Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


ZAKON

O ROBNIM REZERVAMA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 58/89., 16/93, 24/94, 28/96, 29/97)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim zakonom uređuju se osnove sistema robnih rezervi, obrazovanje i korišćenje saveznih robnih rezervi, izgradnja i održavanje skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje saveznih robnih rezervi i poslovanje tim rezervama.

II. OSNOVE SISTEMA ROBNIH REZERVI

Član 2.

Robne rezerve obrazuju se u federaciji i republikama i autonomnim pokrajinama, a u drugim društveno-političkim zajednicama i određenim preduzećima, odnosno organizacijama udruženog rada (u daljem tekstu: preduzeće) u slučajevima i pod uslovima utvrđenim zakonom.

Član 3.

Robne rezerve čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, sirovine, reprodukcioni materijal i industrijski proizvodi, lekovi i sanitetski materijal, određeni programima iz člana 5. ovog zakona.
Robne rezerve mogu činiti i dinarska sredstva i devize za obrazovanje robnih rezervi za namene iz člana 4. stav 1. tačka 1. ovog zakona.

Član 4.

Robne rezerve obrazovane u društveno-političkim zajednicama i u određenim preduzećima koriste se za:
1) obezbeđivanje potreba zemlje u slučaju rata i u drugim vanrednim prilikama;
2) intervencije na tržištu radi obezbeđivanja stabilnosti tržišta u slučaju većih poremećaja na tom tržištu.

Član 5.

Obrazovanje, obnavljanje i korišćenje robnih rezervi i izgradnja skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje tih rezervi vrše se na osnovu srednjoročnih i godišnjih programa obrazovanja, obnavljanja i korišćenja robnih rezervi izgradnje i održavanja skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje tih rezervi.
Programi iz stav 1. ovog člana sadrže i najmanje količine robe u robnim rezervama koje se koriste za obezbeđivanje potreba zemlje u slučaju rata i u drugim vanrednim prilikama.

Član 6.

Federacija, republike i autonomne pokrajine međusobno usklađuju programe obrazovanja, obnavljanja i korišćenja robnih rezervi i izgradnje i održavanja skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje tih rezervi, u skladu sa aktima nadležnih organa tih društveno-političkih zajednica.
U postupku usklađivanja programa iz stava 1. ovog člana utvrđuju se naročito vrsta robe, količina i namena saveznih, republičkih i pokrajinskih robnih rezervi u skladu sa zakonom.

Član 7.

Robne rezerve obrazuju se kupovinom robe iz domaće proizvodnje i ugovaranjem proizvodnje pojedinih proizvoda za robne rezerve.
Ako na domaćem tržištu nema dovoljno određene robe iz domaće proizvodnje ili se ona ne proizvodi u zemlji, robne rezerve se obrazuju kupovinom robe u inostranstvu.

Član 8.

Organizacije za robne rezerve društveno-političkih zajednica dužne su da, kad su tržišne cene niže od zaštitnih cena, kreditiraju ili otkupe ponuđene količine poljoprivrednih proizvoda za koje su nadležni organi njihovih društveno-političkih zajednica propisali zaštitne cene - po tim cenama.
Uslove kreditiranja i otkupa proizvoda iz stava 1. ovog člana utvrđuju nadležni organi društveno-političkih zajednica.

Član 9.

Organizacije za robne rezerve federacije, republika i autonomnih pokrajina obavezne su da se međusobno obaveštavaju o stanju robnih rezervi radi uspešnog funkcionisanja sistema robnih rezervi.

Član 10.

Organizacije za robne rezerve društveno-političkih zajednica imaju svojstvo društvenog pravnog lica.

III. SAVEZNE ROBNE REZERVE

1. Zajedničke odredbe

Član 11.

Savezne robne rezerve čine osnovni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, rezerve mesa u živoj stoci, industrijski proizvodi, lekovi, sanitetski materijal, sirovine i reprodukcioni materijal, određeni programima iz člana 14. ovog zakona.
Savezne robne rezerve mogu činiti i dinarska sredstva i devize za obrazovanje saveznih robnih rezervi za namene iz člana 4. stav 1. tačka 1. ovog zakona.

Član 12.

Obrazovanje i obnavljanje saveznih robnih rezervi i izgradnja skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje tih rezervi vrše se u skladu sa društvenim planom Jugoslavije i programom mera ekonomske politike, potrebama za odbranu SFRJ utvrđenim smernicama Predsedništva SFRJ i drugim aktima Skupštine SFRJ i Saveznog izvršnog veća.

Član 13.

Nosilac prava, obaveza i odgovornosti u pogledu upravljanja, korišćenja i raspolaganja saveznim robnim rezervama je Savezna direkcija za robne rezerve (u daljem tekstu: Direkcija), u skladu sa odredbama ovog zakona.

2. Programi saveznih robnih rezervi

Član 14.

Obrazovanje, obnavljanje, korišćenje i teritorijalni razmeštaj saveznih robnih rezervi i izgradnja i održavanje skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje tih rezervi vrše se na osnovu srednjoročnih i godišnjih programa.

Član 15.

Srednjoročni programi donose se za period od pet godina u skladu i istovremeno sa društvenim planom Jugoslavije za srednjoročni period.
Srednjoročni programi sadrže vrstu, naziv, količinu i vrednost robe koja se obrazuje, globalni teritorijalni razmeštaj saveznih robnih rezervi, namenu i kapacitet skladišnog prostora za njihov smeštaj i čuvanje i potreban iznos sredstava za izgradnju tog prostora.
Predloge srednjoročnih programa Direkcija izrađuje po prethodno obavljenoj saradnji sa nadležnim organima republika i autonomnih pokrajina, nadležnim saveznim organima uprave, organizacijama i zajednicama i Privrednom komorom Jugoslavije.
Srednjoročne programe donosi Skupština SFRJ, na predlog Saveznog izvršnog veća.

Član 16.

Godišnji programi donose se u skladu sa srednjoročnim programom i istovremeno sa programom mera ekonomske politike za ostvarivanje društvenog plana Jugoslavije za srednjoročni period.
Godišnjim programima utvrđuju se: vrsta, naziv, količina i vrednost robe koja se obrazuje i obnavlja, teritorijalni razmeštaj, namena i kapacitet skladišnog prostora za smeštaj i čuvanje saveznih robnih rezervi i potreban iznos sredstava za izgradnju tog prostora.
Godišnjim programima može se posebno utvrditi deo saveznih robnih rezervi koje će se, po potrebi, obrazovati za namene iz člana 4. stav 1. tačka 1. ovog zakona dinarskim sredstvima i devizama iz člana 11. stav 2. ovog zakona.
Na zahtev saveznog sekretara za narodnu odbranu i na predlog funkcionera koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za poslove trgovine dat na osnovu odgovarajućih analiza o konjunkturnim kretanjima na domaćem i stranom tržištu, Savezno izvršno veće odlučuje o potrebi obrazovanja saveznih robnih rezervi iz stava 3. ovog člana.
Godišnje programe Direkcija izrađuje u saradnji sa saveznim organom uprave nadležnim za poslove trgovine i Saveznim sekretarijatom za narodnu odbranu.
Godišnje programe donosi Savezno izvršno veće, na predlog funkcionera koji rukovodi saveznim organom uprave nadležnim za poslove trgovine, po prethodno pribavljenom mišljenju saveznog sekretara za narodnu odbranu.

Član 17.

Za pojedine vrste robe saveznih robnih rezervi mogu se donositi posebni