Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Danom početka primene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju ("Sl. glasnik RS", br. 55 od 25. juna 2013), prestaje da važi Zakon o srednjoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 50/92, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon, 24/96, 23/02, 25/02 - ispravka, 62/03 - dr. zakon, 64/03 - dr. zakon, 101/05 - dr. zakon i 72/09), osim odredaba člana 23, člana 24. stav 1. i člana 26. koje se primenjuju do donošenja novih nastavnih planova i programa u skladu sa Zakonom.
-------------------------

ZAKON

O SREDNjOJ ŠKOLI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 50 od 25. jula 1992, 48/94, 24/96, 23/02, 25/02, 62/03, 64/03, 101/05, 72/09, 55/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Srednja škola je ustanova za obavljanje delatnosti u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja (u daljem tekstu: škola).
Škola obavlja obrazovno-vaspitnu delatnost ostvarivanjem nastavnog plana i programa.

Član 2.

(Prestao da važi)

Član 3.

(Brisan)

Član 4.

Deo nastavnog plana i programa ili nastavni plan i program u celini, može da se ostvaruje na stranom jeziku uz saglasnost ministra prosvete.

Član 5.

Škola ostvaruje nastavni plan i program i na jeziku narodnosti, odnosno dvojezično, u skladu sa ovim zakonom.
Škola ostvaruje nastavni plan i program na jeziku narodnosti, odnosno dvojezično, ako se za to izjasni najmanje 15 učenika u odeljenju prvog razreda.
Škola ostvaruje nastavni plan i program na jeziku narodnosti, odnosno dvojezično i za manje učenika u odnosu na broj utvrđen stavom 2. ovog člana, uz saglasnost Ministarstva prosvete.
Učenici iz st. 2. i 3. ovog člana savlađuju nastavni plan i program srpskog jezika.
Kada se učenik pripadnik narodnosti školuje na srpskom jeziku ima pravo da uči maternji jezik sa elementima nacionalne kulture.

Član 6.

(Brisan)

Član 7.

Svojstvo redovnog, odnosno vanrednog učenika stiče se upisom u školu svake školske godine, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom.

Član 8.

(Brisan)

Član 9.

Zemljište, zgrade i druga sredstva škole koju osniva Republika u državnoj su svojini.

Član 10.

(Brisan)

II. ŠKOLA

Član 11.

Prava građana od opšteg interesa u srednjem obrazovanju i vaspitanju su:
1) srednje obrazovanje redovnih učenika u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju;
2) srednje obrazovanje redovnih učenika sa posebnim sposobnostima, obdarenih i talentovanih učenika;
3) srednje obrazovanje, obrazovanje i osposobljavanje za rad redovnih učenika ometenih u razvoju;
4) srednje obrazovanje redovnih učenika na jeziku narodnosti, odnosno dvojezično;
5) obrazovanje redovnih učenika za rad u trajanju od dve godine;
6) uporedno srednje obrazovanje učenika koji postižu izvanredne rezultate u učenju;
7) vaspitni rad u domu učenika.

Član 12. do 22.

(Brisani)

III. ŠKOLOVANjE

1. Nastavni plan i program

Član 23.

Osnova za donošenje nastavnog plana i programa stručne i umetničke škole je obrazovni profil.
Obrazovni profil, u smislu ovog zakona, obuhvata opšte i stručne sadržaje zasnovane na dostignućima nauke, tehnologije, kulture i umetnosti neophodne za obavljanje poslova određenog stepena složenosti u okviru područja rada, odnosno za dalje školovanje.

Član 24.

Nastavni plan i program donosi ministar prosvete.
Nastavni plan i program verske nastave sporazumno donose ministar prosvete i sporta (u daljem tekstu: ministar prosvete) i ministar vera, na usaglašeni predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica (Srpska pravoslavna crkva, Islamska zajednica, Katolička crkva, Slovačka evangelistička crkva a.v., Jevrejska zajednica, Reformatska hrišćanska crkva i Evangelistička hrišćanska crkva a.v.), u skladu sa zakonom.
Vlada Republike Srbije obrazuje komisiju za usaglašavanje predloga programa verske nastave tradicionalnih crkava i verskih zajednica, predloga udžbenika i drugih nastavnih sredstava, za davanje mišljenja ministru prosvete u postupku izbora prosvetnih savetnika za versku nastavu i za praćenje organizovanja i ostvarivanja programa nastave.
Nastavni plan i program za talentovane učenike ministar prosvete može da donese kao jedinstven za osnovnu i srednju školu.
Nastavni plan i program za učenike ometene u razvoju donosi se za svaku vrstu i stepen ometenosti u razvoju.
Osnove programa vaspitnog rada u školi sa domom i način njegovog ostvarivanja utvrđuje ministar prosvete.

Član 25.

Udžbenike i druga nastavna sredstva za versku nastavu odobrava ministar prosvete na usaglašeni predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica, u skladu sa zakonom.

Član 26.

Nastavni plan i program sadrži obavezne, izborne i fakultativne oblike obrazovno-vaspitnog rada.
Nastavnim planom utvrđuju se nastavni predmeti, sedmični i godišnji broj časova za svaki predmet i njihov raspored po razredima.
(Stav 3. prestao da važi)

2. Obrazovno-vaspitni rad

Član 27.

Obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada su nastava - teorijska, praktična i vežbe, dodatni rad, dopunski rad, praksa i praktični rad kada su određeni nastavnim planom i programom; pripremni i društveno-korisni rad ako se u toku školske godine ukaže potreba za njim.
Obavezni oblici obrazovno-vaspitnog rada za vanrednog učenika mogu biti: nastava, pripremni, praktični i konsultativno-instruktivni rad.
Izborni predmeti su verska nastava i drugi predmet etičko-humanističkog sadržaja koji utvrdi ministar prosvete i ostvaruju se u skladu sa nastavnim planom i programom za odgovarajuću školu, bez obzira na broj učenika.
Učenik je obavezan da prilikom upisa u prvi i svaki naredni razred izabere jedan od predmeta iz stava 3. ovog člana.
Predmet koji je učenik izabrao obavezan je za učenika u toj školskoj godini.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada su: nastava jezika narodnosti sa elementima nacionalne kulture, drugog stranog jezika i predmeta potrebnih za dalje školovanje, stručno osposobljavanje ili razvoj učenika i vannastavni oblici - hor, ekskurzija, kulturno-umetničke, tehničke, pronalazačke, humanitarne, sportsko-rekreativne i druge aktivnosti.
Fakultativni oblici obrazovno-vaspitnog rada obavezni su za učenike koji se za njih opredele.

Član 28. i 29.

(Brisan)

Član 30.

U gimnaziji učenik može da ima do 31 čas nastave sedmično, u stručnoj i umetničkoj školi do 33, a u baletskoj školi do 41 čas.
Kada učenik škole iz stava 1. ovog člana stiče obrazovanje na jeziku narodnosti, odnosno dvojezično, ima dva časa nastave sedmično više.
Učenik može da ima do četiri časa fakultativne nastave sedmično.
Čas teorijske nastave i vežbi traje 45 minuta, a praktične nastave 60 minuta. Za učenike ometene u razvoju može se propisati nastavnim planom i programom kraće trajanje časa.

Član 31.

Nastava se izvodi u odeljenju do 30 učenika, grupi, odnosno pojedinačno, u skladu sa nastavnim planom i programom.
Odeljenje, odnosno vaspitna grupa učenika ometenih u razvoju može biti do 10, a sa višestrukom ometenošću i za praktičnu nastavu do šest učenika.

Član 32.

Praktičnu nastavu i praksu škola može da ostvaruje u saradnji sa