Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je ukinut na osnovu Zakona o prenošenju nadležnosti vojnih sudova, vojnih tužilaštava i vojnog pravobrnilaštva na organe država članica ("Sl. list SCG", br. 55/04)
-------------------

ZAKON

O VOJNIM SUDOVIMA

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 11/95, 1/96, 74/99, 3/02, 37/02)

GlavaI- OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Vojni sudovi kao redovni sudovi sude za krivična dela koja učine vojna lica i određena krivična dela koja učine druga lica, a odnose se na odbranu i bezbednost zemlje, kao i u sporovima u vezi sa službom u Vojsci Jugoslavije.

Član 2.

Vojni sudovi su u vršenju sudske funkcije nezavisni i samostalni.

Član 3.

Vojni sudovi prate i proučavaju pitanja od interesa za ujednačavanje sudske prakse i za jedinstveno primenjivanje zakona, kao i druga pitanja od interesa za ostvarivanje sudske funkcije.

Član 4.

Vojni sudovi sude u većima.
U određenim stvarima iz nadležnosti vojnog suda prvog stepena sudi sudija pojedinac tog suda.

Član 5.

Veća vojnih sudova sastavljena su od sudija ili od sudija i sudija - porotnika.
Sudskom veću predsedava sudija.

Član 6.

Vojnim licem, u smislu ovog zakona, smatra se:
1) vojnik na služenju vojnog roka i vojnik po ugovoru (u daljem tekstu: vojnik);
2) student vojne akademije i učenik srednje vojne škole;
3) profesionalni podoficir, profesionalni oficir, podoficir po ugovoru i oficir po ugovoru (u daljem tekstu: podoficir i oficir);
4) lice iz rezervnog sastava dok se kao vojni obveznik nalazi na vojnoj dužnosti;
5) civilno lice koje vrši određenu vojnu dužnost.
Civilnim licem, u smislu ovog zakona, smatra se lice koje, prema stavu 1. ovog člana, nije vojno lice i koje nije ratni zarobljenik.

GlavaII- ORGANIZACIJA I NADLEŽNOST

Član 7.

Vojni sudovi su:
1) vojni sudovi prvog stepena;
2) Vrhovni vojni sud.
Sedište Vrhovnog vojnog suda je u Beogradu.

Član 8.

Vojni sudovi prvog stepena su:
1) Vojni sud u Beogradu, koji postupa na teritoriji grada Beograda i teritoriji opština: Ada, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Batočina, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Bečej, Bogatić, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vrbas, Vršac, Golubac, Gornji Milanovac, Despotovac, Žabalj, Žabari, Žagubica, Žitište, Zrenjanin, Inđija, Irig, Jagodina, Kanjiža, Kikinda, Knić, Kovačica, Kovin, Koceljeva, Kragujevac, Krupanj, Kula, Kučevo, Lajkovac, Lapovo, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Mali Iđoš, Mali Zvornik, Malo Crniće, Mionica, Nova Crnja, Novi Bečej, Novi Kneževac, Novi Sad, Opovo, Osečina, Odžaci, Pančevo, Paraćin, Petrovac, Pećinci, Požarevac, Plandište, Ražanj, Rača, Rekovac, Ruma, Svilajnac, Senta, Sečanj, Smederevo, Smederevska Palanka, Sombor, Srbobran, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Subotica, Temerin, Titel, Topola, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Čačak, Čoka, Šabac i Šid;
2) Vojni sud u Nišu, koji postupa na teritoriji opština: Aleksandrovac, Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Vitina, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Vučitrn, Gadžin Han, Glogovac, Gnjilane, Gora, Dečani, Dimitrovgrad, Doljevac, Đakovica, Žitorađa, Zaječar, Zvečan, Zubin Potok, Ivanjica, Istok, Kačanik, Kladovo, Klina, Knjaževac, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Kraljevo, Kruševac, Kuršumlija, Lebane, Leposavić, Leskovac, Lipljan, Majdanpek, Medveđa, Merošina, Negotin, Niš, Novi Pazar, Novo Brdo, Obilić, Opolje, Orahovac, Peć, Pirot, Podujevo, Preševo, Prizren, Priština, Prokuplje, Raška, Svrljig, Sokobanja, Srbica, Suva Reka, Surdulica, Trgovište, Trstenik, Tutin, Uroševac, Crna Trava, Štimlje i Štrpce;
3) Vojni sud u Podgorici, koji postupa na teritoriji opština: Andrijevica, Arilje, Bajina Bašta, Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Kosjerić, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Nova Varoš, Plav, Plužine, Pljevlja, Podgorica, Požega, Priboj, Prijepolje, Rožaje, Sjenica, Tivat, Užice, Ulcinj, Herceg Novi, Cetinje, Čajetina i Šavnik.

Član 9.

Vojni sudovi:
1) sude za krivična dela koja učine vojna lica, a u slučajevima predviđenim ovim zakonom - i za krivična dela koja učine druga lica;
2) sude u sporovima za naknadu štete koju vojna lica ili civilna lica na službi u Vojsci Jugoslavije i civilna lica na službi u Saveznom ministarstvu za odbranu (u daljem tekstu: civilna lica u Vojsci) učine saveznoj državi u vezi sa vršenjem službe, o zahtevu savezne države za naknadu iznosa koji je isplaćen zbog nezakonitog ili nepravilnog rada tih lica i u drugim sporovima kad je to određeno saveznim zakonom;
3) sude u upravnim sporovima protiv upravnih akata vojnih organa, kao i protiv upravnih akata drugih organa ako je to saveznim zakonom propisano;
4) obavljaju poslove izvršenja kazni koji su im saveznim zakonom stavljeni u nadležnost;
5) obavljaju i druge poslove određene saveznim zakonom.

Član 10.

Vojni sudovi sude civilnim licima za sledeća krivična dela predviđena u Krivičnom zakonu Savezne Republike Jugoslavije:
1) za dela iz čl. 118 do 121;
2) za dela iz člana 124;
3) za dela iz člana 125, ako je upravljeno protiv vojnog objekta ili protiv vojnih lica;
4) za dela iz čl. 126. i 127, ako su u pitanju vojni objekti;
5) za dela iz čl. 128. i 129, ako se podaci odnose na odbranu zemlje;
6) za delo iz člana 135;
7) za delo iz člana 136, ako je u pitanju vršenje krivičnih dela iz tač. 1, 3. i 4. ovog stava;
8) za dela iz čl. 201. do 236.
Vojni sudovi sude civilnim licima i za krivična dela protiv imovine i krivična dela protiv službene dužnosti, ako je predmet dela deo borbenog sredstva ili oružje, municija i eksploziv, koji služe potrebama odbrane zemlje.
Civilnim licima u Vojsci vojni sudovi sude i za krivična dela učinjena u vezi s vršenjem službe, kao i za sva druga krivična dela koja učine kao saučesnici sa vojnim licima.

Član 11.

Ako je civilno lice učinilo krivično delo iz nadležnosti vojnog suda u sticaju sa krivičnim delom iz nadležnosti drugog redovnog suda, za suđenje za ta dela nadležan je vojni sud.
Ako je zbog krivičnog dela uvrede između vojnog lica i civilnog lica podnesena privatna tužba i protivtužba, za suđenje po protivtužbi nadležan je sud kome je podnesena privatna tužba.
Izuzetno od odredbe stava 2. ovog člana, za suđenje po privatnoj tužbi, i protivtužbi zbog krivičnog dela uvrede između vojnog lica i civilnog lica u Vojsci nadležan je vojni sud.

Član 12.

Ako su vojno lice i civilno lice izvršili krivično delo kao saučesnici, a za suđenje civilnom licu je nadležan drugi redovni sud, taj sud će suditi i vojnom licu.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ako je vojno lice ili civilno lice u Vojsci izvršilo krivično delo protiv službene dužnosti, a civilno lice se pojavljuje kao saučesnik, i vojnom licu, odnosno civilnom licu u Vojsci i civilnom licu sudiće vojni sud.
Ako je u vezi sa izvršenjem krivičnog dela od strane vojnog lica ili civilnog lica za dela iz člana 10. ovog zakona i civilnog lica, jedno od njih prikrivač ili pomagač učinioca posle izvršenja krivičnog dela, ili ako nije prijavilo pripremanje krivičnog dela, izvršenje krivičnog dela ili učinioca - za suđenje je nadležan sud koji je nadležan za učinioca krivičnog dela.

Član 13.

Ako je do dana kad je optužnica stupila na pravnu snagu, odnosno do dana predaje optužnog predloga ili privatne tužbe vojnom sudu okrivljenom prestalo svojstvo vojnog lica, ili civilnog lica u Vojsci, a nisu u pitanju krivična dela iz člana 10. st. 1. i 2. ovog zakona, i krivična dela protiv službene dužnosti, za suđenje je nadležan drugi redovni