Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O VRŠENjU UNUTRAŠNjIH POSLOVA IZ NADLEŽNOSTI SAVEZNIH ORGANA UPRAVE

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 7/85, 24/86 i 44/90)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se: unutrašnji poslovi koje vrše savezni organi uprave; odnosi u vršenju unutrašnjih poslova iz nadležnosti saveznih organa uprave; ovlašćenja radnika u Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove; određena pitanja radnih odnosa radnika u Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove; sredstva za rad Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove i poslovi, zadaci i organizacija Instituta bezbednosti.

Član 2.

Savezni organ uprave u oblasti unutrašnjih poslova vrše:
1) poslove državne bezbednosti neophodne za ostvarivanje Ustavom SFRJ utvrđene odgovornosti saveznih organa, preduzimaju radnje kojima se obezbeđuje sprovođenje smernica Skupštine SFRJ, Predsedništva SFRJ i Saveznog izvršnog veća za zaštitu Ustavom SFRJ utvrđenog poretka (državna bezbednost) i, na tim osnovama, usklađuju rad organa uprave u republikama i autonomnim pokrajinama koji vrše poslove državne bezbednosti;
2) poslove koji se odnose na kretanje i boravak stranaca i režim prelaska preko državne granice, određene saveznim zakonom;
3) poslove koji se odnose na kontrolu putničkog saobraćaja preko državne granice, određene saveznim zakonom;
4) poslove obezbeđenja saveznih organa i organizacija, određenih ličnosti i stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava;
5) poslove koji se odnose na unošenje, rasturanje i širenje strane štampe i drugih sredstava javnog informisanja i komuniciranja, određene saveznim zakonom;
6) naučnoistraživačke poslove neophodne za obezbeđivanje delatnosti službe državne bezbednosti, određene saveznim zakonom;
7) poslove koji se odnose na promet i prevoz eksploziva, radioaktivnih i drugih opasnih materija i na prevoz zapaljivih tečnosti i gasova, određene saveznim zakonom;
8) poslove državljanstva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, određene saveznim zakonom;
9) poslove koji se odnose na prikupljanje, evidentiranje i obradu podataka i izveštavanje o pojavama u oblasti unutrašnjih poslova od interesa za celu zemlju i na usklađivanje razvoja, međusobno povezivanje i funkcionisanje jedinstvenog informacionog sistema organa unutrašnjih poslova;
10) poslove koji se odnose na praćenje opšteg stanja i predlaganje osnovnih rešenja u oblasti matičnih knjiga, ličnih karata i bezbednosti saobraćaja na javnim putevima;
11) obezbeđivanje izvršenja međunarodnih ugovora i međunarodnih obaveza u oblasti unutrašnjih poslova i poslova međunarodne pomoći i drugih oblika međunarodne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova;
12) upravne, stručne i druge poslove neophodne za izvršavanje saveznih zakona, drugih saveznih propisa i opštih akata i međunarodnih ugovora iz oblasti unutrašnjih poslova i druge stručne poslove iz te oblasti za potrebe Skupštine SFRJ i Saveznog izvršnog veća.
Savezni organi uprave koji vrše unutrašnje poslove odgovorni su za izvršavanje saveznih zakona, drugih saveznih propisa i opštih akata i međunarodnih ugovora u oblastima navedenim u stavu 1. tač. 1, 2, 4, 5. i 11. ovog člana, a u tim oblastima i neposredno vrše poslove kad je to utvrđeno saveznim zakonom.

Član 3.

Unutrašnje poslove iz nadležnosti saveznih organa uprave vrši Savezni sekretarijat za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: Savezni sekretarijat), osim poslova koji su saveznim zakonom stavljeni u nadležnost drugih saveznih organa uprave.

Član 4.

Savezni sekretarijat vrši poslove iz svog delokruga samostalno, na osnovu i u okviru Ustava SFRJ, saveznog zakona i propisa donesenih na osnovu saveznog zakona.

Član 5.

Savezni sekretarijat, u okviru prava i dužnosti utvrđenih saveznim zakonom, sprovodi utvrđenu politiku u oblasti unutrašnjih poslova i stara se o izvršavanju saveznih zakona, drugih saveznih propisa i opštih akata i međunarodnih ugovora za čije je izvršenje odgovoran; prati stanje u oblasti unutrašnjih poslova i odgovoran je za stanje u toj oblasti u okviru prava i dužnosti federacije; izveštava Skupštinu SFRJ i Savezno izvršno veće o svom radu i o stanju u oblasti unutrašnjih poslova; rešava u upravnim stvarima i vrši upravni nadzor nad sprovođenjem saveznih zakona, drugih saveznih propisa i opštih akata i međunarodnih ugovora kad je za to ovlašćen saveznim zakonom.
Savezni sekretarijat sarađuje sa saveznim organima uprave i saveznim organizacijama u organizovanju i preduzimanju mera društvene samozaštite.
Savezni sekretarijat, u okviru svog delokruga, pruža stručnu pomoć saveznim organima i organizacijama u ostvarivanju društvene samozaštite.

Član 6.

Savezni sekretarijat ostvaruje saradnju sa odgovarajućim stranim organima i organizacijama u poslovima koji proističu iz članstva u Međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije i iz drugih međunarodnih obaveza Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u vezi sa sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih dela i njihovih učinilaca; vodi kriminalističke evidencije o slučajevima sa elementom inostranosti; raspisuje međunarodne i objavljuje centralne potrage i izdaje odgovarajuća glasila i registre o potragama; usklađuje postupanje organa uprave u republikama i autonomnim pokrajinama nadležnih za unutrašnje poslove, kad ti organi neposredno izvršavaju međunarodne ugovore ili kad neposredno vrše određene poslove koji proističu iz međunarodne saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, kao i postupanje tih organa u vezi sa sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih dela sa elementom inostranosti i njihovih učinilaca i obezbeđuje izvršenje ekstradicije.

Član 7.

Savezni sekretarijat neposredno vrši poslove obezbeđenja saveznih organa i organizacija i stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava i određene poslove u vezi sa obezbeđenjem određenih ličnosti.
Za vršenje poslova iz stava 1. ovog člana u Saveznom sekretarijatu postoji jedinica milicije.
Savezno izvršno veće utvrđuje koje objekte i ličnosti obezbeđuje jedinica milicije u Saveznom sekretarijatu.

Član 8.

Savezni sekretarijat vrši stručno-analitičke i stručno-tehničke poslove kojima se obezbeđuje uspešnije i efikasnije izvršavanje zadataka organa unutrašnjih poslova, na osnovu dogovora Saveznog sekretarijata i republičkih i pokrajinskih organa uprave nadležnih za unutrašnje poslove.

Član 9.

Savezni sekretar za unutrašnje poslove (u daljem tekstu: savezni sekretar) odgovoran je Skupštini SFRJ i Saveznom izvršnom veću za svoj rad i za rad Saveznog sekretarijata, kao i za stanje u oblasti unutrašnjih poslova, u okviru svojih prava i dužnosti utvrđenih saveznim zakonom.
Savezni sekretar dužan je da Skupštini SFRJ i Saveznom izvršnom veću podnosi izveštaj o radu Saveznog sekretarijata i o stanju u oblasti unutrašnjih poslova.
Savezni sekretar može na sednicama organa iz stava 2. ovog člana zahtevati da se podnošenje izveštaja o pojedinim pitanjima odloži na određeno vreme ili da se izveštaj o pojedinim pitanjima podnese bez prisustva javnosti. O razlozima za odlaganje podnošenja izveštaja i isključenja javnosti savezni sekretar je dužan da upozna predsednika odgovarajućeg tela Skupštine SFRJ, odnosno Saveznog izvršnog veća.

Član 10.

U poslovima koje Savezni sekretarijat neposredno vrši kad je to neophodno iz razloga bezbednosti zemlje, savezni sekretar može svojim rešenjem odrediti da se prema pojedinim licima, organizacijama ili zajednicama preduzmu određene mere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava opštenja.

Član 11.

Poslove zaštite Ustavom SFRJ utvrđenog poretka (državna bezbednost) iz delokruga Saveznog sekretarijata vrši Služba državne bezbednosti u Saveznom sekretarijatu.
Služba državne bezbednosti u Saveznom sekretarijatu prikuplja podatke i obaveštenja radi otkrivanja i sprečavanja delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavom SFRJ utvrđenog poretka i ugrožavanje bezbednosti zemlje i, u vezi s tim, preduzima druge potrebne mere i radnje na osnovu saveznog zakona i propisa donesenih u skladu sa saveznim zakonom.
Savezno izvršno veće može odrediti da Savezni sekretarijat i neposredno vrši određene poslove i konkretne zadatke iz oblasti državne bezbednosti za koje je neposredno odgovoran.

Član 12.

U Saveznom sekretarijatu mogu se postaviti dva podsekretara, i to:
1) podsekretar za poslove koji se odnose na unutrašnje funkcionisanje organizacionih jedinica Saveznog sekretarijata i usklađivanje njihovog rada, osim organizacionih jedinica Službe državne bezbednosti, organizovanje i ostvarivanje saradnje sa drugim saveznim organima uprave i saveznim organizacijama, republičkim i pokrajinskim organima uprave i sa odgovarajućim samoupravnim