Na osnovu člana 67. Poslovnika Skupštine Srbije i Crne Gore ("Službeni list SCG", br. 20/2004), Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore, na sednici od 3. novembra 2004. godine, doneo je

ODLUKU

O POSLANIČKOM DODATKU I NAKNADAMA POSLANICIMA SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE, FUNKCIONERIMA KOJE BIRA ILI IMENUJE SKUPŠTINA SRBIJE I CRNE GORE, ZAPOSLENIMA KOJE POSTAVLjA ADMINISTRATIVNI ODBOR, ODNOSNO ODREĐUJE GENERALNI SEKRETAR SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE I ZAPOSLENIMA U SLUŽBI SKUPŠTINE SRBIJE I CRNE GORE

(Objavljena u "Sl. listu SCG", br. 52 od 5. novembra 2004; 55/04, 58/04)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovom odlukom uređuju se poslanički dodatak i naknade poslanicima Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: poslanici), funkcionerima koje bira ili imenuje Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: funkcioneri), zaposlenima koje postavlja Administrativni odbor, odnosno određuje generalni sekretar Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: postavljena lica) i zaposlenima u Službi Skupštine Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: zaposleni).

Član 2.

Naknade, u smislu ove odluke, su:
1) naknada troškova za službeno putovanje u zemlji;
2) naknada troškova za službeno putovanje u inostranstvo;
3) naknada za korišćenje automobila u ličnoj svojini;
4) naknada za korišćenje godišnjeg odmora;
5) otpremnina;
6) naknada u slučaju smrti;
7) solidarna pomoć;
8) naknada troškova za ishranu i za prevoz na posao i sa posla;
9) naknada troškova za odvojeni život od porodice, za prevoz radi posete užoj porodici i naknada selidbenih troškova;
10) naknada troškova smeštaja.

Član 3.

Isplata poslaničkog dodatka i naknada utvrđenih ovom odlukom za poslanike, funkcionere koje imenuje Skupština Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Skupština), postavljena lica i zaposlene u Službi Skupštine pada na teret namenskih sredstava Skupštine, a za funkcionere koje bira Skupština - na teret namenskih sredstava institucije Srbije i Crne Gore u kojoj ostvaruju zaradu.

II. POSLANIČKI DODATAK

Član 4.

Poslanik ima pravo na poslanički dodatak u mesečnom paušalnom iznosu u visini od 40% od mesečnog iznosa poslaničke zarade, bez uvećanja po osnovu radnog staža.

III. NAKNADA TROŠKOVA 3A SLUŽBENO PUTOVANjE U ZEMLjI

Član 5.

Poslanik, funkcioner, postavljeno lice i zaposleni imaju pravo na dnevnicu, naknadu troškova noćenja, prevoza i drugih troškova, za službeno putovanje u zemlji.

Član 6.

Službenim putovanjem u zemlji, u smislu ove odluke, za lica iz člana 5. ove odluke, osim poslanika, smatra se putovanje radi izvršenja određenog službenog posla van mesta njihovog redovnog zaposlenja, odnosno stanovanja, ako takvo putovanje povlači posebne troškove.

Član 7.

Za službeno putovanje u zemlji izdaje se nalog.
U nalogu za službeno putovanje u zemlji navodi se ime i prezime lica koje ide na službeno putovanje, trajanje i cilj putovanja, dan polaska, saobraćajno sredstvo koje se koristi za službeno putovanje, kao i drugi potrebni podaci.

Član 8.

Lice koje ide na službeno putovanje dužno je da koristi najkraći put.
Pri određivanju prevoznog sredstva javnog saobraćaja koje će se koristiti na službenom putovanju, kao i klase, odnosno razreda tog prevoznog sredstva, vodiće se računa da to bude najracionalnije za izvršenje službenog posla.

Član 9.

Službeno putovanje u zemlji traje najduže 15 dana neprekidno. Izuzetno, ako to potrebe službe zahtevaju ili ako se započeti posao ne može prekinuti, službeno putovanje može trajati i duže od 15, ali ne duže od 30 dana neprekidno.

Član 10.

Poslanik ima pravo na dnevnicu iz člana 5. ove odluke zbog učešća u radu Skupštine i njenih odbora i komisija čiji je član ili zbog obavljanja poslova po njihovoj odluci ili odluci njihovih predsednika, kao i za sednicu poslaničke grupe koju zakaže predsednik poslaničke grupe u pripremi zakazane sednice Skupštine.

Član 11.

Dnevnica iz člana 5. ove odluke iznosi 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi države članice na čijoj se teritoriji nalazi sedište institucije Srbije i Crne Gore, na dan polaska na službeno putovanje.

Član 12.

Licima iz člana 5. ove odluke dnevnica se obračunava od časa polaska na službeno putovanje do časa povratka, i to:
1) cela dnevnica - za svaka 24 časa provedena na službenom putovanju, kao i za vreme preko 12 časova;
2) pola dnevnice - za vreme od osam do 12 časova, a kad je to vreme provedeno na putu noću od 22,00 do 5,00 časova - i za vreme od pet do osam časova.
Cela dnevnica obračunava se i za vreme provedeno na službenom putovanju koje je trajalo od 12,00 do 24,00 časa.
Način obračuna dnevnica iz st. 1. i 2. ovog člana ne primenjuje se na obračun dnevnica za poslanike kada prisustvuju sednicama Skupštine, njenih odbora i komisija i poslaničkih grupa.

Član 13.

Ako su na službenom putovanju obezbeđeni smeštaj i ishrana, dnevnica se priznaje u iznosu od 20% od punog iznosa dnevnice.

Član 14.

Troškovi noćenja za službeno putovanje u zemlji priznaju se u punom iznosu, na osnovu hotelskog računa, najviše do iznosa cene jednokrevetne sobe, osim u hotelima de luks kategorije.

Član 15.

Licima iz člana 5. ove odluke, osim poslanika, priznaje se prevoz od mesta njihovog redovnog zaposlenja, odnosno prebivališta do mesta u kome se obavlja službeni posao, a troškovi prevoza obračunavaju se na osnovu karte za prevoz i drugih dokumenata u vezi sa prevozom (kupona za aerodromske, odnosno stanične usluge i sl.).

Član 16.

Poslanicima se priznaju troškovi prevoza u dolasku u Beograd, zbog obavljanja poslova iz člana 10. ove odluke, na osnovu karata za prevoz i drugih dokumenata (kupona za aerodromske, odnosno stanične usluge) koji se prilažu uz putni obračun, a u povratku - troškovi prevoza i aerodromskih, odnosno staničnih usluga priznaju se na osnovu priloženih karata za prevoz i drugih dokumenata u dolasku.
Poslanicima se priznaju troškovi prevoza sa povratnim kartama u iznosu označenom u tim kartama, a u putni obračun upisuje se broj karte koja se ne prilaže uz putni obračun.
Izuzetno, kada se sednica poslaničke grupe poslanika iz države članice Crne Gore održava u Podgorici, troškovi prevoza priznaju se poslanicima iz države članice Crne Gore, u dolasku u Podgoricu, odnosno u povratku iz Podgorice.

Član 17.

Pod drugim troškovima u vezi sa obavljanjem službenog posla, u smislu člana 5. ove odluke, smatraju se: troškovi za rezervaciju mesta u prevoznom sredstvu, troškovi za prenošenje prtljaga i sl.

Član 18.

Po završenom službenom putovanju, lica iz člana 5. ove odluke dužna su da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od tri dana, podnesu račune putnih troškova.
Uz račune putnih troškova prilažu se: nalog za službeno putovanje, prevozna karta i potvrda o plaćenoj rezervaciji mesta, potvrda o uplati za prevoz prtljaga, dokaz o iznosu plaćenom za prenoćište u hotelu, ako je lice iz stava 1. ovog člana na službenom putovanju prenoćilo u hotelu, kao i drugi računi potrebni da se izvršni obračun troškova.

IV. NAKNADA TROŠKOVA 3A SLUŽBENO PUTOVANjE U INOSTRANSTVO

Član 19.

Poslanik, funkcioner, postavljeno lice i zaposleni imaju pravo na naknadu troškova za smeštaj, ishranu, prevoz i druge troškove, za službeno putovanje u inostranstvo.

Član 20.

Pod službenim putovanjem u inostranstvo, u smislu člana 19. ove odluke, podrazumeva se službeno putovanje iz Srbije i Crne Gore u stranu državu i obratno.

Član 21.

Pod naknadama u smislu člana 19. ove odluke, podrazumevaju se: naknada za troškove smeštaja, ishrane i prevoza radi obavljanja određenog službenog posla; naknada za troškove pribavljanja putnih isprava, vakcinacije i lekarskih pregleda; naknada troškova za službenu poštu, takse, telefon, telegram i telefaks; naknada troškova za iznajmljivanje prostorija, pisaćih mašina i personalnih računara; naknada troškova za stenografske i daktilografske usluge, kao i druge naknade troškova u skladu sa ovom odlukom.

Član 22.

Za službeno putovanje u inostranstvo izdaje se nalog.
Nalog za službeno putovanje u inostranstvo, pored naznake odluke na osnovu koje se izdaje, sadrži naročito: ime i prezime lica koje putuje, poslove koje obavlja, cilj putovanja, naziv države i mesto u koje putuje, dan polaska i povratka, odnosno trajanje službenog putovanja, kategoriju hotela koji će se koristiti, vrstu prevoza koji će se koristiti, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, kao i način obračuna troškova putovanja.

Član 23.

Naknada troškova za smeštaj priznaje se u visini plaćenog hotelskog računa, koji sadrži troškove noćenja i doručka.
Pod smeštajem se, u smislu stava 1. ovog člana, ne podrazumeva smeštaj radi dnevnog odmora.

Član 24.

Lice iz člana 19. ove odluke ima pravo na dnevnicu za službeno putovanje u inostranstvo u iznosu koji se priznaje prema Spisku zemalja s odgovarajućim iznosom dnevnica, koji je sastavni deo ove odluke.
Dnevnica iz stava 1. ovog člana, priznaje se licu iz člana 19. ove odluke za naknadu troškova ishrane, kao i u slučaju kada je tom licu obezbeđen i plaćen smeštaj i ishrana.

Član 25.

(Brisan)

Član 26.

(Brisan)

Član 27.

Za obračun dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo, svaka 24 časa provedena na službenom putovanju, kao i ostatak vremena duži od 12 časova, računaju se kao jedna dnevnica, a ostatak vremena od osam do 12 časova - kao pola dnevnice.
Ako ukupno službeno putovanje u inostranstvo traje duže od 12 časova, obračunava se jedna dnevnica, a ako traje duže od osam časova - pola dnevnice.

Član 28.

Dnevnice određene za državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od časa prelaska granice Srbije i Crne Gore, a dnevnice određene za državu iz koje se dolazi - do časa prelaska granice Srbije i Crne Gore.
Ako se za službeno putovanje u inostranstvo koristi avion, dnevnica se obračunava od časa polaska aviona s poslednjeg aerodroma u Srbiji i Crnoj Gori do časa povratka na prvi aerodrom u Srbiji i Crnoj Gori.
Ako se za službeno putovanje u inostranstvo koristi brod, dnevnica se obračunava od časa polaska broda iz poslednjeg pristaništa u Srbiji i Crnoj Gori do časa povratka u prvo pristanište u Srbiji i Crnoj Gori.
Ako se službeno putuje u više zemalja, u odlasku se obračunava dnevnica utvrđena za državu u kojoj se započinje službeno putovanje, a u povratku - dnevnica utvrđena za državu u kojoj je službeno putovanje završeno.
Za svako zadržavanje u nekoj državi, odnosno proputovanje kroz neku državu koje traje duže od 12 časova - obračunava se dnevnica za tu državu.
Ukoliko lice koje ide na službeno putovanje u inostranstvo mora da pređe deo puta u Srbiji i Crnoj Gori do odredišta od koga se priznaju dnevnice i naknade troškova za službeno putovanje u inostranstvo, za taj deo puta obračunavaju mu se dnevnice i naknade troškova kao za službeno putovanje u zemlji.

Član 29.

Naknada troškova prevoza za službeno putovanje u inostranstvo obračunava se u visini cene iz putničke tarife za prevoz sredstvom one vrste i razreda koji se, prema nalogu za službeno putovanje, mogu koristiti.

Član 30.

(Brisan)

Član 31.

(Brisan)

Član 32.

Predsedniku Srbije i Crne Gore, predsedniku i potpredsedniku Skupštine i šefu delegacije Srbije i Crne Gore iz reda poslanika i funkcionera mogu se priznati troškovi za izdatke za koje nije moguće podneti odgovarajuću dokumentaciju najviše do iznosa jedne dnevnice.
Ako je programom posete predviđen odgovarajući prijem ili slično - priznaju se troškovi prema podnesenim računima.

Član 33.

Naknada troškova za izdatke za pribavljanje putničkih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede u vezi sa službenim putovanjem u inostranstvo, ako nadležni organ zdravstvenog osiguranja ne prizna te troškove, obračunava se u stvarnim iznosima.

Član 34.

Naknada troškova za izdatke koji nastanu na službenom putovanju u inostranstvo u vezi sa prevoženjem, prenošenjem, unošenjem i iznošenjem službene pošte, kao i drugi neophodni izdaci (takse i dr.) obračunava se na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 35.

Naknada troškova za izdatke u vezi sa korišćenjem telefona, telegrama i telefaksa na službenom putovanju u inostranstvu, a koji su neophodni za obavljanje određenih poslova - obračunava se na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 36.

Uz saglasnost šefa delegacije Srbije i Crne Gore, naknada troškova za iznajmljivanje prostorije za sastanke delegacije, plaćanje stenografskih i daktilografskih usluga i iznajmljivanje pisaćih mašina i personalnih računara za pripremanje službenih izveštaja ili za potrebe službene korespondencije - obračunava se na osnovu odgovarajućeg računa.

Član 37.

Ako se poslanik, funkcioner, postavljeno lice ili zaposleni u toku službenog putovanja u inostranstvo razboli i radi lečenja smesti u zdravstvenu ustanovu strane zemlje, dnevnica za službeno putovanje utvrđena prema čl. 24. i 25. ove odluke umanjuje se za 50%.

Član 38.

Na osnovu naloga za službeno putovanje u inostranstvo može se isplatiti akontacija u visini procenjenih troškova.
Naknada troškova za izdatke za službeno putovanje u inostranstvo priznaje se na osnovu obračuna putnih troškova koji se u roku od sedam dana od dana kad je službeno putovanje završeno podnosi u skladu s odredbama ove odluke.
Uz obračun putnih troškova prilažu se: nalog za službeno putovanje u inostranstvo i dokaz o iznosu plaćenom za korišćenje kola za spavanje ili brodske kabine - ako su na službenom putovanju korišćena kola za spavanje ili brodska kabina, odnosno avionska ili brodska karta - ako je korišćen avion ili brod, pismeni dokaz o kursu nacionalne valute, hotelski račun i drugi dokazi o troškovima koji se pravdaju.
Ako se na službenom putovanju u inostranstvu posebno plaća rezervacija mesta, aerodromska taksa ili prevoz prtljaga autobusom, uz obračun putnih troškova prilažu se i potvrde o plaćanju tih troškova.
Uz obračun putnih troškova prilažu se i računi troškova predviđenih u članu 32. stav 2. i čl. 33. do 36. ove odluke.
Ako je u dokumentu o troškovima koji se prilaže uz obračun iskazan iznos u nacionalnoj valuti u kojoj nije utvrđena dnevnica za tu zemlju, za obračun i priznavanje troškova, uz dokument se prilaže i pismeni dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na valutu u kojoj je utvrđena dnevnica za tu zemlju.
Ako se pismeni dokaz o kursu nacionalne valute iz stava 6. ovog člana ne priloži uz dokument o obračunu putnih troškova, troškovi po tom dokumentu se ne priznaju.

Član 39.

Sekretar parlamentarne delegacije iz sredstava dobijenih za vanredne troškove delegacije vrši isplatu troškova iz člana 32. stav 2. i čl. 33. do 36. ove odluke.

Član 40.

Dnevnice i naknade troškova lica u svojstvu člana parlamentarne delegacije i lica u pratnji parlamentarne delegacije, koja nisu iz reda poslanika, funkcionera i zaposlenih u Službi Skupštine, kada službeno putuju u inostranstvo, padaju na teret namenskih sredstava Skupštine.

V. NAKNADA ZA KORIŠĆENjE AUTOMOBILA U LIČNOJ SVOJINI

Član 41.

Poslanik ima pravo na naknadu za korišćenje automobila u ličnoj svojini za službene potrebe prilikom putovanja radi prisustvovanja sednicama Skupštine i njenih odbora i komisija ili ako koristi automobil na putovanju preduzetom po njihovoj odluci ili odluci njihovih predsednika, kao i za sednicu poslaničke grupe koju zakaže predsednik poslaničke grupe u pripremi zakazane sednice Skupštine.
Funkcioner i postavljeno lice imaju pravo na naknadu za korišćenje automobila u ličnoj svojini za službene potrebe, za dane koje su proveli na službenom putu.
Kad se sednice Skupštine ili njenih odbora i komisija održavaju dva ili više dana uzastopno, pravo iz stava 1. ovog člana priznaje se poslanicima za korišćenje automobila u jednom dolasku i povratku.
Izuzetno od odredbe stava 3. ovog člana, pravo iz stava 1. ovog člana može se priznati poslanicima u ostalim danima za udaljenost do 250 kilometara ukupno u oba pravca.
Naknada iz st. 1. i 2. ovog člana iznosi 15% propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

VI. NAKNADA 3A KORIŠĆENjE GODIŠNjEG ODMORA

Član 42.

Poslanicima koji ostvaruju zaradu u Skupštini, funkcionerima, postavljenim licima i zaposlenima pripada naknada za delimično pokriće izdataka za korišćenje godišnjeg odmora.
Naknada iz stava 1. ovog člana je sadržana u koeficijentu za obračun zarade lica iz tog stava.

VII. OTPREMNINA

Član 43.

Poslanicima koji ostvaruju zaradu u Skupštini, funkcionerima, postavljenim licima i zaposlenima, pri prestanku radnog odnosa radi korišćenja prava na penziju ili prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti, pripada pravo na otpremninu u visini koja se za tu namenu utvrdi za zaposlene u državnim organima u državi članici na čijoj je teritoriji sedište institucije Srbije i Crne Gore.
Pravo iz stava 1. ovog člana pripada i poslaniku, funkcioneru i postavljenom licu koji po prestanku funkcije ostvaruju naknadu zarade u Skupštini, odnosno drugoj instituciji Srbije i Crne Gore, kao i zaposlenom na raspolaganju koji ostvaruje naknadu zarade u Skupštini.

VIII. NAKNADA U SLUČAJU SMRTI

Član 44.

U slučaju smrti poslanika koji ostvaruje zaradu u Skupštini, funkcionera, postavljenog lica i zaposlenog, njegovoj porodici isplaćuje se naknada u visini prosečnih troškova pogrebnih usluga prema specifikaciji odgovarajućeg komunalnog preduzeća.
Ako nastupi smrt bračnog druga, deteta, majke ili oca lica iz stava 1. ovog člana, tom licu isplaćuje se naknada u visini prosečnih troškova pogrebnih usluga, prema specifikaciji odgovarajućeg komunalnog preduzeća.
Ako nastupi smrt sestre ili brata lica iz stava 1. ovog člana, tom licu isplaćuje se naknada u visini prosečne zarade isplaćene po zaposlenom u privredi države članice na čijoj je teritoriji sedište institucije Srbije i Crne Gore, za mesec u kome je nastao smrtni slučaj.

IDž. SOLIDARNA POMOĆ

Član 45.

U slučaju teže bolesti, zdravstvene rehabilitacije ili invalidnosti poslanika koji ostvaruje zaradu u Skupštini, funkcionera, postavljenog lica i zaposlenog, tom licu isplaćuje se solidarna pomoć u visini prosečne zarade isplaćene po zaposlenom u privredi države članice na čijoj je teritoriji sedište institucije Srbije i Crne Gore, za mesec koji je prethodio mesecu u kome je podnet zahtev.
U slučaju teškog materijalnog i socijalnog stanja, licu iz stava 1. ovog člana isplaćuje se solidarna pomoć u visini prosečne zarade isplaćene po zaposlenom u privredi države članice na čijoj je teritoriji sedište institucije Srbije i Crne Gore, za troškove medicinskog lečenja člana uže porodice i troškove školovanja dece.
Pravo na solidarnu pomoć iz st. 1. i 2. ovog člana ostvaruje se jednom u toku kalendarske godine, samo po jednom osnovu, a na osnovu zahteva koji podnosi lice iz stava 1. ovog člana i uz koji prilaže zdravstvenu i drugu dokumentaciju kojom se utvrđuje osnovanost zahteva.

. NAKNADA TROŠKOVA ZA ISHRANU I ZA PREVOZ NA POSAO I SA POSLA

Član 46.

Funkcionerima koji nisu birani iz reda poslanika, postavljenim licima i zaposlenima pripada naknada za delimično pokriće izdataka za ishranu u toku rada.
Naknada iz stava 1. ovog člana je sadržana u koeficijentu za obračun zarade lica iz tog stava.
Funkcioneri u Skupštini koji nisu birani iz reda poslanika, postavljena lica i zaposleni imaju pravo na mesečnu naknadu, u visini tri dnevnice koje se isplaćuju za službeno putovanje u zemlji, na ime povećanog radnog angažovanja i povećanih izdataka za ishranu.

Član 47.

Funkcioneri koji nemaju pravo na korišćenje službenog vozila, postavljena lica i zaposleni imaju pravo na novčanu naknadu troškova prevoza u javnom saobraćaju za dolazak na posao i povratak s posla, osim taksi prevoza, u visini cene prevozne karte za mesec dana.
Visina troškova iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu cene pojedinačne karte, pismene izjave lica iz stava 1. ovog člana o adresi stanovanja i broju vozila javnog saobraćaja koje koristi, a koja mu omogućavaju prevoz od mesta stanovanja do mesta rada.
Lica iz stava 1. ovog člana nemaju pravo na korišćenje naknade iz stava 1. ovog člana za vreme korišćenja godišnjeg odmora.

DžI. NAKNADA TROŠKOVA ZA ODVOJENI ŽIVOT OD PORODICE, NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA RADI POSETE UŽOJ PORODICI I NAKNADA SELIDBENIH TROŠKOVA

Član 48.

Funkcioner koji živi sa porodicom u zajedničkom domaćinstvu i ima obavezu zakonskog izdržavanja prema njoj, a koji u mestu obavljanja funkcije nema odgovarajući useljiv porodični stan i zbog toga živi odvojeno od svoje uže porodice, ima pravo na naknadu troškova za odvojen život.
Pravo iz stava 1. ovog člana prestaje u roku od 15 dana po prestanku funkcije, odnosno istekom meseca u kome je funkcioner rešio svoje stambeno pitanje.
Mesečna naknada troškova za odvojeni život od porodice isplaćuje se u iznosu od 75% prosečne zarade isplaćene po zaposlenom u privredi države članice na čijoj je teritoriji sedište institucije Srbije i Crne Gore, na dan isplate.
Naknada troškova za odvojeni život od porodice za jedan radni dan obračunava se tako što se mesečna naknada troškova za odvojeni život od porodice podeli sa brojem radnih dana u mesecu.

Član 49.

Funkcioneru koji nema pravo na besplatan prevoz, koji prima naknadu za odvojeni život od porodice, pripada naknada troškova prevoza do četiri putovanja mesečno, radi posete užoj porodici od koje živi odvojeno.
Troškovi prevoza isplaćuju se na osnovu priloženih računa.

Član 50.

Funkcioner ima pravo na naknadu troškova selidbe iz mesta prebivališta u mesto u kome obavlja funkciju, a po prestanku funkcije do mesta u kome stalno živi.
Zahtev za naknadu troškova selidbe podnosi se u roku od mesec dana od dana preseljenja.
Naknada troškova selidbe obuhvata naknadu stvarnih troškova za pakovanje i prevoz pokućstva, kao i troškove za prevoz lica iz stava 1. ovog člana i članova njegove porodice koji sa njim žive u zajedničkom domaćinstvu, prilikom selidbe prevoznim sredstvima javnog saobraćaja.
Naknada troškova za pakovanje i prevoz pokućstva isplaćuje se prema računu prevoznika u visini stvarnih troškova.
Na ime troškova za prevoz lica iz stava 1. ovog člana i članova njegove porodice i drugih troškova učinjenih prilikom selidbe, licu iz stava 1. ovog člana pripada naknada u iznosu koji odgovara iznosu njegove mesečne zarade koju je ostvario u poslednjem mesecu pre preseljenja.
Uz zahtev za isplatu naknade za troškove selidbe, lice iz stava 1. ovog člana, odnosno član njegove porodice prilaže i potvrdu o prijavi, odnosno odjavi prebivališta.

DžII. NAKNADA TROŠKOVA SMEŠTAJA

Član 51.

Administrativni odbor Skupštine može da odluči da se funkcioneru kome se ne može obezbediti službeni stan, na lični zahtev, isplati mesečna naknada na ime zakupa odgovarajućeg stana u mestu obavljanja funkcije, u iznosu od 20.000 dinara.
Administrativni odbor Skupštine može da odluči da se funkcioneru do davanja na korišćenje odgovarajućeg službenog stana, plate troškovi hotelskog smeštaja, osim hotela de luks kategorije.
Pravo iz st. 1. i 2. ovog člana prestaje u roku od 15 dana po prestanku funkcije odnosno obezbeđenjem službenog stana ili istekom meseca u kome je lice iz st. 1. i 2. ovog člana rešilo svoje stambeno pitanje u mestu obavljanja funkcije.

DžIII. ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama i drugim primanjima poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, funkcionera koje bira ili imenuje Skupština Srbije i Crne Gore, zaposlenih koje postavlja Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore i zaposlenih u Službi Skupštine Srbije i Crne Gore ("Službeni list SRJ", br. 54/94, 5/96, 45/96, 74/99, 29/2000, 21/2001, 58/2001, 67/2001 i 33/2002 i "Službeni list SCG", br. 57/2003 i 25/2004), Odluka o iznosu dnevnica poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, funkcionera koje bira ili imenuje Skupština Srbije i Crne Gore, zaposlenih koje postavlja Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore i zaposlenih u Službi Skupštine Srbije i Crne Gore ("Službeni list SRJ", br. 7/96, 45/96, 21/2001 i "Službeni list Srbije i Crne Gore", br. 20/2004 i 23/2004) i Odluka o izdacima za službeno putovanje u inostranstvo saveznih poslanika u Saveznoj skupštini, funkcionera koje bira ili imenuje Savezna skupština i zaposlenih u Službi Savezne skupštine ("Službeni list SRJ", br. 35/95 i 48/99).

Član 53.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".

Administrativni odbor Skupštine Srbije i Crne Gore
Broj: 06.1-57/04-034, 3. novembra 2004. godine Beograd

Predsednik Želidrag Nikčević, s. r.

SPISAK ZEMALjA S ODGOVARAJUĆIM IZNOSOM DNEVNICE

-----------------------------------------------------------------
Red. Zemlja Valuta Visina
br. dnevnice
-----------------------------------------------------------------
1. Države članice Saveta Evrope EUR 98.00
2. Sjedinjene Američke Države USA 109.00
3. Narodna Republika Kina USA 106.00
4. Republika Indija USA 92.00
5. Japan USA 128.00
6. Sve ostale zemlje EUR 75.00
-----------------------------------------------------------------