Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


NAPOMENA:
Danom stupanja na snagu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ("Sl. glasnik RS", br. 36 od 15. maja 2009), prestaje da važi Zakon o ribarstvu ("Službeni glasnik RS", br. 35/94, 38/94 i 101/05 - dr. zakon), osim odredaba koje se odnose na proizvodnju oplođene ikre, riblje mlađi i ribe u ribnjacima.
------------------------

ZAKON

O RIBARSTVU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 35 od 30. maja 1994, 38/94, 101/05, 36/09)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Gajenje, zaštita, lov, promet i korišćenje riba vrši se pod uslovima i na način propisan ovim zakonom.

Član 2.

Pojedini pojmovi, u smislu ovog zakona, imaju sledeće značenje:
1) ribolovne vode su vode reka, rečica, potoka, plavnih područja, rečnih rukavaca, mrtvaja, prirodnih i veštačkih jezera, bara, kanala, hidromelioracionih sistema i druge vode u kojima ribe žive;
2) ribarstvo je gajenje, lov i zaštita riba u ribolovnim vodama, ribnjacima, ograđenim delovima ribolovnih voda i kavezima, kao i promet i korišćenje ulovljenih riba;
3) ribnjaci, ograđeni delovi ribolovne vode i kavezi su uređeni prostori na zemljištu ili ribolovnoj vodi namenjeni za gajenje i proizvodnju riba, riblje mlađi i oplođene ikre, koji ispunjavaju propisane uslove;
4) ribarsko područje je ribolovna voda ili njen deo koji čini hidrološku, biološku i ekonomsku celinu za racionalno obavljanje ribarstva;
5) privredni ribolov je lov riba na ribarskom području radi stavljanja u promet;
6) sportski ribolov je lov riba radi razvijanja rekreativne i sportske aktivnosti građana.

II. RIBARSKO PODRUČJE

Član 3.

Ribarsko područje na ribolovnim vodama određuje i ustupa na korišćenje ministar nadležan za poslove ribarstva (u daljem tekstu: ministar).
Ribarsko područje na ribolovnoj vodi u nacionalnom parku ili drugom zaštićenom prirodnom dobru određuje i ustupa na korišćenje preduzeće koje upravlja nacionalnim parkom, odnosno zaštićenim prirodnim dobrom, u skladu sa propisima o njihovom korišćenju i zaštiti po prethodno pribavljenom mišljenju ministra.

Član 4.

Aktom o određivanju ribarskog područja utvrđuju se njegove granice i namena (privredni, privredni i sportski ili sportski ribolov).
Granica između ribarskih područja na tekućoj ribolovnoj vodi određuje se upravno na maticu toka od obale do obale, odnosno do glavnih odbramenih nasipa.
Za ribolovne vode koje su istovremeno državne granice, granice ribarskog područja određuju se prema državnoj granici, upravno na maticu toka od obale do granice, odnosno do glavnih odbrambenih nasipa.

Član 5.

Ribarsko područje ili deo ribarskog područja može se ustupiti na korišćenje preduzeću, zadruzi ili drugom pravnom licu, odnosno udruženju ili organizaciji sportskih ribolovaca (u daljem tekstu: korisnik) ako za obavljanje stručnih poslova na gajenju i zaštiti riba ima zaposleno lice sa najmanje srednjom spremom poljoprivredno stočarske struke u četvorogodišnjem trajanju i ispunjava uslove iz člana 34. ovog zakona, a za privredni ribolov i uslove iz člana 17. ovog zakona.
Ribarsko područje ustupa se na korišćenje konkursom uz naknadu.
Visinu naknade određuje Vlada Republike Srbije.
Konkurs iz stava 2. ovog člana javno objavljuje ministar.

Član 6.

Ministar pojedine delove ribarskog područja može da proglasi prirodnim ribljim plodištem ako je to od značaja za razmnožavanje riba i ishranu ribljeg podmlatka.

Član 7.

O ustupanju ribarskog područja ministar sa korisnikom zaključuje ugovor koji sadrži naročito: naziv ribarskog područja, utvrđene granice ribarskog područja; mere zaštite ribljeg fonda, način korišćenja ribarskog područja; uslove raskidanja ugovora i uslove za oduzimanje dodeljenog ribarskog područja.
Korisnik kome je ribarsko područje ustupljeno na korišćenje ne može to ribarsko područje da ustupa drugim subjektima.
Ustupanjem ribarskog područja iz stava 2. ovog člana ne smatra se obavljanje privrednog ribolova od strane građana kojima korisnik ribarskog područja odobri lov riba na tom području.

Član 8.

Ribarsko područje ustupa se na korišćenje na pet godina.
Ribarsko područje koje konkursom nije moglo biti ustupljeno na korišćenje privremeno se daje na korišćenje bez konkursa preduzeću koje obavlja delatnost ribarstva ili udruženju, odnosno organizaciji sportskih ribolovaca, do donošenja odluke o ustupanju u skladu sa članom 5. ovog zakona.
Ustupanje u smislu stava 2. ovog člana može trajati najduže do godinu dana.
U slučaju ustupanja ribarskog područja na privremeno korišćenje u smislu stava 2. ovog člana konkurs se mora raspisati pre isteka roka određenog aktom o ustupanju ribarskog područja na korišćenje.

Član 9.

Korisnik je dužan da vidno obeleži granice tog područja, kao i mesta na ribarskom području na kojima je zabranjen ribolov (prirodna riblja plodišta i sl.).
Granice iz stava 1. ovog člana korisnik je dužan da obeleži u roku od tri meseca od dana kada je počeo da koristi ribarsko područje, odnosno od dana zaključivanja ugovora, a granice na delu ribarskog područja na kome je zabranjen ribolov tri meseca od dana početka zabrane.

Član 10.

Na delu ribarskog područja koje je ustupljeno na korišćenje, korisnik može da izvrši ograđivanje ili pregrađivanje dela ribolovne vode u svrhu obezbeđivanja uslova za intenzivan uzgoj i proizvodnju ribe (poluribnjak, kavezni sistem i sl.) ako se time ne ometa plovidba i ne menja vodni režim.
Odobrenje za ograđivanje ili pregrađivanje dela ribolovne vode na ribarskom području izdaje ministar. Na ribarskom području gde postoji plovni put, odobrenje se izdaje po prethodno pribavljenoj saglasnosti ministra nadležnog za poslove saobraćaja.

Član 11.

Korisnik je dužan da najkasnije u roku od jedne godine od dana kada je počeo da koristi ribarsko područje, donese program unapređenja ribarstva za period od pet godina (u daljem tekstu: srednjoročni program).
U skladu sa srednjoročnim programom korisnik donosi godišnji program unapređenja ribarstva (u daljem tekstu: godišnji program).
Godišnji program donosi se do kraja tekuće godine za narednu godinu.
Godišnji program korisnika ribnjaka, ograđenih delova ribolovne vode i kaveza na ribolovnoj vodi sadrži mere za sprečavanje i suzbijanje bolesti i štetočina riba i životinja kojima se ribe hrane.
Ministar daje saglasnost na srednjoročni program.

Član 12.

Korisnik ribarskog područja koje se nalazi u nacionalnom parku, odnosno drugom zaštićenom dobru dužan je srednjoročni, godišnji i privremeni program uskladiti sa programom zaštite i razvoja nacionalnog parka, odnosno zaštićenog prirodnog dobra. Mišljenje o usklađenosti programa unapređenja ribarstva sa programom zaštite i razvoja nacionalnog parka, odnosno zaštićenog prirodnog dobra daje ministar nadležan za poslove zaštite životne sredine.
Korisnici susednih ribarskih područja koja se nalaze na istoj ribolovnoj vodi dužni su da svoje programe međusobno usklade u pogledu mera zaštite, gajenja i lova riba i zaštite ribolovnih voda.
Korisnik kome je na konkursu ribarsko područje dodeljeno na korišćenje, do donošenja srednjoročnog programa, ribarsko područje koristi na osnovu privremenog programa koji se donosi za prvu godinu korišćenja.
Privremeni program korisnik donosi u roku od 30 dana od dana ustupanja ribarskog područja na korišćenje.

Član 13.

Srednjoročni program sadrži naročito:
1) osnovne hidrološke, bilološke, fizičke, hemijske i druge karakteristike voda ribarskog područja;
2) sastav ribljeg fonda, program poribljavanja po vrstama i količini riba i vremenu i mestu poribljavanja;
3) mogućnost i način godišnjeg povećanja ribljeg fonda;
4) mere za gajenje, zaštitu i lov riba i životinja kojima se ribe hrane;
5) mere za uništavanje životinja štetnih za ribe, riblju mlađ i ikru;
6) mere za zaštitu ribljeg plodišta, riba i riblje mlađi sa plavnih područja;
7) mere za otkrivanje i suzbijanje zagađivanja voda ribarskog područja;
8) izlovljavanje po vrstama i količinama riba na osnovu godišnjeg prirasta ribljeg fonda;
9) uslove obavljanja sportskog ribolova i mere za unapređivanje sportskog ribolova i ribolovnog turizma na ribarskom području;
10) sredstva potrebna za sprovođenje srednjoročnog programa i način obezbeđivanja tih sredstava.

III. GAJENjE, RIBOLOV I ZAŠTITA RIBA

Član 14.

Gajenje riba obuhvata proizvodnju ikre, mlađi i