Na osnovu člana 15. stav 2. Odluke o načinu utvrđivanja plata, naknada i drugih primanja zaposlenih i izabranih, imenovanih, odnosno postavljenih lica u pokrajinskim organima ("Službeni list APV", broj 12/92 i 4/93), a u vezi člana 29. i 30. Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni glasnik RS", broj 18/90, 10/92 i 34/94), Izvršno veće AP Vojvodine, na sednici održanoj 19. jula 1994. godine, donelo je

ODLUKU

O VISINI, USLOVIMA I NAČINU ISPLATE NAKNADA I DRUGIH PRIMANjA ZAPOSLENIH I IZABRANIH, ODNOSNO POSTAVLjENIH LICA U POKRAJINSKIM ORGANIMA

(Objavljena u "Sl. listu APV", br. 3 od 15. novembra 1994)

I UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovom odlukom utvrđuje se visina, uslovi i način isplate naknada i drugih primanja zaposlenih u pokrajinskim organima i za izabrana, odnosno postavljena lica.
Naknadama i drugim primanjima iz stava 1. ovog člana smatraju se:
- naknade za službeno putovanje,
- naknada troškova za prevoz na rad i sa rada,
- naknada za ishranu u toku rada,
- naknada za rad na terenu,
- naknada za odvojen život od porodice,
- naknada za selidbene troškove,
- naknada za regresiranje godišnjeg odmora,
- naknada za otpremninu prilikom odlaska u penziju,
- jubilarne nagrade povodom jubilarnih godina rada,
- ostale naknade.

II NAKNADE ZA SLUŽBENO PUTOVANjE

Član 2.

Službenim putovanjem u smislu ove odluke, smatra se putovanje na koje se zaposleni u pokrajinskom organu i izabrano odnosno postavljeno lice upućuje, da po nalogu ovlašćenog lica izvrši određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja.

Član 3.

Službeno putovanje može trajati najduže 15 dana neprekidno.
Ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje, uz saglasnost ovlašćenog lica, može trajati i duže od 15 dana, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 4.

Naknada troškova za službeno putovanje obuhvata:
1. dnevnicu i troškove noćenja;
2. naknadu za prevoz od mesta redovnog zaposlenja, do mesta u koje se upućuje radi izvršavanja službenog posla;
3. naknadu ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla (naknada za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, naknada za prevoz prtljaga, naknada troškova prevoza u saobraćaju, naknada troškova telefonskih razgovora i sl.).

Član 5.

Dnevnica za službeno putovanje računa se od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka sa službenog putovanja.
Cela dnevnica isplaćuje se za vreme od 12 do 24 časa provedenih na službenom putovanju, a polovina dnevnice isplaćuje se za vreme od 8 do 12 časova provedenih na službenom putovanju.

Član 6.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji iznosi 8% od prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 7.

Troškovi noćenja priznaju se u celini po priloženom računu, osim noćenja u hotelu "de luks" kategorije.

Član 8.

Naknada troškova za prevoz na službenom putovanju priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Član 9.

Naknada ostalih troškova u vezi sa vršenjem službenog posla isplaćuje se u visini stvarnih troškova.

Član 10.

Kada se zbog hitnosti, odnosno potrebe službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja, odnosno službeno vozilo, može se, po pismenom odobrenju ovlašćenog lica u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potreba službenog posla, koristiti sopstveni automobil.
Naknada troškova za prevoz sopstvenim automobilom, u slučaju iz stava 1. ovog člana, iznosi 10% od propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Član 11.

Obračun putnih troškova sa odgovarajućim dokazima o njihovoj visini (karta za prevoz, račun za prenoćište i dr.) podnosi se ovlašćenom licu radi odobravanja isplate naknada za službeno putovanje u roku od tri dana po završenom službenom putovanju.

Član 12.

Dnevnica i naknade ostalih troškova vezanih za službeno putovanje u inostranstvo utvrđuju se prema propisima koji važe za zaposlene, izabrana i postavljena lica u saveznim organima.

III NAKNADA TROŠKOVA ZA PREVOZ NA RAD I SA RADA

Član 13.

Naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u gradskom i prigradskom saobraćaju vrši se u vidu mesečne pretplatne karte, odnosno markice, a u međugradskom saobraćaju kupovinom mesečnih karata ili isplatom u gotovom novcu, ukoliko zbog specifičnosti posla zaposleni nije u mogućnosti da koristi mesečnu kartu.

IV NAKNADA ZA ISHRANU U TOKU RADA

Član 14.

Mesečna naknada za ishranu u toku rada isplaćuje se u visini od 25% prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Naknada iz stava 1. ovog člana isplaćuje se za dane provedene na radu.
Dnevni iznos naknade obračunava se deljenjem iznosa mesečne naknade sa brojem radnih dana u mesecu za koji se naknada isplaćuje.

V NAKNADA ZA RAD NA TERENU

Član 15.

Pod radom na terenu, u smislu ove odluke, smatra se rad koji se po svojoj prirodi izvodi van mesta redovnog zaposlenja, a u trajanju dužem od 15 dana neprekidno.
Dnevna naknada za rad na terenu iznosi 3% od prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

VI NAKNADA ZA ODVOJEN ŽIVOT OD PORODICE

Član 16.

Odvojen život od porodice, u smislu ove Odluke, postoji kada izabrano odnosno postavljeno lice u pokrajinskom organu, koje ima porodicu, nema rešeno stambeno pitanje u mestu u kome radi, a članove njegove uže porodice žive odvojeno van tog mesta.
Mesečna naknada troškova za odvojen život od porodice, u smislu stava 1. ovog člana, isplaćuje se u iznosu prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Naknada troškova iz stava 2. ovog člana za jedan radni dan obračunava se tako što se prosečna mesečna neto zarada podeli sa brojem radnih dana u mesecu.

VII NAKNADA ZA SELIDBENE TROŠKOVE

Član 17.

Naknadu za selidbene troškove ostvaruje zaposleni u pokrajinskom organu, i izabrano, odnosno postavljeno lice koje je primljeno na rad u mestu koje je van mesta njegovog prebivališta, kao i kad se upućuje na rad van mesta svog redovnog zaposlenja.
Zahtev za naknadu selidbenih troškova podnosi se ovlašćenom licu, u roku od osam dana od dana preselenja.

VIII NAKNADA ZA REGRESIRANjE GODIŠNjEG ODMORA

Član 18.

Regres za korišćenje godišnjeg odmora utvrđuje se u visini prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.
Isplata regresa iz stava 1. ovog člana, izvršiće se u skladu sa aktom Izvršnog veća, najkasnije do kraja juna tekuće godine.

IDž NAKNADA ZA OTPREMNINU PRILIKOM PRESTANKA RADNOG ODNOSA

Član 19.

Naknada za otpremninu pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju ili pri prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti isplaćuje se u visini trostrukog iznosa neto zarade koju bi zaposleni u pokrajinskom organu i izabrano, odnosno postavljeno lice ostvarilo za mesec koji prethodi mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina, s tim što tako isplaćena otpremnina ne može biti niža od iznosa trostruke prosečne neto zarade po radniku isplaćene u pokrajinskom organu, organizaciji, odnosno službi za mesec koji prethodi mesecu u kojem se vrši isplata otpremnine.

JUBILARNE NAGRADE

Član 20.

Zaposleni u pokrajinskim organima i izabrana, odnosno postavljena lica imaju pravo na jubilarnu nagradu povodom jubilarnih godina rada u pokrajinskim organima odnosno službama i to: za navršenih 10 godina rada - 50%, za 20 godina rada - 70% i za 30 godina rada - 100% poslednje isplaćene prosečne neto zarade u pokrajinskom organu, odnosno službi u momentu isplate jubilarne nagrade.
Pravo na jubilarnu nagradu stiče se narednog dana po ispunjenju uslova iz stava 1. ovog člana.
Isplata jubilarne nagrade zavisi od mogućnosti budžeta Pokrajine AP Vojvodine.

DžI OSTALE NAKNADE

Član 21.

U slučaju smrti radnika pokrajinskog organa i izabranog, odnosno postavljenog lica, porodici umrlog pripada solidarna novčana pomoć u visini prosečnih pogrebnih troškova, prema specifikaciji odgovarajućeg pogrebnog preduzeća.
Pravo na solidarnu novčanu pomoć iz stava 1. ovog člana u visini 50% pripada radniku pokrajinskog organa i izabranom, odnosno postavljenom licu, ukoliko je izvršilo sahranu umrlog člana uže porodice (bračnog i vanbračnog druga, roditelja, dece - bračne, vanbračne, usvojene, bez obzira da li sa radnikom žive u zajedničkom domaćinstvu ili odvojeno), kao i za sahranu brata, sestre ili drugog lica, koje je radnik izdržavao.

DžII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o visini, uslovima i načinu isplate naknada materijalnih troškova zaposlenih u pokrajinskim organima ("Službeni list AP Vojvodine", broj 15/92 i 4/93).

Član 23.

Pokrajinski sekretarijat za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, upravu i propise, staraće se o sprovođenju ove odluke.

Član 24.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu AP Vojvodine".