Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O ZAŠTITI PRAVA OPLEMENjIVAČA BILjNIH SORTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 41 od 2. juna 2009, 88/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Predmet uređivanja

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi, način i postupak za zaštitu prava oplemenjivača biljnih sorti.
Zaštita prava oplemenjivača iz stava 1. ovog člana obuhvata uslove za dodeljivanje prava oplemenjivača, postupak za dodeljivanje prava oplemenjivača, pravo oplemenjivača (obim prava oplemenjivača, izuzeci od prava oplemenjivača, iscrpljenje prava oplemenjivača, prethodna zaštita prava oplemenjivača), prenos prava oplemenjivača i ustupanje prava korišćenja zaštićene sorte, prestanak prava oplemenjivača, kao i građansko-pravnu zaštitu prava oplemenjivača.
Ovaj zakon primenjuje se na sve biljne rodove i vrste.

Značenje izraza

Član 2.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:
1) biljna sorta (u daljem tekstu: sorta) jeste skup biljaka unutar jedinstvene botaničke klasifikacije najniže poznate kategorije koji je, bez obzira na to da li su uslovi za dodeljivanje prava oplemenjivača ispunjeni:
- definisan izražavanjem osobina koje su posledica uticaja datog genotipa ili kombinacije genotipova,
- različit od drugog skupa biljaka po izražavanju najmanje jedne od datih osobina,
- koji predstavlja jedinicu u odnosu na mogućnost sorte za umnožavanje bez promena;
2) (brisano)
3) zaštićena sorta jeste sorta koja je zaštićena u skladu sa odredbama ovog zakona;
4) lice jeste fizičko ili pravno lice;
5) domaće lice jeste lice koje ima prebivalište, odnosno sedište u Republici Srbiji;
6) strano lice jeste lice koje ima prebivalište, odnosno sedište izvan teritorije Republike Srbije;
7) oplemenjivač jeste:
- lice koje je stvorilo ili otkrilo i razvilo novu sortu,
- poslodavac lica koje je u radnom odnosu stvorilo ili otkrilo i razvilo novu sortu ili lica koje je po njegovom ovlašćenju obavilo posao,
- lice koje je pravni sledbenik lica koje je stvorilo ili otkrilo i razvilo novu sortu ili njegovog poslodavca;
8) pravo oplemenjivača jeste pravo koje se oplemenjivaču dodeljuje u skladu sa odredbama ovog zakona;
9) nosilac prava oplemenjivača jeste oplemenjivač kome je dodeljeno pravo oplemenjivača;
10) Registar zahteva za dodeljivanje prava oplemenjivača biljnih sorti jeste registar u koji se upisuju uredno podneti zahtevi za dodeljivanje prava oplemenjivača;
11) Registar zaštićenih biljnih sorti jeste registar u koji se upisuju zaštićene sorte i dodeljeno pravo oplemenjivača;
12) Registar prenesenih prava oplemenjivača jeste registar u koji se upisuju prenesena prava oplemenjivača;
13) Registar ugovora o licenci jeste registar u koji se upisuju ustupljena prava iskorišćavanja zaštićene sorte;
14) UPOV jeste Međunarodna unija za zaštitu novih biljnih sorti.

Stručni savet za zaštitu prava oplemenjivača biljnih sorti

Član 3.

Poslove zaštite prava oplemenjivača koji su određeni ovim zakonom u Republici Srbiji obavlja ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo).
Radi praćenja stanja u oblasti zaštite prava oplemenjivača, razmatranja stručnih pitanja, davanja stručnih mišljenja i predloga, kao i učešća u realizaciji projektnih zadataka u oblasti zaštite prava oplemenjivača, ministar nadležan za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: ministar), u skladu sa propisima kojima se uređuje državna uprava, rešenjem osniva posebnu radnu grupu - Stručni savet za zaštitu prava oplemenjivača biljnih sorti (u daljem tekstu: Stručni savet).

Položaj oplemenjivača u pogledu prava na zaštitu prava oplemenjivača

Član 4.

Pravo oplemenjivača dodeljuje se oplemenjivaču sorte.
Ako su dva ili više oplemenjivača zajedno stvorili ili otkrili i razvili sortu imaju jednako pravo na zaštitu prava oplemenjivača.
Ako su dva ili više oplemenjivača, nezavisno jedan od drugog, stvorili ili otkrili i razvili sortu, pravo oplemenjivača ima oplemenjivač koji je prvi podneo zahtev za dodeljivanje prava oplemenjivača biljne sorte.

Položaj stranog lica u pogledu zaštite prava oplemenjivača

Član 5.

Strana lica u pogledu zaštite prava oplemenjivača u Republici Srbiji imaju ista prava kao i domaća lica, ako to proizlazi iz međunarodnih ugovora koji obavezuju Republiku Srbiju.
Strano lice u postupku zaštite prava oplemenjivača mora da zastupa ovlašćeni zastupnik koji ima sedište u Republici Srbiji.

II. USLOVI ZA DODELjIVANjE PRAVA OPLEMENjIVAČA

Opšti uslovi za dodeljivanje prava oplemenjivača

Član 6.

Pravo oplemenjivača dodeljuje se ako je sorta nova, različita, uniformna, stabilna i ako ispunjava uslove za davanje imena sorte, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Novitet sorte

Član 7.

Sorta se smatra novom ako na dan podnošenja zahteva za dodeljivanje prava oplemenjivača biljne sorte reprodukcioni ili ubrani materijal te sorte nije prodat ili na drugi način otuđen od strane oplemenjivača ili uz njegovu saglasnost, a radi njenog korišćenja u Republici Srbiji duže od jedne godine ili na teritoriji druge države duže od četiri godine, odnosno duže od šest godina u slučaju vinove loze, drvenastih voćnih vrsta i ostalog drveća.
Sorta iz stava 1. ovog člana smatra se novom i ako je otuđena na neki od sledećih načina:
1) ugovorom o prenosu prava na sortu pravnom sledbeniku;
2) ugovorom o otuđenju materijala sorte između privrednih društava povezanih kapitalom gde je jedno od tih privrednih društava vlasnik drugog ili između privrednih društava koja su u vlasništvu trećeg privrednog društva, pod uslovom da otuđenje materijala sorte nije u svrhu korišćenja sorte;
3) ugovorom na osnovu koga se u ime oplemenjivača umnožava reprodukcioni materijal sorte i na osnovu koga se vlasništvo umnoženog materijala vraća oplemenjivaču;
4) ugovorom na osnovu koga se preduzimaju ispitivanja na oglednom polju i u laboratoriji, radi vrednovanja sorte.
Sorta iz stava 1. ovog člana smatra se novom i ako je raspolaganje tom sortom od strane oplemenjivača rezultat predstavljanja te sorte na izložbama koje su zvanično priznate u smislu Konvencije o međunarodnim izložbama zaključene 22. novembra 1928. godine u Parizu.

Različitost sorte

Član 8.

Sorta se smatra različitom ako se jasno razlikuje u odnosu na bilo koju drugu sortu čije je postojanje opštepoznato u vreme podnošenja zahteva za dodeljivanje prava oplemenjivača biljne sorte.
Ako je podnet zahtev za dodeljivanje prava oplemenjivača biljne sorte ili zahtev za upis neke sorte u zvanični registar sorti u bilo kojoj državi ili međuvladinoj organizaciji, takva sorta smatra se opštepoznatom od dana podnošenja zahteva, pod uslovom da je na osnovu takvog zahteva dodeljeno pravo oplemenjivača, odnosno odobren upis takve sorte u zvanični registar sorti.
Ministar propisuje metode ispitivanja različitosti sorte.

Uniformnost sorte

Član 9.

Sorta se smatra uniformnom ako je dovoljno ujednačena u izražavanju relevantnih osobina, s obzirom na odstupanja koja se mogu očekivati zbog osobenosti njenog umnožavanja.
Ministar propisuje metode ispitivanja uniformnosti sorte.

Stabilnost sorte

Član 10.

Sorta se smatra stabilnom ako njene relevantne osobine ostaju nepromenjene i posle ponovljenog umnožavanja ili u slučaju pojedinačnog ciklusa umnožavanja posle svakog takvog ciklusa.
Ministar propisuje metode ispitivanja stabilnosti sorte.

Ime sorte

Član 11.

Sorta se označava imenom koje je njena svojstvena oznaka.
: