Na osnovu člana 149a stav 1. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96 i 46/98), člana 41b stav 1. Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava nezaposlenih lica ("Službeni glasnik RS", br 22/92, 73/92, 82/92, 56/93, 67/93, 34/94, 52/96 i 46/98) i člana 47. stav 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 46/98),
Vlada Republike Srbije donosi

UREDBU

O NAČINU UTVRĐIVANjA NIŽIH OSNOVICA ZA PLAĆANjE DOPRINOSA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANjE

(Objavljena u "Sl. glasniku RS", br. 47 od 30. decembra 1998; 7/99)

Član 1.

Ovom uredbom uređuje se način i postupak utvrđivanja nižih osnovica za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti) za poslodavce koji ispunjavaju uslove propisane zakonom.

Član 2.

Zahtev za utvrđivanje nižih osnovica, u smislu člana 1. ove uredbe, podnosi se Vladi Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada), preko ministarstva nadležnog za poslove rada (za doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti), odnosno ministarstva nadležnog za poslove zdravlja (za doprinos za zdravstveno osiguranje).
Ministarstva iz stava 1. ovog člana razmatraju podnete zahteve i polazeći od ispunjenosti uslova utvrđenih zakonom i relevantnih podataka iz ove uredbe, zajednički utvrđuju predlog akta o utvrđivanju nižih osnovica za plaćanje doprinosa, ako su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi.

Član 3.

U zahtevu se navodi vreme za koje se traži utvrđivanje nižih osnovica za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
U obrazloženju zahteva navode se razlozi zbog kojih se traži utvrđivanje nižih osnovica za plaćanje doprinosa.
Uz zahtev za utvrđivanje nižih osnovica, poslodavac prilaže:
1) potvrdu organizacije za obračun i plaćanja o visini prosečne neto zarade po zaposlenom kod poslodavca u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva;
2) potvrdu organizacije za obračun i plaćanja da pri isplati zarada poslodavac redovno vrši plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje;
3) Bilans stanja i Bilans uspeha u skladu sa propisima o računovodstvu;
4) podatke o ukupnom broju zaposlenih i njihovoj kvalifikacionoj strukturi;
5) pismenu izjavu direktora o visini drugih ličnih primanja u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva, kao i da je, u skladu sa zakonom, organizacijama za obavezno socijalno osiguranje poslodavac dostavio obrazac o obračunu i uplati doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.
Direktor, odnosno preduzetnik odgovara za tačnost podataka iz stava 3. tač. 4) i 5) ovog člana.

Član 4.

U slučaju kada ministarstva iz člana 2. stav 1. ove uredbe ocene da podnosilac zahteva ne ispunjava zakonom propisane uslove za utvrđivanje niže osnovice za plaćanje doprinosa, o tome će obavestiti podnosioca zahteva.
Ako Vlada Republike Srbije ne utvrdi nižu osnovicu za plaćanje doprinosa podnosiocu zahteva koji ispunjava zakonom propisane uslove, ministarstva iz člana 2. stav 1. ove uredbe, obavestiće o tome podnosioca zahteva.

Član 5.

Odredba člana 3. stav 3. tačka 5) ove uredbe, u delu koji se odnosi na dostavljanje obrasca o obračunu i uplati doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, primenjuje se od 1. februara 1999. godine.

Član 6.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 1. januara 1999. godine.