PRAVILNIK

O TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 23/84)

Član 1.

Ovim pravilnikom se propisuje minimum uslova u pogledu tehničke opreme i kadrova kojima mora raspolagati organizacija udruženog rada ili druga organizacija koja vrši tehnički pregled vozila, način vršenja tehničkih pregleda, izdavanje potvrde i vođenje evidencije o tehničkim pregledima.
Pod vozilima se, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju motorna i priključna vozila, kao i traktori i priključna i preuređena zaprežna vozila koja vuku traktori.

Član 2.

Organizacija udruženog rada ili druga organizacija koja vrši tehnički pregled vozila (u daljem tekstu: ovlašćena organizacija) mora imati pogodan građevinski objekat dovoljne veličine da se u njemu može smestiti vozilo na kome se vrši tehnički pregled i nesmetano upotrebljavati uređaji i oprema za vršenje tehničkog pregleda (u daljem tekstu: objekat za vršenje tehničkog pregleda).
Objekat za vršenje tehničkog pregleda mora imati kanal odgovarajućih dimenzija, sa postavljenom dizalicom koja omogućuje kontrolu vešanja točkova na vozilu ili dizalicu koja podiže celo vozilo.
Van objekta za vršenje tehničkog pregleda ovlašćena organizacija može vršiti samo tehnički pregled traktora i priključnih i preuređenih zaprežnih vozila koja vuku traktori.

I. TEHNIČKA OPREMA

Član 3.

Ovlašćena organizacija, u objektu za vršenje tehničkog pregleda mora, radi utvrđivanja tehničke ispravnosti vozila, imati i koristiti sledeće uređaje i opremu:
1. uređaj za proveru sile kočenja na obimu točkova iste osovine sa pisačem i instrument za kontrolu odziva komandi kočnih sistema i utvrđivanje praznog hoda komandi, sa dinamometrima;
2. kompresor sa manometrom i potrebnim vodovima za proveru pritiska u pneumaticima, kao i dovoljan broj priključaka za povezivanje uređaja i opreme na liniji tehničkog pregleda;
3. čeličnu metarsku pantljiku od 25 m sa milimetarskom podelom;
4. uređaj za utvrđivanje praznog hoda upravljača i sile upravljača na tačku upravljača;
5. uređaj za proveru usmerenosti i jačine svetla, sa lukometrom i vizirom;
6. štopericu ili odgovarajući hronometar;
7. katalog boja;
8. dubinometar za merenje dubine šara na pneumatiku;
9. merni uređaj za proveru gabarita, razmaka osovina i raspona točkova;
10. nagaznu ploču za kontrolu usmerenosti prednjih točkova na vozilu;
11. merač nivoa jačine buke;
12. uređaj za kontrolu sadržaja čađi u izduvnim gasovima dizel motora;
13. uređaj za merenje sadržaja CO u izduvnim gasovima benzinskih motora.
Pored uređaja i opreme iz stava 1. ovog člana ovlašćena organizacija mora imati pribor i alat, dizalice i ostalu potrebnu opremu za vršenje tehničkog pregleda, važeće propise o jugoslovenskim standardima za vozila na kojima se vrši tehnički pregled, propise o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i druge propise i uputstva za rukovanje koji su od značaja za vršenje tehničkog pregleda.

Član 4.

Ovlašćena organizacija, van objekta za vršenje tehničkog pregleda mora, radi utvrđivanja tehničke ispravnosti traktora i priključnih i preuređenih vozila koja vuku traktori, imati i koristiti uređaje i opremu iz stava 1. člana 3. ovog pravilnika, osim uređaja i opreme iz tač. 9-13, a umesto uređaja i opreme iz tač. 1. i 2. može imati i koristiti uređaj za merenje usporenja i uređaj za kontrolu pritiska u pneumaticima.

Član 5.

Za utvrđivanje ispravnosti vozila na redovnim i vanrednim tehničkim pregledima ovlašćena organizacija može da koristi i sledeće uređaje i opremu:
1. merni uređaj za kontrolu pritiska u pneumatskohidrauličnim instalacijama;
2. uređaj za kontrolu geometrije upravljačkog mehanizma (trag, nagib i zatur);
3. oprema za kontrolu plinskih vodova na vozilu;
4. merač elektro zaštite motornog vozila;
5. merač tvrdoće pneumatika (šormetar);
6. vaga za proveru težine vozila sa instrumentom za kontrolu specijalnog pritiska;
7. uređaj za dinamiku uravnoteženost točkova.

Član 6.

Svi uređaji i oprema koji se koriste za vršenje tehničkih pregleda vozila moraju biti ispravni.
Za uređaje i opremu iz člana 3. stav 1. tač. 1, 5. i 10-13 ovog pravilnika obavezna je kontrola tačnosti merenja najmanje svakih 6 meseci. Ukoliko bilo koji od ovih uređaja postane neispravan, ovlašćena organizacija ne može vršiti tehnički pregled vozila za vreme dok neispravnost traje.

II. STRUČNI KADAR

Član 7.

Tehnički pregled vozila vrše istovremeno najmanje dva ovlašćena radnika sa radnim iskustvom dužim od godinu dana, od kojih jedan mora imati najmanje SSS - saobraćajnog ili mašinskog smera, a drugi stručnu spremu KV ili VKV automehaničara, odnosno biti automehaničar trećeg ili četvrtog stepena stručne spreme.
Radnici koji vrše tehnički pregled moraju poznavati propise kojima se regulišu pitanja u vezi sa tehničkim uslovima koje moraju ispunjavati vozila u saobraćaju, kao i druge propise o vršenju tehničkog pregleda vozila i moraju biti obučeni za rukovanje svim uređajima i opremom koji se pri pregledu upotrebljavaju.

III. NAČIN VRŠENjA TEHNIČKOG PREGLEDA

Član 8.

Pre početka tehničkog pregleda vozila utvrđuje se da li određeni tehnički ili drugi podaci o vozilu, koji se upisuju u registracioni list, odgovaraju podacima koji su upisani u ispravu o nabavci vozila, odnosno u saobraćajnu dozvolu ili potvrdu o registraciji, ako je vozilo već bilo registrovano.
Ako se utvrdi neslaganje ovih podataka ne sme se overiti registracioni list, odnosno izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, osim ako se promena dokazuje odgovarajućim ispravama (odobrenje, račun o kupovini i sl.).
U slučaju osnovane sumnje da su na vozilu ili na ispravi o nabavci vozila, odobrenju, saobraćajnoj dozvoli, potvrdi o registraciji ili drugoj ispravi podaci prepravljeni, ili da se ne slažu sa podacima iz fabričke dokumentacije o vozilu, to se mora pismeno konstatovati. Pri tome se zapisuje registarski broj, marka, vrsta i tip vozila, broj motora i broj šasije, ime, prezime i adresa vlasnika odnosno naziv i adresa nosioca prava korišćenja vozila i o utvrđenim činjenicama odmah se dostavlja obaveštenje sekretarijatu, odnosno odeljenju za unutrašnje poslove opštine na čijoj je teritoriji vozilo registrovano.

Član 9.

Tehnički pregled vrši se samo ako je vozilo uredno obojeno, čisto, i bez vidnih oštećenja karoserije i boje, odnosno da ta oštećenja ne prelaze 5% od limenih površina karoserije i boje.

Član 10.

Redovni tehnički pregled vrši se na praznom vozilu, a vanredni tehnički pregled može se vršiti i na opterećenom vozilu.

Član 11.

Na tehničkom pregledu proveravaju se opšte stanje i izgled vozila, stepen korodiranosti, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za bezbednu vožnju i drugi propisani uređaji, sprave, oprema i oznake, utvrđuje se sastav izduvnih gasova i jačina buke koju vozilo stvara, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale uslove propisane za vozila u saobraćaju.
Za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od uslova u pogledu uređaja i opreme propisanih za vozila u saobraćaju, neće se overiti registracioni list, odnosno izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti.

Član 12.

Ako se pri vršenju tehničkog pregleda utvrde manji nedostaci na vozilu, uređajima ili opremi koji se mogu za kraće vreme otkloniti, to će se konstatovati u zapisniku o tehničkom pregledu i u napomeni u registru pregledanih vozila i odrediti rok za njihovo otklanjanje i ponovnu kontrolu, koji ne može biti duži od tri dana.
Ukoliko se nedostaci ne otklone u ostavljenom roku, vozilo će se podvrgnuti ponovnom tehničkom pregledu u celini.
Ovlašćena organizacija će odmah a najkasnije u roku od sedam dana obavestiti sekretarijat, odnosno odeljenje za unutrašnje poslove opštine na čijoj je teritoriji registrovano vozilo, ukoliko se vozilo ne podvrgne ponovnoj kontroli iz stava 1. ovog člana.

Član 13.

Ovlašćena organizacija neće postupiti na način iz člana 12. stav 1. ovog pravilnika, ukoliko se na uređajima za upravljanje i uređajima za zaustavljanje utvrdi neispravnost, i to:
- mehaničko oštećenje glavnog upravljačkog prenosnika sa osloncima, neelastičnost gumenih delova servoupravljača, postojanje zazora u zglobovima spona i rukavcu točka, nezaptivnost instalacije servoupravljača;
- mehaničko ili drugo oštećenje neelastičnih gumenih elemenata ili nezaptivenost kočne instalacije, najveća sila aktiviranja radne kočnice ili pomoćne kočnice i kočni koeficijent koji ne odgovara tehničkim normativima efikasnosti kočnih sistema.
Ako se vozilo, okvalifikovano kao tehnički neispravno po stavu 1. ovog člana, podvrgne ponovnom tehničkom pregledu kod iste ovlašćene organizacije, izvršiće se kontrola ispravnosti samo uređaja čija je neispravnost konstatovana na prethodnom pregledu, a izuzetno i pregled u celini. U ovom slučaju za vozilo se sačinjava novi zapisnik i ponovo se zavodi u registar pregledanih vozila.

1. Pregled uređaja za upravljanje vozilom

Član 14.

Pri pregledu uređaja za upravljanje proverava se da li je moguće lako, brzo i na siguran način menjati pravac kretanja vozila, a naročito:
- slobodan hod točka upravljača;
- prenošenje okretanja točka upravljača na prednje točkove, potrebna sila za okretanje točka upravljača, zazori u prenosnim elementima, pričvršćenost nepokretnih spojeva;
- postojanje mehaničkih oštećenja;
- ispravnost svih elemenata servoupravljača, a posebno postojanje mehaničkih ili drugih oštećenja ili oslabljenost creva i cevovoda.

2. Pregled uređaja za zaustavljanje vozila

Član 15.

Pri pregledu uređaja za zaustavljanje proverava se sigurnost, brzina i efikasnost delovanja uređaja za zaustavljanje, a naročito:
- najveća sila aktiviranja i kočni koeficijent radne kočnice i pomoćne kočnice;
- razlika sile kočenja na točkovima iste osovine i sinhronizovano delovanje;
- parkirna kočnica;
- slobodan hod komandi, odziv i reagovanje;
- postojanje mehaničkih ili drugih oštećenja ili oslabljenost creva i cevovoda;
- pad pritiska u pneumatsko-prenosnom uređaju pri uzastopnom kočenju;
- pad pritiska u pneumatsko-prenosnom uređaju kada nije uključen sistem za puštanje motora u rad;
- pojava curenja ulja pri aktiviranju kočnica sa hidrauličnim prenosnim uređajem;
- ispravan rad usporača, ako je propisan;
- ispravan rad uređaja koji obezbeđuje neprekidno podešavanje intenziteta kočenja srazmerno promeni opterećenja, ako je propisan;
- ispravnost priključaka kočnica za priključna vozila.
Prilikom pregleda uređaja za za zaustavljanje, dobija se kočni dijagram za svako vozilo, osim motocikla, traktora, traktorske prikolice, prikolice sa inercionom kočnicom i vozila čiji osovinski pritisak prelazi nosivost valjaka. Određivanje kočnog koeficijenta ovih vozila, vrši se pomoću merača usporenja na poligonu.
Kočni dijagram je sastavni deo zapisnika o izvršenom tehničkom pregledu i na njemu se unose registarski broj vozila i datum ispitivanja kočnica.

3. Pregled uređaja za osvetljavanje puta i vozila i davanje svetlosnih signala

Član 16.

Pri pregledu uređaja za osvetljavanje puta i vozila i davanje svetlosnih znakova proverava se ugradnja i povezivanje uređaja za propisno uključivanje i rad, a naročito:
- da li su ugrađeni svi uređaji propisani za vozilo;
- postojanje uređaja čije postavljanje ili ugradnja nisu dozvoljeni;
- boja, broj i položaj pojedinih uređaja;
- usmerenost i intenzitet svetla;
- oblik, veličina i položaj katadioptera;
- da li su propisno postavljeni farovi za maglu, farovi za osvetljavanje radnog mesta, svetla za vožnju unazad, pokretni far, zadnje svetlo za maglu, parkirna svetla, gabaritna svetla, rotaciona svetla i povezivanje ovih uređaja za propisno uključivanje u rad;
- postojanje mehaničkih ili drugih oštećenja;
- ispravnost električnih priključaka za priključna vozila.
Pri pregledu uređaja proverava se da li su dobro pričvršćeni na svojim mestima i da li su delovi električne instalacije neoštećeni i u dobrom stanju za ispravno uključivanje i rad uređaja.

4. Pregled uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost

Član 17.

Pri pregledu uređaja koji omogućavaju normalnu vidljivost proverava se naročito:
- da li vetrobran i sva okna na vozilu ispunjavaju propisane uslove u pogledu materijala od koga su izrađeni i da li su dobro pričvršćeni u svojim ležištima;
- uključivanje i rad brisača i perača vetrobrana;
- broj, veličina i postavljanje vozačkih ogledala;
- postojanje mehaničkih ili drugih oštećenja.

5. Pregled uređaja za davanje zvučnih znakova

Član 18.

Pri pregledu uređaja za davanje zvučnih znakova proverava se naročito da li uređaj proizvodi zvuk propisane jačine, uključivanje uređaja i da li su na vozilu ugrađeni uređaji koji propisima nisu dozvoljeni.

6. Pregled uređaja za kontrolu i davanje znakova

Član 19.

Pri pregledu uređaja za kontrolu i davanje znakova proverava se naročito:
- ispravnost tahografa,
- da li su ugrađeni svi uređaji za kontrolu i davanje znakova propisani za vozilo,
- uključivanje i rad.

7. Pregled uređaja za odvođenje i ispuštanje izduvnih gasova

Član 20.

Pri pregledu uređaja za odvođenje i ispuštanje izduvnih gasova proverava se usmerenost izduvne cevi i prigušivanje zvuka izduvnih gasova.

8. Pregled priključnog uređaja za spajanje vučnog vozila i priključnog vozila

Član 21.

Pri pregledu priključnog uređaja za spajanje vučnog vozila i priključnog vozila proverava se naročito:
- postavljanje priključnog uređaja u propisani položaj;
- osovinica sa osiguračem;
- pričvršćenost priključnog uređaja.
Posebna pažnja obraća se na priključni uređaj koji je naknadno ugrađen na vozilu.

9. Pregled ostalih uređaja i delova vozila od značaja za bezbednost saobraćaja

Član 22.

Pri pregledu voznog postroja kontroliše se da li osnovne dimenzije vozila odgovaraju fabričkoj dokumentaciji, odnosno odobrenju, a naročito:
- veza između okvira odnosno karoserije i točkova, postojanje oštećenja;
- postavljanje točkova na svojim rukavcima ili poluvratilima, osiguranje i zazor;
- pričvršćenost elemenata elastičnog sistema za oslanjanje za svoje nosače i pojave mehaničkih oštećenja.

Član 23.

Pri pregledu karoserije, odnosno samonoseće konstrukcije karoserije proverava se naročito:
- da boja karoserije nije oštećena ili izmenjena u toj meri da se ne može utvrditi o kakvoj se boji radi;
- postojanje deformacija ili oštećenja zbog kojih postoji opasnost od pojava loma i sigurnost veza zakivcima, zavrtnjima i varovima;
- prepravljanje u okviru rama ili nosećeg dela konstrukcije radi povećanja ili smanjenja teretnog prostora ili iz bilo kog drugog razloga;
- deformisanje oblika.

Član 24.

Pri pregledu motora proverava se naročito:
- odnos snage motora i najveće dozvoljene težine;
- buka koju vozilo proizvodi;
- da li motor zadovoljava propisane uslove u pogledu ispuštanja ugljenmonoksida - benzinski motori, odnosno koeficijenta apsorpcije svetlosti - dizel motori;
- pričvršćenost motora na svojim osloncima i ispravnost elemenata za vezu;
- da li je motor kompletan odnosno da li su ugrađeni svi agregati za određenu pogonsku energiju.

Član 25.

Pri pregledu pogonskih uređaja proverava se naročito:
- ispravnost uređaja za prenos snage od motora do pogonskih točkova, pričvršćenost na svojim osloncima i pojave oštećenja;
- ispravnost veze između pojedinih pogonskih uređaja - spojnice, menjača, kardanskih vratila, pogonskog mosta, pričvršćenost i zazori, postojanje oštećenja.

Član 26.

Pri pregledu točkova i pneumatika proverava se naročito:
- dimenzije točkova i pneumatika prema najvećoj dozvoljenoj brzini kretanja vozila i po fabričkoj dokumentaciji o najvećoj dozvoljenoj masi za vozilo;
- da li su na točkovima iste osovine pneumatici jednaki po vrsti, tipu, nosivosti i dimenzijama;
- dubina šare pneumatika po obimu i širini protektora;
- pričvršćenost točkova odgovarajućim brojem zavrtnjeva;
- postojanje mehaničkih i drugih oštećenja točkova i guma.

Član 27.

Pri vršenju tehničkog pregleda vozila na kojima je propisano ili dozvoljeno da se nalaze određeni uređaji ili delovi, proverava se postojanje i ispravnost odnosno propisana ugradnja, postavljanje ili uređenje:
- stepenica na vozilima kojima se vrši prevoz putnika, isturenih delova i ukrasnih predmeta na prednjem spoljašnjem delu vozila, reklamnih tabli ili reklamnih natpisa, oslonaca za noge vozača i putnika i držača za putnike na motorciklu, unutrašnjeg prostora kabine za vozače i prostora za putnike, pribora, alata, uređaja i opreme, unutrašnje rasvete, otvora, nalivaka za punjenje rezervoara sa gasom, sigurnosnog ventila i armature - ako je na vozilu ugrađena oprema za pogon na sabijeni ili tečni gas;
- vrata, pomoćnih vrata za izlaz putnika, bočnih vrata koja izlaze van gabarita vozila, brava na vratima, poklopaca na spoljašnjim stranama motornih i priključnih vozila, akumulatora, prekidača na glavnom kablu električne instalacije, sedišta i naslona, blatobrana i branika;
- uređaja za obezbeđenje vozila od neovlašćene upotrebe, priključaka za vezivanje sigurnosnih pojaseva, uređaja za odmrzavanje i odmagljivanje vetrobrana, za grejanje i provetravanje kabine za vozače i prostora za putnike.
Na određenim vozilima proveravaju se naročito specijalni uređaji kao što su: priključci za transport opasnih materija, zvučni i optički signalni uređaji na specijalnim vozilima, udvojene komande na vozilima za obuku kandidata za vozače, komande na preuređenim vozilima za invalide i slično.

10. Pregled opreme vozila

Član 28.

Pri vršenju tehničkog pregleda vozila proverava se da li za vozilo postoji celokupna propisana oprema i da li je ispravna za upotrebu, a naročito: rezervni točak, znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu puta, oprema za pružanje prve pomoći, klinasti podmetači i rezervne sijalice.

IV. IZDAVANjE POTVRDE I VOĐENjE EVIDENCIJE O IZVRŠENIM TEHNIČKIM PREGLEDIMA

Član 29.

Ovlašćena organizacija vodi zapisnik o vršenju tehničkog pregleda na obrascu BS 1.04, a o tehničkoj ispravnosti vozila izdaje potvrdu na obrascu broj 2.
Obrasci iz stava 1. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 30.

Ovlašćena organizacija je dužna da vodi evidenciju o pregledanim vozilima i da na traženje sekretarijata odnosno odeljenja za unutrašnje poslove opštine na čijoj teritoriji ima sedište, pruži potrebne podatke.
Evidencija iz stava 1. ovog člana sastoji se iz registra pregledanih vozila i kartoteke zapisnika o vršenju tehničkog pregleda.
Ovlašćena organizacija je dužna da registar pregledanih vozila čuva najmanje 5, a zapisnike o izvršenim tehničkim pregledima 2 godine.

Član 31.

U registar pregledanih vozila se unose sledeći podaci: redni broj, datum izvršenog pregleda, registarski broj (ako je vozilo registrovano) i vrsta vozila, broj motora, broj šasije, da li je tehnički pregled vozila overen ili ne i napomena.

Član 32.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o vršenju tehničkog pregleda vozila ("Službeni glasnik SR Srbije", br. 51/75 i 46/77).

Član 33.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku SR Srbije".

BS-1.04
...............................
(naziv organizacije udruženog rada i matični broj)
Mesto ...........................
ZAPISNIK O VRŠENjU TEHNIČKOG PREGLEDA
1. Motocikl
5. Teretno vozilo
9. Priključno vozilo .................
2. Putničko vozilo
6. Specijalno vozilo
Vozilo van gabarita
3. Kombinovano vozilo
7. Radno vozilo
Pogon na tečni gas
4. Autobus
8. Vučno vozilo
1. .................................
(Prezime i ime, odnosno naziv imaoca vozila i matični broj)
2. Registarska oznaka ..........................
(ako je vozilo ranije registrovano)
3. OVERA TEHNIČKIH PODATAKA O VOZILU
3.1. Vrsta vozila .....................
3.14. Oblik i namena karoserije .....................
3.2. Decimalna oznaka vozila po JUS-u .....................
3.15. Osnovna namena .....................
3.3. Marka vozila .....................
(za specijalna i radna vozila)
3.4. Tip vozila .....................
3.16. Boja karoserije:
3.5. Broj šasije .....................
a) osnovna .....................
3.6. Broj motora .....................
b) dodatna .....................
3.7. Godina proizvodnje .....................
3.17. Broj osovina .....................
3.8. Zemlja proizvodnje .....................
(samo za priključna vozila)
3.9. Snaga motora (u KNj po JUS-u) .....................
3.18. Broj pogonskih osovina .....................
3.10. Radna zapremina motora (u cm3) .....................
3.19. Vozilo ima kuku ili uređaj za vuču DA-NE
3.11. Masa praznog vozila u kg .....................
3.20. Vrsta goriva:
3.12. Dozvoljena nosivost u kg ..................... (za teretna i priključna vozila)
a) benzin 98 okt.
3.13. Broj putničkih mesta:
b) benzin 86 okt.
a) za sedenje .....................
v) dizel
b) za stajanje .....................
g) mešavina
d) tečni gas
đ) električna energija
3.21. Ukupno pređeno km .....................
PREGLED:
Kontrolori:
1. Redovan
1. .....................
2. Vanredan
2. .....................
Pregledom je utvrđeno da je vozilo
1. Ispravno
2. Neispravno
NA TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA UTVRĐENO JE DA SU ISPRAVNI SVI UREĐAJI I OPREMA SEM ONIH ČIJI JE REDNI BROJ ZAOKRUŽEN
I. MOTOR I POGONSKI UREĐAJI
VI - UREĐAJI KOJI OMOGUĆUJU NORMALNU VIDLjIVOST
1. Odnos snage motora i najveće dozvoljene mase
31. Vetrobransko staklo i spoljna prozorska stakla kabine (karoserije)
2. Veza motora i pogonskih uređaja sa osloncima
32. Brisač vetrobrana
3. Uređaj za kretanje vozila unazad
33. Vozačko ogledalo
4. Spoljna buka vozila
VII. UREĐAJ ZA DAVANjE ZVUČNIH ZNAKOVA
5. Sastav izduvnih gasova i obojenost
34. Jačina zvuka uređaja za davanje zvučnih znakova
6. Oprema za određenu pogonsku energiju
VIII. UREĐAJI ZA KONTROLU I DAVANjE ZNAKOVA
II. KAROSERIJA I VOZNI POSTROJ
35. Brzinomer sa putomerom i svetiljkom za osvetljavanje
7. Mehanička oštećenja karoserije i okvira
36. Kontrolna plava lampa za veliko svetlo
8. Veze točkova i opruga sa okvirom (karoserijom)
37. Signalizator kontrole rada pokazivača pravca
9. Točkovi i zazori u točkovima
38. Pokazivač pritiska uređaja radne kočnice
10. Prepust na motornom vozilu
39. Tahograf (za vozila najveće dozvoljene težine preko 5 tona)
III. UREĐAJI ZA UPRAVLjANjE
40. Signalizator pritiska u pneumaticima priključnog vozila (kod vučnog vozila)
11. Mehanička oštećenja
IDž. UREĐAJI ZA ODVOĐENjE I ISPUŠTANjE IZDUVNIH GASOVA
12. Veze kutije upravljača sa osloncima
41. Izduvni sistem (kompletnost) i izvod izduvne cevi
13. Oštećenja (neelastičnost) gumenih delova servo upravljača
42. Uređaj za prigušivanje zvuka (prigušivač)
14. Zaptivnost instalacije servo upravljača
. PRIKLjUČNI UREĐAJI ZA SPAJANjE VUČNOG VOZILA I PRIKLjUČNOG VOZILA
15. Slobodan hod točka upravljača
43. Mehaničko oštećenje
16. Zazor u glavnom prenosniku (glavi upravljača)
44. Osiguranje uređaja za spajanje
17. Zazor u sponama
DžI. OSTALI UREĐAJI VOZILA OD POSEBNOG ZNAČAJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA
18. Zazor u rukavcu točka
45. Unutrašnji prostor vozila
IV. UREĐAJI ZA ZAUSTAVLjANjE
46. Vrata i brave na vratima
19. Mehanička oštećenja kočne instalacije
47. Poklopci i druge vrste zatvarača
20. Oštećenje (neelastičnost) gumenih delova
48. Pneumatici
21. Zaptivnost kočne instalacije
49. Blatobrani, zavesice i branici
22. Hod komandi i vraćanje u prvobitni položaj
50. Akumulator
23. Izduvni, odnosno neki drugi usporač
51. Glavni prekidač električne energije
24. Regulator za neprekidno podešavanje intenziteta kočenja
DžII. OPREMA VOZILA
25. Sila kočenja radne kočnice
26. Vreme odziva kočnih komandi
27. Sila kočenja pomoćne - parkirne kočnice
V. UREĐAJI ZA OSVETLjAVANjE PUTA I DAVANjE SVETLOSNIH ZNAKOVA
28. Uređaj za osvetljavanje
29. Uređaj za označavanje vozila
30. Uređaji za davanje svetlosnih znakova
Naknadnim pregledom u određenom roku utvrđeno je da su otklonjene neispravnosti konstatovane pod brojem: .........................
Naknadnim pregledom u određenom roku utvrđeno je da nisu otklonjene neispravnosti konstatovane pod brojem: .........................

Obrazac broj 2.
(Boja plava)
(Dimenzije 105 h 74 mm)
(prva strana)
POTVRDA
O TEHNIČKOJ ISPRAVNOSTI VOZILA
Registarski broj
....................
....................
Vrsta vozila ...................
Marka vozila ..................
Broj motora ....................
Broj šasije ....................
Prezime i ime sopstvenika odnosno naziv nosioca prava korišćenja vozila ....................
(druga strana)
Vozilo je tehnički ispravno. Tehnički pregled izvršen u
......................................
(naziv i sedište ovlašćene organizacije)
Datum ........... 19 ... g. (M. P.) Potpis
..................
Vozilo je tehnički ispravno. Tehnički pregled izvršen u
......................................
(naziv i sedište ovlašćene organizacije)
Datum ........... 19 ... g. (M. P.) Potpis
..................
Vozilo je tehnički ispravno. Tehnički pregled izvršen u
......................................
(naziv i sedište ovlašćene organizacije)
Datum ........... 19 ... g. (M. P.) Potpis
..................
Vozilo je tehnički ispravno. Tehnički pregled izvršen u
......................................
(naziv i sedište ovlašćene organizacije)
Datum ........... 19 ... g. (M. P.) Potpis
..................