Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Danom stupanja na snagu Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama ("Sl. glasnik RS", br. 73 od 12. oktobra 2010) prestaje da važi Zakon o unutrašnjoj plovidbi ("Službeni glasnik SRS", broj 54/90 i "Službeni glasnik RS", br. 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon), osim odredaba o prevozu u unutrašnjoj plovidbi i kaznenih odredaba koje se odnose na prevoz u unutrašnjoj plovidbi i to: čl. 2. i 4. tač. 7), 8), 9), 10) i 11), čl. 44. do 53, člana 64. tač. 10), 11), 12) i 13), člana 66. tač. 10), 11) i 12), člana 67. i člana 69.
--------------------------

ZAKON

O UNUTRAŠNjOJ PLOVIDBI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 54/90, 53/93, 67/93, 48/94, 101/05, 73/10)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se u unutrašnjoj plovidbi prevoz, bezbednost plovidbe, uslovi i način korišćenja, održavanja, obeležavanja i zaštite unutrašnjih plovnih puteva, pristaništa, zimovnika i sidrišta, čamaca i plovećih postrojenja, postupanje u slučaju plovidbenog udesa i inspekcijski nadzor.

Član 2.

Prevoz u unutrašnjoj plovidbi je javni prevoz i prevoz za sopstvene potrebe.

Član 3.

Na plovnom putu mogu ploviti plovni objekti koji ispunjavaju propisane uslove u pogledu dužine, širine i gaza.

Član 4.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:
1. "unutrašnji plovni putevi" su: reke, kanali, veštačka i prirodna jezera i druge vodene površine na kojima postoje uslovi za bezbednu plovidbu;
2. "plovni objekat" je brod, ploveća naprava, ploveće postrojenje, čamac i drugi objekat, koji je osposobljen za plovidbu i koji učestvuje u plovidbi;
3. "ploveće postrojenje" je plovni objekat, koji po nameni nije predviđen za česta premeštanja sa jednog mesta na drugo niti za vršenje posebnih radova na unutrašnjim vodama, kao što su: kupatilo, dok, pristan, hangar za čamce, pontonska kućica, restorani na vodi i slično;
4. "instalacija" je objekat na vodi i pod vodom koji je po svojoj nameni predviđen i kao stalni objekat (cevovodi, gasovodi, kablovi, most i sl.);
5. "sportski čamac" je plovni objekat sa sopstvenim pogonom, ili bez sopstvenog pogona namenjen za sport, razonodu ili rekreaciju; 6. "unutrašnjom plovidbom" smatra se kretanje plovnog objekta unutrašnjim vodama, ili njegovo zaustavljanje na unutrašnjim plovnim putevima;
7. "javni prevoz" je prevoz lica, stvari i životinja koji se obavlja pod jednakim uslovima i na osnovu ugovora;
8. "linijski prevoz" je prevoz koji se obavlja na određenoj relaciji po unapred utvrđenom i objavljenom redu plovidbe;
9. "vanlinijski prevoz" je javni prevoz za koji se relacija i drugi uslovi utvrđuju posebno za svaki prevoz;
10. "prevoz za sopstvene potrebe" je prevoz koji se vrši radi zadovoljavanja svojih potreba;
11. "prevozilac" je pravno lice ili građanin koji obavlja javni prevoz;
12. "učesnik u unutrašnjoj plovidbi" je fizičko ili pravno lice koje učestvuje u plovidbi na unutrašnjim plovnim putevima;
13. "upravljač čamca" je lice koje je stručno osposobljeno za upravljanje čamcem namenjenim za sport, razonodu i rekreaciju ; 14. "rukovalac čamca" je lice koje je stručno osposobljeno za rukovanje čamcem namenjenim za prevoz;
15. "sidrište" je obeležen deo unutrašnjeg plovnog puta ili pristaništa, na kome se može vršiti bezbedno stajanje i manevrisanje plovnih objekata;
16. "plovidbeni udes" je vanredni događaj na unutrašnjim plovnim putevima, u kome je nastupila smrt, telesna povreda ili materijalna šteta;
17. "pristanište za sopstvene potrebe" je pristanište koje pravno lice koristi za zadovoljavanje svojih potreba.

II. UNUTRAŠNjI PLOVNI PUTEVI

Član 5.

Plovni putevi koriste se za unutrašnju plovidbu prema uslovima plovnosti, koja se utvrđuje kategorizacijom plovnog puta.
Kategorizacijom plovnog puta se utvrđuju: gabariti i ostali standardi plovnosti kao bitni elementi bezbednosti plovidbe na unutrašnjim plovnim putevima.
Kategorizaciju plovnih puteva iz stava 1. ovog člana određuje Izvršno veće Skupštine Socijalističke Republike Srbije po prethodno pribavljenom mišljenju izvršnog veća skupštine socijalističke autonomne pokrajine.

Član 6.

Uređivanje, održavanje i obeležavanje unutrašnjih plovnih puteva vrši preduzeće kome je povereno obavljanje tih poslova, odnosno preduzeće koje upravlja plovnim putem.
Uređivanje, održavanje i obeležavanje unutrašnjih plovnih puteva, poverava se preduzeću koje ispunjava uslove u pogledu kadrova i opreme neophodne za stručno i kvalitetno izvođenje tih radova.
Održavanje i obeležavanje plovnih puteva vrši se prema programu o izvođenju tih radova koje donosi preduzeće iz stava 1. ovog člana.
Predlog godišnjeg programa održavanja i obeležavanja plovnih puteva iz stava 2. ovog člana preduzeće dostavlja na mišljenje republičkom, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja, najkasnije do 30. septembra tekuće za narednu godinu.
Program iz stava 2. ovog člana preduzeće donosi u roku od 15 dana od dana donošenja Budžeta Socijalističke Republike Srbije, odnosno budžeta socijalističke autonomne pokrajine po prethodno pribavljenoj saglasnosti republičkog, odnosno pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove saobraćaja.
Skupština Socijalističke Republike Srbije, odnosno skupština socijalističke autonomne pokrajine obezbeđuje sredstva za uređivanje, održavanje i obeležavanje plovnog puta iz stava 1. ovog člana srazmerno dužini plovnog puta.

Član 7.

Preduzeće koje upravlja plovnim putevima, uređuje, održava, obeležava i postavlja na njih objekte za bezbednost plovidbe i obezbeđuje njihovo ispravno funkcionisanje.
Održavanje i obeležavanje plovnih puteva vrši preduzeće iz stava 1. ovog člana prema godišnjem programu koji donosi do 30. decembra tekuće za narednu godinu uz saglasnost republičkog, odnosno pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 8.

Imalac plovnog objekta ili objekta koji predstavlja stalnu ili privremenu prepreku na unutrašnjem plovnom putu dužan je da postavi i održava svetla i znakove propisane za obeležavanje tih prepreka.

Član 9.

Republički odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja će privremeno ograničiti ili zabraniti plovidbu plovnim putem ukoliko je ugrožena bezbednost plovila u plovidbi ili sigurnost hidrograđevinskih ili drugih objekata na unutrašnjim plovnim putevima. O ograničenju ili zabrani plovidbe republički, odnosno pokrajinski organ uprave iz stava 1. ovog člana će blagovremeno obavestiti učesnika u plovidbi putem sredstava javnog informisanja i na drugi uobičajeni način.

Član 10.

Delove obale i vodenog prostora na kojima se mogu graditi hidrograđevinski objekti i postavljati plovni objekti određuje skupština opštine po prethodno pribavljenoj saglasnosti republičkog, odnosno pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove saobraćaja.
Ako se odluka iz stava 1. ovog člana odnosi na unutrašnje plovne puteve na kojima druga preduzeća imaju pravo upravljanja odluka se donosi po prethodno pribavljenom mišljenju tog preduzeća.

Član 11.

Izgradnju prevodnica plovnih kanala i teretnih mehanizovanih pristaništa odobrava republički, odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja.
Kada su objekti iz stava 1. ovog člana u sastavu drugih objekata, za koje odobrenje izdaje drugi organ uprave, radovi se mogu izvoditi samo po prethodno pribavljenoj saglasnosti republičkog, odnosno pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 12.

Radovi na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju hidrotehničkih objekata i regulaciji na unutrašnjim vodama i obalama, kao i radovi na izgradnji svih vrsta vidova i kablova koji premošćavaju plovne puteve izvode se po prethodno pribavljenoj saglasnosti republičkog, odnosno pokrajinskog organa uprave nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 13.

Početak radova na objektima iz čl. 11. i 12. ovog zakona izvođač je dužan da prijavi republičkom, odnosno pokrajinskom organu uprave nadležnom za poslove saobraćaja najkasnije 15 dana pre početka izvođenja radova.
Republički, odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja dužan je da najkasnije osam dana pre početka radova obavesti putem sredstava javnog informisanja ili na drugi način učesnike u plovidbi o promenama uslova plovidbe, koji će bit izazvani izvođenjem radova na unutrašnjem plovnom putu i o vrsti i vremenu izvođenja radova.

Član 14.

Na unutrašnjem plovnom putu mogu se održavati sportska takmičenja odnosno priredbe na osnovu odobrenja, koje izdaje republički, odnosno pokrajinski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja na zahtev organizatora sportskog takmičenja, odnosno priredbe.
Zahtev za izdavanje odobrenja iz stava 1. ovog člana organizator sportskog takmičenja, odnosno priredbe je dužan da podnese nadležnom organu najkasnije 15 dana pre početka održavanja takmičenja, odnosno priredbe.
Nadležni organ je dužan da obavesti učesnike u plovidbi o održavanju takmičenja, odnosno priredbe najkasnije osam dana pre početka takmičenja.

Član 15.

Organizator priredbe je dužan da u roku od 24 časa posle održane priredbe ukloni sa unutrašnjeg plovnog puta oznake, uređaje i predmete koji su u vezi održavanja priredbe bili postavljeni.
Ako organizator priredbe ne izvrši obavezu iz stava 1. ovog člana preduzeće koje uređuje, održava i obeležava plovni put će to uklanjanje izvršiti o trošku