Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Ovaj tekst sdrži sledeće propise:
1. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 10 od 14. februara 2001)
2. ZAKON O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32/97)
-------------------

ZAKON

O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 10 od 14. februara 2001)

Član 1.

U Zakonu o svojinskoj transformaciji ("Službeni glasnik RS", broj 32/97) u članu 6. stav (1) tačka 1) neće se primenjivati do donošenja novog zakona, kojim će se urediti svojinska transformacija, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Stav 2. neće se primenjivati do donošenja novog zakona, kojim će se urediti svojinska transformacija, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 2.

GlavaII. AUTONOMNA TRANSFORMACIJA, sa čl. 10-29. neće se primenjivati do donošenja novog zakona, kojim će se urediti svojinska transformacija, a najduže šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 3.

Transformacija preduzeća prema posebnom programu može se obaviti i u preduzeću koje odredi Vlada Republike Srbije kad nije obuhvaćeno tim programom.

Član 4.

Do stupanja na snagu novog zakona kojim će se urediti svojinska transformacija, na svojinsku transformaciju preduzeća prema posebnom programu i na svojinsku transformaciju preduzeća uz saglasnost osnivača, u skladu sa zakonom, shodno će se primenjivati odredbe o autonomnoj transformaciji iz člana 2. ovog zakona.

Član 5.

Svi postupci transformacije preduzeća započeti po odredbama Zakona o svojinskoj transformaciji nastaviće se u skladu sa tim zakonom, i to:
1) ako je do dana stupanja na snagu ovog zakona preduzeće postupilo u skladu sa članom 10. i članom 42. stav 1. Zakona o svojinskoj transformaciji, do okončanja prvog kruga transformacije;
2) ako je do dana stupanja na snagu ovog zakona preduzeće postupilo u skladu sa članom 42. stav 1. Zakona o svojinskoj transformaciji, do okončanja drugog kruga transformacije.

Član 6.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

***

ZAKON

O SVOJINSKOJ TRANSFORMACIJI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32/97)

I. OSNOVNE ODREDBE

1. Subjekt u kome se vrši transformacija

Član 1.

(1) Svojinska transformacija vrši se u preduzeću i drugom obliku organizovanja koji raspolaže društvenim i državnim kapitalom (u daljem tekstu: preduzeće), u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuje promena vlasništva društvenog kapitala, pod uslovima, na način i po postupku predviđenim ovim zakonom.
(2) Preduzeće, u smislu stava 1. ovog člana, jeste i matično i zavisno preduzeće, kao oblik povezivanja preduzeća.
(3) Odredbe ovog zakona ne odnose se na banke, osiguravajuće i druge finansijske organizacije, kao i na nedobitne organizacije, ako posebnim zakonom nije drukčije određeno.

2. Predmet transformacije

Član 2.

Predmet svojinske transformacije, u smislu ovog zakona, jeste društveni i državni kapital kojim raspolaže preduzeće.

3. Vrednost kapitala i način procene

Član 3.

(1) Preduzeće koje raspolaže društvenim i državnim kapitalom koji je predmet transformacije procenom utvrđuje vrednost ukupnog kapitala, vrednost društvenog i državnog kapitala i vrednost kapitala drugih vlasnika i procenjeni kapital iskazuje u akcijama ili udelima.
(2) Vrednost kapitala iz stava 1. ovog člana preduzeće izražava u novim dinarima i deviznom ekvivalentu.
(3) Procena vrednosti kapitala iz stava 1. ovog člana vrši se primenom prinosnog metoda, kao osnovnog metoda i primenom metoda neto imovine, kao korektivnog metoda, kao i metoda likvidacione vrednosti.
(4) Vlada Republike Srbije bliže uređuje način utvrđivanja vrednosti društvenog i državnog kapitala.

4. Ovlašćeni procenjivač

Član 4.

(1) Procenu vrednosti kapitala vrši preduzeće u kome se vrši transformacija ili ovlašćeni procenjivač.
(2) Ovlašćeni procenjivač može biti preduzeće, drugo pravno lice ili preduzetnik koji je registrovan za obavljanje konsultantskih usluga i koji za to dobije ovlašćenje ministra nadležnog za poslove svojinske transformacije (u daljem tekstu: ministar).
(3) Rešenje o ovlašćenju iz stava 2. ovog člana objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".
(4) Bliže uslove koje mora ispunjavati ovlašćeni procenjivač i uslove i način oduzimanja ovlašćenja propisuje Vlada Republike Srbije.
5. Kontrola i verifikacija procene i postupka transformacije

Član 5.

Kontrolu i verifikaciju procene vrednosti i strukture kapitala, kao i kontrolu načina i postupka svojinske transformacije vrši Direkcija za procenu vrednosti kapitala obrazovana ovim zakonom.

6. Način transformacije

Član 6.

(1) Svojinska transformacija u preduzeću vrši se na jedan od sledećih načina:

1) autonomno;

2) prema posebnom programu;

3) uz saglasnost osnivača.

(2) Svojinska transformacija u preduzeću vrši se autonomno, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.

7. Modeli transformacije

Član 7.

Svojinska transformacija u preduzeću vrši se izborom jednog ili više modela:
1) prodajom akcija radi prodaje kapitala (sa ili bez popusta);
2) prodajom akcija radi prikupljanja dodatnog kapitala (sa popustom);
3) konverzijom duga u akcije poverioca (sa popustom).

8. Primena zakona

Član 8.

Odredbe ovog zakona primenjuju se na preduzeća koja imaju sedište na teritoriji Republike Srbije.

9. Shodna primena

Član 9.

Odredbe ovog zakona koje se odnose na akcije shodno se primenjuju i na udele.

II. AUTONOMNA TRANSFORMACIJA

1. Prodaja akcija (sa ili bez popusta)

1) Odluka i program

Član 10.

(1) U društvenom preduzeću svojinska transformacija vrši se donošenjem odluke o usvajanju programa transformacije, odluke o organizovanju preduzeća kao društva kapitala i odluke o izdavanju i prodaji akcija.
(2) U društvu kapitala sa društvenim kapitalom svojinska transformacija vrši se donošenjem odluke o usvajanju programa transformacije i odluke o izdavanju i prodaji akcija.
(3) Odluke iz st. 1. i 2. ovog člana donosi skupština preduzeća, odnosno organ koji vrši njenu funkciju ili skupština matičnog preduzeća, kod povezanih preduzeća, po izvršenoj i verifikovanoj proceni vrednosti kapitala.
(4) U preduzeću sa manjinskim društvenim kapitalom odluka o svojinskoj transformaciji društvenog kapitala može se doneti i većinom glasova zaposlenih.
(5) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, u društvenom preduzeću, kao i u preduzeću sa većinskim društvenim kapitalom, koje ispunjava uslove za otvaranje stečaja prema odredbama zakona kojim se uređuje stečaj preduzeća, odluku o svojinskoj transformaciji društvenog kapitala mogu doneti i poverioci preduzeća sa većinskim potraživanjem, odnosno Vlada Republike Srbije, a u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj preduzeća.
(6) Program transformacije u preduzeću donosi organ upravljanja, dostavlja ga sindikatu preduzeća i obaveštava zaposlene u preduzeću, u skladu sa statutom preduzeća.
(7) Odluka o transformaciji državnog kapitala preduzeća iz st. 1. do 3. ovog člana, donosi se uz saglasnost Vlade Republike Srbije.
(8) Odluka o usvajanju programa transformacije, odluka o organizovanju preduzeća kao društva kapitala i odluka o izdavanju i prodaji akcija