Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O UTVRĐIVANjU NADLEŽNOSTI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 99 od 1. decembra 2009, 67/12)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom utvrđuju se nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina) i uređuju druga pitanja od značaja za položaj AP Vojvodine.

Član 2.

AP Vojvodina, u skladu sa Ustavom Republike Srbije (u daljem tekstu: Ustav) i Statutom AP Vojvodine (u daljem tekstu: Statut), uređuje nadležnost, izbor, organizaciju i rad organa i službi koje osniva.

Međuregionalna saradnja

Član 3.

AP Vojvodina sarađuje sa odgovarajućim teritorijalnim zajednicama drugih država, u okviru spoljne politike Republike Srbije, uz poštovanje teritorijalnog jedinstva i pravnog poretka Republike Srbije.
AP Vojvodina zaključuje međuregionalne sporazume u okviru svoje nadležnosti.
AP Vojvodina može biti član evropskih i svetskih udruženja regiona u skladu sa zakonom i Statutom.

Teritorija i simboli AP Vojvodine

Član 4.

Teritoriju AP Vojvodine čine teritorije jedinica lokalnih samouprava, utvrđene zakonom.
Teritorija AP Vojvodine ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana, izražene na referendumu, u skladu sa zakonom.
Referendum je punovažan ako je na njemu glasala većina građana koji imaju izborno pravo i prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.
Odluka na referendumu iz stava 2. ovog člana jeste doneta ako je za nju glasala većina utvrđena zakonom, odnosno Statutom u skladu sa zakonom.
Grad Novi Sad je administrativni centar i sedište organa AP Vojvodine.
AP Vojvodina utvrđuje simbole AP Vojvodine i način njihovog korišćenja, u skladu sa Ustavom i Statutom.

Međusobni odnos republičkih i pokrajinskih organa

Član 5.

U ostvarivanju nadležnosti utvrđenih ovim i drugim zakonom, organi AP Vojvodine ostvaruju saradnju sa republičkim organima i organima jedinice lokalne samouprave.
Pri izvršavanju zakona i drugih propisa Republike Srbije međusobni odnosi organa Republike Srbije i organa AP Vojvodine zasnivaju se na Ustavom i zakonom utvrđenim pravima i obavezama republičkih organa, odnosno na Ustavom, zakonom i Statutom utvrđenim pravima i obavezama organa AP Vojvodine.

Zaštita pokrajinskih poslanika i drugih funkcionera

Član 6.

Poslanik Skupštine AP Vojvodine ne može biti pozvan na krivičnu odgovornost, pritvoren ili kažnjen zbog iznetog mišljenja ili davanja glasa na sednici Skupštine AP Vojvodine ili njenih radnih tela.
Predsednik i član izvršnog organa AP Vojvodine ne odgovaraju za mišljenje izneto na sednici tog organa ili Skupštine AP Vojvodine ili za glasanje na sednici izvršnog organa AP Vojvodine.

Imovina AP Vojvodine

Član 7.

Imovina AP Vojvodine, način njenog korišćenja i raspolaganja uređuju se zakonom.
U svojini AP Vojvodine, kao obliku javne svojine, jesu stvari koje na osnovu zakona koriste organi AP Vojvodine, javna preduzeća i ustanove čiji je ona osnivač i druge pokretne i nepokretne stvari, u skladu sa zakonom kojim se uređuje javna svojina.

Finansiranje nadležnosti AP Vojvodine

Član 8.

AP Vojvodina ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti.
Vrste i visina izvornih prihoda AP Vojvodine određuju se posebnim zakonom.
Sredstva za vršenje poverenih poslova obezbeđuje Republika Srbija.

II. NADLEŽNOSTI AP VOJVODINE

Pitanja od pokrajinskog značaja i kontrola ustavnosti i zakonitosti

Član 9.

Pitanja od pokrajinskog značaja AP Vojvodina uređuje svojim aktima, u oblastima koje su u skladu sa Ustavom u nadležnosti AP Vojvodine.
Akti iz stava 1. ovog člana donose se u skladu sa Ustavom, potvrđenim međunarodnim ugovorima, zakonom i Statutom AP Vojvodine.
Vlada može, u skladu sa Ustavom i zakonom, pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti ili zakonitosti odluke AP Vojvodine, pre njenog stupanja na snagu. U tom slučaju, Ustavni sud može, do donošenja svoje odluke, odložiti stupanje na snagu osporene odluke AP Vojvodine, u skladu sa Ustavom i zakonom.
Vlada, odnosno drugi ovlašćeni predlagač može pokrenuti postupak za ocenjivanje ustavnosti ili zakonitosti opšteg akta AP Vojvodine, u skladu sa Ustavom i zakonom.
Izvršenje pojedinačnog akta ili radnje organa AP Vojvodine koja je preduzeta na osnovu opšteg akta organa AP Vojvodine čija se ustavnost ili zakonitost ocenjuje - može biti obustavljeno, u skladu sa Ustavom i zakonom.

1. Prostorno planiranje, regionalni razvoj i izgradnja objekata

Član 10.

AP Vojvodina, preko svojih organa, u oblasti prostornog planiranja i regionalnog razvoja, u skladu sa zakonom:
1) uređuje razvojno planiranje, u skladu sa ekonomskom politikom i strategijom regionalnog razvoja Republike Srbije;
2) donosi odluku o izradi regionalnih prostornih planova i prostornih planova posebne namene za područja na teritoriji AP Vojvodine;
3) donosi regionalne prostorne planove i prostorne planove posebne namene za područja na teritoriji AP Vojvodine;
4) obrazuje komisiju koja vrši stručnu kontrolu regionalnih prostornih planova i prostornih planova posebne namene za područja na teritoriji AP Vojvodine;
5) predlaže jednu trećinu članova komisije koja vrši stručnu kontrolu prostornih i urbanističkih planova u jedinici lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine;
6) daje saglasnost na prostorne i urbanističke planove jedinica lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine;
7) predlaže mere i aktivnosti za Program implementacije Prostornog plana Republike Srbije za teritoriju AP Vojvodine;
8) prati sprovođenje Programa implementacije Prostornog plana Republike Srbije za teritoriju AP Vojvodine;
9) donosi program mera i aktivnosti za sprovođenje regionalnog prostornog plana AP Vojvodine;
10) prati sprovođenje programa mera i aktivnosti za sprovođenje regionalnog prostornog plana AP Vojvodine;
11) donosi program mera i aktivnosti za sprovođenje prostornog plana posebne namene za područja na teritoriji AP Vojvodine;
12) prati sprovođenje programa mera i aktivnosti za sprovođenje prostornog plana posebne namene za područja na teritoriji AP Vojvodine;
13) prati sprovođenje programa mera i aktivnosti za ravnomerni regionalni razvoj;
14) osniva razvojnu banku AP Vojvodine, u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje, poslovanje i organizacija banaka;
15) razvija administrativne kapacitete pokrajinske uprave s ciljem uspešnog korišćenja strukturnih i kohezionih fondova Evropske unije.

Član 11.

AP Vojvodina, preko svojih organa, u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja i izgradnje objekata, u skladu sa zakonom:
1) izdaje dozvole za izgradnju i upotrebu objekata čije je izdavanje u nadležnosti ministarstva nadležnog za poslove urbanizma i građevinarstva a koji se u celini grade na teritoriji AP Vojvodine;
2) rešava po žalbi protiv rešenja opštinske, odnosno gradske uprave sa teritorije AP Vojvodine iz oblasti urbanizma i izgradnje objekata;
3) vrši inspekcijski nadzor u oblasti prostornog planiranja i urbanizma na teritoriji AP Vojvodine;
4) vrši inspekcijski nadzor u oblasti izgradnje objekata;
5) učestvuje u radu komisija i radnih tela koje obrazuje ministar nadležan za poslove urbanizma i građevinarstva;
6) daje mišljenje na statut i opšte akte Republičke agencije za prostorno planiranje i Inženjerske komore Srbije.
Poslovi iz stava 1. tač. 1)-4) ovog člana vrše se kao povereni.

Član 12.

AP Vojvodina, preko svojih organa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast stanovanja, rešava po žalbi protiv rešenja opštinske, odnosno gradske uprave na teritoriji AP Vojvodine.
Poslovi iz stava 1. ovog člana vrše se kao povereni.

2. Poljoprivreda

Član 13.

AP Vojvodina, preko svojih organa, u