Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o računovodstvu ("Službeni list SRJ", br. 46/96), savezni ministar za finansije propisuje

PRAVILNIK

O NAČINU I ROKOVIMA VRŠENjA POPISA I USKLAĐIVANjA KNjIGOVODSTVENOG STANjA SA STVARNIM STANjEM

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 17/97)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se način i rokovi vršenja popisa imovine i obaveza i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem koje se utvrđuje popisom.

Član 2.

Imovina koja je predmet popisa iz člana 1. ovog pravilnika obuhvata: nematerijalna ulaganja i osnovna sredstva, zalihe materijala, nedovršene proizvodnje, gotovih proizvoda i robe, finansijske plasmane i potraživanja i gotovinske ekvivalente i gotovinu.
Pravno lice kod koga se nalazi imovina drugih pravnih lica dužno je da tu imovinu popiše na posebnim popisnim listama, koje dostavlja pravnom licu vlasniku tih sredstava.

Član 3.

Ako pravno lice u poslovnim knjigama iskazuje proizvode i robu u prodavnici po vrsti, količini i vrednosti, opštim aktom može predvideti da, prilikom promene prodajnih cena, promenu vrednosti utvrđuje na osnovu podataka iz poslovnih knjiga, bez vršenja popisa.

Član 4.

Pravno lice, u skladu sa opštim aktom, obrazuje potreban broj stalnih ili povremenih komisija za popis imovine i obaveza, određuje dan pod kojim će komisija vršiti popis, vreme za popis i rokove dostavljanja izveštaja o izvršenom popisu nadležnom organu pravnog lica.
Za organizaciju i pravilnost popisa odgovoran je direktor pravnog lica, odnosno lice koje on ovlasti.

Član 5.

U komisiju za popis ne mogu biti određena lica koja rukuju imovinom, odnosno koja su zadužena za imovinu koja se popisuje i njihovi neposredni rukovodioci, kao ni lica koja vode analitičku evidenciju te imovine.
Komisija za popis može angažovati veštaka za procenu kvaliteta i vrednosti pojedinih oblika imovine i obaveza.

Član 6.

Popis imovine i obaveza u malom pravnom licu može vršiti jedno lice na način i u rokovima propisanim ovim pravilnikom.

II. NAČIN VRŠENjA POPISA

Član 7.

Lica koja rukuju imovinom i njihovi neposredni rukovodioci dužni su da, najdocnije do dana određenog za popis, izvrše neophodne pripreme radi što lakšeg, bržeg i pravilnijeg popisivanja.

Član 8.

Komisija za popis dužna je da pre početka popisa sačini plan rada po kome će vršiti popis.
Pravno lice dostavlja, pre početka popisa, rešenje o imenovanju članova komisije za popis i plan rada nadzornom odboru.
Komisiji za popis, pre početka popisa, mogu se dati liste sa: nomenklaturnim brojevima, nazivima, vrsti i jedinicama mere imovine koja se popisuje.
Podaci iz knjigovodstva, odnosno iz odgovarajućih evidencija o količinama ne mogu se davati komisijama za popis pre upisivanja stvarnog stanja u popisne liste i pre nego što članovi popisnih komisija potpišu te liste.

Član 9.

Rad komisije za popis obuhvata:
1) utvrđivanje stvarnih količina imovine koja se popisuje - merenjem, brojanjem, procenom i sličnim postupcima, bliže opisivanje popisane imovine, kao i unošenje tih podataka u popisne liste;
2) upisivanje u popisne liste naturalnih promena nastalih između dana popisa i određenog dana pod kojim se popis vrši, sa konačnim utvrđivanjem stanja na dan pod kojim se popis vrši, ako se ne vodi stalna količinska i vrednosna evidencija o ulazima i izlazima imovine koja se popisuje;
3) unošenje knjigovodstvenog naturalnog stanja imovine u popisne liste;
4) utvrđivanje naturalnih razlika između stanja utvrđenog popisom i knjigovodstvenog stanja;
5) unošenje cena popisane imovine;
6) vrednosno obračunavanje popisane imovine;
7) sastavljanje izveštaja o izvršenom popisu.
Izuzetno od odredbe stava 1. tačka 2. ovog člana, pravno lice koje vodi stalnu količinsku i vrednosnu evidenciju o ulazu i izlazu zaliha, kao stanje po popisu na dan 31. decembra, može upisati njihovo knjigovodstveno stanje na taj dan, pod uslovom da je komisija za popis najmanje jednom u toku godine popisala zalihe i da su viškovi i manjkovi utvrđeni tim popisom proknjiženi na osnovu odluke nadležnog organa pravnog lica po okončanju popisa.
Utvrđivanje razlika i vrednosno obračunavanje posle naturalnog popisa mogu se vršiti i na računaru, uz štampanje popisnih lista koje potpisuju članovi komisija za popis.

Član 10.

Neoštećena imovina u originalnom pakovanju popisuje se na osnovu deklarisanih oznaka i isprava (fakture, dostavnice, prijemnice i sl.).
Količina kabastog ili rastresitog materijala, poluproizvoda, proizvoda i robe (na primer, cementa, tečnog goriva i sl.) može se procenjivati na osnovu zapremine, specifične težine ili na drugi pogodan način.
Imovina čija je vrednost umanjena zbog oštećenja, neispravnosti, zastarelosti i sl. unosi se u posebne popisne liste ili u posebne kolone popisnih lista radi lakšeg utvrđivanja viškova i manjkova.
Imovina koja na dan popisa nije zatečena kod pravnog lica (imovina na putu i u inostranstvu, imovina data na poslugu, zajam, čuvanje, popravku i sl.) unosi se u posebne popisne liste na osnovu verodostojne dokumentacije ako do dana završetka popisa nisu primljene popisne liste od pravnog lica kod koga se ta imovina nalazi.

Član 11.

Popis gotovinskih ekvivalenata i gotovine u blagajni, hartija od vrednosti i stranih sredstava plaćanja vrši se brojanjem prema apoenima i upisivanjem utvrđenih iznosa u posebne popisne liste.
Gotovina i hartije od vrednosti koje se nalaze na računima i depo-računima popisuju se na osnovu izvoda o stanju tih sredstava na dan popisa.

Član 12.

Popis finansijskih plasmana, potraživanja i obaveza vrši se prema stanju u poslovnim knjigama, pod uslovom da je njihovo usklađivanje sa dužnicima i poveriocima izvršeno najmanje jednom godišnje i da o tome postoji verodostojna isprava.
Finansijske plasmane, potraživanja i obaveze za koje ne postoji uredna dokumentacija popisna komisija iskazuje u posebnim popisnim listama.

III. IZVEŠTAJ O IZVRŠENOM POPISU

Član 13.

Komisija za popis sastavlja izveštaj o izvršenom popisu, koji sadrži: stvarno i knjigovodstveno stanje imovine i obaveza; razlike između stvarnog stanja utvrđenog popisom i knjigovodstvenog stanja; uzroke neslaganja između stanja utvrđenog popisom i knjigovodstvenog stanja; predloge za likvidaciju utvrđenih razlika (prebijanje manjkova i viškova nastalih po osnovu zamena, način naknađivanja manjkova i prihodovanja viškova, otpisivanja neupotrebljivih sredstava, ispravke sumnjivih i spornih potraživanja, otpisivanja zastarelih potraživanja, prihodovanja zastarelih obaveza i dr.); način knjiženja; primedbe i objašnjenja radnika koji rukuju, odnosno koji su zaduženi materijalnim i novčanim vrednostima o utvrđenim razlikama, kao i druge primedbe i predloge komisije za popis u vezi sa popisom.
Izveštaj iz stava 1. ovog člana komisija za popis dostavlja nadležnom organu pravnog lica najdocnije 30 dana pre dana sastavljanja godišnjeg računa, odnosno najdocnije 30 dana po izvršenom popisu u toku godine.
Za tačnost popisa i izveštaja o popisu odgovorni su članovi komisije za popis.

Član 14.

Nadležni organ pravnog lica razmatra izveštaj o izvršenom popisu u prisustvu predsednika komisije za popis i lica kome je pravno lice poverilo vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje računovodstvenih izveštaja i odlučuje o predlozima komisije za popis.
U razmatranju izveštaja iz stava 1. ovog člana mogu učestvovati i članovi nadzornog odbora.
Izveštaj o izvršenom popisu, zajedno sa popisnim listama i odlukama nadležnog organa pravnog lica, dostavlja se na knjiženje radi usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem.

IV. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem ("Službeni list SRJ", br. 25/93).

Član 16.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".