Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

ZAKON

O STICANjU SUSVOJINE NA STANOVIMA KOJIMA RASPOLAŽE SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA SRBIJA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 7/82 i 26/86)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Na stanovima kojima raspolaže Socijalistička Republika Srbija (u daljem tekstu: Republika) mogu se zasnivati susvojinski odnosi na način i pod uslovima utvrđenim Zakonom o susvojini na stanu ("Službeni glasnik SRS", broj 14/80) i ovim zakonom.

Član 2.

Stanovi kojima raspolaže Republika, u smislu ovog zakona, smatraju se:
1. stanovi koji se obezbeđuju za rešavanje stambenih potreba funkcionera i rukovodećih radnika koji se biraju, odnosno imenuju u republičkim organima i organizacijama, stručnoj službi Skupštine Socijalističke Republike Srbije, Predsedništva Socijalističke Republike Srbije i Izvršnog veća Socijalističke Republike Srbije (u daljem tekstu: stanovi za funkcionere),
2. stanovi koji se obezbeđuju za rešavanje stambenih potreba radnika radnih zajednica republičkih organa uprave, upravnih organizacija i stručnih službi Predsedništva Socijalističke Republike Srbije, Skupštine Socijalističke Republike Srbije i Izvršnog veća Socijalističke Republike Srbije (u daljem tekstu: stanovi za radnike u radnim zajednicama republičkih organa i organizacija),
3. stanovi koji se daju na korišćenje zaslužnim naučnim, kulturnim, društveno-političkim i drugim javnim radnicima.
Stanovima kojima raspolaže Republika smatraju se, u smislu ovog zakona, i stanovi koji su izgrađeni ili pribavljeni sredstvima Republike, ili su stečeni na drugi način, a koji koriste druga lica kao nosioci stanarskog prava.
Na način i pod uslovima za zasnivanje susvojinskih odnosa na stanovima za funkcionere, zasnivaju se i susvojinski odnosi na stanovima koji se daju na korišćenje zaslužnim naučnim, kulturnim, društveno-političkim i drugim javnim radnicima.

Član 3.

Susvojina na stanovima iz člana 2. ovog zakona može se steći:
1. ulaganjem ličnih sredstava funkcionera, odnosno radnika radnih zajednica republičkih organa i organizacija sa sredstvima Republike, odnosno sredstvima kojima za rešavanje stambenih potreba radnika radnih zajednica republičkih organa i organizacija raspolažu radne zajednice republičkih organa i organizacija - za izgradnju ili kupovinu stana,
2. kupovinom idealnog dela stana kojim raspolaže Republika, od strane nosioca stanarskog prava,
3. prenošenjem stana, odnosno porodične stambene zgrade na kojima postoji pravo svojine funkcionera, odnosno radnika radne zajednice republičkih organa i organizacija u društvenu svojinu - u zamenu za idealni deo stana kojim raspolaže Republika,
4. ulaganjem ličnih sredstava nosioca stanarskog prava na stanu kojim raspolaže Republika, u finansiranje radova na poboljšanju uslova stanovanja u zgradi, odnosno delu zgrade kojim raspolaže Republika.

Član 4.

Radnici u radnoj zajednici republičkog organa i organizacije samoupravnim opštim aktom samostalno odlučuju da li će i kojim oblikom iz člana 3. ovog zakona zasnivati susvojinu na stanu.

Član 5.

Susvojina na stanovima kojima raspolaže Republika može se steći ako vrednost idealnog dela stana na kome se zasniva pravo svojine iznosi najmanje 10% vrednosti stana, s tim što vrednost idealnog dela, kod svakog daljeg otkupa, ne može biti manja od 5% od prometne vrednosti stana.
Vlasnik idealnog dela stana može otkupljivati taj stan u idealnim delovima dok ga u celini ne stekne u svojinu.

Član 6.

O sticanju susvojine na određenom stanu kojim raspolaže Republika, odlučuje:
1. za stanove koji se obezbeđuju za rešavanje stambenih potreba funkcionera - Izvršno veće Skupštine Socijalističke Republike Srbije, odnosno organ koji ono odredi,
2. za stanove koji se obezbeđuju za rešavanje stambenih potreba radnika u radnim zajednicama republičkih organa i organizacija - organ određen samoupravnim opštim aktom, po prethodno pribavljenom mišljenju Izvršnog veća Skupštine Socijalističke Republike Srbije, odnosno organa koji ono odredi.
Na osnovu odluke iz stava 1. ovog člana, ugovor o međusobnim pravima i obavezama, zaključuje:
1. za stanove iz tačke 1. - republički sekretar za finansije,
2. za stanove iz tačke 2. - lice određeno samoupravnim opštim aktom radne zajednice republičkog organa, odnosno organizacije.

II. OBLICI STICANjA SUSVOJINE

1. Sticanje susvojine ulaganjem ličnih sredstava

Član 7.

U slučaju zasnivanja susvojinskih odnosa zajedničkim ulaganjem ličnih sredstava i sredstava Republike, odnosno radnih zajednica republičkih organa i organizacija, mogu se u okviru programa stambene izgradnje koristiti samo ona društvena sredstva, koja se za ovu namenu posebno izdvoje iz ukupnih sredstava za stambenu izgradnju.

Član 8.

Funkcioner, odnosno radnik radne zajednice koji namerava da reši stambeno pitanje sticanjem susvojine na stanu putem ulaganja ličnih sredstava za izgradnju ili kupovinu stana, podnosi organu iz člana 6. stav 1. tač. 1. i 2. ovog zakona ponudu koja sadrži naročito:
1. strukturu i veličinu stana na kome želi da stekne susvojinu,
2. podatke o svojim stambenim prilikama i broju članova domaćinstva,
3. iznos ličnih sredstava koji predlaže za ulaganje.

Član 9.

Funkcioner, odnosno radnik radne zajednice republičkog organa i organizacije, prilikom zaključenja ugovora o ulaganju sredstava dužan je da uplati iznos od najmanje 50% od predračunske vrednosti idealnog dela stana na kome želi da stekne susvojinu, s tim što preostali deo uplaćuje prema rokovima ispunjenja obaveza investitora prema izvođaču radova.
U stan koji je izgrađen ulaganjem ličnih sredstava, funkcioner, odnosno radnik radne zajednice republičkog organa ili organizacije može se useliti samo pod uslovom da je isplatio ukupnu vrednost idealnog dela stana po konačnom obračunu.

2. Sticanje susvojine kupovinom idealnog dela stana

Član 10.

Na stanu kojim raspolaže Republika, nosilac stanarskog prava može steći susvojinu kupovinom idealnog dela stana, u slučajevima iz člana 5. stav 1. tač. 1. i 2. Zakona o susvojini na stanu ("Službeni glasnik SRS", broj 14/80).

Član 11.

Kad nosilac stanarskog prava iz člana 10. ovog zakona kupuje idealni deo stana koji koristi, ponuda za zaključivanje ugovora sadrži naročito:
1. podatke o stanu na kome je podnosilac ponude nosilac stanarskog prava,
2. veličinu idealnog dela stana koji želi da otkupi i iznos sredstava koje nudi za otkup.
Uz ponudu iz stava 1. ovog člana nosilac stanarskog prava prilaže overen prepis ugovora o korišćenju stana i akta o davanju stana na korišćenje.

Član 12.

Susvojinu na stanu nosilac stanarskog prava može da stekne kad isplati prometnu vrednost idealnog dela stana koji kupuje.
Stranke mogu da ugovore da nosilac stanarskog prava, u momentu zaključenja ugovora, uplati polovinu prometne vrednosti idealnog dela stana koji kupuje, a da preostali deo uplati u roku od šest meseci od momenta zaključenja ugovora.

3. Sticanje susvojine na idealnom delu stana kojim raspolaže Republika prenošenjem porodične stambene zgrade odnosno stana u društvenu svojinu

Član 13.

Kad funkcioner, odnosno radnik radne zajednice republičkog organa ili organizacije, kao vlasnik stana, odnosno porodične stambene zgrade, prenosi u društvenu svojinu svoj stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu u zamenu za veći, odnosno komforniji stan kojim raspolaže Republika, stiče svojinu na idealnom delu stana srazmerno odnosu prometne vrednosti stana, odnosno porodične stambene zgrade koju je preneo u društvenu svojinu i prometne vrednosti stana