Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O UREĐIVANjU I ODRŽAVANjU GROBLjA BORACA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 22/64, 51/71 i 11/76)

Član 1.

Groblja i grobovi jugoslovenskih boraca, jugoslovenskih ratnih zarobljenika, interniranih lica i drugih žrtava neprijateljskog terora palih za oslobođenje na teritoriji Socijalističke Republike Srbije u drugom svetskom ratu i ranijim ratovima (dalje: groblja i grobovi boraca), nalaze se pod posebnom zaštitom i uređuju se i održavaju na način koji odgovara pijetetu prema palim borcima.

Član 2.

Posmrtni ostaci boraca iz člana 1. ovog zakona sahranjeni u pojedinačnim rasutim i neuređenim grobovima, sakupiće se i sahraniti na postojećim ili novim grobljima koja se u tu svrhu uređuju.
Neće se prenositi posmrtni ostaci boraca sahranjeni u pojedinačnim grobovima ili zajedničkim grobnicama, koji su uređeni i obeleženi spomenicima borbe ili drugim vidnim i trajnim obeležjima.
O sakupljanju i prenošenju posmrtnih ostataka boraca iz stava 1. ovog člana odlučuje skupština opštine.
Pre odlučivanja iz prethodnog stava skupština opštine će prethodno pribaviti mišljenje i predloge boračkih i drugih zainteresovanih društveno-političkih organizacija.

Član 3.

Opština se stara o obezbeđenju finansijskih sredstava za sakupljanje i prenos posmrtnih ostataka i uređivanja i održavanja groblja i grobova boraca iz člana 1. ovog zakona.

Član 4.

O uređivanju i održavanju groblja i grobova boraca stara se neposredno organ koji upravlja grobljima na području određenog mesta ili teritorije opštine u smislu odredaba Zakona o sahranjivanju i grobljima.

Član 5.

Groblja i grobovi boraca redovno se uređuju i održavaju u skladu sa mesnim običajima i obezbeđuju od oštećenja. Pojedinačni grobovi boraca obeležavaju se odgovarajućim trajnim znakom.
Opštinska skupština je dužna da organizuje zaštitu od uništenja i oštećenja spomenika, obeležja i znakova na grobljima i grobovima boraca i da reguliše prikupljanje i čuvanje dokumentacije koja se odnosi na groblja i grobove boraca.

Član 6.

Boračke i druge organizacije mogu preuzeti u sporazumu sa organom iz člana 4. ovog zakona neposredno staranje o pojedinačnim grobovima ili grobljima boraca.
Bliži srodnici sahranjenih boraca mogu, u sporazumu sa organom iz člana 4. ovog zakona, preuzeti neposredno staranje o pojedinačnim grobovima boraca.
U slučajevima iz prethodnih stavova održavanje groblja i grobova boraca vrši se na način propisan u članu 4. ovog zakona.

Član 7.

Groblja i grobovi boraca proglašeni za spomenike kulture, uređuju se i održavaju po odredbama Zakona o zaštiti spomenika kulture.

Član 8.

O grobljima i grobovima boraca vodi se evidencija.
Evidenciju o grobljima i grobovima boraca iz člana 1. ovog zakona vodi opštinski organ uprave.
Opštinski organ uprave iz prethodnog stava podatke iz evidencije dostavlja Republičkom sekretarijatu za boračka i invalidska pitanja.

Član 9.

Opštinska skupština organizovaće do kraja 1964. godine popis groblja i grobova boraca i odrediće rok u kome će se obaviti sakupljanje i sahranjivanje posmrtnih ostataka boraca na uređena groblja.

Član 10.

Bliže odredbe o evidenciji koju su dužni da vode opštinski organi uprave, propisuje Republički sekretarijat za boračka i invalidska pitanja.

Član 11.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".