje,
2) učesnik u postupku koji je predložio izvođenje tih dokaza - troškove za svedoke, veštake, tumače i stručna lica, troškove uviđaja i putne troškove.
Ako se u postupku zbog krivičnog dela za koje se goni po privatnoj tužbi po službenoj dužnosti naredi preduzimanje radnje koja povlači troškove, sud će naložiti stranci u čijem se interesu preduzima radnja da položi iznos potreban za podmirenje troškova, a ako se radnja preduzima u interesu obe stranke, odrediće da svaka stranka uplati polovinu tog iznosa.
Ako stranke iz stava 2. ovog člana ne uplate određeni iznos, troškovi za preduzetu radnju isplatiće se iz sredstava suda koji vodi krivični postupak, a naplatiće se docnije od lica koja su dužna da ih nadoknade po odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Član 24.

Svi troškovi isplaćeni unapred unose se u poseban popis troškova koji se prilaže spisu.

Član 25.

Učesnici u postupku mogu, u skladu sa zakonom, tražiti da im se unapred isplati potreban iznos za putne troškove, a veštaci i za troškove veštačenja.

IV. NAKNADA TROŠKOVA SUDIJI POROTNIKU VOJNOG SUDA

Član 26.

Sudiji porotniku vojnog suda pripada naknada troškova za prevoz, ishranu, smeštaj i druge troškove nastale zbog vršenja sudijske dužnosti, o čemu odlučuje predsednik vojnog suda.
Naknada troškova iz stava 1. ovog člana vrši se u skladu sa propisima o naknadi putnih i drugih troškova u Vojsci Jugoslavije.

Član 27.

Sudiji porotniku vojnog suda za dan u kome je vršio sudijsku dužnost pripada nagrada u iznosu 50% od dnevnice za službeno putovanje, utvrđene propisom o naknadi putnih i drugih troškova u Vojsci Jugoslavije.
Nagrada iz stava 1. ovog člana isplaćuje se sudiji porotniku neposredno po izvršenju sudijske dužnosti.

V. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 28.

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Pravilnik o naknadi troškova krivičnog i parničnog postupka pred vojnim sudovima ("Službeni list SFRJ", br. 38/83, 17/89 i 54/90).

Član 29.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".