Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je ukinut na osnovu Zanao o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/05)
-------------------
ZAKON

O UNIVERZITETU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", broj 21 od 23. aprila 2002)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuje se delatnost univerziteta i fakulteta, odnosno akademija umetnosti, opšti principi njihove organizacije i upravljanja, kao i način finansiranja ove delatnosti.
Obrazovno-naučna, odnosno obrazovno-umetnička delatnost ostvaruje se na univerzitetu, odnosno fakultetu, u skladu sa ovim zakonom i statutom univerziteta, odnosno fakulteta.

Član 2.

Univerzitet je autonomna naučna, odnosno umetnička i obrazovna ustanova.
Univerzitet je pravno lice.

Član 3.

Univerzitet čine najmanje tri fakulteta.
Aktom o osnivanju univerziteta utvrđuju se fakulteti u sastavu univerziteta i njihovi međusobni odnosi.
U sastavu univerziteta mogu biti i instituti, univerzitetska biblioteka, kao i druge organizacije čija je delatnost u skladu sa delatnošću univerziteta.
Organizacija univerziteta i odnosi između fakulteta i drugih organizacija u sastavu univerziteta (u daljem tekstu: članovi univerziteta) uređuju se statutom univerziteta.

Član 4.

Univerzitetu i njegovim članovima zajamčena je sloboda naučnog, odnosno umetničkog i obrazovnog rada i stvaralaštva.
Na univerzitetu i njegovim članovima nije dozvoljeno političko, stranačko i versko organizovanje i delovanje.
Univerzitet i njegovi članovi autonomni su u obavljanju svoje delatnosti.
Prostor univerziteta i njegovih članova je nepovrediv, u skladu sa zakonom.

Član 5.

Univerzitet organizuje i obavlja delatnost u oblasti naučnog, odnosno umetničkog i obrazovnog rada i obavlja druge poslove koji su u funkciji njegove delatnosti, u skladu sa ovim zakonom i statutom univerziteta.

Član 6.

Fakultet, odnosno akademija umetnosti (u daljem tekstu: fakultet) je obrazovno-naučna, odnosno obrazovno-umetnička ustanova koja, u okviru svoje matične delatnosti, obavlja osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije, kao i inovaciju znanja i stručnog obrazovanja i usavršavanja.
Fakultet može obezbediti izvođenje nastave iz pojedinih nastavnih predmeta na drugom fakultetu, za koje je taj drugi fakultet matičan.
Bliži uslovi za izvođenje nastave iz stava 2. ovog člana utvrđuju se statutom univerziteta.
Fakultet, samostalno ili u saradnji sa drugom organizacijom, obavlja osnovna, primenjena i razvojna istraživanja, odnosno umetnički rad i istraživanja koja su u funkciji razvoja obrazovne delatnosti.
Fakultet može obavljati i druge poslove koji su u funkciji njegove delatnosti, u skladu sa svojim statutom.
Poslovi i organizacija fakulteta uređuju se statutom fakulteta.
Fakultet je pravno lice.

Član 7.

Nepokretnosti i druga sredstva koja obezbedi Republika Srbija (u daljem tekstu: Republika) kao osnivač za osnivanje i rad univerziteta i fakulteta u državnoj su svojini.
Nepokretnosti iz stava 1. ovog člana ne mogu se otuđiti bez saglasnosti osnivača.
Nepokretnosti i druga sredstva iz stava 1. ovog člana mogu se koristiti samo za obavljanje delatnosti univerziteta i fakulteta utvrđene ovim zakonom.
Nepokretnosti i druga sredstva zadužbine, fondacije ili fonda koje koristi univerzitet, odnosno fakultet mogu se koristiti isključivo u svrhe koje je odredio donator, u skladu sa zakonom.
Nepokretnosti i druga imovina koju univerzitet, odnosno fakultet stekne obavljanjem svoje delatnosti, kao i na osnovu zaveštanja i poklona, svojina su univerziteta, odnosno fakulteta koji je tu imovinu stekao.

Član 8.

Na univerzitetu i fakultetu nastava se izvodi na srpskom jeziku.
Na univerzitetu i fakultetu nastava se može izvoditi i na jeziku nacionalne manjine i na nekom od svetskih jezika.
Univerzitet i fakultet može izvoditi nastavu iz stava 2. ovog člana, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: Vlada).

Član 9.

Upravni nadzor nad radom univerziteta i fakulteta obavlja Ministarstvo prosvete i sporta.

II. OSNIVANjE I UKIDANjE UNIVERZITETA I FAKULTETA

Član 10.

Univerzitet i fakultet može osnovati Republika, pravno i fizičko lice.
Strano pravno i fizičko lice može osnovati fakultet, u skladu sa zakonom.
Univerzitet i fakultet mogu obavljati delatnost u inostranstvu, ako za to postoji društveni interes, uz saglasnost osnivača, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade.

Član 11.

Univerzitet, odnosno fakultet, čiji je osnivač Republika, može menjati naziv, sedište i vršiti statusne promene, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade.

Član 12.

Univerzitet, odnosno fakultet može početi sa radom i obavljati delatnosti ako ispunjava kadrovske, prostorne i tehničke uslove.
Uslove iz stava 1. ovog člana propisuje Ministarstvo prosvete i sporta na predlog Republičkog saveta za razvoj univerzitetskog obrazovanja.
Ministarstvo prosvete i sporta utvrđuje ispunjenost uslova za početak rada i obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta.
Osnivač, uz zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova za početak rada i obavljanje delatnosti univerziteta, odnosno fakulteta, podnosi dokaze o ispunjenosti uslova.
Protiv rešenja kojim se odbija zahtev za osnivanje univerziteta, odnosno fakulteta može se voditi upravni spor.

Član 13.

Kada je osnivač univerziteta, odnosno fakulteta Republika, akt o osnivanju donosi Vlada.
U postupku osnivanja univerziteta, odnosno fakulteta čiji osnivač nije Republika, osnivač donosi elaborat o opravdanosti osnivanja.
Elaborat iz stava 2. ovog člana sadrži razloge za osnivanje univerziteta, odnosno fakulteta, uslove koje obezbeđuje osnivač za početak rada i obavljanje delatnosti i predlog nastavnog plana i programa studija.
Saglasnost na elaborat iz stava 2. ovog člana daje Republički savet za razvoj univerzitetskog obrazovanja.
Osnivač iz stava 2. ovog člana donosi akt o osnivanju univerziteta, odnosno fakulteta, po pribavljenoj saglasnosti iz stava 4. ovog člana.
Pre donošenja akta o osnivanju fakulteta čiji je osnivač Republika, pribavlja se mišljenje univerziteta u čijem se sastavu fakultet osniva.

Član 14.

Univerzitet, odnosno fakultet ukida se pod uslovima i po postupku utvrđenom zakonom.
O ukidanju univerziteta, odnosno fakulteta čiji je osnivač Republika odlučuje Vlada.
Studenti ukinutog univerziteta, odnosno fakulteta imaju pravo da završe započete studije na univerzitetu, odnosno fakultetu koji odredi ministar prosvete i sporta.

III. DELATNOST UNIVERZITETA I FAKULTETA

1. Obrazovna delatnost

1.1. Nastavni plan i program

Član 15.

Obrazovna delatnost na fakultetu i univerzitetu ostvaruje se kroz studije, kao i kroz posebne oblike studija za inovaciju znanja i stalno stručno obrazovanje i usavršavanje.

Član 16.

Studije na fakultetu su osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske.
Studije na univerzitetu su specijalističke, magistarske i doktorske iz interdisciplinarnih i multidisciplinarnih naučnih, odnosno umetničkih oblasti.
Univerzitet, odnosno fakultet može organizovati studije iz svog delokruga u saradnji sa stranim univerzitetom, fakultetom ili međunarodnom organizacijom.

Član 17.

Studije se ostvaruju na osnovu nastavnog plana i programa.
Nastavnim planom utvrđuje se trajanje studija, nastavni predmeti i njihov raspored po godinama studija, semestrima i trimestrima i broj časova predavanja i vežbi.
Obim svih oblika nastave može se iskazati brojem bodova umesto brojem časova.
Programom nastavnog predmeta utvrđuje se njegov sadržaj, oblici nastave i način provere znanja studenata.

Član 18.

Nastavni program osnovnih studija obuhvata: društveno-humanističke, umetničke, teorijsko-metodološke, opšte stručne i uže stručne nastavne sadržaje.
Nastavni program specijalističkih studija obuhvata: teorijsko-stručne i uže stručne programske sadržaje, kao i praktičan stručni rad.
Nastavni program