Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Zakon je prestao da važi na osnovu Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje ("Sl. glasnik RS", br. 61/05).
-------------------

ZAKON

O SANACIJI, STEČAJU I LIKVIDACIJI BANAKA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 84/89, 63/90 i "Sl. listu SRJ", br. 37/93, 26/95, 28/96, 44/98, 53/01)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se uslovi i postupak sanacije, stečaja i likvidacije banaka.

Član 2.

Postupak sanacije može se sprovesti nad bankom čiji potencijalni gubici koji proističu iz rizičnih plasmana i odgovarajućih vanbilansnih stavki određenog stepena naplativosti čine preko 50% iznosa kapitala.
Klasifikacija aktive banaka i odgovarajućih vanbilansnih stavki sa stanovišta njihove naplativosti, vrši se na način koji propiše Narodna banka Jugoslavije.

Član 3.

Postupak stečaja sprovodi se nad bankom:
1) kada Narodna banka Jugoslavije oceni da sanacija banke ne bi bila ekonomski opravdana;
2) kada Narodna banka Jugoslavije oceni da nastavljanje postupka sanacije ne bi bilo ekonomski opravdano i
3) kada Agencija za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka (u daljem tekstu: Agencija) u postupku likvidacije banke, pri zaključenju likvidacionog bilansa, utvrdi da banka ispunjava uslove za otvaranje stečajnog postupka.

Član 4.

Postupak likvidacije sprovodi se nad bankom čija je skupština donela odluku o prestanku rada banke, kao i nad bankom za koju je Narodna banka Jugoslavije donela rešenje o oduzimanju dozvole za rad u skladu sa saveznim zakonom.
Direktor banke čija je skupština donela odluku o prestanku rada banke dužan je da tu odluku dostavi Narodnoj banci Jugoslavije narednog dana od dana njenog donošenja.

II. USLOVI I POSTUPAK SANACIJE

Član 5.

(Brisan)

Član 6.

Banka, osnivači i poverioci banke i Agencija mogu predložiti Narodnoj banci Jugoslavije da razmotri mogućnost i ekonomsku opravdanost sanacije određene banke.
Narodna banka Jugoslavije je dužna da u roku od 15 dana od dana prijema predloga iz stava 1. ovog člana donese rešenje o pokretanju postupka za ocenu finansijskog stanja banke i mogućnosti i ekonomske opravdanosti njene sanacije i o tome obavesti predlagača.
Narodna banka Jugoslavije može rešenje iz stava 2. ovog člana doneti i po službenoj dužnosti.
Postupak za ocenu finansijskog stanja banke i mogućnosti i ekonomske opravdanosti njene sanacije iz stava 2. ovog člana ne može biti duži od 90 dana.

Član 7.

Pri razmatranju mogućnosti i ekonomske opravdanosti sanacije banke, procenjuje se naročito:
1) iznos potencijalnih gubitaka banke;
2) iznos koji bi Savezna Republika Jugoslavija i Narodna banka Jugoslavije, u slučaju stečaja banke, trebalo da isplate po osnovu garancija za štednju i depozite na tekućim i deviznim računima građana i garancija za kredite banke uzete u inostranstvu;
3) okvirni iznos sredstava potrebnih za sanaciju;
4) zainteresovanost drugih banaka za preuzimanje banke čija se opravdanost sanacije razmatra, uslove pod kojima bi zainteresovane banke izvršile preuzimanje i uticaj preuzimanja na finansijsko stanje zainteresovanih banaka;
5) zainteresovanost drugih subjekata za kupovinu akcija banke.
Narodna banka Jugoslavije donosi odluku da je sanacija banke moguća i ekonomski opravdana kad to zaključi na osnovu elemenata iz stava 1. ovog člana i drugih relevantnih elemenata.
Narodna banka Jugoslavije o odluci iz stava 2. ovog člana odmah obaveštava Agenciju.
Po dobijanju obaveštenja iz stava 3. ovog člana, Agencija je dužna da u roku od 30 dana od dana dobijanja obaveštenja donese odluku o sanaciji banke.

Član 8.

Banka koja se sanira dužna je da izvrši otpis svojih potencijalnih gubitaka na teret svog akcionarskog kapitala i rezervi.

Član 9.

Sanacija banke sprovodi se:
1) novim ulaganjem u akcionarski kapital banke;
2) delimičnim ili potpunim otpisom potraživanja prema banci;
3) preuzimanjem potencijalnih gubitaka banke u sanaciji zajedno sa odgovarajućim delom pasive;
4) privremenom ili trajnom kupovinom potencijalnih gubitaka banke u sanaciji;
5) preuzimanjem banke u sanaciji od strane neke druge banke;
6) ulaganjem u akcionarski kapital banke koja preuzima banku u sanaciji.
O obliku, odnosno oblicima sanacije iz stava 1. ovog člana koji se sprovode u svakom konkretnom slučaju, odlučuje Agencija.

Član 10.

Postupak sanacije banke sprovodi Agencija.

Član 11.

Zavisno od oblika sanacije, odluka o sanaciji sadrži:
1) iznos potencijalnih gubitaka banke u sanaciji;
2) iznos potencijalnih gubitaka banke u sanaciji koji se može otpisati na teret akcionarskog kapitala i rezervi banke;
3) iznos gotovog novca kojim Agencija kupuje akcije banke;
4) iznos potencijalnih gubitaka banke koji Agencija privremeno ili trajno kupuje svojim obveznicama;
5) iznos potencijalnih gubitaka banke koji Agencija preuzima zajedno sa odgovarajućim delom pasive;
6) iznos novog ulaganja u akcionarski kapital banke;
7) iznos potraživanja koja otpisuju poverioci banke;
8) naziv i sedište banke koja preuzima banku u sanaciji i rok do koga se mora sprovesti preuzimanje;
9) iznos kredita koji Agencija daje banci u sanaciji, odnosno banci koja preuzima banku u sanaciji, kao i uslove pod kojima se daje kredit;

Član 12.

Donošenjem odluke o sanaciji prestaju funkcije svih organa upravljanja i ovlašćenja svih rukovodećih radnika banke u sanaciji, kao i prava osnivača banke na osnovu dotadašnjih osnivačkih uloga koji su, u skladu sa članom 8. ovog zakona, iskorišćeni za otpis potencijalnih gubitaka banke.

Član 12a.

Danom donošenja odluke o sanaciji banke iz člana 7. stav 4. ovog zakona ne mogu se u roku od 120 dana dozvoliti izvršenja radi obezbeđenja ni izvršenja radi namirenja potraživanja u pogledu kojih postoje izvršne isprave, odnosno ne može se dozvoliti prinudna naplata po rešenjima donetim do tog dana.
Izvršenja iz stava 1. ovog člana koja su u toku prekidaju se do isteka roka iz stava 1. ovog člana.
Nalozi i osnovi za prinudnu naplatu iz st. 1. i 2. ovog člana evidentiraju se i izvršavaju se po isteku roka iz stava 1. ovog člana prema vremenu prijema kod nosioca platnog prometa kod koga su prvi put bili podneti na naplatu.

Član 12b.

Narodna banka Jugoslavije će oceniti ekonomsku opravdanost nastavljanja postupka sanacije i doneti rešenje o ispunjenju uslova za otvaranje stečajnog postupka ili naložiti Agenciji da donese novu odluku o sanaciji ako, ni posle isteka godine dana od dana donošenja odluke o sanaciji banke, banka u sanaciji ne uskladi svoj novčani deo akcionarskog kapitala i relativne pokazatelje poslovanja sa odredbama saveznog zakona kojim se uređuje