Obračun zatezne kamate - online, besplatno



Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O VISINI ZARADA, NAKNADA I DRUGIH PRIMANjA ZAPOSLENIH ZA VREME PRIMENE EKONOMSKIH SANKCIJA SAVETA BEZBEDNOSTI OUN

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 46/92, 73/92, 79/92, 82/92, 26/93, 47/93, 67/93)

Član 1.

Za vreme primene ekonomskih sankcija Saveta bezbednosti OUN prosečna neto zarada po zaposlenom u preduzeću, ustanovi i kod drugog poslodavca (u daljem tekstu: poslodavac) svedena na najjednostavniji rad ne može biti veća od minimalne neto zarade utvrđene za mesec za koji se vrši isplata zarada, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
Neto zarada koju poslodavac može da isplati zaposlenom može da iznosi najviše pet minimalnih neto zarada, osim u slučaju kada je odredbama ovog zakona dozvoljeno uvećanje ukupnog iznosa sredstava za neto zarade (član 7. ovog zakona).
Neto zarade iz stava 1. ovog člana isplaćuju se u okviru ukupnog iznosa sredstava za neto zarade kod poslodavca utvrđenog u skladu sa ovim zakonom.

Član 2.

Ukupan iznos sredstava za isplatu neto zarada kod poslodavca utvrđuje se na osnovu minimalne neto zarade koju je, u skladu sa ovim zakonom, poslodavac dužan da isplati zaposlenom i broja zaposlenih kod poslodavca u odnosu na najjednostavniji rad.

Član 3.

Broj zaposlenih kod poslodavca utvrđuje se u odnosu na najjednostavniji rad prema jedinstvenim koeficijentima utvrđenim u članu 11. Opšteg kolektivnog ugovora ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 18/90 i 10/92), s tim što najviši koeficijent iznosi 3, odnosno u skladu sa zakonom i na osnovu ostvarenih efektivnih časova rada za puno radno vreme pri čemu se zahtev za potrebnom stručnom spremom zaposlenih utvrđuje prema opštem aktu o sistematizaciji radnih mesta.
Broj zaposlenih kod poslodavca za zaposlene kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, svodi se na najjednostavniji rad u smislu stava 1. ovog člana, s tim što se uvećava i to:
1. za zaposlene kojima se efektivno provedenih 12 meseci računaju kao 14 meseci za 15%;
2. za zaposlene kojima se efektivno provedenih 12 meseci računaju kao 15 meseci za 20%;
3. za zaposlene kojima se efektivno provedenih 12 meseci računaju kao 16 meseci za 25%;
4. za zaposlene kojima se efektivno provedenih 12 meseci računaju kao 18 meseci za 60%.

Član 4. briše se

Član 5.

Poslodavac ne može isplaćivati zarade ili deo zarade u bonovima ili na drugi način.
Poslodavac može u toku kalendarske godine obezbediti zaposlenom pomoć za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika do dvostrukog iznosa minimalne neto zarade prema poslednjem objavljenom podatku, pod uslovom da se time ne dovodi u pitanje isplata zarada i naknada zarada zaposlenih za vreme plaćenog odsustva.
Ako se pomoć iz stava 2. ovog člana za kalendarsku godinu obezbeđuje u više delova, srazmeran deo pomoći utvrđuje se prema dvostrukom iznosu minimalne neto zarade prema poslednjem objavljenom podatku.
Novčana vrednost pomoći vraća se u roku od tri meseca od dana prijema pomoći.

Član 6.

Minimalna neto zarada za tekući mesec utvrđuje se u visini jedne polovine zbira prosečnih cena na malo određenih proizvoda i usluga kojima se obezbeđuje minimum osnovnih potreba četvoročlane porodice.
Proizvode i usluge iz stava 1. ovog člana, po vrsti i količini, dogovorom utvrđuju Vlada Republike Srbije, Veće Saveza sindikata Srbije i Privredna komora Srbije. Ministarstvo nadležno za poslove rada ovaj dogovor objavljuje u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Podatke o visini cena, proizvoda i usluga iz st. 1. i 2. ovog člana, republički organ nadležan za poslove statistike jednom nedeljno, za prethodnu nedelju, dostavlja potpisnicima dogovora iz stava 2. ovog člana.
Na osnovu podataka iz stava 3. ovog člana, potpisnici dogovora iz stava 2. ovog člana, utvrđuju i objavljuju visinu minimalne neto zarade za tekući mesec, najdocnije do kraja tog meseca.
Ako prema podacima iz stava 3. ovog člana dođe do većeg rasta cena proizvoda i usluga iz tog stava, potpisnici dogovora iz stava 2. ovog člana utvrđuju novi iznos minimalne neto zarade za tekući mesec, u skladu sa odredbama ovog člana.
Minimalna neto zarada u skladu sa odredbama ovog člana, utvrđuje se na osnovu podataka o cenama proizvoda i usluga iz stava 3. ovog člana, koji su objavljeni, odnosno poznati u vreme utvrđivanja minimalne neto zarade.

Član 6a.

Poslodavac može, zavisno od rezultata poslovanja, da minimalnu neto zaradu iz člana 6. ovog zakona uveća do 30%.
Minimalnu neto zaradu, u smislu stava 1. ovog člana, sporazumno utvrđuju poslodavac i organizacija sindikata ovlašćena za zaključivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora.
Minimalna neto zarada utvrđena u smislu člana 6. ovog zakona, odnosno iz st. 1. i 2. ovog člana, predstavlja najnižu cenu rada za najjednostavniji rad za puno radno vreme u smislu Opšteg kolektivnog ugovora i služi kao osnovica za utvrđivanje zarada, odnosno ukupnog iznosa sredstava za neto zarade, u smislu čl. 1. do 4. ovog zakona.
Zaposlenom kome nije isplaćena minimalna neto zarada u punom iznosu, preostali deo obračunava se i isplaćuje srazmerno procentu neisplaćenog dela minimalne neto zarade u odnosu na minimalnu neto zaradu koja, u smislu odredaba ovog člana, služi kao osnovica za utvrđivanje zarada, objavljenu u vreme obračuna i isplate preostalog dela minimalne neto zarade.
Na način iz stava 4. ovog člana utvrđuje se i iznos preostalog dela neto zarade zaposlenog kome nije isplaćena neto zarada u punom iznosu obračunata primenom minimalne neto zarade koja služi kao osnovica za obračun i isplatu neto zarada, u smislu odredaba ovog člana.

Član 6b.

Zaposleni ima pravo na minimalnu neto zaradu utvrđenu u skladu sa ovim zakonom.
Zarade po odredbama ovog zakona obezbeđuje i isplaćuje poslodavac.
Zaradu je poslodavac dužan da isplati zaposlenom najdocnije do 15. u narednom mesecu u odnosu na mesec za koji se vrši obračun i isplata zarada.
Izuzetno, ako poslodavac nema dovoljno sredstava za isplatu zarada, obračun i isplata zarada može se vršiti do kraja narednog meseca u odnosu na mesec za koji se vrši obračun i isplata zarada.
Poslodavac može da obračuna i isplati akontacije zarada u mesecu za koji se vrši obračun i isplata zarada najranije 20. u tom mesecu.
Sredstva Fonda sredstava za isplatu najnižih zarada i naknada koriste se u skladu sa kriterijumima utvrđenim zakonom, odnosno opštim aktom Fonda.

Član 7.

U ukupan iznos sredstava za isplatu neto zarada ne uračunavaju se dodaci na zaradu utvrđeni u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, kao i posebna uvećanja sredstava za zarade, odnosno plate utvrđena u skladu sa posebnim propisima.

Član 8.

Regres za korišćenje godišnjeg odmora može se isplatiti zaposlenom najviše do iznosa minimalne neto zarade iz člana 6. ovog zakona, zavisno od meseca u kome se vrši isplata regresa.
Ako se regres za godišnji odmor isplaćuje u toku kalendarske godine u više delova,