Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O ZAKLjUČIVANjU I IZVRŠAVANjU MEĐUNARODNIH UGOVORA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 55/78, 2/89 i 47/89)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Međunarodne ugovore zaključuju nadležni organi federacije.

Član 2.

Međunarodnim ugovorom smatra se ugovor koji Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija zaključi u pismenom obliku sa jednom ili više država ili sa jednom ili više međunarodnih organizacija, koji je regulisan međunarodnim pravom.
Protokoli, zapisnici i drugi pisani akti koje, radi izvršavanja međunarodnih ugovora, zaključuju organi ovlašćeni tim ugovorima, a kojima se ne preuzimaju nove obaveze (administrativni ugovori), ne smatraju se, u smislu ovog zakona, međunarodnim ugovorima.

Član 3.

O vođenju pregovora i zaključivanju međunarodnih ugovora odlučuje Savezno izvršno veće, u skladu sa spoljnom politikom koju je utvrdila Skupština Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
U izvršavanju poslova iz stava 1. ovog člana, Savezno izvršno veće sarađuje sa nadležnim organima u republikama, odnosno autonomnim pokrajinama i drugim zainteresovanim organima i organizacijama.

Član 4.

Savezno izvršno veće pokreće postupak za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora po sopstvenoj inicijativi ili na predlog saveznih organa uprave, odnosno saveznih organizacija o pitanjima iz njihovog delokruga.
Savezno izvršno veće dužno je da pokrene postupak za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora, u skladu sa utvrđenom spoljnom politikom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije:
1) po zaključku Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije;
2) na zahtev Predsednika Republike, odnosno Predsedništva SFRJ;
3) na zahtev nadležnog organa republike, odnosno autonomne pokrajine;
4) na predlog Saveza komunista Jugoslavije, Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, Saveza sindikata Jugoslavije, kao i na predlog Ustavnog suda Jugoslavije, Saveznog suda i Privredne komore Jugoslavije.

Član 5.

Savezni organi uprave i savezne organizacije predložiće Saveznom izvršnom veću da pokrene postupak za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora, kad u vršenju poslova iz svog delokruga utvrde da sa drugim državama ili međunarodnim organizacijama treba urediti određena pitanja.

Član 6.

Inicijativu za pokretanje postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnog ugovora mogu dati organizacije udruženog rada, samoupravne interesne zajednice i druge samoupravne organizacije i zajednice, društveno-političke i druge društvene organizacije i udruženja građana.
Inicijativa se podnosi Saveznom izvršnom veću preko saveznog organa uprave u čiji delokrug spadaju pitanja koja se uređuju međunarodnim ugovorom.

Član 7.

Kad nadležni savezni organ uprave oceni da je inicijativa iz člana 6. ovog zakona opravdana, podnosi Saveznom izvršnom veću predlog za pokretanje postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnog ugovora.
Ako organ iz stava 1. ovog člana smatra da ne treba prihvatiti inicijativu iz člana 6. ovog zakona, obavestiće o tome Savezno izvršno veće i podnosioca inicijative.
U postupku ocenjivanja inicijative iz člana 6. ovog zakona nadležni savezni organ uprave dužan je da pribavi mišljenje saveznog organa uprave nadležnog za inostrane poslove.

Član 8.

Predlog za pokretanje postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnog ugovora iz čl. 5. i 7. ovog zakona treba da sadrži naročito: ustavni osnov, ocenu stanja odnosa sa odnosnom stranom državom ili međunarodnom organizacijom; razloge zbog kojih se predlaže zaključivanje ugovora; osnovna pitanja o kojima će se voditi pregovori, odnosno bitne elemente koje ugovor treba da sadrži i predlog stavova delegacije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u vezi sa tim pitanjima; ocenu potrebe finansijskih sredstava za izvršenje ugovora i način njihovog obezbeđivanja; stavove i mišljenja zainteresovanih organa o opravdanosti zaključivanja ugovora; nacrt ugovora i druge materijale koji se odnose na pregovore; predlog sastava delegacije i predračun troškova za rad delegacije.
Ako bi zaključenjem međunarodnog ugovora nastala obaveza za organizaciju udruženog rada i drugu samoupravnu organizaciju ili zajednicu, uz predlog osnove prilaže se odluka organa upravljanja tom organizacijom, odnosno zajednicom o prihvatanju obaveze.
Predlogu iz stava 1. ovog člana prilaže se i mišljenje saveznog organa uprave nadležnog za inostrane poslove o spoljnopolitičkoj oceni razloga za zaključivanje ugovora i mišljenje saveznog organa uprave nadležnog za poslove zakonodavstva da li su predloženi stavovi u skladu sa Ustavom SFRJ i pravnim sistemom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 9.

Predlog osnove za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora u okviru mešovitih komiteta, odbora, komisija i drugih tela obrazovanih na osnovu međunarodnih ugovora podnosi Saveznom izvršnom veću predsednik jugoslovenskog dela odnosnog tela, u saradnji sa saveznim organom uprave u čiji delokrug spadaju pitanja koja se razmatraju.
Predlog iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ocenu stanja odnosa sa odnosnom stranom državom ili međunarodnom organizacijom; osnovna pitanja o kojima će se voditi pregovori, sa predlozima stavova; predlog sastava delegacije i predračun troškova za rad delegacije.
Postupak utvrđivanja predloga iz stava 1. ovog člana, podnošenje izveštaja o vođenim pregovorima i odobravanje tih izveštaja propisuje Savezno izvršno veće.

Član 10.

Ako je u pitanju vođenje pregovora i zaključenje međunarodnog ugovora koji ratifikuje Skupština Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Savezno izvršno veće će, pre utvrđivanja predloga osnove za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnog ugovora, zatražiti mišljenje nadležnog tela Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u vezi sa pitanjima koja se uređuju međunarodnim ugovorom.

Član 11.

Kad Savezno izvršno veće utvrdi osnovu za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora (u daljem tekstu: osnova) odrediće delegaciju za vođenje pregovora i odlučiće o troškovima za rad delegacije.
Savezno izvršno veće može prilikom utvrđivanja osnove ovlastiti šefa delegacije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije da potpiše međunarodni ugovor koji je sačinjen u skladu sa osnovom.
Punomoćje za vođenje pregovora i potpisivanje međunarodnog ugovora izdaje starešina saveznog organa uprave nadležnog za inostrane poslove.

Član 12.

Prilikom zaključivanja međunarodnih ugovora, čiji se tekst utvrđuje na jezicima država ugovornica, ravnopravno se upotrebljavaju jezici naroda Jugoslavije.
Savezno izvršno veće donosi bliže propise o načinu upotrebe jezika u postupku zaključivanja međunarodnih ugovora.

Član 13.

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Odlukom Ustavnog suda Jugoslavije br. U-13/85 ("Službeni list SFRJ", br. 2/89 i 47/89), utvrđeno je da je odredba člana 13. nesaglasna sa Ustavom SFRJ i da prestaje da važi.
-------------------

Član 14.

Delegacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, određena za vođenje pregovora, ne može u toku pregovora odstupati od načelnih stavova utvrđenih u osnovi.
Ako u toku pregovora druga strana ne prihvati načelne stavove utvrđene u osnovi ili predloži da se razmatraju pitanja o kojima nisu zauzeti stavovi u osnovi, delegacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije će zatražiti nove stavove, a po potrebi i odložiti pregovore.
Savezno izvršno veće utvrdiće po hitnom postupku stavove koje u toku pregovora zatraži delegacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 15.

Po završenim pregovorima delegacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije podnosi Saveznom izvršnom veću izveštaj i, ako međunarodni ugovor nije potpisan, usaglašen (parafiran) tekst tog ugovora.
Ako Savezno izvrno veće oceni da je usaglašeni tekst međunarodnog ugovora u skladu sa utvrđenom osnovom, odrediće lice koje će ga potpisati.
Ako u toku pregovora tekst međunarodnog ugovora ne bude usaglašen zbog toga što nisu prihvaćeni stavovi delegacije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, delegacija će u izveštaju iz stava 1. ovog člana navesti razloge zbog kojih taj ugovor nije usaglašen i dati mišljenje i predloge za dalje vođenje pregovora.

Član 16.

Delegacija Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, odnosno lice određeno za potpisivanje