Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O UDRUŽIVANjU GRAĐANA U UDRUŽENjA, DRUŠTVENE ORGANIZACIJE I POLITIČKE ORGANIZACIJE KOJE SE OSNIVAJU ZA TERITORIJU SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 42/90 i "Sl. listu SRJ", br. 24/94, 28/96, 73/2000)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Građani mogu slobodno i dobrovoljno da se povezuju i udružuju i u tom cilju da osnivaju udruženja, društvene organizacije i političke organizacije (u daljem tekstu: organizacija) za teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Pod organizacijom za teritoriju Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz stava 1. ovog člana podrazumeva se oblik udruživanja i organizovanja čiji su programski ciljevi i zadaci kao i učlanjivanje i delovanje otvoreni za slobodan pristup građanima i organizacijama sa cele teritorije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i slobodno ustanovljavanje svojih organizacionih oblika - jedinica na celoj teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Sedište organizacije može biti u svakom mestu na teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Član 2.

Ne mogu se osnivati organizacije čiji su programski i statutarni ciljevi i način njihovog ostvarivanja usmereni na: nasilno rušenje ustavom utvrđenog uređenja; ugrožavanje teritorijalne celokupnosti i nezavisnosti zemlje; kršenje Ustavom SFRJ zajemčenih sloboda i prava čoveka i građanina; raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Član 3.

Organizacija je dužna da se, u svom delovanju, pridržava ustava i zakona.
Sve organizacije su ravnopravne i imaju jednaku pravnu zaštitu.
Rad organizacije je javan. Organizacija može samo izuzetno isključiti javnost u slučajevima utvrđenim njenim statutom, odnosno njemu odgovarajućim aktom.
Organizacija je dužna da omogući uvid nadležnom organu u njenu delatnost kojom ostvaruje svoje ciljeve i zadatke i uvid u sticanje i korišćenje sredstava kojima raspolaže u granicama obezbeđivanja ustavnosti i zakonitosti.

Član 4.

Organizacija stiče svojstvo pravnog lica upisom u registar.
Podaci o upisu organizacije u registar su javni i objavljuju se u "Službenom listu SFRJ".

Član 5.

Za ostvarivanje svojih ciljeva i zadataka organizacija pribavlja sredstva od članarine, od dobrovoljnih priloga, poklona i zaveštanja, domaćih pravnih i fizičkih lica, budžeta društveno-političke zajednice, kao i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Član 6.

Organizacija ima statut.
Statutom se utvrđuju naročito:
1) ciljevi udruživanja i način njihovog ostvarivanja;
2) oblik udruživanja (udruženje, društvena organizacija, politička organizacija) i unutrašnja organizacija;
3) naziv i sedište;
4) uslovi i način učlanjivanja i prestanak članstva i prava, obaveze i odgovornosti članova;
5) organi i organizacije i njihova prava, obaveze i odgovornosti;
6) zastupanje i predstavljanje;
7) sticanje, korišćenje i raspolaganje sredstvima;
8) način obaveštavanja javnosti o radu i o sticanju i raspolaganju sredstvima;
9) način odlučivanja o udruživanju u saveze organizacija i druge oblike udruživanja i učlanjivanje u međunarodne organizacije;
10) način donošenja izmena i dopuna statuta;
11) način donošenja odluka o prestanku organizacije;
12) način raspolaganja imovinom u slučaju prestanka rada;
13) javne oznake organizacije (naziv, pečat, amblem i dr.).
Naziv i druge javne oznake organizacije moraju se jasno razlikovati od naziva i drugih javnih oznaka drugih organizacija koje su upisane ili uredno prijavljene za upis u registar kod nadležnog organa. Ne mogu se upotrebljavati za te nazive i druge javne oznake, nazivi i druga obeležja organizacija i pokreta poraženih u II svetskom ratu.
Politička organizacija dužna je da pored statuta ima utvrđenu programsku orijentaciju, odnosno program.

Član 7.

Na saveze organizacije i druge oblike udruživanja shodno se primenjuju odredbe ovog zakona.

Član 8.

Organizacija se ne može učlaniti u međunarodnu organizaciju i udruženje koji deluju suprotno članu 2. ovog zakona.

II. OSNIVANjE ORGANIZACIJE

Član 9.

Političku organizaciju može osnovati najmanje sto građana, a udruženja građana ili društvenu organizaciju - najmanje deset građana, koji imaju biračko pravo.

Član 10.

Organizacija se osniva na skupštini osnivača, na kojoj donosi odluku o osnivanju i statut.
Odluka o osnivanju sadrži: 1) imena osnivača; 2) naziv organizacije; 3) sedište; 4) ciljeve i zadatke; 5) lični ime ovlašćenog lica koje će vršiti poslove upisa u registar.
Politička organizacija, pored akata iz stava 1. ovog člana, na skupštini osnivača donosi i svoju programsku orijentaciju, odnosno program.

III. REGISTRACIJA ORGANIZACIJE

Član 11.

O organizacijama se vodi registar.
Registar organizacije vodi savezni organ uprave nadležan za poslove pravosuđa i uprave.
Organizacija je dužna da, u roku od 30 dana od dana osnivanja, podnese prijavu za upis u registar organu iz stava 2. ovog člana.
Uz prijavu za upis u registar podnosi se odluka o osnivanju i statut organizacije, a politička organizacija podnosi i svoju programsku orijentaciju, odnosno program.
Organizacija nema pravo da deluje pre upisa u registar.

Član 12.

Organizacija je dužna da o učlanjenju u međunarodnu organizaciju i o nazivu te međunarodne organizacije obavesti organ iz člana 11. ovog zakona u roku od 30 dana od dana učlanjenja u tu organizaciju.

Član 13.

Organ iz člana 11. ovog zakona dužan je da, u roku od 15 dana od dana podnošenja prijave, upiše u registar organizaciju, ako je osnovana u skladu sa zakonom, i o tome donese rešenje.
Ako funkcioner koji rukovodi radom organa iz stava 1. ovog člana, u roku iz tog stava, ne donese rešenje o upisu u registar, smatraće se da je organizacija upisana u registar.

Član 14.

Organ iz člana 11. ovog zakona neće izvršiti upis u