Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je ukinut na osnovu Zakona o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobrnilaštva na organe država članica ("Sl. list SCG", br. 55/04)
-------------------

ZAKON

O VOJNOM TUŽIOCU

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 11/95, 1/96, 3/02)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Vojni tužilac je samostalni državni organ koji goni učinioce krivičnih dela koja su u nadležnosti vojnih sudova i podnosi redovna i vanredna pravna sredstva kad je to propisano ovim ili drugim saveznim zakonom.

Član 2.

Funkciju vojnog tužioca vrše vojni tužioci prvog stepena i Vrhovni vojni tužilac.
Vojni tužioci prvog stepena su vojni tužilac u Beogradu, vojni tužilac u Nišu i vojni tužilac u Podgorici.
Po odluci Vrhovnog vojnog tužioca, u sedištima pojedinih vojnih komandi može se formirati odeljenje teritorijalno nadležnog vojnog tužioca prvog stepena iz stava 2. ovog člana.
Sedište Vrhovnog vojnog tužioca je u Beogradu.

Član 3.

Vojni tužilac prvog stepena obaveštava Vrhovnog vojnog tužioca o svom radu.
Vrhovni vojni tužilac, na zahtev ili po sopstvenoj inicijativi, obaveštava predsednika Republike o svom radu i radu vojnih tužilaca prvog stepena.

Član 4.

Vrhovni vojni tužilac obaveštava javnost o stanju kriminaliteta i o pojedinim slučajevima po kojima postupaju vojni tužioci.

Član 5.

Vojni tužilac, odnosno zamenik vojnog tužioca ne može obavljati drugu javnu funkciju niti profesionalnu delatnost.

II. NADLEŽNOSTI I OVLAŠĆENjA

Član 6.

Pravo i dužnost vojnog tužioca je da goni učinioce krivičnih dela iz nadležnosti vojnih sudova za koja se goni po službenoj dužnosti i da u vezi s tim:
1) preduzima mere u vezi s otkrivanjem krivičnih dela i pronalaženjem njihovih učinilaca;
2) zahteva sprovođenje istrage;
3) podiže i zastupa optužnicu, odnosno optužni predlog pred nadležnim vojnim sudom;
4) podnosi redovna i vanredna pravna sredstva protiv odluka vojnih sudova.
Vojni tužilac vrši i druga prava i dužnosti utvrđene saveznim zakonom.

Član 7.

U vršenju funkcije krivičnog gonjenja, vojni tužilac sarađuje s organima koji su po zakonu dužni da otkrivaju i prijavljuju krivična dela iz nadležnosti vojnih sudova za koja se goni po službenoj dužnosti.

Član 8.

Vojni tužilac je dužan da prima krivične prijave i druge podneske i izjave u stvarima iz svoje nadležnosti radi preduzimanja radnji za koje je ovlašćen.
Vojni tužilac može pozvati podnosioca krivične prijave i od njega tražiti potrebne podatke.

Član 9.

Vojni tužilac postupa u granicama svoje stvarne i mesne nadležnosti.
Pred Vrhovnim vojnim sudom i Saveznim sudom nadležan je da postupa Vrhovni vojni tužilac.

Član 10.

U parničnom postupku, u upravnom postupku i upravnom sporu koji se vode pred vojnim sudom, odnosno vojnim organom, i u disciplinskom postupku, kao i u prekršajnom postupku vojni tužilac preduzima radnje koje po zakonu vrši državni, odnosno javni tužilac u okviru svoje nadležnosti.

Član 11.

Protiv upravnih akata vojnih organa, kad je to saveznim zakonom predviđeno i protiv upravnih akata saveznih organa i saveznih organizacija, kojima je povređen zakon u korist pojedinca ili pravnog lica, upravni spor pred Vrhovnim vojnim sudom pokreće Vrhovni vojni tužilac.

Član 12.

Ako vojni tužilac prvog stepena smatra da zakon ili drugi propis ili opšti akt nije u saglasnosti s Ustavom Savezne Republike Jugoslavije ili saveznim zakonom, obavestiće o tome Vrhovnog vojnog tužioca.

Član 13.

Ako Vrhovni vojni tužilac smatra da zbog povrede zakona ili međunarodnog ugovora ima osnova da upotrebi pravno sredstvo protiv izvršne odluke vojnog suda ili izvršne odluke vojnog organa donesene u disciplinskom, upravnom ili drugom postupku, može zahtevati da se odloži, odnosno prekine izvršenje takve odluke.
Zahtev za odlaganje, odnosno prekidanje izvršenja odluke Vrhovni vojni tužilac podnosi vojnom sudu, odnosno vojnom organu nadležnom za dozvolu izvršenja.
Na zahtev Vrhovnog vojnog tužioca, vojni sud, odnosno nadležni vojni organ odložiće, odnosno prekinuće izvršenje odluke.
Odloženo, odnosno prekinuto izvršenje odluke nastaviće se ako Vrhovni vojni tužilac, u roku od 15 dana od dana prijema rešenja o odlaganju, odnosno prekidu izvršenja, ne upotrebi pravno sredstvo.

Član 14.

Zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravnosnažnih odluka vojnih sudova i pravnosnažnih odluka drugih organa Vojske Jugoslavije podnosi Vrhovni vojni tužilac.

Član 15.

Kad Savezni sud odlučuje o vanrednom pravnom leku protiv presude Vrhovnog vojnog suda ili o sukobu nadležnosti između vojnih sudova i drugih redovnih sudova, Vrhovni vojni tužilac pred Saveznim sudom preduzima sve radnje za čije je vršenje zakonom ovlašćen Savezni državni tužilac.

Član 16.

Vojni tužilac je ovlašćen da od državnih organa i pravnih lica zahteva da mu dostave spise i obaveštenja koji su mu potrebni za preduzimanje radnji iz njegove nadležnosti.
Vojni tužilac može od nadležnog suda ili drugog državnog organa da traži i drugu pravnu pomoć koja mu je potrebna za vršenje njegovih funkcija.

III. ORGANIZACIJA I RAD

Član 17.

Vojni tužilac ima zamenike, čiji se broj utvrđuje opštim aktom o organizaciji.
Kad je vojni tužilac odsutan ili sprečen da vrši svoju dužnost, zastupa ga zamenik koga on odredi.
Zamenik vojnog tužioca može da vrši svaku radnju u postupku pred sudom ili drugim državnim organom za koju je po zakonu ovlašćen vojni tužilac, osim radnji čije vršenje prema ovom zakonu ili drugom saveznom zakonu spada u isključivu nadležnost vojnog tužioca.

Član 18.

Vojni tužilac prvog stepena odgovoran je za svoj rad Vrhovnom vojnom tužiocu.
Vrhovni vojni tužilac odgovoran je za svoj rad i rad vojnih tužilaca prvog stepena predsedniku Republike.
Zamenici vojnih tužilaca odgovorni su za svoj rad vojnom tužiocu.

Član 19.

Vrhovni vojni tužilac vrši nadzor nad radom vojnih tužilaca prvog stepena.
Vrhovni vojni tužilac usmerava rad vojnih tužilaca prvog stepena i u vezi s tim može da im daje obavezna uputstva za vršenje dužnosti.
Uputstvo Vrhovnog vojnog tužioca može se odnositi i na postupanje u pojedinom predmetu i obavezno je za vojnog tužioca prvog stepena.

Član 20.

Vrhovni vojni tužilac može neposredno da vrši sva prava i dužnosti koja po zakonu pripadaju vojnom tužiocu prvog stepena.
Vrhovni vojni tužilac može da preuzme vršenje pojedinih poslova za koje je nadležan vojni tužilac prvog stepena, odnosno da poveri vojnom tužiocu prvog stepena da postupa u pojedinom predmetu ili da vrši određene radnje iz nadležnosti drugog vojnog tužioca prvog stepena.

Član 21.

Zamenik vojnog tužioca prvog stepena može biti privremeno određen za zamenika drugog vojnog tužioca prvog stepena i upućen na rad u njegovo sedište, ali najduže do šest meseci u toku jedne godine.
Rešenje o privremenom upućivanju na rad donosi Vrhovni vojni tužilac.

Član 22.

Odredbe zakona i drugih propisa kojima su uređeni odnosi u službi, prava, dužnosti i odgovornost vojnih lica važe za vojne tužioce i njihove zamenike.

Član 23.

Vojni tužilac i njegovi zamenici odgovaraju po propisima o disciplinskoj odgovornosti vojnih lica za povrede vojne discipline učinjene van vršenja svoje dužnosti.

Član 24.

Svaki vojni tužilac ima pečat koji sadrži naziv i sedište vojnog tužioca i grb Savezne Republike Jugoslavije.
Naziv i sedište vojnog tužioca ispisani su na srpskom jeziku ćiriličkim pismom.
Na zgradi u kojoj se nalazi vojni tužilac mora biti istaknut natpis koji sadrži naziv vojnog tužioca.

Član 25.

Pravila o unutrašnjoj organizaciji i radu vojnih tužilaca donosi Vrhovni vojni tužilac.

Član 26.

Savezno ministarstvo za odbranu vrši poslove uprave, koji se odnose na rešavanje organizacijskih, kadrovskih, materijalnih i finansijskih pitanja od kojih zavisi rad vojnih tužilaca, na unapređivanje njihovog rada i poslovanja, na statistiku, kao i na druge


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: