Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon o je prestao da važi na osnovu Zakona o imovini SRJ ("Sl. list SRJ", br. 41/93)
-------------------

ZAKON

O STAMBENOM OBEZBEĐIVANjU U JUGOSLOVENSKOJ NARODNOJ ARMIJI

(Objavljen u "Službenom listu SFRJ", broj 84 od 29. decembra 1990)

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se zadovoljavanje stambenih potreba (ličnim sredstvima i davanjem na korišćenje službenih stanova) aktivnih vojnih lica, građanskih lica na službi u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (u daljem tekstu: JNA), penzionisanih vojnih lica, građanskih lica penzionisanih iz JNA, lica koja imaju pravo na mesečnu novčanu naknadu zbog prestanka aktivne vojne službe po potrebi službe, kao i članova njihovih porodičnih domaćinstava, obezbeđivanje sredstava za zadovoljavanje tih potreba, upravljanje stambenim fondom JNA i održavanje stambenog fonda JNA.

Član 2.

Novčana sredstva za zadovoljavanje stambenih potreba u JNA obezbeđuju se:
1) od stanarina i zakupnina za službene stanove i garaže i poslovne prostorije iz stambenog fonda SFRJ;
2) otkupom stanova;
3) od anuiteta stambenih kredita;
4) iz dela novčanih sredstava koja se, najduže do 31. decembra 1998. godine, izdvajaju iz bruto ličnih dohodaka aktivnih vojnih lica i građanskih lica na službi u JNA, za zadovoljavanje stambenih potreba;
5) od prodaje viška stanova i drugih pratećih objekata;
6) iz ukupnih sredstava koja se u budžetu federacije obezbeđuju za finansiranje JNA, saglasno srednjoročnim planovima razvoja i godišnjim planovima zadataka i finansiranja JNA;
7) iz ukupnih sredstava za finansiranje JNA koja se obezbeđuju iz drugih izvora u skladu sa saveznim zakonom kojim se uređuju sredstva i finansiranje JNA.
Procenat sredstava iz stava 1. tačka 4. ovog člana ne može biti manji od 4,5% niti veći od 6% sredstava za bruto lične dohotke aktivnih vojnih lica i građanskih lica na službi u JNA, a izdvaja se pri svakoj isplati ličnog dohotka, u procentu i na način koji propiše savezni sekretar za narodnu odbranu (u daljem tekstu: savezni sekretar).
Procenat sredstava iz stava 2. ovog člana određuje se u okviru sredstava za finansiranje JNA, zavisno od stambenih potreba i nivoa ličnih dohodaka aktivnih vojnih lica i građanskih lica na službi u JNA.

Član 3.

Sredstva iz člana 2. ovog zakona koriste se isključivo za:
1) izgradnju službenih stanova JNA;
2) pribavljanje i komunalno opremanje lokacija za izgradnju stanova;
3) kreditiranje izgradnje i pribavljanje stanova ili porodičnih stambenih zgrada (u daljem tekstu: stanovi);
4) održavanje stanova i zajedničkih delova i instalacija stambenih zgrada.

Član 4.

Sredstva izdvojena po odredbi tačke 4. stava 1. člana 2. ovog zakona vode se na zajedničkom računu, a evidentiraju za svako lice u nominalnim iznosima i koriste se:
1) kao lično učešće pri zaključenju ugovora o kreditu za pribavljanje stana;
2) za poboljšanje uslova stanovanja;
3) za održavanje stana i održavanje zajedničkih delova i instalacija zgrada.
Ovlašćuje se savezni sekretar da propiše način vođenja evidencije i korišćenja sredstava iz stava 1. ovog člana.
Sredstva iz stava 1. ovog člana ne mogu se uračunavati u otkupnu cenu stana, niti na drugi način koristiti za otkup stana.

Član 5.

Pored sredstava stambenog fonda JNA utvrđenih saveznim zakonom kojim se uređuju sredstva i finansiranje JNA, stambeni fond JNA čine i novčana sredstva iz člana 2. ovog zakona.

Član 6.

Program stambene izgradnje utvrđuje savezni sekretar u skladu sa srednjoročnim planom razvoja, izgradnje i opremanja JNA.

Član 7.

Stambenim fondom JNA upravljaju savezni sekretar i starešine vojnih jedinica, odnosno vojnih ustanova koje on ovlasti, u skladu sa propisima kojima je uređene korišćenje i raspolaganje sredstava JNA.

Član 8.

U stambenim zgradama u kojima se pored nosilaca stanarskog prava na stanovima iz stambenog fonda JNA nalaze i drugi nosioci stanarskog prava i vlasnici stanova i poslovnih prostorija, JNA učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova i instalacija zgrade srazmerno učešću vrednosti stanova iz stambenog fonda JNA u ukupnoj vrednosti stambene zgrade, a najviše do iznosa dela stanarine koji je predviđen za tu namenu.

Član 9.

Aktivna vojna lica i građanska lica na službi u JNA zadovoljavaju svoje lične i porodične stambene potrebe sopstvenim sredstvima: izgradnjom, kupovinom i otkupom stana.
Lica iz stava 1. ovog člana, zbog specifičnosti službe u JNA, mogu, pod uslovima iz ovog zakona lične i porodične stambene potrebe zadovoljavati i privremenim korišćenjem službenih stanova.

Član 10.

Službenim stanovima smatraju se stanovi iz stambenog fonda JNA koji se rešenjem nadležnog organa JNA daju na privremeno korišćenje u vezi sa vršenjem službe u oružanim snagama.
Korišćenje službenih stanova i način njihovog davanja na korišćenje propisuje savezni sekretar.
Korišćenje službenog stana nije smetnja da lice koje taj stan koristi rešava stambeno pitanje i ličnim sredstvima, na način propisan ovim zakonom.

Član 11.

Lice iz člana 9. stav 1. ovog zakona ima pravo na privremeno korišćenje službenog stana u mestu službovanja ako u tom mestu to lice ili njegov bračni drug nemaju stan u svojini, odnosno nemaju stan na korišćenje u svojstvu nosioca stanarskog prava.

Član 12.

Aktivnim vojnim licima i građanskim licima na službi u JNA, penzionisanim vojnim licima i građanskim licima penzionisanim iz JNA i licima koja imaju pravo na mesečnu novčanu naknadu zbog prestanka aktivne vojne službe po potrebi službe, kao i članovima njihovih porodičnih domaćinstava, koji prema važećim propisima, po osnovu službe u JNA, nemaju rešeno stambeno pitanje, ako to pitanje rešavaju ličnim sredstvima, može se odobriti stambeni kredit.
Stambeni kredit ne može se odobriti za otkup stana iz stambenog fonda JNA.

Član 13.

Poslove u vezi sa davanjem stambenih kredita obavlja Narodna banka Jugoslavije - Vojni servis (u daljem tekstu: Vojni servis).

Član 14.

Iznos stambenog kredita utvrđuje se prema vrednosti stana koji korisniku kredita pripada s obzirom na čin, odnosno stručnu spremu, dužnost koju vrši i broj članova porodičnog domaćinstva.
Vrednost stana, u smislu stava 1. ovog člana, određuje se prema prosečno ugovorenoj ceni građenja stanova na teritoriji opštine, odnosno grada, odnosno republike, odnosno autonomne pokrajine na kojoj se stan pribavlja.
Troškove pribavljanja i komunalnog opremanja zemljišta nadoknađuje JNA i oni se ne uračunavaju u vrednost stana.
Iznos duga utvrđen po odredbama st. 1. i 2. ovog člana umanjuje se za revalorizovani iznos sredstava doprinosa za stambenu izgradnju koji je za korisnika kredita ili, ako je to za njega povoljnije, člana njegovog porodičnog domaćinstva koji je na službi u JNA i zajedno sa njim rešava stambeno pitanje, uplaćen u stambeni fond JNA, kao i za iznose sredstava koja su korisnik kredita i članovi njegovog porodičnog domaćinstva koji su na službi u JNA i zajedno sa njim rešavaju stambeno pitanje, do odobrenja kredita, namenski izdvajali iz bruto ličnih dohodaka, po odredbi tačke 4.