Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O STEČAJU I LIKVIDACIJI BANAKA I DRUŠTAVA ZA OSIGURANjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 61 od 18. jula 2005, 116/08, 91/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi i postupak administrativnog upravljanja bankom, kao i uslovi i postupak stečaja i likvidacije banaka i društava za osiguranje.

Član 1a

Postupak administrativnog upravljanja bankom sprovodi se nad bankom koja je dobila saglasnost Narodne banke Srbije na odluku skupštine banke o prestanku rada i nad bankom kojoj je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad.
Postupak administrativnog upravljanja bankom iz stava 1. ovog člana sprovodi agencija za osiguranje depozita osnovana posebnim zakonom (u daljem tekstu: Agencija), koju je Narodna banka Srbije rešenjem o davanju saglasnosti na odluku skupštine banke o prestanku rada banke, odnosno rešenjem o oduzimanju dozvole za rad banci, imenovala za administratora te banke.

Član 2.

Postupak stečaja sprovodi se nad bankom kojoj je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke, a nadležni sud, na predlog Agencije doneo rešenje o pokretanju stečajnog postupka nad bankom.
Postupak stečaja sprovodi se nad društvom za osiguranje kome je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za obavljanje poslova osiguranja u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje.
Postupak stečaja nad bankom i društvom za osiguranje sprovodi se i na predlog likvidacionog upravnika kad utvrdi da imovina likvidacionog dužnika nije dovoljna da podmiri sva potraživanja poverilaca.

Član 3.

Postupak likvidacije sprovodi se nad bankom kojoj je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke, a nadležni sud, na predlog Agencije doneo rešenje o pokretanju likvidacionog postupka.
Postupak likvidacije sprovodi se nad društvom za osiguranje kome je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za obavljanje poslova osiguranja u skladu sa zakonom kojim se uređuje osiguranje, donela rešenje o likvidaciji društva za osiguranje iz razloga što nisu ispunjeni uslovi za pokretanje stečajnog postupka, a nadležni sud, na predlog Narodne banke Srbije, doneo rešenje o pokretanju likvidacionog postupka nad tim društvom.

IA POSTUPAK ADMINISTRATIVNOG UPRAVLjANjA BANKOM

Član 3a

Administrativno upravljanje bankom traje najduže 25 dana od dana donošenja rešenja Narodne banke Srbije iz člana 1a ovog zakona.
Agencija obavlja funkciju administratora banke sa svim ovlašćenjima upravnog i izvršnog odbora i skupštine banke utvrđenim zakonom.
U periodu administrativnog upravljanja bankom imovina banke ne može biti predmet izvršenja, a prekidaju se svi sudski i upravni postupci protiv banke.
U periodu administrativnog upravljanja bankom na radne odnose zaposlenih u banci shodno se primenjuju odredbe zakona kojima se reguliše stečaj privrednih društava.
U periodu administrativnog upravljanja bankom, Agencija može:
1) zaključiti kupoprodajni ugovor sa bankom koja kupuje i preuzima celokupnu ili deo imovine i obaveza banke pod administrativnim upravljanjem (u daljem tekstu: banka preuzimalac);
2) osnovati banku za posebne namene u skladu sa zakonom i preneti celokupnu ili deo imovine i obaveza banke pod administrativnim upravljanjem kojoj je oduzeta dozvola za rad, na banku za posebne namene.
Odredba stava 5. tačka 2) ovog člana ne primenjuje se na banku pod administrativnim upravljanjem koja je dobila saglasnost Narodne banke Srbije na odluku skupštine banke o prestanku rada banke.

Član 3b

Prodaja i preuzimanje, odnosno prenos celokupne ili dela imovine i obaveza banke pod administrativnim upravljanjem iz člana 3a stav 5. ovog zakona (u daljem tekstu: prenos imovine i obaveza), vrši se bez pristanka akcionara, deponenata i drugih poverilaca, odnosno dužnika banke pod administrativnim upravljanjem.
Agencija je dužna da u prenos imovine i obaveza banke pod administrativnim upravljanjem uključi sve depozite deponenata do visine osiguranog iznosa utvrđenog zakonom kojim se uređuje osiguranje depozita, a prema stanju i uslovima koji važe na dan donošenja rešenja Narodne banke Srbije iz člana 1a ovog zakona.
Prilikom prenosa imovine i obaveza banke na banku preuzimaoca ili banku za posebne namene, Agencija je dužna da obezbedi jednak tretman poverilaca banke pod administrativnim upravljanjem, u skladu sa isplatnim redovima u stečajnom postupku utvrđenim ovim zakonom.
Izvršen prenos imovine i obaveza banke ne podleže plaćanju poreskih obaveza, kao ni provizija nadležnim organima.
O izvršenom prenosu imovine i obaveza banke, Agencija obaveštava deponente banke pod administrativnim upravljanjem putem sredstava javnog informisanja, a ostale poverioce i dužnike obaveštava pojedinačno u pisanoj formi u roku od tri dana od dana izvršenog prenosa.

Član 3v

Radi sprovođenja prenosa imovine i obaveza banke iz člana 3b ovog zakona, Agencija može obezbediti finansijsku podršku banci preuzimaocu, odnosno banci za posebne namene, u skladu sa zakonom kojim se uređuje Agencija za osiguranje depozita.
Finansijska podrška banci preuzimaocu može se obezbediti samo u slučaju kada iznos takve podrške predstavlja rezultat testa najmanjih troškova, koji je utvrdila Agencija u skladu sa zakonom kojim se uređuje Agencija za osiguranje depozita.

Član 3g

Banka za posebne namene osniva se sredstvima Agencije na period koji nije duži od dve godine od izdavanja toj banci dozvole za rad od strane Narodne banke Srbije.
Na zahtev Agencije Narodna banka Srbije može produžiti rok iz stava 1. ovog člana za najviše dve godine.
Članove upravnog i izvršnog odbora banke za posebne namene imenuje Agencija, a na njihovo imenovanje Narodna banka Srbije daje saglasnost na način i pod uslovima propisanim odredbama zakona kojim se uređuju banke.
Banka za posebne namene u svom poslovnom imenu sadrži reči "nova" i "banka".
Na osnivanje banke za posebne namene ne primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, odnosno nadležni organi su dužni da za osnivanje banke za posebne namene, po zahtevu Agencije, donesu akta i sprovedu radnje predviđene zakonom u roku od dva radna dana od dana podnošenja tog zahteva.

Član 3d

U toku perioda poslovanja banke za posebne namene, Agencija može zaključiti kupoporodajni ugovor sa bankom koja kupuje i preuzima celokupnu ili deo imovine i obaveza banke za posebne namene, pri čemu se može obezbediti finansijska podrška toj banci u skladu sa zakonom kojim se uređuje Agencija za osiguranje depozita.
Nakon sprovedenog prenosa imovine i obaveza iz stava 1. ovog člana, Agencija odmah podnosi predlog Narodnoj banci Srbije za oduzimanje dozvole za rad banci za posebne namene.
U toku poslovanja banke za posebne namene, Agencija može da proda sve akcije banke za posebne namene licu koje je dužno da obezbedi prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije na sticanje vlasništva u banci u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke.
Nakon upisa lica iz stava 3. ovog člana u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti, kao vlasnika akcija banke za posebne namene, banka za posebne namene nastavlja da posluje kao banka u skladu sa zakonom kojim se uređuju banke.
Sredstva ostvarena prodajom akcija banke za posebne namene uplaćuju se na račun Agencije.

II. POSTUPAK STEČAJA

1. Pokretanje stečajnog postupka

Član 4.

Na osnovu rešenja o oduzimanju dozvole za obavljanje poslova osiguranja, Narodna banka Srbije odmah donosi rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje stečajnog postupka nad društvom za osiguranje.
Rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje stečajnog postupka nad društvom za osiguranje je konačno, a izvršeno je momentom dostavljanja nadležnom sudu.

Član 5.

Protiv rešenja Narodne banke Srbije o ispunjenosti uslova za pokretanje stečajnog postupka iz člana 4. ovog zakona može se pokrenuti upravni spor.
Nadležni sud je dužan da odluku u sporu pokrenutom u smislu stava 1. ovog člana donese u roku od 60 dana od dana prijema tužbe.
Ako je rešenje Narodne banke Srbije poništeno u upravnom sporu, pa u ponovnom postupku Narodna banka Srbije donese novo rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje stečajnog postupka, pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastupaju danom isticanja prvog oglasa o otvaranju stečajnog postupka na oglasnoj tabli nadležnog suda.

Član 6.

Rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje stečajnog postupka iz člana 4. ovog zakona dostavlja se društvu za osiguranje, Agenciji i nadležnom sudu, koji je dužan da najkasnije prvog narednog radnog dana od dana prijema ovog rešenja donese rešenje o pokretanju stečajnog postupka nad društvom za osiguranje (stečajni dužnik).

Član 6a

Nadležni sud je dužan da najkasnije prvog narednog radnog dana od dana prijema predloga Agencije, za pokretanje stečajnog postupka nad bankom pod administrativnim upravljanjem, donese rešenje o pokretanju stečajnog postupka nad tom bankom (u daljem tekstu: stečajni dužnik).
Rešenje iz stava 1. ovog člana dostavlja se banci, Agenciji i Narodnoj banci Srbije.

2. Organi stečajnog postupka

Član 7.

Organi stečajnog postupka su stečajni sudija, stečajni upravnik i odbor poverilaca.
Agencija vrši funkciju stečajnog upravnika u skladu sa ovim zakonom.
Na predlog Agencije stečajni sudija bira članove odbora poverilaca, vodeći računa o veličini njihovih potraživanja.

3. Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka

3.1. Osnovno pravilo

Član 8.

Pravne posledice pokretanja stečajnog postupka nastupaju danom isticanja oglasa o